Sonyn soundbar-valikoima alkaa olla jo melko laaja, ja kaiuttimet on tietysti suunniteltu japanilaisvalmistajan omat televisiot mielessä. Uusi HT-S2000 on malliston pienimpiä ja tarkoitettu edulliseksi ja kompaktiksi tavaksi parantaa television ääntä.
Sony HT-S2000 – design
Kaiutin on 80 cm pitkä ja mahtuu siten mukavasti useimpien televisioiden jalkojen väliin. Matalana se mahtuu tv-tasolle television eteenkin peittämättä kuvaa.
Kuvista kuitenkin näkee, että kyseessä on pari kengännumeroa suurempi malli kuin Sonos Beam, ja HT-S2000 sopiikin parhaiten 55–65-tuumaisille televisiomalleille.
Kaiuttimen pinta on tehty kierrätysmuovista, ja viisi ovaalia kaiutinelementtiä erottuvat metalliverkon takaa. Laitteessa on pieni näyttö, josta näkee volyymin, äänilähteen valinnan ja sen sellaista. Erittäin käytännöllinen ratkaisu, joka esimerkiksi Sonos Beamista puuttuu.
Laatuvaikutelma on hyvä. Sonyn soundbar vaikuttaa jämäkältä ja näyttää tyylikkäältä pyöristettyine kulmineen. Ainoa miinus tulee kolhosta verkkoadapterista.
3.1 kanavaa ja virtuaalinen surround
Kaiutinkonfiguraatio 3.1 tarkoittaa, että soundbarissa on vasen, oikea ja keskikanava, jotka toistavat myös surroundkanavien äänen.
HT-S2000-kaiutinta ei siis ole varustettu erillisillä surroundkanavilla eikä siinä ole ylöspäin osoittavia korkeuskanavia, kuten Sonyn isommissa soundbareissa (mallista HT-A5000 ylöspäin). Se kuitenkin tukee 3D-ääniformaatteja, kuten Dolby Atmosta ja DTS:X:ää, käyttämällä digitaalisia kikkoja (Vertical Surround Engine, S-Force PRO Front Surround) simuloimaan korkeus- ja surroundefektejä.
Sony on panostanut myös bassontoistoon ja lisännyt kaiuttimeen kaksi ”X-balanced”-bassoelementtiä, joiden idea on korvata erillinen subwoofer.
Käyttö ja ominaisuudet
Sony HT-S2000:n käyttöönotto on lastenleikkiä: HDMI-kaapeli kytketään televisioon ja varmistetaan, että tv:n ulostulo on asetettu tukemaan korkearesoluutioisia audiosignaaleja.
Ylimääräisiä HDMI-sisääntuloja laitteessa ei ole, vaan kaikki AV-lähteet on kytkettävä television kautta.
HT-S2000 ei myöskään tarjoa sisäänrakennettua Wi-Fiä tai verkkoa. Spotify Connectin, Apple AirPlayn ja Chromecastin kautta striimaamiseen voi siis unohtaa.
Musiikkia voi toki suoratoistaa Bluetoothin kautta ja ohjata Sony Home Entertainment Connect -sovelluksen kautta. Sovelluksella voi myös lisätä järjestelmään kaiuttimia, mutta se ei vaikuta yhtä vakaalta kuin Sonyn tavallinen Wi-Fi-pohjainen sovellus (Sony Music Center).
Laajennettavissa oikeaksi surroundiksi
HT-S2000 on riisutumpi malli kuin Sonyn kalliimmat soundbarit. HT-S2000:a ei esimerkiksi voi käyttää yhdessä television omien kaiuttimien kanssa (Acoustic Center Sync/S-Center).
Vaikka soundbar sopii hyvin itsenäisesti käytettäväksi, voi sitä hyvin myös laajentaa. Sonyn mallistosta löytyy paljon vaihtoehtoja järjestelmän paranteluun subwooferien ja surroundkaiuttimien muodossa, kuten Sony SA-RS3 ja SA-SW3 tai SW5. Silloin kokonaisuuden hinta tietysti kallistuu.
Äänenlaatu
Testin aluksi kuuntelimme HT-S2000:a omillaan. Soundbarista lähtee yllättävän iso ja täyteläinen ääni. Kokeilimme sitä erikokoisten ja -merkkisten televisioiden, kuten TCL 55C845:n, Sony 75X90L:n ja myöhemmin jopa 98-tuumaisen (!) Samsung Q80C:n kanssa. Se pärjäsi kaikkien kanssa.
Ensinnäkin puheentoisto on selkeää ja vahvaa, ja se sijoittuu hyvin äänikuvan keskelle. 1923-sarjan dialogia on helppo seurata, ja Jacob Duttonin (Harrison Ford) äänessä on uskottavaa auktoriteettia ja läsnäolon tuntua. Äänimaisema on suuri ja täyteläinen, ja miellyttävä tilantuntu tekee toiminnasta todentuntuista.
Sony kehuu, että HT-S2000 kätkee sisäänsä sisäänrakennetut subwooferit. On aikamoista liioittelua kutsua 5-tuumaisia elementtejä bassorefleksiporteilla subwoofereiksi, mutta bassontoisto on silti vaikuttavan täyteläistä.
