Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Palkitsimme

Vuoden parhaat televisiot 2023-2024

Televisioista tulee aina vain isompia, terävämpiä ja edullisempia. Kokosimme tähän listaukseen tämän vuoden parhaat tv-mallit eri hintaluokista!

/ 30.10.2023 - 11:59
Vuoden parhaat televisiot 2023-2024

Kodin viihdekeskuksena televisio on mielestämme edelleen lyömätön: kun haluaa nauttia elokuvasta tai sarjasta tai pelata tai katsoa urheilua perheen tai kavereiden kesken, ei mikään voita hyvää televisiota. Ja kun nykyään 100-tuumainenkaan tv ei ole enää mahdottomuus, saa elämyksen helposti muistuttamaan elokuvateatteria!

Nykypäivän videolähteet, suoratoistopalvelut ja pelit ovat kuvanlaadultaan upeita. Loistava kontrasti, häikäisevä kirkkaus, terävät yksityiskohdat ja saumattomat sävynvaihtelut tekevät kokemuksesta realistisemman kuin ksokaan. Siihen vaaditaan vain yhteensopiva tv, jolla sisällöistä saa parhaan mahdollisen irti, ja se yksistään riittää argumentiksi vaihtaa vanha televisio uuteen.

Koolla on väliä!

Ennen kuin päästät vanhan töllöttimen eläkkeelle ja tuot uutta säihkettä olohuoneeseesi, kannattaa huomioida muutama seikka. Tavallisesti tv vaihdetaan kokoluokkaa isommaksi, mutta siihen ei toki tarvitse tyytyä.

55- ja 65-tuumaiset ovat edelleen myydyimpiä tv-kokoja, mutta myös isommat 75”-100” ovat kasvattaneet suosiotaan. Ruudun koolla on yllättävän iso vaikutus katselukokemukseen, joten suosittelemme aina valitsemaan ihanteellisen koon katseluetäisyyteen nähden.

OLED, QLED vai LCD?

Kun valitsee tv:tä, on samalla tehtävä valinta myös paneeliteknologian suhteen. OLED on noussut suosioon huippuluokan kuvanlaatunsa ja kontrastinsa ansiosta. Nyt siitäkin on entistä enemmän versioita.

Myös LCD on edelleen relevantti, ja sitä maustetaan parhaimmillaan QLED-tekniikalla (kvanttipisteillä) tai MiniLED-taustavalaistuksella. LCD on edelleen edullisempi vaihtoehto kuin kalliinpuoleinen OLED.

Helppokäyttöisyys on kaiken alfa ja omega

Vaikka äänen- ja kuvanlaatu ovat tärkeimmät ominaisuudet tv:tä katsoessa, ei pidä unohtaa valikoiden selkeyttä ja kaukosäätimen loogisuutta ja toiminnallisuutta.

Tämän päivän televisioilla on monta lähdettä (tv-bokseja, suoratoistopalveluita jne) hoidettavanaan, joten tehokas käyttöliittymä on isossa roolissa. Loistelias kuva ja ääni eivät lohduta, jos sisältöjen valitseminen tökkii niin, että tekee mieli heittää kaukosäädin seinään.

Monet valmistajat käyttävät Google TV -alustaa, kun taas osa luottaa itse räätälöimiinsä käyttöliittymiin, kuten Samsung ja Tizen tai LG ja WebOS. Niiden helppokäyttöisyydessä, sovellusvalikoimissa ja yhteensopivuudessa kodin muiden älylaitteiden kanssa on isojakin eroja. Tarkista siis ennen ostopäätöstä, että televisio tukee niitä palveluita, joita itse käytät!

Hinnat ovat suuntaa antavia – suosittelemiemme mallien ajankohtaiset hinnat kannattaa aina tarkistaa vertailusivulta!

