Jabra Elite 4 asettuu hinnaltaan ja varustelultaan Elite 3:n ja Elite 5:n väliin. Käytännössä se on Elite 3 vastamelulla, sillä Elite 3 joutuu tyytymään pelkkiin ympäristöääniin. Elite 4 tarjoaa vastamelun lisäksi myös Elite 3:sta puuttuvan multipoint-yhteyden.
Sovelluksessa on kätevästi GPS, jonka avulla voi etsiä kadonneet kuulokenapit. Tarjolla on myös 5-käyräinen graafinen taajuuskorjain, mutta pidän kummallisena, ettei taajuuksia ole nimetty. Ei ole kiva arvailla.
Jabra on painottanut puheluiden laatua ja varustanut Elite 4:n muun muassa sidetonella eli oman puheen kuulemisella.
On vähän outoa, että Jabra käyttää aptX-koodekkia, joka parantaa Android-laitteilla Bluetooth-äänen laatua. AAC kuitenkin puuttuu, joten iPhonen käyttäjät joutuvat tyytymään tavalliseen SBC-koodekkiin. Niinpä Androidin käyttäjät pääsevät nauttimaan paremmasta äänenlaadusta.
Jabra Elite 4:n äänenlaatu
Jabra Elite 4:n basso on tasapainoinen ja keskirekisteri kirkas, mikä saa laulun ja soittimet erottumaan selvästi. Noin 1 kHz:n kohdalla kuuluu pientä korostusta. Kun laskee keskimmäistä virtuaalisäädintä sovelluksen taajuuskorjaimessa, tilanne paranee. Ei mitään tietoa, mikä taajuus tarkalleen on kyseessä. Basson pienestä nostamisesta on myös hyötyä.
Lue myös: Jabra Elite 5 – Koko paketti kunnossa
iPhonen kautta soitettu musiikki kuulostaa tyydyttävältä, mutta diskanttia ei voi varsinaisesti kuvailla silkkiseksi tai sulavaksi. Androidilla se on parempi aptX:n ansiosta. Ylä-äänet eivät silti soi yhtä hienojakoisesti kuin testin parhailla. Tilantuntu ei ole laajimmasta päästä ja rytmit voisivat iskeä napakammin.
Soinnin puolesta Elite 4 on aivan hyvä, mutta Elite 3 on hinta-laatusuhteeltaan parempi. Vastamelu on nimittäin aika maltillinen eikä oikeastaan lisähintansa arvoinen.
Puheluissa äänenlaatu on myös tyydyttävä. Vastapuoli ymmärtää, mitä sanon, mutta konsonanteissa ja ylä-äänissä erottuu pientä metallista sointia. Plussaa siitä, että kuulokkeet vaihtavat automaattisesti kuunteluasetuksella havaitessaan käyttäjän puhuvan. Sen ansiosta oman äänensä kuulee selkeästi.
Myös tässä testissä
Huawei FreeBuds 5i
Edelleen erinomainen
Huawei FreeBuds 5i on parhaimman kuuloisia täyslangattomia jo tehdasasetuksillaan, mutta vieläkin parempi sovelluksen säätöjen jälkeen.
Skullcandy Grind True Wireless
Erottuu joukosta
Skullcandy Grind True Wireless on tehty ihmisille, jotka haluavat erottua massasta. Erityisen vaikutuksen tietyissä porukoissa tehnee mallin 420 Haze -versio, joka on varsinainen kunnianosoitus marijuanalle.
Sony WF-C700N
Paras kokonaisuus
Sony WF-C700N on kuin aiemmin testaamamme verraton budjettimalli WF-C500, mutta vastamelulla.
EarFun Air Pro 3
Monitaituri
EarFun on markkinoiden monipuolisimpia kuulokemalleja – mutta onko yritystä liikaakin?
Jays t-Five Plus
Hyvää ääntä, hyvä istuvuus
Kovamuovinen Jays t-Five Plus edustaa avointa rakennetta, mutta tiiviisti istuessaan ne saa kuulostamaan hyvältä.
JBL Tune Flex
Kahdet yhden hinnalla
JBL Tune Flex on avoin kuulokemalli, johon kuitenkin saa myös silikonisovitteet. Silloin sointi on luokkansa kovinta.
Belkin Soundform Play
Simppeli ja hyvä
Belkin SoundForm Play on hyvä kuulokemalli, joka on saanut pikalatauksen USB-C:n kautta.