Ultra Short Throw -projektorit (UST) eli erittäin lyhyellä heijastusetäisyydellä toimivat projektorit, joita myös laser-tv:ksi kutsutaan, ovat alati suosiotaan kasvattava kotiteatteritrendi. Ajatus jättikuvasta, joka katoaa kokonaan, kun laitetta ei käytä, on monen silmissä varsin houkutteleva nykypäivänä, kun televisiot muuttuvat aina vain isommiksi ja siten myös tilaa vievemmiksi.
Televisioiden kohdalla alkaa olla jo käytännön rajoitteitakin siinä, kuinka suureksi kuvakoko voi kasvaa (85–98”) niin, että se mahtuu vielä ovesta sisään eikä hajoa matkalla… Projektorin kanssa moisia ongelmia ei ole!
100 tuumaa 10 cm:n heijastusetäisyydellä!
Ultra Short Throw -projektorin heijastusetäisyys on erityisen lyhyt erikoislinssinsä ansiosta. Nyt testattava Epson-malli on ennätyksellinen UST-mallienkin joukossa, sillä se heijastaa 100-tuumaisen kuvan vain 10 cm:n päästä. Kun projektoria vetää pari senttiä taaksepäin, on kuva jo 120-tuumainen. Kun projektori on mahdollisimman lähellä seinää, saadaan kirkkaudesta eniten irti, ja samalla myös laitteen asennus helpottuu. Projektoria ei tarvitse kiinnittää kattoon johtoviidakon kera, vaan sen voi sijoittaa tv-tasolle. Siinä vältytään myös varjostuksilta, joita voi syntyä, jos joku kulkee projektorin ja seinän välistä.
Epson EH-LS800: kompakti 4K UST -laserprojektori
Projektoriasiantuntija Epson tunnetaan edullisista kotiteatteri- ja esitysprojektoreistaan. Uusi EH-LS800 seuraa mallistossa EH-LS500B-mallia, joka on ollut markkinoilla jo jonkin aikaa. Kyseessä on etenkin kotikäyttöön tarkoitettu LCD/RGB-laserprojektori 4K-resoluutiolla.
EH-LS800 on varustettu kolmesiruisella RGB LCD-paneelilla sekä tehokkaalla 0,16:1-linssillä. LCD-projektoreiden etu DLP-projektoreihin verrattuna on välttyminen joitakin ihmisiä häiritsevältä sateenkaariefektiltä.
Laser-fosfori-valolähdettä käyttävän EH-LS800:n valovoimaisuus on 4 000 luumenia. Vertailun vuoksi mainittakoon, että esimerkiksi Samsung LSP7T projektorin valovoimaisuus on vain 2 200 luumenia, ja sen heijastusetäisyys 100-tuumaiselle kuvalle on 30 cm.
Epson-projektorissa on Yamahan signeeraama 2.1-kaiutinjärjestelmä. Android TV:n ansiosta laite toimii käytännössä itsenäisenä äänen- ja kuvantoistajana.
Melko kompakti projektori on saatavana mustana tai valkoisena ja tarkoitettu tv-tasolle tai hyllylle. Olemme nähneet myös kuvia ammattimaisista toteutuksista, joissa projektori on rakennettu osaksi huonekalua, jolloin se ei häiritse olohuoneen sisustusta millään lailla.
Projektorin liiketunnistin sammuttaa laservalon, jos joku lähestyy linssiä – näin kukaan ei vahingossa pääse sokaistumaan kirkkaasta valosta.
Voiko kuvan heijastaa suoraan seinälle?
Teoriassa kuvan voi heijastaa suoraan seinälle, mutta se riippuu pitkälti seinämateriaalista. Puupanelointi tai tiiliseinä eivät tietenkään toimi, mutta sileä betoni tai kipsilevy toimivat paremmin. Sileäksikin mielletty seinä voi olla paikoin epätasainen, mikä haittaa kuvaa. Projektorin kanssa valkokangas on aina paras vaihtoehto.
Jos aikoo käyttää projektoria päivänvalossa, pitäisi kankaan olla ALR-tyyppiä (Ambient Light Reflection) ja UST-projektorille sopiva. ALR-kankaassa on lamelleja, jotka vähentävät valon heijastumista katosta ja seiniltä ja jotka vahvistavat projektorista tulevaa valoa.
Epsonin valikoimissa on 100- ja 120-tuumainen UST-kangas. Norjalainen Dreamsrceen on kehittänyt moottorisoidun Stealth-kankaan, jonka voi nostaa ja laskea tarvittaessa. Jos sellaisen valitsee, voi olohuoneen seinällä olla tavallista televisionkatselua varten vaikkapa 55-tuumainen tv, ja elokuvailtoina korvata sen 100-tuumaisella kankaalla!
Käyttö ja ominaisuudet
Koska Epsonin projektori pyörii Androidin käyttöjärjestelmällä, on Google Playn kautta saatavana laaja valikoima sovelluksia. Ikävä kyllä emme löytäneet Netflixiä, sillä Epsonia ei ole sertifioitu amerikkalaiselle suoratoistojätille. Sen sijaan HBO Max, Amazon Prime ja Disney+ ovat ladattavissa. Myös Chromecast on hyvä vaihtoehto.
Moni varmaankin kytkee laitteeseen ulkoisen videolähteen, kuten Apple TV 4K:n, PlayStationin tai Xboxin, päästäkseen käsiksi mahdollisimman laajaan sisältövalikoimaan.
Liitäntävaihtoehdot ovat hyvät, mutta kolmesta HDMI-sisääntulosta kaksi on vanhempaa HDMI 2.0b-tyyppiä eikä paremman kaistanleveyden 2.1-versiota.
