Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

TESTISSÄ: Yamaha R-N2000A

Highendin kynnyksellä

Yamahan vastaanotin pystyy kaikkeen, näyttää upealta ja kuulostaa ilmiömäisen hyvältä.

/ 06.03.2023 - 10:45
Yamaha R-N2000A

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Laatu aivan omassa luokassaan, ja niin myös äänenlaatu. Yhdistää suoratoiston DA-muuntimeen ja analogisiin sisääntuloihin. Mukana myös radio ja toimiva huonekorjaus.
  • Ei Roon- eikä MQA-tukea.

Vastaanotin. Maistelepa sanaa kunnolla. Tuo mieleen vaarin vanhan radion: uskollisen vekottimen, jossa on sisäänrakennettu vahvistin, FM-radio, levysoitinsisääntulo ja nappula, jolla voi nauhoittaa kelalle tai kasetille.

Vastaanotin on melkein hifin vastakohta – pienin yhteinen nimittäjä, tuote, joka kokoaa kaiken välttämättömän yhteen paikkaan. Kompromissi. Vastaanotin ei kuulosta siltä, että se saisi ihon kananlihalle.

Ei kuitenkaan käy kieltäminen, että monelle näin yksinkertainen ratkaisu on kätevin. Kun kaikki toiminnot ovat yhdessä laitteessa, värkki vie mahdollisimman vähän tilaa ja on helppokäyttöinen, ja joissain tapauksissa tuottaa hyvää ääntäkin. Mutta highend-hifiä se ei ole.

Tai niin me luulimme.

Yamaha R-N2000A

Luulimme niin toukokuuhun 202 saakka, jolloin saimme maistiaisen Yamahan uusimmasta verkkovastaanottimesta. Yleensä tämä tuoteryhmä ei herätä innostusta, edes Yamahan kohdalla. Yamaha on kuitenkin tehnyt muutamia poikkeuksellisen hyviä kotiteatterivastaanottimia, joten ajattelimme, että R-N2000A:kin on toivoa.

R-N2000A on kaksikanavainen verkkovastaanotin, vähän kuin nykypäivän Tandberg tai Beomaster. Se on varustettu FM- ja DAB-radiolla, levysoitinliitännällä, analogisilla ja digitaalisilla sisääntuloilla, langattomalla ja langallisella striimauksella – ja HDMI-äänenpalautuskanavalla television ääntä varten.

Onko se siis ikään kuin kaksikanavainen versio Yamahan kotiteatterivastaanottimista, YPAO-huonekorjauksineen kaikkineen? Ei ihan niinkään.

R N2000A silver
Laitteessa on YPAO-mikrofoni huonekalibrointia varten, mistä iso plussa. Kuva: Yamaha

Premium-laatua

Yamaha R-N2000A:lla ei juurikaan ole yhteistä valmistajan kotiteatterivastaanottimien kanssa – YPAO-huonekorjausta lukuun ottamatta. Sen sijaan laite pohjautuu Yamahan integroituun A-S-sarjan A-S1200-vahvistimeen. Se on sarjan kolmesta mallista edullisin, ja tarjoaa kaksikanavaisen äänen massiivisessa kuoressa tehokkaiden virtalähteiden ja huolella valittujen komponenttien kanssa.

Merkittävin ero siihen on, että R-N2000A on varustettu lisäksi DAC:lla, radiolla ja monen kaipaamalla suoratoistomahdollisuudella.

R-N2000A muistuttaa ulkoisesti A-S1200-vahvistinta ja antaa aivan eri laatuvaikutelman kuin  R-N-sarjan edullisemman verkkovastaanottimet. Pelkästään 22 kilon paino kertoo jotain laadusta. Suurin osa painosta perustuu 603 VA:n muuntajaan (A-S1200:ssa on 625 VA), neljään 18 000 pF:n kondensaattoriin, push-pull-jäähdyttimien Sanken MLE20- ja MJD20 MosFet-transistoreihin sekä kuoreen, joka näyttää siltä kuin se olisi kaiverrettu teräskuutiosta.

Yamaha ilmoittaa nimellistehoksi 90 wattia per kanava – 145 wattia 4 ohmilla – mutta käytännössä laite käyttäytyy tehokkaammin.

R N2000A innv
Muuntaja on ruuvattu 3-milliseen messinkilevyyn ja antaa virtaa neljälle 18 000 pF:n kondensaattorille. Tehoja on 90 wattia 8 ohmilla tai huimat 145 wattia 4 ohmilla. Kuva: Yamaha

DAC

Vastaanottimen digitaalinen puoli on rakennettu ES9026PRO digitaali-analogimuuntimen ympärille. Se on DAC, jonka tunnistamme monesta tuotteesta ja joka käsittelee USB-B-portin kautta tulevan äänen ja tukee musiikintoistoa 32 bittiä/384 kHz-tarkkuudella, DSD 256:a (11,2 MHz), PCM:ä ja useimpia muita ääniformaatteja. Mutta ei MQA:ta.

USB-B-sisääntulon lisäksi DAC:ssa on kaksi optista ja yksi koaksiaalinen sisääntulo, jotka tukevat 24 bittiä/192 kHz-toistoa.

