Roborockin siivousrobotit ovat suoriutuneet testeissämme hyvin. Roborock S8 Pro Ultra sai jopa Vuoden parhaan tittelin 2023-2024. Sen seuraajaan, nyt testattavaan Roborock S8 MaxV Ultraan, kohdistuukin siis aikamoiset paineet.
Roborock S8 MaxV Ultra vie paljon tilaa. Käyttöoppaan mukaan robotin latausalustan eteen on jätettävä puoli metriä tilaa, jotta robotti mahtuu kääntyilemään palatessaan asemalle.
Johto kiinnitetään laitteen taakse ja toinen pää tökätään pistorasiaan, jolloin Roborock herää eloon valssimaisen melodian saattelemana. Roborock S8 MaxV Ultra noudattaa älylaitteen käyttöönoton klassista kaavaa: kannen alta skannataan QR-koodi ja ladataan Roborock-sovellus. Kansi on magneettinen, joten se asettuu helposti takaisin paikoilleen.
Sovelluksesta yhdistetään robotti kodin wifiin valitsemalla puhelimesta Scan to Connect tai Search for Device. Kun Roborock on päällä, se näkyy sovelluksessa. Laite tukee vain 2,4 GHz:n wifikaistaa.
Sinisellä pisaralla merkattu säiliö täytetään puhtaalla vedellä. Vesisäiliöiden muotoilu sakkaa, minkä huomaa heti kättelyssä: kansien lukitusta ei millään meinaa saada auki. Säiliöissä on kantokahvat, jotta niitä on helppo kuljetella ympäriinsä. Säiliöt asetetaan tasaiselle alustalle ennen niiden avaamista. Käytetyn veden on oltava kylmää tai kädenlämpöistä. Kuuma vesi voi saada muovisen säiliön epämuodostumaan.
Latausaseman etukansi irrotetaan ja oikealla oleva säiliö täytetään pesuaineella. Omo tekee Roborockin robotteihin sopivaa pesuainetta, joka maksaa parikymppiä puolelta litralta.
Säiliön vasemmalla puolella on imurin pölypussi, joka on valmiiksi paikoillaan. Pussiin mahtuu 2,5 litraa, joten se on pienempi kuin Dreamen 3,2-litrainen pussi. Pussin täyttönopeus riippuu kodin likaisuudesta ja imurointitiheydestä. Kolmen pussin paketti maksaa vajaa kolmekymppiä.
Kun vesi- ja pesuainesäiliöt ovat täynnä ja imuri ladattu (lataus kestää nelisen tuntia), on Roborock S8 MaxV Ultra valmis pyörähtelemään parketilla.
Tutustumiskierros
Muotoilun puolella Roborock on ottanut askeleen taaksepäin Roborock Q Revoon verrattuna. Roborock S8 MaxV Ultra on varustettu samalla säiliöllä kuin Roborock S8 Pro Ultra. En pidä näistä säiliöstä. Kulmikkaita säiliötä on vaikea saada auki sisällön läikkymättä, ja ne eivät myöskään näytä hyvältä. S8 MaxV Ultra on nimittäin päältä avonainen, joten säiliöt ovat näkyvissä.
Ulkonäköasiat ovat toki makuasioita, joten keskitytään siihen, miten S8 MaxV Ultra suoriutuu siivoamisesta. Pistän robotin kartoittamaan kotiani.
Robotilla meni vain pari minuuttia olohuoneeni tutkimiseen, eikä sitä haitannut, että pistäydyin välillä huoneessa. Dreame X40 Ultra oli herkempi ja keskeytti mittailunsa, jos tulin lähelle. Toisin kuin Dreame X40 Ultralla, ei Roborockilla ollut hinkua keksiä ruokapöytiä paikkoihin, joissa niitä ei ole. Tai piirtää sohvaa takan paikalle.
Huonekohtainen siivous
Dreame X40 Ultran tapaan S8 MaxV Ultran voi laittaa siivoamaan eri tavoilla, kuten tekemän pelkän imuroinnin. Voi myös valita alueita, huoneita tai koko kodin siivottavaksi. Robotin imuteho on kaikkien aikojen mahtavin Roborockille, 10 000 Pa. Imurissa on FlexiArm-niminen harja, jolla se kurottaa nurkkiin.
