Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: 6 premium-kuuloketta

Vertailussa avoimet laatukuulokkeet

Laadukkaat langalliset kuulokkeet ovat aina paikallaan kenelle tahansa hyvää äänenlaatua arvostavalle. Testasimme kuusi avoimen rakenteen kuulokemallia – mikä tarjoaakaan parasta ääntä?

/ 12.06.2024 - 11:00
6 premium-kuuloketta

Jos haluaa parasta äänenlaatua, tarvitsee tietysti kunnolliset kuulokkeet. On selvää, että 1 000–2 000 euron stereojärjestelmästä ei vain voi saada yhtä hyvää sointia kuin 400–700 euron hintaisista kuulokkeista. Varsinkin kaiuttimia ympäröivä huone vaikuttaa sointiin heikentävästi.

Tässä vertailussa tutustumme kuuteen avoimeen kuulokemalliin, jotka sopivat kaikille hyvää äänenlaatua arvostaville. Avoimesta rakenteesta on etua etenkin dynamiikkojen ja soinnin kannalta. Avoimien kuulokkeiden miinuspuolena voidaan pitää äänen vuotamista ulkopuolelle ja vastaavasti ulkopuolisten äänien kuulumista kuulokkeisiin. Niinpä avoimia kuulokkeita kannattaa käyttää lähinnä oman kodin rauhassa tai ehkä omassa toimistohuoneessa. Älä ainakaan vie niitä avokonttorille!

Kaikki testin kuulokkeet ansaitsevat hyvän kuulokevahvistimen suoriutuakseen parhaalla mahdollisella tavalla, mutta osa malleista toimii ihan hyvin myös edullisten soittimien, kannettavien tietokoneiden tai puhelimien kaverina.

Six Headphones Boxes GeirNordby
Kuva: Geir Gråbein Nordby

Erilaisia musiikkityylejä

Kuulokkeiden luonnetta tutkiaksemme kuuntelimme testikuulokkeilla erityylisiä kappaleita, kuten Hoff Ensemblen pianomusiikkia, Taylor Swiftin & Bon Iverin akustista duettoa sekä Lizzon funkkaavaa poppia. Erilaisten tyylien avulla olemme voineet arvioida äänenlaatua, dynamiikkoja ja sointitasapainoa.

Tavoitteena oli löytää kuulokkeet, joiden sointi olisi tasapainoista ja luonnollista ilman minkään rekisterin ylikorostumista. Olemme tarkkailleet myös kuulokkeiden eroja, joista voi olla etua tiettyjen tyylilajien ystäville.

Testistä

Kuulokkeita testattiin laadukkuudestaan tunnetun Hegelin H120-kuulokevahvstimen kanssa. Lisäksi kokeilimme, miten kuulokkeet reagoivat vieläkin tehokkaampaan ja hallitumpaan   Auralic Taurus -vahvistimeen. Pari kuulokemallia kaipasi selvästi enemmän tehoja.

Mikään vertailun kuulokkeista ei ole huono, mutta kaikki ovat omanlaisiaan, joten kannattaa lukea testit tarkkaan ennen ostopäätöstä. Olemme arvioineet jokaisen mallin keskittyen siihen, millaisille musiikkityyleille kukin malli parhaiten sopii. Koska kaikki testin kuulokkeet ovat hyviä, annoimme testivoittajan tittelin sille, joka menestyi yleisesti hyvin eri osa-alueilla.

Hodetelefoner Oppslag 2
Kuva: Lasse Svendsen

Impedanssi ja herkkyys – mitä pitää tietää?

Sekä korkealla että matalalla impedanssilla on kuulokkeissa etunsa ja haittansa riippuen käytetystä vahvistimesta. Korkea impedanssin kuulokkeet vaativat yleensä enemmän jännitettä, mutta ovat vähemmän herkkiä vahvistimen ulostulon impedanssivaihtelulle. Matalampi impedanssi ei vaadi niin paljon tehoja, mutta se voi aiheuttaa ongelmia, jos käyttää vääränlaista vahvistinta, jonka vaimennus ei riitä.