Epson tukee 4K/60 Hz-videosignaalia, mutta ei 4K/120 Hz-laatua, kuten HDMI 2.1-sisääntuloilla varustetut huippumallit LS120000 ja LS11000. HDR-formaateista vain HDR10 on tuettu, ei siis Dolby Visionia tarjolla. Viive on noin 22 millisekuntia (1080p/60 Hz).
Asennus
Projektorin asennus sujuu helposti ja nopeasti. Se asetetaan 90 asteen kulmassa seinää kohden ja kuvan halutusta koosta riippuen 10–20 cm:n päähän seinästä. Jalat säädetään vaateriin ja projektorin manuaalisella tarkennuksella hienosäädetään kuva. Linssin saa säädettyä myös elektronisesti niin, että kuva tulee suoraan ja täyttää valkokankaan reunat.
Projektorin mukana tulee käytännöllinen kaukosäädin, jolla säädetään useimpia toimintoja. Välillä se tosin aiheutti hämmennystä, kun asetusten perässä piti vaihdella Googlen Android-valikon ja Epsonin omien alavalikoiden välillä.
Aitoa 4K-resoluutiota?
Monien muiden “4K-projektoreiden” tapaan EH-LS800:ssa ei ole aitoa 4K-paneelia, vaan se hyödyntää pikselinsiirroksi kutsutta tekniikkaa. Epson nimittää paneeliaan nimellä 4K PRO-UHD, ja todellisuudessa kyse on 1080-paneelista, jossa kuva siirtyy vaakasuunnassa puolikkaan pikselin verran edestakaisin niin nopeasti, ettei silmä havaitse sitä. Lopputulos ei ole yhtä tarkka kuin aidoilla 4K-projektoreilla, mutta silti parempi kuin perinteisillä Full HD -malleilla.
Kuvanlaatu
Sitten pääsemmekin kaikkein tärkeimpään kysymykseen, eli siihen, miltä kuva käytännössä näyttää! Projektorien tyypilliset heikkoudet liittyvät heijastuspintaan ja huoneen valaistukseen, mutta Epson EH-LS800 tekee heti vaikutuksen.
Ensinnäkin kirkkaus on todella hyvä ja huomattavasti parempi kuin vaikkapa Samsung LSP7T:llä. Ei siis ole välttämätöntä sammuttaa valoja tai vetää verhoja kiinni saadakseen kuvasta selvää. Kontrasti ja kirkkaus muistuttavat monin tavoin hyvää televisiota. Ei nyt ihan MiniLED-televisiota, mutta projektoriksi kirkkaus on erinomainen.
Myös kuvan terävyys on loistava. Epson ei yllä aidon 4K-projektorin terävyyteen, mutta on silti mainio. Ultra short throw -projektoreilla on usein hankala saada tarkkuus tasaisen hyväksi koko kuva-alalta, kun heijastusetäisyys on niin lyhyt. Epson kuitenkin onnistuu tässä hyvin.
Liikkeiden terävyys on myös hyvä, ja projektorista voi laittaa päälle interpolaation riippuen siitä, kuinka ihastunut on saippuaoopperaefektiin. Meistä jopa Formula 1 -sirkus Drive to Surviven nopeat panoraamaotokset toistuivat sulavasti ja terävästi.
Myös värintoisto ilahduttaa vahvoilla ja neutraaleilla väreillään. Ferrarit ovat juuri oikeaa punaista sävyä.
Kontrastin ja mustan suhteen Epson EH-LS800 vaatii toki pimeän tilan onnistuakseen parhaiten, mutta ei silloinkaan yllä Sonyn tai JVC:n parhaiden takaprojektoreiden, tai edes Epsonin oman EH-LS11000-mallin tasolle.
Musta ja kontrasti näyttävät parhailta, kun sammuttaa valot ja vetää verhot ikkunoiden eteen. Musta voi aluksi näyttää melko harmaalta.
LS800-mallia ei ole tarkoitettu varsinaisesti täysin pimeisiin kotiteatterihuoneisiin, vaan sekalaiseen television katseluun hämärästi valaistuihin olohuoneisiin. Ja siinä Epson onnistuu meistä aivan nappiin.
Äänenlaatu
Epson EH-LS800 on varustettu Yamahan 2.1-systeemillä, johon kuuluu kaksi täyden rekisterin kaiutinta ja erillinen bassokaiutin. Yamaha on lisännyt laitteeseen myös DSP-yksikön, joka parantaa virtuaalista surroundia.
Ääni on varsin käyttökelpoinen. Soinnin selkeys ja täyteläisyys ovat selvästi parempia kuin tavallisissa televisioissa. Puhe erottuu hyvin ja ääniefekteissä ja musiikissa on mukavan täyteläinen basso. Loudness-toiminnolla saa bassoon lisää potkua, mutta samalla se voi tehdä elokuvista ja bassovoittoisesta musiikista turhan säröileviä. Toimintoa kannattaa käyttää harkiten!
5.1-ääniraidoilla ääni tuntuu tulevan sivuilta – melkein liikaakin! Onneksi efektiä voi hienosäätää tai sen voi sammuttaa kokonaan.
Moni varmaan yhdistää EH-LS800:aan soundbarin tai erillisen kaiutinjärjestelmän. Onkin kätevää, että projektorissa on ARC-äänenpalautuskanava HDMI-liitännässä.
Yhteenveto: Epson EH-LS800
Epson EH-LS800 on erittäin käyttökelpoinen UST-projektori, joka sopii hyvin kaikille, jotka haluavat isoa kuvaa seinälle ilman johtosotkuja tai monimutkaista asentamista. Siinä Epson täyttää lupauksensa ja tarjoaa kirkasta, terävää ja kontrastiltaan hyvää kuvaa. Kannattaa vain muistaa heti aluksi budjetoida laadukkaaseen ALR-kankaaseen.