Ovikelloa ei loppujen lopuksi voi suunnitella ihan tavattoman monella eri tavalla, mutta Google on onnistunut luomaan Nest Doorbellista erottuvan. Se on minimalistinen, särmän näköinen, tukeva ja kaiken lisäksi 43-prosenttisesti valmistettu kierrätysmateriaalista. Luonnollisesti Googlen ovikello asentuu melkein itsestään, mutta tarjolla on myös opastusvideoita, joissa näkyvät kaikki tarpeelliset yksityiskohdat.
Ei mene kuin pari minuuttia ja Nest Doorbell on kiinni seinässä, yhteydessä verkkoon ja osa Google Home -järjestelmää.
Näppärät alueet
Ensin puhelin piippaa ja värisee jokaisesta Nestin havaitsemasta liikkeestä. Nest Doorbell näkee KAIKEN. Ilmoitukset voi poistaa autoilta, eläimiltä ja muilta ei-huolestuttavilta kohteilta, joten kokeilen ensin sitä.
Valinnasta huolimatta osa ilmoituksista tulee läpi silti, mutta sitten huomaan hienon ominaisuuden, jollaista ei muilta löydy: videokuvan voi jakaa eri alueisiin ja pyytää ilmoitukset vain tietyiltä alueilta havaitulta liikkeeltä. Merkkaan jalkakäytävän hälyttämättömäksi alueeksi ja rauha laskeutuu maahan. Sen jälkeen en saa yhden yhtäkään ilmoitusta koiranulkoiluttajasta, koululaisesta tai pyörästä.
Ostamalla Nest Aware -palvelun oppii ovikello vieläkin älykkäämmäksi, jolloin se esimerkiksi tunnistaa kasvoja.
Pystykuvaa
Nest Doorbell on testin ainoa ovikello, jonka videokuva on pystysuunnassa. Se on täydellinen ratkaisu, sillä kyseessä on kuitenkin ovikello eikä valvontakamera. Kun lähetti jättää ovelle paketin, on Nest Doorbell ainoa kamera, jonka kautta oven edessä olevan laatikon näkee. Fiksua.
Muut valmistajat ovat preferoineet laajakuvaa pihasta, mutta tämän kokemuksen perusteella sanoisin, että pystykuva on käyttökelpoisempi.
Google Home
Koska kyseessä on Googlen tuote, on ovikello tietysti osana Google Home -sovellusta sen sijaan, että sitä ohjattaisi omalla sovelluksellaan. Se on kätevää – onpahan taas yksi sovellus vähemmän päivitettävänä ja tilaa viemässä!
Ovikelloa voi ohjata myös puheella Google Assistantin kautta. Ovikellon soittoon voi siis vastata vaikka kesken tiskaamisen. Jos kuitenkin oven avatakseen pitää jättää tiskit ja kuivata kädet, ei ominaisuudesta ehkä kauheasti ole iloa.
Kallis pilvipalvelu
Nyt kun Google on yhdistänyt kaikki tuotteensa Google Homen ja Google Assistantin alle, jää vain yksi kysymys: jos maksaa joka kuukausi jo Google Drivesta, miksi ovikellon pilvitallennustilasta pitäisi maksaa vielä 5 euroa kuussa?
Ovikelloon kuuluu kolmen tunnin edestä sisäistä tallennustilaa videoille, mutta jos haluaa tarkastella videoita 30 päivän ajalta, maksaa pilvitallennus 50 euroa vuodessa (tai 5 euroa/kk). Melko kallista siis, ja juuri sellainen palvelu, joiden kertymistä kannattaa pitää silmällä, kun kotiin kertyy monia älylaitteita.
Kannattaa siis kokeilla, riittäisikö kolmen tunnin ilmainen tallennustila omaan käyttöön, ja päivittää maksulliseen tilaukseen vasta, jos tarvetta oikeasti ilmenee.
Yhteenveto: Google Nest Doorbell
On vaikea keksiä mitään negatiivista Nest Doorbellistä. Se toimii moitteetta, ja sovelluksen eri toiminnoilla on kiva leikkiä. Etenkin mahdollisuus jakaa kuva alueisiin, joista osan voi merkitä hälyttämättömiksi, on aivan nerokas ominaisuus. Pystykuva on myös loistava oivallus, sillä on tärkeämpää nähdä ovelle jätetty paketti kuin laajempaa kuvaa talon edestä.
Myös tässä testissä
Philips WelcomeEye Link
Perusovikello
Philipsin käsitys älykkäästä ovikellosta ei ole yhtä tyylikäs kuin muilla.
Hombli Smart Doorbell 2
Halpa mutta hyvä
Testin edullisin ovikello tekee vaikutuksen.