TCL on luonut itselleen maineen hyvän hinta-laatusuhteen televisiovalmistajana. Kiinalainen TCL on viime aikoina pärjännyt testeissämme erinomaisesti, joten odotuksemme ovat korkealla tällä kertaa testattavan C845-mallin suhteen.
C845-sarja asettuu TCL:n mallihierarkian keskiväliin, budjettimallien QLED770 ja QLED870/C745 yläpuolelle. C845 on premium-LCD, joka on varustettu tavallista paremmalla MiniLED-tekniikalla. Kokovaihtoehdot ovat 55”, 65”, 75” ja 85”, joista testasimme 55-tuumaista.
Muistamme hyvin C845:n edeltäjän C835-mallin, joka tarjosi erinomaista kuvanlaatua varsin kilpailukykyiseen hintaan. C845 noudattaa samaa kaavaa, mutta pari kiintoisaa parannnustakin siihen on tehty.
TCL C845: Design
Ensisilmäyksellä tummakehyksinen televisio näyttää melko geneeriseltä. Mikään ei pistä silmään. Keskijalustan ansiosta tv on helppo sijoittaa tasolle.
C845 on hieman paksumpi kuin litteimmät LCD- tai OLED-mallit, sillä MiniLED vie väkisinkin hiukan tilaa syvyyssuunnassa. Tässä televisiossa onkin keskitytty enemmän suorituskykyyn kuin ylelliseen muotoiluun.
Käyttö ja ominaisuudet
TCL käyttää Google TV -alustaa, josta pidämme kovasti. Googlen järjestelmän sovellusvalikoima on hyvä ja se osaa suositella katsottavaa omien tottumusten perusteella.
Kaukosäädin istuu mukavasti käteen ja tuntuu modernilta. Se toimii Bluetoothilla ja ruutu vastaa käskyihin nopeasti. Kaukosäätimessä on mikrofoni Google Assistantia varten, mutta myös tarpeettoman paljon muita nappeja.
TCL C845 tukee muiden muassa Dolby Visionia ja HDR10+:aa. IQ-valosensori huomioi tilan valaistusolosuhteet toisaakseen kuvan ihanteellisesti.
Televisiossa on erillinen peliasetus, joka tukee esimerkiksi VRR:ää ja Freesynciä, jotka takavat peligrafiikoiden sulavan toiston. Viiveeksi mittasimme 16 millisekuntia (1080p/60Hz).
Myös liitännät ovat kohdillaan, mutta sitten viime sukupolven ei muutoksia tällä saralla ole tapahtunut. TCL C845:n neljästä HDMI-sisääntulosta vain kaksi vastaanottaa 4K/120Hz-videosignaalia esimerkiksi pelikonsoleilta (C845 tukee kylläkin jopa 144Hz:n virkistystaajuutta, mikä ilahduttanee PC-pelaajia). Kaksi muuta sisääntuloa pystyvät vain 4K/60Hz-laatuun.
TCL ei ole yksin tarjotessaan täydet nykyaikaiset ominaisuudet vain kahdessa neljästä sisääntulosta, mutta vertailun vuoksi kerrottakoon, että moni LG:n ja Samsungin televisio tarjoaa täyden kaistan kaikissa neljässä HDMI-liitännässään.
Kuvanlaatu
C845 on tosiaan pykälää parempi kuin TCL:n halvimmat mallit. Edullisten mallien tapaan siinä on QLED LCD -paneeli suoralla taustavalaistuksella ja paikallisella himmennyksellä, mutta C845 käyttää tosiaan edistyksellisempää MiniLED-taustavalaistusta, joka lisää himmennysalueiden määrää huomattavasti (480, 576, 720 tai 896 aluetta ruudun koosta riippuen).
Iloksemme voimme todeta, että C845 näyttää testipenkissämme oikein hyvältä. Tämän MiniLED-ruudun huomionarvoisin piirre on poikkeuksellinen kirkkaus.
TCL C845 tiristää käsittämättömän 2 250 nitin kirkkauden 10-prosenttiselta kuva-alalta (HDR) ja saa koko ruudun valkoisellakin 1 000 nitin voiman. Luvut ovat korkeimpia mittaamiamme – jopa parempia kuin Samsungin QN95C-huippumallilla. Sokaisevan väkevää kirkkautta!
Onneksi kuvan kiinnipalamista ei tarvitse pelätä, toisin kuin joillain OLED-paneeleilla. Hyvä tietää.
Taustavalaistus on tehokkaan lisäksi myös tarkkaa: musta säilyy tummilla alueilla hyvin kuvan muusta valoisuudesta huolimatta. TCL yltää tässä melkein Samsungin kalliimman television tasolle.
Konstrastisuhteeksi mittasimme noin 13 000:1. Se ei ole yhtä hyvä kuin OLED-televisioilla, mutta selvästi LCD-mallien parhaasta päästä.
Kirkkaus myös jakaantuu näytölle tasaisesti luomatta häiritseviä epätasaisia kohtia tai ”dirty screen effectiä”. Kaikki ominaisuudet todistavat LCD-paneelista laadukkuudesta.
