Pelaaminen on siitä kiva harrastus, ettei se välttämättä vaadi kovin suuria varustehankintoja, mutta laitteisiin saa halutessaan kulumaan paljonkin rahaa. Pelikonsolit maksavat monta sataa, ja kunnon näytönohjaimella varustettu pelikannettava tonnista ylöspäin. Hinnan lisäksi tärkeä tieto pelivarusteissa on käyttäjäkokemus, joten olemmekin testeissämme keskittyneet siihen.
Olemme valinneet vuoden aikana testaamistamme laitteista parhaat viidessä eri kategoriassa. Pelikannettava palkitaan sekä premium- että highend-luokassa. Näyttö on pelaamisen kannalta oleellisimpia oheislaitteita, joten vuoden paras näyttökin on valittu. Toki pitää kruunata myös vuoden paras pelikonsoli. Ja viimeisimpänä vaan ei vähäisimpänä olemme nimenneet vuoden parhaat pelikuulokkeet.
Uudenlaista pelaamista
Kun tarvitaan mukana kuljetettavaa pelivälinettä, on pelikannettava pitkään ollut siihen paras vaihtoehto. Se on edelleen hyvä valinta, kun vaaditaan tehokkaan näytönohjaimen ja kompaktin koon yhdistelmää. Mutta nyt kannettaville tietokoneille on ilmaantunut haastaja: käsikonsolit. Kannettavuudessa käsikonsolia on vaikea voittaa. Nintendo on panostanut kädessä pidettäviin pelikonsoleihin jo vuosia, ja nykyinen myyntimenestys Switch valloitti maailman hetkessä. Formaatti on ollut niin suosittu, että osa pelaajista alkoi haaveilla vieläkin kovemmista tehoista samankokoisesta paketista. Tämä toive on innoittanut tämänhetkistä trendiä, jossa eri valmistajat kehittävät kädessä pidettäviä konsoleita, jotka asettuvat jonnekin pelikonsolin ja kannettavan tietokoneen välimaastoon. Pienet pelikonsolit painavat vähemmän kuin maitotölkki, mutta pyörivät silti Windows 11 -käyttöjärjestelmällä, kuten Asus ROG Ally ja Lenovo Legion Go. Niitä voi käyttää myös tavallisina tietokoneina, mikä tekee niistä huomattavasti tavallista pelikonsolia käytännöllisempiä. Pieni koko rajoittaa toki raudan määrää, mutta pelikokemus voi olla omiaan houkuttelemaan käyttäjän kannettavalta käsikonsolin pariin.
Neljä asiaa pohdittavaksi pelitarvikeostoksilla
Suljettu systeemi
Jotkut koneet, etenkin pelikonsolit, muodostavat suljetun järjestelmän, joka rajoittaa pelattavien pelien määrää. Esimerkiksi Nintendo Switchillä voi pelata vain Switchille tehtyjä pelejä.
Kannettavat ja PC-käsikonsolit ovat usein avoimempia. Kerran ostettu tietokonepeli toimii myös tietokoneen mennessä vaihtoon, ja jos ostaa pelinsä useimpien tapaan Steamista, pelit jopa synkronoituvat automaattisesti. Peliä voi siis jatkaa koneen vaihdon jälkeen siitä, mihin edelliskerralla jäi.
Xboxin ja Playstationin eri sukupolvilla on vaihtelua siinä, miten yhteensopivia ne ovat vanhojen pelin kanssa. Jotkut vuosimallit antavat pelata edellisille konsoleille ostettuja pelejä ja jopa lainata pelejä kavereilta. Toiset ovat tiukempia. Tämä asia kannattaa pitää mielessä, kun miettii pelikonsolin ostamista, sillä siinä jää helposti yhden järjestelmän vangiksi.
Benchmarkit
Monia tavallisista tietokoneista tuttuja näytönohjaimia, näyttökomponentteja ja muisteja käyteään myös pelipuolella. Periaatteessa luulisi, että samoilla osilla varustetut kaksi eri tietokonetta olisivat suorituskyvyltään samanlaisia, mutta näin ei ole. Lämpötilalla on valtava vaikutus tehoon, ja kompaktin kannettavan tai pienen käsikonsolin välillä kahden muuten identtisen näytönohjaimen välinen ero voi olla todella suuri. Juuri siksi käytämme benchmark-testejä: nähdäksemme koneen todellisen suorituskyvyn ja verrataksemme sitä muihin. Benchmark-testeillä saa koneesta usein enemmän selville kuin pelkkiä speksejä katsomalla.
Tulevaisuusvarmuus
Pelit ovat jatkuvasti hienompia ja samalla myös vaativat enemmän koneilta ja konsoleilta. Pelko siitä, että sattuu ostamaan vähän liian pienitehoisen koneen, joka vanhenee muutaman vuoden päästä, on varsin aiheellinen. Jotkut varusteet taas eivät vanhene. Hyvät kuulokkeet kuulostavat aina hyvältä, mutta kymmenen vuotta vanha keskihintainen näyttö rajoittaa pelien visuaalista kokemusta aika lailla. Kannattaakin pohtia, mikä itselle on tärkeintä. Vanha 120 Hz:n näyttö on parempi kuin 60 Hz:n 8K-näyttö, jos pelaa lähinnä Counter-Strikea. Jos suunnittelee vaihtavansa tietokoneen käsikonsoliin, kannattaa ensin kokeilla, miltä 1080p tuntuu pienellä näytöllä isoon verrattuna.
Pilvipelaaminen
Jos ei halua murehtia raudan vanhenemisesta, voi turvautua pilvipelaamiseen. Pilvessä olevia pelejä voi pelata milloin ja missä vain, kunhan käytössä on näyttö ja nettiyhteys. Pilvipeli pyörii kaukaisella pilvipalvelimella, josta grafiikat striimataan reaaliaikaisesti verkon välityksellä käyttäjän näytölle. Käytännössä kyse on siis todella hyvän pelikoneen etäkäyttöoikeus, josta maksetaan kuukausimaksua. Tämän markkinan tulevaisuus on vähän epävarmaa, mutta ainakin Nvidia ja Microsoft tarjoavat vaihtoehtoa.