Ring on Amazonin älykotimerkki. Spotlight Cam Plus onkin tiiviisti integroitu Alexa-puheohjausjärjestelmään. Alexa ei valitettavasti ymmärrä suomea ja on muutenkin tuotu Pohjoismaiden markkinoille puolivillaisesti, joten ei ole mikään etu, että kamera toimii juuri tällä alustalla. Googlen ja Applen kilapilevat alustat on paljon paremmin sovitettu Pohjolaan, mutta Amazon ei osoita merkkejä suuremmasta kiinnostuksesta panostaa meikäläisille markkinoille.
Alexa ei kuitenkaan määritä kameran käyttökokemusta, sillä lähes kaikki tehdään Ringin omassa sovelluksessa.
Ennen konfigurointia asennetaan laitteeseen akku ruuvaamalla pohja irti ja asettamalla akku jompaankumpaan pidikkeeseen. Toiseen pidikkeeseen voi laittaa vara-akun, jonka ansiosta akunkeston saa tuplattua ja kamera toimii silloinkin, kun toinen akku on latauksessa. Vara-akku on maksullinen lisävaruste, mutta silti erittäin hyvä idea. Ring on testin ainoa kamera, joka mahdollistaa kahden akun käytön.
Pieni miinus tulee kuitenkin siitä, että akut latautuvat vanhantyylisellä microUSB-liittimellä. Sen käyttöä ei tänä päivänä perustele mikään, varsinkin kun kameran virtaliitin on USB-C-tyyppiä. Tarpeettoman hankalaa sekoittaa kahta liitintyyppiä, ja mitä hukkaa kaapeleidenkin kannalta.
Kameran mukana toimitetaan joustava kiinnike, jonka avulla laitteen saa seinään tai kattoon. Jos kameran haluaa pystyyn, on erikseen hankittava jalusta. IP55-luokiteltu kamera ei ole testin säänkestävin, mutta sade ei näyttänyt sitä kuitenkaan haittaavan.
Melkein pakollinen tilaus
Kun akku on saatu paikoilleen, valitaan sovelluksesta uuden laitteen lisääminen ja skannataan kameran QR-koodi. Sen jälkeen vain seurataan ohjeita, joiden mukaan säädetään esimerkiksi liikkeentunnistusta ja rajattuja alueita. Käyttöönotto vie siis hieman aikaa, mutta sen jälkeen kaikki on kustomoitu juuri omien toiveiden mukaan. Ei siis kannata pelästyä sovelluksen valikoissa näkyviä hieman hämmentäviä vaihtoehtoja.
Kameran peruskäyttö on melko yksinkertaista. Kameran kuvaa napauttamalla sovellus näyttää livekuvaa, ja samasta paikasta löytyvät myös valon ja sireenin manuaalinen ohjaus. Valonheittimen saa päälle myös automaattisesti liikettä havaitessa, mutta hälytysääni on aina aktivoitava erikseen, jottei se ujeltaisi turhaan ja herättäisi naapureita. Sovelluksesta sa päälle myös mikrofonin ja kaiuttimen, jolloin voi puhua kameran edessä seisovan henkilön kanssa.
Kuvanlaatu on erinomainen. Päivänvalossa kontrasti ja värit ovat hyvät, ja yölläkin kameran lähialue näyttää tarkalta. Jos valo on päällä, saa yölläkin värikuvaa.
Kameran tekoäly ei toimi yhtä älykkäästi kuin monella muulla vertailun kameralla. Se ei osaa erottaa eläimiä autoista, mutta ilmoitukset voi suodattaa hälyttämään vain ihmisistä, mikä vähentää turhien hälytysten määrää huomattavasti.
Videot tallentuvat vain pilveen, paikallista tallennusmahdollisuutta ei ole. Niinpä maksullista kuukausitilausta on vaikea välttää. Vaikka kameran hankintahinta ei olekaan kallis, muuttuu Ringin kanssa eläminen nopeasti hintavaksi.
Yhteenveto: Ring Spotlight Cam Plus
Ring-kameralla on monia hyviä ominaisuuksia, kuten erinomainen kuvanlaatu ja laaja katselukulma, monipuoliset toiminnot ja toisen akun ansiosta pitkä akunkesto (yhden akun akunkestoksi on ilmoitettu kuusi kuukautta, mutta kesto riippuu asetuksista). Jos ei käytä Googlen eikä Applen järjestelmiä, voi Ring olla hyvä vaihtoehto. Iso miinus kuitenkin melkeinpä pakollisesta kuukausitilauksesta.
Myös tässä testissä
Google Nest Cam (akkukäyttöinen)
Tyylikäs Google-kamera tarjoaa hyvää kuvanlaatua
Pehmeälinjainen kamera on helppokäyttöinen ja osaa tunnistaa eri henkilöt. Hälytystoimintoja ei kuitenkaan ole.
Netatmo Smart Outdoor Cam with Siren
Laatukamera ilman lisäkuluja
Kiinteästi kytkettävä Netatmon kamera tarjoaa kaikki ominaisuudet ilman maksullista lisätilausta.
Arlo Go 2
4G-kamera
Arlon kameran saa mobiiliverkkoon, joten se toimii sielläkin, minne Wi-Fi ei yllä. Ominaisuuksiinsa nähden se on kuitenkin melko hintava.
TP-Link Tapo C420S2
Terävää kuvaa hyvään hintaan
TP-Link tarjoaa kaksi kameraa melkeinpä samaan hintaan kuin mitä muilla saa pulittaa yhdestä.
Mitä vara-akku maksaa ja mistä voi tilata?
Hei! Vara-akku maksaa reilu 30 euroa ja niitä saa useammastakin paikasta, googlaamalla löytynee mieluisin (ja halvin…) kauppa.
kiitos tiedosta,ostin kameran pari päivää sitten ja opettelen käyttöä,kysyisin voiko ”valonheittimiä” kytkeä kokonaan pois? Olen yrittänyt monestakin kohtaa off-nappulaa painaa,mutta jossain vaiheessa valot kuitenkin syttyy.Olen harjoitellut sen käyttöä ja ihan toimivalta vaikuttaa,aikaisemmin oli logitegh,mutta se tuli elinkaaren päähän. Olen melko avuton tässä nykyteknologiassa,mutta tämä vaikutta toimivan.
yst terv Osmo Krookila
Valot pitäisi pystyä sammuttamaan sovelluksesta näitä ohjeita seuraamalla (englanniksi): https://support.help.ring.com/hc/en-us/articles/360058421812-How-to-Use-Security-Camera-Light-Schedules- Toivottavasti onnistuu, mutta samalta sivustolta löytyy myös asiakaspalvelun yhteystiedot, josta voi pyytää lisäapuja.