Kovaa kontrastia
Erinomaiset mittaustulokset näkyvät kuvanlaadussa myös konkreettisesti. Vahva kirkkaus tekee kuvasta eläväisen ja kontrastista väkevän melkeinpä riippumatta siitä, kuinka valoisaa olohuoneessa on. Eipä tarvitse himmennellä valoja tai vetää verhoja ikkunoiden eteen, kun C845 loistaa kilpaa auringon kanssa!
TCL tarjoaa myös hyvän mustan, mutta toisinaan havaitsemme muuten hyvän MiniLED-taustavalaistuksen aiheuttavan pientä valovuotoa. Ilmiön huomaa etenkin vaalean tekstityksen ollessa tummaa taustaa vasten.
Lue myös: Samsung QN95C – Samsungin viilattu huippumalli
Netflixin uusi dokumenttisarja Tour de France: From the Inside osoittaa hyvin TCL:n vahvuudet: urheilu ja ulkokohtaukset toistuvat upean vahvoina ja kirkkaina. Auringonpaiste, sininen taivas ja pyöräilijöiden värikkäät asut loistavat kilpaa ja näyttävät todentuntuisilta.
Samalla C845:n väritasapaino on neutraalia, mutta useimpien LCD-näyttöjen tapaan katselukulma on rajallinen. Kuva on parhaimmillaan, kun istuu suoraan televisiota vastapäätä.
Äänenlaatu
Äänentoistosta vastaa Onkyon 2.1-kaiutinjärjestelmä, joka koostuu kahdesta pohjaan sijoitetusta kaiuttimesta ja taakse piilotetusta subwooferista.
Ääni on kelvollinen ja keskirekisteri toistuu melko selkeänä ja avoimena. Puhe erottuu selkeästi ja subwoofer luo vakaata pohjaa musiikille ja ääniefekteille.
Useimmat halunnevat silti parempaa ääntä soundbarin muodossa. Sellaisen kytkeminen onnistuu helposti, sillä C845 on varustettu HDMI eARC -ulostulolla sekä Dolby Atmos- ja DTS-tuella.
Yhteenveto: TCL C845
TCL C845 on monin tavoin loistava televisio. Kontrasti on erityisen hyvää ja kirkkaus aivan poikkeuksellisen vahvaa. Nopea ja käyttäjäystävällinen Googlen käyttöliittymä sekä tuki monelle eri formaatille helpottavat tv:n käyttöä. Viimeisimpänä vaan ei vähäisimpänä kehuttakoon vielä C845:n hintaa, jonka ansiosta tv:tä suosittelee mielellään – varsinkin sellaiselle, joka kaipaa tv-kuvaltaan OLEDia parempaa painetta.
Moi,
Kiitos hyvästä arviosta!
Yritin penkoa, mitä eroa tällä TCL:n mallilla C845 on C805:een. Sain käsityksen, että laitteet ovat muuten identtisiä, mutta tässä C845:ssä on tuo Onkyon 2.1 -audio, kun C805:ssä on se halppissarjojen perus-2.0. Onko johtopäätökseni oikea?
Noilla malleilla on 75-tuumaisina kaupasta riippuen 100-300 euroa hintaeroa. Mietin vaan, että
– jos laitteet ovat kuvan, käyttöjärjestelmän ja liitäntöjen osalta samat,
– ainoa ero on C845:n parempi ääni ja
– C845:nkään ääni ei mikään huippu ole ja ääntä arvostava kaipaa silti kaveriksi soundbarin, niin
-> C845:n lisähinta verrattuna C805:een menee tällöin täysin hukkaan, eikö?
Mietin, josko ottaisi C805:n ja hintaerolla maksaisi kohtuulaatuisen soundbarin, mahtaisiko tuolla saada kustannuksiin suhteutettuna optimaalisen lopputuloksen?
Terveisin,
Arto Lempäälästä
Hei Arto!
Ensinnäkin on hyvä huomioida, että TCL 805 on lähes identtinen kuin yksinoikeudella Gigantin valikoimissa oleva MQLED80-malli. Gigantti on juuri julkistanut osan Black Week -kampanjansa tuotteista, ja MQLED80:sta näyttäisi olevan hyviä tarjouksia. Tämä tv-malli on hinta-laatusuhteeltaan mielestäni todella erinomainen, etenkin isommissa kokovaihtoehdoissa.
C845 tarjoaa kuitenkin huomattavasti parempaa kuvanlaatua. Siinä on enemmän himmennysalueita, minkä ansiosta myös kirkkaus ja kontrasti ovat paremmat. Sen huomaa vaikkapa HDR-elokuvia ja urheilua katsoessa valoisassa huoneessa. Sanoisin siis, että C845 on vaativalle katsojalle lisähintansa arvoinen.
C845 on poistuva malli, jonka korvaaja on C855, joten vanhaa mallia ei välttämättä kaupoista enää kovin montaa löydy. Mutta näin Black Weekin lähestyessä monista televisioista voi tulla saataville erinomaisia alennuksia, joten kannattaa pitää lähiaikoina silmät auki.
Lykkyä tv-ostoksille!
Terveisin,
Audun