5 vinkkiä uutta televisiota harkitsevalle

Osta oikean kokoinen tv

Ensimmäisenä kannattaa päättää, minkäkokoista televisiota on hankkimassa. Moni tekee sen virheen (ja katuu sitä myöhemmin), että ostaa liian pienen television. Tämän päivän litteät televisiot ovat kuvaltaan niin teräviä, että ruudun lähellä voi hyvin istua ilman, että tarvitsee häiriintyä näkyvistä pikselirakenteista, ja 4K- ja 8K-resoluutio mahdollistaa vieläkin isommat tv:t. Jos tavoitteena on maksimoida viihde ja elokuvateatterin tunnelma, kannattaa ruudun koko optimoida television ja sohvan välisen etäisyyden mukaan.

Haluatko tietää tarkalleen, minkä kokoinen tv kannattaa omaan olohuoneeseen valita? Tutustu koko-oppaaseemme!

Miten valita oikean kokoinen televisio?

Valitse paneelin tyyppi ja laatu: LCD, OLED ja 4K, 8K

Mihin käyttöön tv pääosin on tulossa? Katsotko eniten tavallisia televisio-ohjelmia, pelaatko konsolipelejä vai vietätkö leffailtoja pitkän kaavan mukaan? Kun tietää, mitä haluaa, on helpompi valita itselle sopivin televisio. Jos vaikkapa katsoo pääosin elokuvia ja sarjoja, ovat kuvanlaatu ja etenkin hyvä kontrasti ja syvä musta tärkeitä. Urheilufani arvostaa televisiota, joka loistaa liikkeiden toistossa, ja pelaajalle näytön lyhyt viive (input lag) on tärkeä ominaisuus. Ja mitä isompi televisio, sen tärkeämpiä kuvan terävyys ja korkea resoluutio ovat.

Mieti tv:n paikka

Minne tv kannattaa sijoittaa? Jos katsoo televisiota usein päivänvalossa, on kirkas, mielellään mattapintainen näyttö paras valinta, jolloin se heijastelee vähemmän ympäristöään kuin kiiltävät ruudut.

Suurilla televisioilla on usein leveä jalusta tai jalat tv:n reunoilla, jotta isokokoinen laite pysyy vakaasti pystyssä. Tarkista siis ennen kaupoille lähtemistä, että suunniteltu tv mahtuu omalle tv-tasolle. Joissakin televisiomalleissa on kääntyvä jalusta, jonka avulla ruutua voi hieman säätää sopivaan katselukulmaan.

Suunnitteletko television ripustamista seinälle? Lue vinkkimme seinäkiinnitykseen:

Televisio seinälle – tee näin

Muista ääni!

Litteä televisio tarkoittaa useimmiten myös ohutta ääntä, joskin poikkeuksiakin on. Kun haluaa puheen, musiikin ja efektien kuuluvan kirkkaasti, kannattaa panostaa television ääneen – joko valitsemalla hieman kalliimman mallin laadukkaalla sisäänrakennetulla äänellä tai mieluiten hankkimalla erikseen kotiteatterikaiuttimet tai soundbarin.

Jotta soundbarin äänestä saa parhaan mahdollisen äänentoiston, on sekä kaiuttimen että television tuettava HDMI 2.1-standardia eARC-liitännällä (enhanced Audio Return Channel).

Liitännät (HDMI)

Jos televisioon aikoo kytkeä lisälaitteita, on hyvä tarkistaa, että liitännät riittävät. Neljä HDMI-sisääntuloa on melkeinpä standardi, mutta joissakin malleissa on vain kolme. Jos haluaa käyttää tv-ruutua PlayStation 5:n tai Xbox Series X/S:n näyttönä, on järkevintä valita malli, joka tukee HDMI 2.1-ominaisuuksia.

Äänenpalautuskanavaan (ARC/eARC) kytketty soundbar vie aina yhden HDMI-paikan, mikä on hyvä huomioida laskuissa.

Ehdokkaat vuoden parhaiksi televisioiksi 2023-2024

Voittaja Vuoden parhaat televisiot 2023-2024

Vuoden paras televisio, Basic

TCL QLED870

Loistavaa kuvaa

TCL QLED870 hakkaa kilpailijat vaikuttavalla terävyydellä ja kontrastilla. Näin hyvää hinta-laatusuhdetta harvoin näkee!