Basso on vahvempaa ja täyteläisempää kuin esimerkiksi Sonos Beamilla, mikä tekee kokemuksesta tenhoavamman. Ryan Goslingin tähdittämän Drive-elokuvan alun takaa-ajokohtauksessa V8:n murina sekä kuuluu että tuntuu. Kun elokuvan teema alkaa soida, on syntikkabassossa uskottavaa painoa. Basson määrää voi kaukosäätimellä säätää kolmeportaisella asteikolla.
Hyvä Atmos-ääni – mutta monimutkaiset ääniraidat tuottavat vaikeuksia
Sony HT-S2000 onnistuu oikeiden korkeuskanavien puuttumisesta huolimatta tarjoamaan 3D-äänen tuntua. Dolby Atmos -ääniraidoilla, kuten F1: Drive to Survivella äänikuva selvästi kasvaa sekä korkeus- että leveyssuunnassa.
Äänenlaatu on yleisesti ottaen vakuuttava, mutta toiminnantäyteiset, surroundefektejä täynnä olevat monimutkaiset ääniraidat voivat kuulostaa vähän kaoottisilta.
Extraction 2 -trillerin junatappelukohtaus on aika sekavan kuuloinen, kun ääniraidalla olisi paljon yksityiskohtia, jotka pitäisi saada sijoittumaan oikein. Ilman kunnon surroundkanavia suurin osa efekteistä kuulostaa tulevan samasta paikasta. Äänikuva tuntuu ahdetulta, kun informaatiota tulee kerralla paljon.
Surroundkaiuttimien + subwooferin kanssa
Äänikuvan kaoottisuuteen on onneksi lääke eli kanavien lisääminen. Kun yhdistimme soundbariin langattomat SA-RS3-takakaiuttimet, parani tilanne selvästi. Sonyn pikkukaiuttimet maksavat 500 euroa/pari, mutta ne tuovat äänimaailmaan kaivatun lisäulottuvuuden.
Kun takakaiuttimet aktivoi ja korjaa etäisyyden aiheuttamat vääristymät Sonyn sovelluksella, kasvaa äänikuva aivan eri mittoihin. Panoraamaefektit kuulostavat uskottavammalta ja kohteet tuntuvat oikeasti liikkuvan.
Testasimme soundbaria lisäämällä kokonaisuuteen myös langattoman SA-SW3-subwooferin (500 euroa). Erillisen subwooferin kanssa bassontoisto on luonnollisestikin vahvempaa ja syvempää. Samalla soundbar vapautuu bassorekisterin toistamisesta, jolloin se soi puhtaammin ja vapaammin.
Parannusten ainoa miinuspuoli on hinta, joka kasvaa takakaiuttimien ja subwooferin myötä aika kovaksi.
Kilpailijat
Tässä hintaluokassa riittää kilpailua, mutta otamme tarkemmaksi vertailukohdaksi Sonos Beam (Gen 2) -kaiuttimen, joka on suosikkimme kompakteista soundbareista. Sekin on laajennettavissa erillisen subwooferin ja takakaiuttimien muodossa yhdistämällä siihen esimerkiksi Sub Minin ja Era 100:n.
Meillä oli testin aikana Sonoksen setti testihuoneessa, ja meistä Sony ja Sonos olivat soinniltaan melko samantasoisia. Kun soundbareja käyttää yksinään, on Sonyn äänimaisema suurempi, vahvempi ja bassoltaan täyteläisempi. Jos siis kaipaa kompaktia soundbaria, joka pärjää itsenäisesti, on HT-S2000 väkevämpi kuin Beam.
Sonos taas saa etumatkaa, kun sen pariksi tuo Sub Mini -subwooferin. Trueplay-huonekorjauksella äänen saa kalibroitua huoneen akustiikkaan sopivaksi. Se teki Sonoksen sointitasapainosta pehmeämpää ja surroundkuvasta saumattomamman.
Sonos tarjoaa Wi-Fi-mahdollisuuden, joten musiikin suoratoisto eri palveluista sujuu kätevämmin, ja järjestelmää voi laajentaa eri huoneisiin sijoitettavilla kaiuttimilla.
Yhteenveto: Sony HT-S2000
Sony HT-S2000 on melko kompakti soundbar, joka tarjoaa kuitenkin uskottavan ja vahvan soinnin. Sony on pitänyt täyteläistä ääntä kanavien määrää tärkeämpänä, ja ratkaisussa on hyvät ja huonot puolensa. Äänikuva on yleisesti ottaen suuri ja täyteläinen ja ehdottomasti kunnon parannus television omaan ääneen verrattuna.
Sonyn mukaan soundbarin ”virtuaalinen” äänenkäsittely tarjoaa kolmiulotteisen äänikokemuksen, mutta soundbarin yksinään tuottamat surroundefektit eivät onnistuneet aivan vakuuttamaan meitä. Sen sijaan takakaiuttimien kanssa surround toimi – odotetusti – paljon paremmin.
Siinä mielessä Sony HT-S2000 voi olla mainio lähtökohta sellaiselle, joka haluaa ehkä aloittaa pienestä ja laajentaa kotiteatteriaan pala kerrallaan!