Jos on kiinnostunut virta-asemista, kannattaa painaa Jackeryn nimi mieleen. Jackeryn pääkonttori sijaitsee Kaliforniassa, mutta tehdas Kiinassa, joten yritys kilpailee markkinajohtaja EcoFlow’n kanssa. Jackeryn valikoimiin kuuluu kaiken kokoisia virta-asemia, joita voi suositella kaikille, jotka haluavat varautua sähkökatkoksiin tai käyttää sähkölaitteita esimerkiksi metsäretkillä tai erämaamökillä – ja jotka käyttävät energialähteenä mieluiten aurinkopaneeleja.
Jackeryn muihin malleihin verrattuna Explorer 100 Plus on kompakti virta-asema, joka kulkee helposti minne vain – mökille, rannalle, reppureissulle tai festareille.
Vai onko se jättimäinen varavirta?
Virta-aseman lisäksi Explorer 100 Plussaa voi ajatella todella isona vara-akkuna. Se toimii nimittäin aivan samoin kuin varavirtalähde, sillä tässäkään ei ole AC-ulostuloa tai minkäänlaista sovellusohjausta.
Hieman alle kilon painoinen ja 99,2 wattitunnin (31 000 mAh) kapasiteetilla varustettu akku on lisäksi sallittu lentokoneen käsimatkatavaroihin. Niinpä lentomatkalla voi ladata esimerkiksi Google Pixel 8 Pron tai Samsung Galaxy S23 Ultran viisi kertaa ja iPhone 15 Pro Maxin lähes kuusi kertaa. Virtaa riittää iPad Pron lataamiseen 3,4 kertaa, kun taas tyypillisen pelikannettavan lataus onnistuisi tasan kerran. Ne nimittäin noudattavat samoja rajoituksia kapasiteetin suhteen kuin Jackery Explorer 100 Plus, nimenomaan päästäkseen mukaan lennolle.
2 000 latauskertaa
Explorer 100 Plus -aseman akku on LFP-tyyppiä, joten sen räjähdys- tai ylikuumenemisriski on paljon pienempi kuin tavallisella litium-ion-akulla. Akun luvataan kestävän yli 2 000 latauskertaa ennen kuin kapasiteetti laskee 80 prosenttiin alkuperäisestä. Tavalliset litium-ion-akut kestävät yleensä vain 500 latauskertaa ennen tehon heikkenemistä.
Liitännät
Kahdesta USB-C-portista saa 100 wattia kustakin. Jos kumpaakin käyttää samanaikaisesti, on kokonaisteho silti vain 110 wattia. Se toki riittää pikalatausta tukevien tablettien, kannettavien tietokoneiden ja uudempien puhelinmallien pikalataukseen. Lisäksi laitteessa USB-A-portti 18 watin teholla, joten vanhempienkin laitteiden lataaminen onnistuu.
Virta-aseman LCD-näyttö kertoo jäljellä olevan akun kapasiteetin ja arvioidun latausajan.
Ei 230V-ulostuloa
Tällaisella laturilla olisi mielestäni paikallaan olla ulostulo myös 230 voltin liitännällä vaihtovirtaa ajatellen. Toki ymmärrän, että sisäänrakennettu invertteri hukkaa jonkin verran lämpöä vaihdossa, ja pieni varavirta on teholtaan niukka useimmille 230V-laitteille. Jotkut kannettavat, 5G-reitittimet ja vastaavat kuitenkin ovat vailla USB-C-liitäntää, jolloin olisi näppärä voida ladata niitäkin.
Pääosin virta-aseman kolme USB-porttia riittävät vallan mainiosti erilaisten mobiililaitteiden lataamiseen tien päällä, joten kovin yleisestä tarpeesta ei toki ole kyse.
Lataaminen aurinkopaneeleilla
Jackery painottaa mahdollisuutta ladata virta-asema aurinkopaneelien avulla USB-C-laturin sijaan. Sama tosin pätee kaikkiin varavirtoihin, joten en ihan tajua, mitä ihmeellistä siinä on olevinaan. Paitsi tietysti se, että Jackeryn valikoimiin kuuluu myös aurinkopaneeleita.
Sainkin testiin myös SolarSaga 40W -paneelin, mutta näin talviaikaan siitä ei juuri ollut iloa. Paneeli oli kytkettynä virta-asemaan useita päiviä ilman kummempaa edistystä lataamisessa.
Jackery Explorer 100 Plus käytössä
Testin aikana Explorer 100 Plus teki, mitä pitikin. Sisään- ja ulostulevan virran kertova näyttö on käytännöllinen. Näytöltä näkee myös akun jäljellä olevan varauksen.
Muotoilu tuntuu onnistuneelta, sillä virta-asema pysyy vakaasti paikoillaan, kun siinä on toinen laite kytkettynä. Ulkokäytössä kannattaa tosin olla varovainen, sillä laite ei ole säänkestävä.
Otan vertailun vuoksi esiin paljon pienemmän Chargeasap Flash Pro Plus -virta-aseman. Sen alumiinikuori naarmuuntuu helpommin ja voisin kuvitella sen kestävän pudottelua huonommin. Sen akkukapasiteetti on heikompi kuin Jackeryn (92,5 Wh). Chargeasapissa on ylimääräinen USB-C-ulostulo, kolmen ulostulon tehot vaihtelevat 20–100 watin välillä, ja USB-A tarjoaa 50 watin tehon.
Siinä on myös langaton Magsafe-laturi iPhonea varten ja magneettinen laturi Apple Watchille. Näyttö kertoo jokaisen ulostulon tehon, jäljellä olevan varauksen sekä akun lämpötilan. Chargeasap tosin on 50 % kalliimpi kuin Jackery, joten ominaisuuksien perusteella sanoisin, että Jackery on hinta-laatu-suhteeltaan parempi ostos.
Yhteenveto: Jackery Explorer 100 Plus
Explorer 100 Plus on Jackeryn pienin virta-asema, joka menee juuri ja juuri määräysten mukaisesti lentokoneen käsimatkatavaroihin.
Kaiken kaikkiaan Jackery Explorer 100 Plus tarjoaa kompaktissa koossa luotettavaa suorituskykyä ja hyvää akkukapasiteettia. Pienikokoinen ja kevyt virta-asema kulkee näppärästi mukana minne vain. Jos tosin omat laitteet eivät ole erityisen energiasyöppöjä tai on lähdössä lyhyemmälle matkalle, voi taskukokoinen varavirta olla aivan riittävä vaihtoehto.
USB-latauksen kapasiteetti riittää mukavasti useimpiin tämän päivän tarpeisiin (yli 100 wattia). Akku on tukevaa tekoa ja kestää tavanomaista enemmän latauskertoja. Vahva suositus paljon matkustaville tai tekniikasta kiinnostuneille eräilijöille!