Vahvistimesta ulostulon impedanssin olisi hyvä olla 1/8 tai vähemmän kuulokkeiden impedanssista, jotta basso pysyy hallinnassa.

Jos taas on enemmän huolissaan volyymin riittävyydestä, pitää katsoa kuulokkeiden herkkyyttä. Korkean herkkyyden kuulokkeet tarvitsevat vähemmän tehoa soittaakseen lujaa.

Loppujen lopuksi väliä on vain omilla korvilla: siispä kannattaa aina koekuunnella kuulokkeita. Jos volyymi ei tunnu tarpeeksi lujalta tai sointi tuntuu turhan kesyltä, on parempi vahvistin paikallaan. Jokainen päättää itse, mikä yhdistelmä on omaan korvaan paras.

Sennheiser HD 650

Edelleen huippu

Sennheiser HD 650 lähentelee jo klassikon asemaa. Oltuaan markkinoilla jo 20 vuotta jaksaa se yhä haastaa uudemmat kilpailijat.

Kaunis sointi koko taajuusalueella minkään korostumatta. Miellyttävä istuvuus. Laadukas. Hyvä hinta.
Hiukan pidättyväiset dynamiikat. Keskirekisteri voisi olla erottuvampi.
Lue koko testi

Sony MDR-MV1

Mitkä dynamiikat!

Sony MDR-MV1 vetoaa niin kasuaaliin kuuntelijaan kuin ammattilaiseenkin, joka kaipaa kevyttehoisia mutta rehellisiä kuulokkeita.

Rehellinen sointi. Kevyttehoiset.
Laatuvaikutelma ei kulje käsi kädessä hinnan kanssa. Musiikki ei toistu aivan yhtä hienojakoisesti kuin joillakin kilpailijoilla.
Lue koko testi

Hifiman Edition XS

Kuin vastapesty ikkuna

Hifiman on hintaluokkansa erottelevin ja äänikuvaltaan avoimin.

Fokusoitunut, vivahteikas, ilmava ja hienojakoinen sointi. Kaunis klangi, laulu nostattaa ihon kananlihalle.
Dynaamista kontrastia uupuu hieman.
Lue koko testi

Audeze MM-100

Pikkuisen vaisu studiokaveri

Audeze MM-100 on studiokäyttöön tarkoitettu kuulokemalli, joka soi neutraalisti ja avoimesti. Jäimme kaipaamaan vain enemmän dynaamista kontrastia.

Tarkka ja vivahteikas sointi. Hyvä ääni. Mukava istuvuus.
Vaisut dynamiikat. Basson iskevyys ja rakenne pääsevät esiin vasta vahvan vahvistimen kanssa.
Lue koko testi

FiiO FT5

Uskomattoman tasapainoinen

Fiion ensimmäinen avoin planaarinen kuulokemalli FT5 on yllättävän lähellä täydellistä.

Poikkeuksellisen täyteläinen ja dynaaminen äänikuva. Bassontoisto on harvinaisen vahvaa avoimiksi kuulokkeiksi. Laadukas ja mukava. Hyvin varusteltu.
Ylä-äänet saisivat olla avoimempia ja ilmavampia.
Lue koko testi

Neumann NDH 30

Studioääntä kotikäyttöön

Neumann yllättää harvinaisen tasapainoisilla NDH 30 -yleiskuulokkeillaan.

Upea tasapaino ja dynaaminen kontrasti. Bassontoisto on tiukkaa, keskirekisteri sävykästä ja äänikuva läpinäkyvä.
Nopeimmat transientit ovat vähän vaisuja.
Lue koko testi
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Entistä parempi AirPods

Luokkansa parhaimmistoa

Hightech-napit

Harvinaista luksusta

Kelpo kokonaisuus

Ikkuna auki musiikkiin

Suljettua luksusta

Entistäkin kestävämpi?

Musiikkia lenkkipolulle

Avointa äänikuvaa suljetussa tilassa

Laatulangattomat kesäksi

Parasta ääntä metsästämässä

Ääni & Kuva
Scroll to Top