TCL on onnistunut muutamassa vuodessa vakiinnuttamaan asemansa edullisten televisiomallien valmistajana. Kiinalaismerkki on Samsungin ohella maailman suurimpia tv-valmistajia, ja etenkin sen LCD-mallit ovat suosittuja. Tällä kertaa testaamamme QLED870 on joillakin jälleenmyyjillä myynnissä nimellä C745. Kyseessä on viime vuonna testissämme menestyneen QLED860:n seuraaja, ja se on saatavilla 55–75-tuumaisina versioina.

QLED870 on varustettu Google TV -käyttöliittymällä, josta pidämme aina vain enemmän. Oleelliset sovellukset löytyvät vaivatta, ja fiksu järjestelmä oppii tuntemaan käyttäjän maun ja suosittelee sisältöjä sen mukaan.

Kuvanlaatu

TCL QLED870 on varustettu QLED-LCD-paneelilla, jossa on suora ledtaustavalaistus ja paikallinen himmennys. Tällä reseptillä TCL on onnistunut edellisen sukupolven malleissaan, mutta huomaan nopeasti, että vuoden 2023 mallia on paranneltu.

Netflixin uudessa Beckham-sarjassa päästään kurkistamaan David Beckhamin jalkapallouraan, ja sen kuvanlaatu vakuuttaa.

TCL toistaa kaiken erinomaisen kontrastin ja yksityiskohtaisuuden saattelemana. Kuva on piirun verran realistisempi ja syvempi kuin kilpailijoilla. Värit loistavat ja kirkkaat kohdat hohtavat upeasti ilman, että mikään tuntuu liioitellulta.

Myös liikkeidentoistossa on onnistuttu. QLED870 on varustettu Motion Clarity Pro-interpoloinnilla, joka tekee liikkeistä sulavalinjaisia ja samalla teräviä. Panoraamakuvaus ja nopeat liikkeet jääkiekkokaukalossa tai jalkapallokentällä näyttävät ehjiltä ja selkeiltä.

Yhteenveto

TCL tekee vaikutuksen kirkkaalla ja kontrastiltaan vahvalla kuvallaan. QLED870 yhdistää kirkkauden ja värintoiston tarkkaan paikalliseen himmennykseen, jonka ansiosta yksityiskohdat erottuvat hyvin erityyppisistä sisällöistä. Kuva on laatutuotantojen kohdalla todella herkullinen!

Googlen mainion käyttöliittymän kanssa TCL QLED870 on selvästi luokkansa paras ja ansaitsee vuoden parhaan tittelin – ja on vielä hinta-laatusuhteeltaan ennennäkemättömän hyvä!

Vuoden paras televisio, Premium

Samsung S90C

Ilmiömäistä värintoistoa

Samsung S90C on erinomainen esimerkki QD-OLEDin hyödyistä.

Samsung S90C seuraa mallistossa S95B:tä, joka oli Samsungin ensimmäinen QD-OLED-malli. S95B:n värintoisto teki erityisen vaikutuksen, ja tämän vuoden mallin pitäisi olla monella tapaa samankaltainen kuin edeltäjänsä.

Käyttö ja ominaisuudet

S90C pyörii Samsungin oman Tizen-käyttöjärjestelmän voimin. Valikot toimivat nopeasti ja sovellustarjonta on laaja. Suoratoistopalveluita löytyy joka lähtöön, mukaan lukien ilmaisia tv-kanavia tarjoava Samsung TV+.

S90C tukee HDMI 2.1 -standardia 48 Gbps:n kaistanleveydellä kaikkien neljän sisääntulon osalta. Niinpä tarjolla on hyvin liitäntävaihtoehtoja niin pelikonsoleita kuin muita highend-lisälaitteita ajatellen. Soundbaria varten on eARC-äänenpalautuskanava.

Kuvanlaatu

Kun vertaamme Samsung S90C:tä ja LG OLED C3:a vierekkäin, on kuvanlaadussa enemmän yhtäläisyyksiä kuin eroja. Samsungin QD-OLED erottuu LG:stä kuitenkin kirkkaudellaan. Kokonaiskirkkaus on hiukan parempi ja vahvimmat HDR-efektit korostuvat vielä enemmän.