Tarjolla on myös Ethernet-sisääntulo langallista verkkoyhteyttä varten, langaton Wi-Fi ja Bluetooth yksinkertaisten asioiden ystäville. Valikoimaan kuuluu myös kolme analogista sisääntuloa, josta yksi on merkitty nimellä CD, sekä levysoitinliitäntä MM-rasialliselle soittimelle, subwoofer-ulostulo ja ulostulo ulkoista tehovahvistinta varten.

R N2000A bak
Kaikki useimpien kaipaamat sisääntulot ja pari käyttökelpoista ulostuloa kaupan päälle. Kuva: Yamaha

YPAO

Yamahan tuotteissa on ollut huonekorjaus jo vuosia. Vahvistimessa on uusimman sukupolven YPAO (Yamaha Parametric Room Acoustic Optimizer) ja R.S.C. (Reflected Sound Control), joka käyttää 64 bittiä/192 kHz-käsittelyä tilan määrittelyyn mukana tulevan mikrofonin kautta. Mikrofoni kytketään R-N2000A:n etupuolelle, jonka jälkeen seurataan ohjeita, kunnes mittaukset on tehty – se vie noin 30 sekuntia.

Yamahan mukaan mittaukset tehdään 31,5 Hz:n ja 16 kHz:n välillä ja laitteen säädöt tehdään 0,5 dB:n tarkkuudella korjaamaan huoneen aiheuttamat aikaerot, tasapainon ja taajuusvasteen.

YPOS toimii todella hyvin ja taajuuskorjaimen säädöt huomaa heti. Testihuoneessani fokus parani, stereokuva siistiytyi, basso tiukentui ja diskantti muuttui miellyttävämmäksi. Ero on siis merkittävä. Jos kuitenkaan ei pidä YPOS-kalibroinnin lopputuloksesta, sen voi laittaa pois päältä kaukosäätimestä tai sovelluksesta.

Yksinkertainen asennus

Koska tokihan laitteella on myös sovellus. Yamahan oma MusicCast-sovellus toimii sekä yhdistäjänä vastaanottimen ja verkon välillä että musiikin ohjauskeskuksena. Sovellus tukee suoratoistopalveluita, kuten Spotify Connectia, Tidal Connectia ja QoBuzia, ja sieltä löytyvät myös nettiradiot. Myös AirPlay 2 ja monihuonesoitto ovat tuetut.

Yamaha Musiccast
MusicCast-sovelluksella on helppo ottaa vahvistin käyttöön ja käyttää sitä. Kuva: Lasse Svendsen

Vaikeinta asennuksessa on saada R-N2000A pois laatikostaan. Sen jälkeen kaikki sujuu kuin tanssi. MusicCast-sovellus kannattaa olla valmiiksi asennettuna puhelimeen, kun laittaa vahvistimeen virrat päälle. Vastaanotin nimittäin pyytää ensimmäiseksi verkkoyhteyttä, ja sovelluksen ohjeita seuraamalla yhdistämisen saa tehtyä parissa minuutissa. Suosikkiradioasemansa voi tallentaa sovellukseen, ja kunhan on kirjautunut sisään käyttämäänsä suoratoistopalveluun, on kaikki valmista striimausta varten.

Suurin osa toiminnoista on itsestäänselviä: pieni OLED-näyttö kertoo valitun lähteen ja esittäjän. Näytön ja äänensäädön saa pois päältä, jolloin saadaan vähennettyä signaalia häiritsevä kohina minimiin.

R N2000A living room II
R-N2000A-vastaanotin NS-2000A-lattiakaiuttimien kanssa television HDMI ARC-sisääntuloon kytkettynä. Kuva: Yamaha

Dynaaminen ja läpinäkyvä äänikuva

Kun kuulin vastaanotinta ensi kertaa 2022, kohina ei todellakaan ollut ensimmäinen sana, joka olisi tullut mielen. Vastaanotin oli yhdistetty Yamahan uusiin NS-2000A-lattiakaiuttimiin, joiden pitäisi muodostaa täydellinen pari. Kokonaisuuden sointi oli avointa, kristallinkirkasta ja dynaamista. Ei lainkaan sellaista, mitä vastaanottimelta odottaisin.

Niinpä olin innoissani päästessäni kokeilemaan Yamahan vastaanotinta Dynaudio Special Forty -lattiakaiuttimien kanssa. Tavallisesti käytän niitä Hegel H190:n kanssa. Se on striimausmahdollisuudella varustettu integroitu vahvistin, joka maksaa kutakuinkin saman verran kuin Yamaha, mutta siinä on vähemmän toimintoja.

Hegelin vahvistimessa on enemmän tehoja ja vahvemmat dynamiikat, mutta Yamahan vastaanotin on erottelevampi ja läpinäkyvämpi. Piano soi lämpimämmin ja Keith Jarrettin livenä äänitetty Up For It kuulostaa täyteläisemmältä. Kontrabasso ja perkussiot erottuvat tiukemmin Hegelillä, mutta kuulostavat vivahteikkaammilta Yamahalla.

