Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: 5 robottiruohonleikkuria ilman rajauskaapelia (2024)

Robotti hoitaa niin nurmikon kuin stressin

Tämän vuoden robottiruohonleikkurivertailussa kolme vakiintunutta merkkiä kohtaa kaksi tulokasta. Nyt otetaan selvää, minkä mallin leikkuujälki on parasta ja hinta-laatusuhde kohdillaan!

/ 30.05.2024 - 12:43
5 robottiruohonleikkuria ilman rajauskaapelia (2024)

Testasimme viimeksi vuosi sitten robottiruohonleikkureita ilman rajauskaapelia, ja viime vuoden tapaan on tälläkin kertaa vertailtavana viisi mallia. Osa valmistajista on laskenut hintojaan huomattavasti, joten nyt on kiinnostavaa nähdä, mitä rahalla saa ja millaisia uusia ominaisuuksia laitteissa ehkä on – ja mitä on jätetty pois.

Yleisesti ottaen robotit ovat tänä vuonna entistä älykkäämpiä ja tekoälykin on nyt löytänyt paikkansa robottiruohonleikkureista. Tekoälyä käytetään esimerkiksi esineiden tunnistamiseen ja väistämiseen sekä automaattiseen kartoitukseen.

Tämän vuoden uutuus on monessa mallissa kyky tunnistaa nurmikon rajat automaattisesti. Valmistajien mukaan nyt ei siis tarvitse kuljetuttaa robotteja itse nurmen reunoja pitkin ja opettaa näin leikkausalueen rajoja. Kuulostaa fiksulta, mutta voin jo nyt paljastaa, että käytännössä idea ei toimi ihan saumattomasti.

Suunnistukseen käytettävät tekniikan vaihtelevat mallista toiseen, joten ei tarvitse huolestua, jos omassa pihassa vaikkapa GPS-signaali on heikko. Todennäköisesti jokaiselle pihalle löytyy toimiva malli.

RoboUp hjul
Mitä isommat ja vankemmat pyörät, sen parempi. Kuva: Pernille Redder

Vanhoja tuttuja ja uusia merkkejä

Viime vuoden testistä tuttuja merkkejä on tälläkin kertaa mukana kolme, kun taas kaksi on aivan uusia valmistajia. Aiemmasta vertailusta muistamme Husqvarnan, jonka tämän vuoden uutuusmallissa on reunojen siistimistoiminto ja entistä pienempi koko.

Ecovacsin ja Segwayn mallit muistuttavat viime vuoden malleja, mutta niiden varustelua on riisuttu ja hintaa saatu siten alemmas.

Uusia merkkejä robottiruohonleikkuripuolella edustavat Dreame ja RoboUp. Pian selviää, miten ne pärjäsivät kokeneempia valmistajia vastaan.

Testistä

Robotteja testattiin eri pihoilla, joihin luotiin samankaltaiset leikkuuolosuhteet: joka pihalle määriteltiin vain yksi leikkuualue ja robotit laitettiin leikkaamaan joka päivä. Kaikki valmistajat eivät suosittele näin tiuhaa leikkuuväliä, mutta päädyimme siihen vertailtavuuden nimissä.

Neljälle viidestä robotista käyttöönotto tehtiin itse, mutta viidennen eli Husqvarnan käyttöönotosta huolehti valmistajan edustaja.

Jos on pelannut paljon videopelejä ja on tottunut puhelimen käyttäjä, sujuu robotin ohjailu nurmella varmasti helpommin. Itse en ole koskaan päässyt Super Mariota paria tasoa pidemmälle, mutta sain silti onnistuneesti luotua kartat kaikilta testipihoilta. Jos siis kärsivällisyyttä vain riittää, pystyy robottia käyttämään vähän heikommillakin teknisillä taidoilla.

RoboUp TM01 T1200 Pro

Kaiken näkevä robotti

RoboUp on valmiina toimintaan.

Tunnistaa hyvin esteet ja kartoittaa siten nurmikon ilman apua.
Epätasainen leikkuujälki.
Lue koko testi

Dreame Roboticmower A1

Minimalistinen ja virtaviivainen

Dreame Roboticmower A1 ei kilpailijoistaan poiketen käytä GPS-signaalia suunnistamiseen.

Ei tarvitse GPS-signaalia pihan kartoittamiseen.
Bluetooth-yhteys meni poikki käyttöönotossa.
Lue koko testi

Segway Navimow i105

Huolellista nurmikonhoitoa

Segwayn uusi robottiruohonleikkurilta ei yksikään ruohonkorsi jää liian pitkäksi.

Leikkaa tehokkaasti ja täysin tasaisesti.
Varkaudenesto on lisävaruste.
Lue koko testi

Husqvarna 410X NERA + EPOS

Ruohonleikkuri ja trimmeri

Husqvarna on varustanut robottinsa kaksoisterillä, joiden luvataan sekä leikkaavan nurmikon että siistivän sen reunat.

Leikkaa nurmikon siististi ja tasaisesti.
Reunojen siistimistoiminto on pettymys.
Lue koko testi

Ecovacs GOAT G1-800

Varovainen ruohonleikkuri

Ecovacsin suosittujen Goat-robottien pienin malli väistelee tehokkaasti esteitä – vähän liiankin.

Havaitsee esteet ajoissa.
Ecovacsin tekniikka vaatii tolppien sijoittamista pihalle.
Lue koko testi
Pernille Redder
(f.1977) Journalist på L&B Home. Pernille har arbejdet som journalist og redaktør i TV-branchen siden 2003. Blandt andet på DR, TV 2 Øst, TV 2 Fyn og som redaktør på Copenhagen TV Festival. Pernille skriver ærligt og kontant om alt det, der gør livet som blandt andet husejer og forælder sjovere og nemmere.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Valoshow makuuhuoneessa

Valaisimista kameroihin

Johdonmukaisesti johdotonta

Jääkaappi ruokahävikkiä vastaan

Juhlavalot – myös arkeen

Pyykkikunkku

Isän suosikki

Mielenrauhaa Yalen murtohälyttimellä

Langatonta lämpötilanhallintaa

Apua ikkunanpesuun

Tehokas siivousrobotti

Burn, baby, burn!

Ääni & Kuva
Scroll to Top