Samsung S90C onnistuu toistamaan myös päävärit punaisen, vihreän ja sinisen vaikuttavan intensiivisesti ja selvästi vahvemmin kuin LG. Värintoisto on kirkasta, puhdasta ja vahvaa koko spektrillä.

Samalla värit ovat kuitenkin tasapainoiset eivätkä ne toistu ylikylläisinä. Tämä näkyy esimerkiksi Formula 1: Drive to Survive– ja Full Swing -urheiludokumentteja katsoessa. Ferrarit ovat Samsungilla vähän punaisempia ja viheriö vähän vihreämpi, mutta värit eivät tunnu teennäisiltä, vaan ainoastaan realistisemmilta.

Yhteenveto

Samsung on toden teolla hypännyt OLED-kisaan tämän vuoden S90C-mallillaan, joka haastaa LG:n suositun C3-sarjan. Kumpikaan ei ole huono vaihtoehto, mutta Samsung saa hieman enemmän irti kuvasta erityisen vahvalla värintoistollaan, ja se riittää siivittämään Samsung S90C:n voittoon premium-luokassa.

 

Vuoden paras televisio, Highend

Sony Bravia A95L

Pelottavan todentuntuista kuvaa

Sony on parannellut viime vuoden huippumalliaan ja osoittaa tämän vuoden mallillaan olevansa kuvanlaadun ykkönen.

Bravia A95L on Sonyn 2023-mallivuoden lippulaiva-tv, joka on tietysti täynnä erilaisia kuvaa parantavia ominaisuuksia. Uusimman sukupolven QD-OLED-paneelia ohjaa Sonyn Cognitive XR -videoprosessori. Äänestä vastaa Acoustic Surface+ -kaiutinjärjestelmä, ja Google TV lupailee sujuvaa käytettävyyttä.

Sonyn lippulaiva on vihdoin saatavilla odotetussa 77”:n koossa 55- ja 65-tuumaisen lisäksi. Muotoilultaan A95L on yksinkertaisen linjakas ja tyylikäs. Litteä näyttö on kehystetty harjatulla alumiinilla, ja kuva jatkuu lähes reunasta reunaan.

Kuvanlaatu

A95L on varustettu Samsung Displayn valmistamalla uusimman sukupolven QD-OLED-paneelilla, jossa on parempi jäähdytys ja kirkkaus. Videoprosessori on Sonyn Cognitive Processor XR, joka parantelee kuvaa monin eri tavoin.

Kilpailijatkin ovat kontrastiltaan ja terävyydeltään upeita, mutta Sony on väreiltään ylivoimainen. Punaisen, vihreän ja sinisen sävyt tulevat kirkkaammin esiin mutta eivät liioitellusti. Sonylla tuntuu olevan laveampi väripaletti käytössään kuin muilla.

Kuulostaa ehkä oudolta, mutta kuva näyttää usein vain paljon realistisemmalta. Kaikki ihonsävyistä ruohon vihreyteen ja taivaan sineen on todentuntuisempaa, ja syvyysvaikutelmakin napsun parempaa. Eikä katselukulmakaan vääristä loistavaa värintoistoa. Sohvan reunalla istuessa värit näyttävät samalta kuin keskellä.

A95L:ssä on myös harvinaisen vähän kohinaa, joten kuvassa erottuu valtava määrä yksityiskohtia tummillakin alueilla.

Äänenlaatu

Sonyn Acoustic Surface Audio+ eroaa hieman kilpailjoiden ääniratkaisuista. Kaiuttimet on kätketty A95L:n sisäpuolelle, jossa kaksi ”aktivaattoria” värähdyttelevät OLED-paneelia. Lisäksi on kaksi bassokaiutinta.

Sonyn idean etu on, että ääni tuntuu tulevan suoraan kuvasta (ja tuleekin), mikä sitoo äänen ja kuvan saumattomasti yhteen.

Yhteenveto

Bravia A95L tarjoaa loistavaa kuvanlaatua, luonnollista värintoistoa, häikäisevää kirkkautta ja vahvaa kontrastia. Ääni ei ehkä yllä kuvan tasolle, mutta A95L on silti paras tänä vuonna testaamamme OLED-televisio!

Ääni & Kuva
Scroll to Top