Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Acer CB314-1H/CB314-1HT

Iloinen yllätys

Testin halvin Chromebook on myös vertailun kovin yllättäjä. Näyttö tosin on himmeä ja tallennustilaa vähänlaisesti.

/ 30.08.2023 - 12:00
Acer CB314-1H/CB314-1HT

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Hyvä näppäimstö, joiden isot ja nopeasti reagoivat näppäimet napsahtavat miellyttävästi.
  • Suorituskyky ei riitä yksinkertaisia toimistotöitä pidemmälle. Näyttö on himmeä ja valju.

Ensisilmäyksellä Chromebook 314 vaikuttaa juuri siltä, mitä se onkin: alhaisemman hintaluokan kannettavalta. Acer on testin toiseksi kevyin ja painaa 1,5 kg. Chromebook 314:n sisäpuolikaan ei edusta raskasta sarjaa: SSD-levy on vain 65 GB:n kokoinen ja Intelin prosessori on kaksiytiminen.

Kuori ja näppäimistö ovat muovia, mutta himmeästä 14-tuumaisesta näytöstään ja speksien keveydestään huolimatta Acer Chromebook 314 kestää lähempäänkin tarkastelua. Alle 400 euron hinta (ja testaushetkellä alle 300 euron) tekee siitä ehdottomasti harkinnan arvoisen opiskelukäyttöön.

acer chromebook 1
Acerin Chromebook ei ole mitenkään mullistava. Siinä on jopa vanhakantainen USB-A-liitäntä. Kuva: Acer

Hyvät ja huonot puolet

Kun 314:n avaa, paljastaa näyttö heikkoutensa. Toki resoluutio on Full HD eli 1080p ja virkistystaajuuskin kohtalainen 60 Hz, mutta värit ovat valjut. Opiskelussa se tuskin on kynnyskysymys, mutta päivänvalossa ja kirkkaassa valaistuksessa näytön matala kirkkaus teettää ongelmia ja näkyy esimerkiksi 720p:n webkameran välityksellä tehtävien videopuhelujen huonommassa kontrastissa.

Chromebook 314 ei tarjoa kosketusnäyttöä, eikä näyttö käänny 180 astetta. Näyttö ei kuitenkaan osu tasoon, jos sitä kallistaa yli 90 astetta, kuten Samsung ja Asus.

Acer chromebook 2
Chromebook 314:n näyttöä voi kallistaa yli 90 astetta ilman, että se osuu pöytään. Katselukulma on siten parempi. Kuva: Natasja Broström

Chromebook 314:n parhaita puolia on sen näppäimistö. Isot ja nopeasti reagoivat näppäimet napsahtavat miellyttävästi, mikä tekee työskentelystä mukavaa. Myös kosketuslevy toimii nopeasti.

Reissaa näppärästi mukana

Acerin Chromebook 314 saattaa näyttää painavalta ja kömpelöltä, mutta ulkonäkö hämää: pehmeästi pyöristettyjen kulmien ansiosta kone sujahtaa helposti laukkuun, ja 1,5-kiloinen kannettava kulkee mukavasti mukana pitkin päivää.

Kannettavuuden vastapainona joutuu tosin tyytymään jaettuun Intel UHD -näytönohjaimeen ja neljään porttiin, joista kaksi on USB-A-tyyppiä ja vain kaksi uudempaa USB-C-tyyppiä. Muistikorttipaikkaa ei ole. Chromebook 314:llä ei tee mieli pelata tai katsoa YouTubea.

Acer chromebook 3
Acerin Chromebook ei herätä huomiota muotoilullaan. 1,5-kiloinen kone kulkee kevyesti mukana. Kuva: Acer

Akunkesto puolestaan on kaksi tuntia luvattua pidempi, ja N4020-prosessori täyttää Minecraftin minimivaatimukset, jos kuitenkin innostuu pelaamaan.

Yhteenveto

Koska kaikkea ei voi saada, on Chromebook 314:nkin kohdalla tehtävä kompromisseja. Suorituskykytestissä Acerin kone häviää kilpailijoille: niin graafinen kuin yleinenkin suorituskyky ovat maltillisia, ja Octane 2.0 Plus -testissä Acer alittaa jopa vanhemman Intel i5-3317U-prosessorin tehot.

Jos kuitenkin pääasia on löytää kevyt kirjoitusväline ja (ilmainen) toimistopaketti, on Acer Chromebook 314 14″ FHD silti hyvä valinta.

Karakter
Acer CB314-1H/CB314-1HT
Basic

Myös tässä testissä

Asus Chromebook CM1402FM2A

Tyylikäs työjuhta

Vertailun tyylikkäimmällä koneella on hyvä näyttö, mutta pöljät valinnat kumoavat hyviä: huono näppäimistö ja raskas paino heikentävät työskentelymotivaatiota.

Työjuhta, jolla on pitkä akunkesto. Hyvä näyttö. Vedenkestävä näppäimistö. Kosketusnäytölle voi piirtää kynällä.
Painava tablettikäytössä. Näytön kääntäminen nostaa pohjaa, mikä tekee kirjoittamisesta hankalaa.
Lue koko testi

Samsung XE340XDA-KA1SE

Muovinen mutta mukava

Samsungin Galaxy Chromebook Go kulkee mukana minne vain ja on mahtavan helppokäyttöinen. Näyttö on pieni pettymys.

Kätevästi mukana kulkeva Chromebook, joka suoriutuu useimmista opiskelijan tarvitsemista tehtävistä vaikkapa kahvilassa. Hyvä näppäimistö ja tyylikäs muotoilu. Vertailun kevyin!
Muovisuus tuntuu ja näkyy. Ei mikään ruutitynnyri, vaan kone perustehtäviin.
Lue koko testi
Natasja Broström
Natasja Broström (f. 1971): Journalist på L&B Home. Natasja begyndte på Politikens IT-tillæg i 1990’erne. Herfra gik turen via fagblade, magasiner og aviser, hvor Natasja skrev om blandt andet it og nørdkultur. Fra 2002 har Natasja været på Datatid Techlife, siden IT-journalist inden for smart living og brevkasseredaktør på Alt om Data.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Salamannopea mesh-verkko

Enemmän AI-tehoja

Pelaajalle ja tekijälle

Parempi kuin paras – ja kalliimpi

Täydellinen budjettiluokan PC

Vähän enemmän vähän halvemmalla

Käsittämättömän kova

Tehopakkaus viihtymiseen

Ensimmäinen Snapdragon-kone testissä!

Hillitty pelikannettava kohtuuhintaan

Pistimme näppimme peliin: suuri pelinäppäimistövertailu!

Saisiko olla ekstranäyttö?

Ääni & Kuva
Scroll to Top