Kun Roborock S8 MaxV Ultra pyörii lattioilla, alkaa sen jokseenkin halpa ulkonäkö jälleen ärsyttää. Robotti tärisee ja hypähtelee, kun se työskentelee täydellä imuteholla, mutta heiluminen ei haittaa siivousta. Roborock sai sisal-mattoni paljon puhtaammaksi kuin Dreame X40 Ultra.
Tekoälyn ansiosta robotin pitäisi tunnistaa pieniä esineitä, kuten leluja. Sama tekoäly ei kuitenkaan saa laitetta kiertämään isoja esineitä. S8 MaxV Ultra ajoi jatkuvasti sohvan alle ja törmäili sohvan alla säilyttämääni joogamattoon.
Roborockin robottikäsi on oikein toimiva. Sivuharja ja moppaustoiminto saavat Roborock S8 MaxV Ultran loistamaan.
Takan edessä olevista laatoista harja saa kaiveltua pienetkin roskat, ja mopit hoitavat loput. Roborock S8 MaxV Ultran siivoustulos on erinomainen, ja se selviää sellaisistakin paikoista, joissa Dreame X40 Ultra joutui luovuttamaan.
Sovellus ja hienosäätö
Tehokkaasta siivouksesta ei ole paljon apua, mikäli sovellus ei tee yhteistyötä. Onneksi Roborockin sovellus on varsin yhteistyöhaluinen. Se on helppokäyttöinen ja jopa aika intuitiivinen käyttää.
Kartalta saa luotua huoneista tai muista alueista siivottavia tiloja ja muutettua esimerkiksi siivouksen intensiteettiä ja tapaa silloinkin, kun S8 MaxV Ultra on jo työn touhussa. Dreame X40 Ultran tapauksessa aloitettu ohjelma piti perua tai saattaa loppuun ennen kuin siivoukseen saattoi tehdä muutoksia.
Yllätyksekseni Roborock pärjäsi paremmin 2–3 cm korkeista kynnyksistäni kuin Dreame. Paperilla nimittäin Roborock S8 MaxV Ultra pääsee 2 cm korkeiden esteiden yli, kun taas Dreame X40 Ultran pitäisi selviytyä 2,2 cm:n korkeuseroista. Käytännössä sain auttaa Dreamea huoneesta toiseen, kun taas Roborock pärjäili itsenäisesti.
Roborockin puheohjaus on helppoa. Komennot ovat sovelluksessa valmiina, eli puheohjaus on integroituna Roborockin omaan ekosysteemiin. Riittää siis, että sanoo
”Hello Rocky” sekä komennon. Jos unohtaa käskyt, voi ne tarkistaa pakkauksen pikkuoppaasta. Puhekomennot toimivat kuudella kielellä. Kuulostaa ehkä epäkäytännölliseltä ja analogiselta, mutta homma toimii. Kuten moni muukin yksinkertainen ja epäkäytännöllinen asia Roborock S8 MaxV:ssä.
Yhteenveto
Dreame X40 Ultraan verrattuna Roborock S8 MaxV Ultra näyttää teollisuuskoneelta. Välillä se myös kuulostaa siltä imuroidessaan täydellä teholla tai tyhjentäessään pölysäiliötään latausasemalla. Kulmikas muotoilu ei ole mieleeni. Etenkin säiliöiden hankalat reunat vaikuttavat paikoilta, johon likaa voi kertyä.
Design on makuasia, joten en anna muotoiluseikkojen ja ulkonäön pudottaa Roborock S8 MaxV Ultraa voittopallilta. Siivotessa robotti on nimittäin yksinkertainen ja tehokas. Sovellusta ja robottia on ilo käyttää.
Niin lattiat, matot kuin laatatkin näyttivät Roborock S8 MaxV Ultran siivouksen jäljiltä yleisesti ottaen siisteiltä. Etenkin Dreame X40 Ultran siivoustulokseen verrattuna.
S8 MaxV Ultra on tehokas ja tekee pyydetyt asiat vaeltelematta vääriin huoneisiin. Puheohjaus toimii eikä tunnu (melkein) lainkaan pöllömmältä puhua imurille. Varsinkaan, kun se vastaa niin kivasti ja tottelee!
Myös tässä testissä
Dreame X40 Ultra
Helppokäyttöinen robotti – mutta ei aina kovin älykäs
Uudempi ja teknisempi ei aina tarkoita parempaa – uusi Dreame X40 Ultra on saanut paljon ominaisuuksia, mutta on silti vähän tyhmempi kuin edeltäjänsä.