R-N2000A:n soinnissa on auktoriteettia, jota ei yleensä vastaanottimiin liitetä, ja se on vahvempi ja dynaamisempi kuin esimerkiksi Roksan Attessa Streaming Amplifier – ja Marantz Model 40, joka toki on hintaluokkaa alempana kuin R-N2000A ja H190.

Siirryimme kuunteluhuoneen Sonus faber Olympica III -lattiakaiuttimiin, eikä vastaanottimen vahvistimella ollut minkäänlaisia vaikeuksia hallita kaiuttimien neljää bassoelementtiä. Etupuolella olevat kaksi tehomittaria ampaisivat oikealle, kun nostin volyymia George Bensonin Billie’s Bounce -coverin kohdalla. Bassoa oli melkein liikaakin, eikä vain siksi, että volyymi oli kovalla. Vahvistimella näytti olevan täysi kontrolli eikä ääni kuulostanut epämiellyttävältä tai terävältä. YPAO-kalibroinnin jälkeen äänimaisema tasapainottui paremmin, basso loksahti paikoilleen ja kuulosti vielä erottelevammalta, tiukemmalta ja hallitummalta.

R N2000A living room
Yamahan vastaanotin on poikkeuksellinen musiikkilaite. Kuva: Yamaha

R-N2000A muistutti paljon Yamaha A-S2200:a, joka on luokkansa parhaita integroituja vahvistimia, joita olemme testanneet. Kumpikin toistaa laulua niin todentuntuisesti, että iho nousee kananlihalle. Äänikuvan yksityiskohdat välittyvät paremmin A-S2200:lla, joka soi myös hienojakoisemmin ja läpinäkyvämmin. Erot eivät kuitenkaan ole suuria, ja sitä yritän tässä sanoa: Yamahan vastaanotin kuulostaa niin ilmiömäisen hyvältä, että se itse asiassa pystyy kisaamaan monen saman hintaluokan varsinaisen vahvistimen kanssa.

DAB-vastaanottimen ääni riippuu, kuten aina, lähettimen laadusta. Valitettavasti se on masentavan huono (32-128 kbit/s), joten kaikki kuulostaa lattelta ja pakatulta. Verkkoradiolla on enemmän potentiaalia, ja monella radioasemalla on hyvä äänenlaatu. Ääni on hyvä, mutta ei läheskään yhtä hyvä kuin Wi-Fin tai Ethernetin kautta striimatessa.

Sen sijaan levysoitinliitäntä kuulostaa mahtavan lämpimältä ja avoimelta. Kohinaa ei ole lainkaan ja hyvä dynaaminen kontrasti saa vinyylit groovaamaan upeasti. Hyvällä MM-rasialla varustettu levysoitin on vastaanottimelle mainio pari. Jopa kuulokeulostulo, joka usein jää lapsipuolen asemaan, kuulostaa hyvältä. Sennheiserin 300 ohmin HD660S2-kuulokkeet sopivat täydellisesti kuulokeliitäntään. Kun painaa kytkintä, kaiuttimien ääni menee pois päältä, ja kuulokkeiden ääni soi yhtä lämpimästi ja miellyttävästi kuin kaiuttimienkin kautta.

Yhteenveto: Yamaha R-N2000A

En keksi parempaa vastaanotinta kuin Yamaha R-N2000A. Siinä on kaikki. Se tukee korkearesoluutioista suoratoistoa, siinä on radio, verkkoradio, HDMI tv:tä varten, DAC ja digitaaliset sisääntulot. Ja jopa levysoitinliitäntä. Se on tehty kestämään, ja se tarjoaa mahtavaa äänenlaatua. Roon- ja MQA-tuen puuttuminen ei kaikille ole oleellista eikä siten tuo kovin suurta miinusta arvioon. Sen sijaan huonekorjauksesta on useimmille paljon hyötyä. Kalibroinnin ansiosta vastaanottimen äänestä saa enemmän irti, varsinkin akustisesti haastavissa tiloissa. Toisin sanoen, Yamaha R-N2000AN kanssa ei voi mennä pieleen!

Karakter
Yamaha R-N2000A
Premium
Lasse Svendsen
Päätoimittaja. Lasse on työskennellyt LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 1999 ja ehtinyt urallaan kirjoittaa valokuvauksesta ja kameroista, hifistä sekä autoista erilaisiin norjalaisiin aikakauslehtiin. Intohimo alaan syttyi 1980 Garrard-levysoittimien, Tandberg-vahvistimen ja Jamo-kaiutinparin myötä. Lasse kirjoittaa LB Ääni & Kuvaan etenkin kameroista, hifistä, tietokoneista ja autoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Erikoisen hyvä

Kaiutin, jossa on kaikki

Erikoisversiosta parempaa ääntä

Upean kuuloinen stereovastaanotin

Vahvistinkombo, johon kaikilla on varaa

Täysautomaattinen levysoitin

Dynamiikat esiin!

Studioääntä olohuoneeseen

Kompakti suoratoistovahvistin

Laatuluokan integroitu vahvistin

Kätevä stereokaiutin

Tivolia talon täydeltä

Ääni & Kuva
Scroll to Top