Testaamme LB Ääni & Kuvassa silloin tällöin pelikannettavia, mutta useimmiten ne edustavat valmistajien huippumalleja. Ne nimittäin kertovat, missä tekniikan rajat kulloinkin menevät. Ja ovat tietysti kamalan hauskoja leikkikaluja…
Valitettavasti ne ovat usein myös aivan liian kalliita, jos ei satu olemaan aivan huippuinnokas pelaaja – tai lottovoittaja.
Tällä kertaa pyysimme testiin valmistajilta kannettavia, jotka edustavat parasta mahdollista tekniikkaa, mitä noin 2 000 eurolla saa. Sekään ei siis ole aivan halpaa, mutta monelle kuitenkin mahdollisuuksien rajoissa.
Valitsimme tämän hintaluokan, koska tämänhintaiset koneet jaksavat pyörittää uusia pelejä muun laadun suuremmin kärsimättä. Toisin sanoen parin tonnin koneet ovat riittävän nopeita renderöidäkseen fotorealistiset maisemat kädenkäänteessä ja ilman, että kuva tökkii taistelun tuoksinassakaan.
Nvidia hallitsee
Pelikannettavan tärkein osa on näytönohjain. Nvidian GeForce-sarja käytännössä hallitsee näytönohjainmarkkinaa. AMD:n Radeon-näytönohjaimet kilpailevat toki samalla alalla, mutta kaikissa tämän vertailun koneissa on GeForce RTX -näytönohjaimet. Tässä hintaluokassa normina on GeForce RTX 4070, ja vain yhdessä kannettavassa oli pykälää heikompi RTX 4060.
Nopea ja terävä
3D-pelaamiseen sopivat kannettavat on tähän mennessä varustettu yleensä melko rakeisella Full HD -resoluutiolla (1920 x 1080 pikseliä). Se on ollut välttämätön kompromissi hinnan ja nopeuden suhteen – sekä näytönohjaimen että näytön takia.
Rajoitteet on vihdoin voitettu ja kaikissa tämän ryhmätestin kannettavissa on QHD-resoluution (2560 x 1440 pikseliä) näyttö. Ja vähintään 165 Hz:n virkistystaajuus. Pelaaminen onnistuu siis nykyään lähes elokuvalaadulla.
Prosessori ja muisti
Prosessorit ovat viime vuosina kokeneet melkoisen muutoksen. Kahdeksannen sukupolven Core i7 -prosessorilla on valtava ero 13. sukupolven Core i7 -malliin. Ytimien määrä on nimittäin yli tuplaantunut. Kun viimeksi vertailimme tämän hintaisia pelikannettavia, oli 6-ytiminen ja 12-säikeinen prosessori suurin mahdollinen. Tässä testissä on edustettuna peräti 24-ytiminen ja 32-säikeinen prosessori!
RAM-muistin määrä sen sijaan on jämähtänyt. 16 GB on tässä hintaluokassa edelleen normi – siis sama kuin viisi vuotta sitten! Muisti on kuitenkin nopeampi ja näytönohjain on käytännössä on itsenäinen, omalla RAM:lla varustettu koneensa.
Tallennustila
Koska pelit vaativat paljon tilaa, olivat pelikoneet pitkään fyysisten kovalevyjen viimeinen linnake. SSD-levyt ovat kuitenkin viime aikoina halventuneet, joten kaikissa tämän vertailun kannettavissa on vain SSD-tallennustilaa, useimmissa mukavan riittoisan 1 TB:n verran.
Ei selkeää häviäjää – mutta kaikki eivät ole yhtä hyviä
Kisa PC-markkinoilla – ja ennen kaikkea pelikoneissa – on kovaa. Koska valmistajat ovat pyrkineet tarjoamaan testiin parhaan koneensa annettujen toiveiden puitteissa, ovat koneet hyvin samanhintaisia. Sama pätee suorituskykyyn. Raudan kallein osa on näytönohjain, ja kaikissa kannettavissa yhtä lukuun ottamatta on Nvdia GeForce RTX 4070, ja siinä yhdessä GeForce RTX 4060. Lähtökohtaiset erot ovat siis hyvin pieniä.
Tämän päivän näytönohjaimet ovat vähän kuin Obelixin taikajuoma: jos kaikki juovat sitä ja saavat supervoimat, ovat kaikki yhtä vahvoja!
Hyvä uutinen on se, että testattujen joukosta ei voi valita väärin. Yksikään vertailun koneista ei ole millään tavalla huono, joten niistä voi huoletta valita, joka koon ja tyylin puolesta tuntuu sopivimmalta. Tai metsästää parasta tarjousta. Moni tämän vertailun kannettavista saattaa nimittäin lähikuukausina löytyä vieläkin mukavammalla hinnalla!
Lenovo Legion 5 Pro 16 IRX8 (82WK00ELMX)
Väkevin prosessori
Lenovo Legion 5 on väkevä kone litteässä kuoressa.
HP Omen 16 wf0xxx
Eniten vastinetta rahalle
HP Omen 16 on monessa yhtä hyvä kuin kilpailijansa, mutta vähän edullisempi.
Acer Nitro 17 AN17-41
Enemmän konetta samalla rahalla
Acer Nitro 17 on iso ja erinomainen pelikannettava.
MSI Katana 15 B13VGK
Väriä peliin!
MSI Katana 15 on sähäkkä kuin värivaloilla koristeltu samuraimiekka.
Erazer Deputy P50 MD62519
Tuima apulaisseriffi
Paperilla Erazer Deputy P50 on testin heikoin kone, mutta käytännössä sitä ei huomaa.