Sonyn soundbar-valikoima on laaja ja mallit ovat usein saaneet testeissämme hyvät arviot. Keskikokoinen HT-A3000 on jäänyt vähemmälle huomiolle, sillä sen speksit eivät ole yhtä vaikuttavat kuin isommilla 5000- ja 7000-malleilla. HT-A3000 voi kuitenkin olla hyvä vaihtoehto, kun halutaan säästää rahaa ja tilaa.
Sony HT-A3000
Sonyn kompakti soundbar on 95 cm leveä ja mahtuu siten mainiosti keskikokoisten televisioiden alle. Se on myös riittävän matala, jotta se ei tule kuvan eteen. Kovaa muovia ja metallia yhdistelevä rakenne luo vaikutelma kestävyydestä ja laadusta. Soundbarin etupuolella on näyttö, josta näkyy valittu äänilähde ja muuta sen sellaista, mutta näyttö on niin mikroskooppisen pieni, että siitä ei tahdo selvää.
Kaiutinkonfiguraatio on 3.1, eli soundbarissa on omat kaiutinelementit oikealle, vasemmalle ja keskikanavalle. Korkeuskanavia ei siis ole, vaan HT-3000A turvautuu digitaaliseen äänenkäsittelyyn simuloidakseen Dolby Atmos -efektit. Ratkaisu on yksinkertaisempi kuin esimerkiksi Samsungin ja Philipsin kilpakumppaneilla. Plussaa siitä, että Sonyn soundbarissa on ylimääräiset bassoelementit matalien taajuuksien toistoon. Teoriassa kaiuttimen pitäisi siis pärjätä ilman subwooferia – mutta testasimme soundbarin kuitenkin myös SA-SW3-subwooferin kanssa.
Sony HT-A3000:n äänenlaatu
HT-A3000:n soinnista on helppo pitää. Puhe toistuu vahvasti ja selkeästi. Keskirekisteri on kirkkaampi ja sileämpi kuin Philipsillä. Äänikuva on iso ja lavea, mutta korkeus- ja syvyysvaikutelma eivät ole niin vaikuttavat kuin esimerkiksi Samsungilla. Laitamme päälle Sonyn 3D Spatial Sound Mappingin, joka saa äänen vain hajottautumaan enemmän sen sijaan, että sointi sulkisi kuulijan sisäänsä tai olisi vivahteikkaampaa.
Musiikki
Sonyn puhdas ja tasapainoinen ääni toimii hyvin stereomusiikissa. Musiikki soi läsnäolevasti ja tarkasti. Myös bassontoisto on hyvää ilman subwooferiakin, aivan kuten Sonos Beamilla.
Toki bassontoisto parani, kun yhdistimme SA-SW3-subwooferin mukaan. Sen sointi on parempaa kuin Samsungin, Philipsin ja Yamahan – ja se haastaa jopa Sonos Sub Minin. Bassontoisto on tiukkaa, korrektia ja tarvittaessa räjähtävää. Ikävä kyllä 500 euron hintainen subwoofer tekee kokonaisuudesta melko kalliin.
Lue myös: Sony HT-A5000 – Sony syytää nannaa
Yhteenveto
Sony HT-A3000 osuu ikään kuin kahden hintaluokan väliin, sillä hinta on suhteellisen kallis ottaen huomioon, ettei siihen kuulu subwooferia. Moni kilpailija kuitenkin paketoi subwooferin samaan hintaan, kun taas Sonyn erikseen ostettava bassokaiutin tuntuu kalliilta. Keskikokoiseksi 3.1-soundbariksi Sony pärjää kuitenkin hyvin omillaankin ison äänikuvan ja täyteläisen soinnin ansiosta. HT-A3000 voikin olla oiva vaihtoehto sellaiselle, joka ei subwooferia halua.
Myös tässä testissä
Sonos Beam (Gen 2)
Edelleen luokkansa paras
Olemme pitäneet Sonos Beamia jo pitkään parhaana kompaktina soundbarina. Miten Gen 2 pärjää uusia kilpailijoita vastaan?
TCL P733W
Odotettua parempi
TCL P733W on varsin edullinen, mutta onnistuu silti yllättävän hyvin.
Yamaha SR-B40A
Latteaa sointia
Yamaha SR-B40A hämmästytti testaajat – mutta valitettavasti vain ei positiivisessa mielessä.
Philips TAB7908/10
Erinomaista sointia
Philipsin uutuus tarjoaa ison äänikuvan ja mehukasta bassontoistoa.
Samsung HW-Q610C
Muhkeaa leffaääntä edullisesti
Samsungin kompakti soundbar kuulostaa hintaansa nähden yllättävän suurelta.