Älykoti on koti, jossa on verkon kautta hallittavia älylaitteita. Niihin kuuluu mitä tahansa valaisimista termostaatteihin ja valvontakameroista robotti-imureihin. Kaikessa yksinkertaisuudessaan älykodin idea on tehdä arjesta helpompaa ja mukavampaa.
Valitse ekosysteemisi
Ennen kaiken maailman älylaitteiden hankkimista kannattaa tutustua siihen, mikä ekosysteemi sopii itselle parhaiten:
Google Home: Googlen puheavustaja on Nest-tuotteiden ytimessä. Google Assistant vastaa nopeasti käskyihin, keskustelee luontevasti ja ymmärtää monimutkaisiakin käskyjä, jotka olisivat sekä Alexalle että Sirille liikaa. Jos omistaa Android-puhelimen, on Google Assistant valmiiksi käytössä.
Amazon Alexa: Suuri osa älykotituotteista on yhteensopivia Amazonin digiavustajan kanssa. Alexalta voi kysyä mitä tahansa, joskin vastaukset eivät ole aina yhtä tarkkoja kuin Googlella. Alexa tuke erilaisia ”skillsejä” (jotka muistuttavat puhelinsovelluksia).
Apple HomeKit on ja tulee olemaan paras valinta iPhonen käyttäjille. HomeKit-yhteensopivia tuotteita ei ole yhtä paljon kuin Alexalle tai Googlelle tehtyjä, mutta isoimmat brändit löytyvät. Applen Home-sovellus on tyylikäs ja käyttäjäystävällinen, laitteiden käyttöönotto sujuu helposti ja alusta on kaikista vaihtoehdoista turvallisin. Siri on kolmesta puheavustajasta heikoin, mutta paranee jatkuvasti.
Wifi ja liitännät
Lähes kaikki älykotilaitteet edellyttävät luotettavaa wifiyhteyttä. Suurin osa tuotteista toimii 2,4 GHz:n taajuudella, mutta tilanne on muuttumassa. 2,4 GHz on kantamaltaan pidempi, mutta 5 GHZ:n taajuus tarjoaa ylivoimaista nopeutta. Uudempi wifiprotokolla Wi-Fi 6E tukee 6 GHz:n taajuutta, joka on vielä nopeampi. (Pian tuleva Wi-Fi 7 käyttää myös 6 GHz-kaistaa). Wi-Fi 6E suoriutuu useammasta laitteesta, käyttää vähemmän virtaa ja on turvallisempi.
Tämän päivän reitittimet tukevat teoriassa 250 laitetta, mutta suorituskyky kärsii jo reilusti aiemmin. Joka tapauksessa reititin on tärkeää sijoittaa paikkaan, jossa kuuluvuus on parhaimmillaan.
Monet älykotituotteet voi yhdistää myös Bluetoothia tai hubia eli keskusyksikköä käyttämällä. Esimerkiksi Philips Hue -valot toimivat näin. Bluetooth on hitaampi ja epäluotettavampi kuin wifi, kun taas laiteperheelle omistettu hubi vähentää tyypillisesti verkkoliikennettä ja tekee toiminnasta vakaampaa.
Käyttöönotto, ryhmittely, rutiinit ja automaatiot
Kun ostaa uuden älykotituotteen, saa mukana käyttöohjeet. Yleensä niissä pyydetään lataamaan valmistajan sovellus ja skannaamaan laitteen QR-koodi tai syöttämään sarjanumero. Pieni vinkki: lue nämä ohjeet ennen kuin asennat laitteet tai heität pakkauksen kierrätykseen.
Yhteys kodin ekosysteemiin ei aina tapahdu automaattisesti, vaan voi joutua tutustumaan Apple Homen tai Google Homen käyttöohjeisiin yhdistääkseen laitteen manuaalisesti. Alexan kohdalla taas täytyy todennäköisesti etsiä soveltuva ”skill”.
Kun laite on asennettu ja yhdistetty ekosysteemiin, voi olla mahdollista luopua kokonaan valmistajan sovelluksesta, mutta se vaihtelee tuotteesta toiseen. Google Home, Apple Home ja Alexa mahdollistavat usein vain yksinkertaisimmat toiminnot, joten erillisen sovelluksen säilyttämisessä voi olla järkeä.
Käyttöönoton jälkeen laitteita voi usein ryhmitellä tai järjestellä huoneittain. Jos on vaikka paljon älyvalaisimia, niitä voi olla järkevää ryhmitellä, jotta jokaista valoa ei tarvitse aina ohjata erikseen. Myös alaryhmiä voi luoda vaikka huoneittain tai ryhmitellä eri huoneissa olevia laitteita.
Tähän kannattaa käyttää aikaa, sillä näin saa enemmän hallintaa ja joustavuutta etenkin automaattisten rutiinien luomiseen. Automaatioiden tekeminenhän on älykodin suurin hyöty! Älykoti voi esimerkiksi tunnistaa, milloin asukas tulee kotiin, ja sytyttää valot ja laittaa musiikin soimaan.
Toimintoja voi myös ajastaa. Robotti-imurin voi ohjelmoida siivoamaan aamupäivisin, kun itse on töissä. Tai voi luoda ”Hyvää huomenta” -automaation, jolloin vaikkapa Google Assistant kertoo päivän sään ja uutisotsikot, avaa verhot ja laittaa kahvikoneen päälle.
Jos omistaa eri valmistajien tuotteita, voi käyttää kolmannen osapuolen palveluita luodakseen monimutkaisempia automaatioita – hyvä esimerkki on IFTTT (If This Then That).
Yksityisyys
Moni älykotituote on varustettu mikrofonilla ja kameralla, joten niihin liittyy turvallisuusriski: henkilökohtainen data tai tallenteet voivat pilven kautta päätyä vääriin käsiin.
Onkin aina tärkeää tutustua valmistajan yksityisyysasetuksiin ja arvioida, suostuuko yrityksen datanhallintatoimenpiteisiin. Voi myös olla järkevää tarkistaa, onko yrityksellä ollut aiemmin ongelmia tietoturvan kanssa.