Bang & Olufsenin Beosound Theatren kutsuminen soundbariksi voi tuntua melkein loukkaukselta. Mutta sillä nimellä valmistaja itsekin B&O:n tiimin Struerissa vuosikausia kehitellyttä kunnianhimoista kaiutintaan kutsuu!
Yleensä soundbarit ovat melko yksinkertaisia kapistuksia: ne ovat sutjakasti television alle sijoitettavia pitkulaisia kaiuttimia, joiden tehtävä on luoda television äänestä kunnollista. Kun mukaan yhdistää subwooferin ja takakaiuttimet, saa jopa jotakin surroundin tapaista aikaiseksi.
Bang & Olufsen on tyylilleen uskollisesti lähtenyt tekemään jotakin hienostuneempaa, ja Beosound Theatre antaakin soundbarille aivan uuden merkityksen. Theatre on tietysti todella kaunis, mutta kyse on enemmästäkin. Vietettyämme kuunteluhuoneessamme pari päivää Beosound Theatren ja LG:n OLED-television kanssa ovat korvamme todella vaikuttuneet tanskalaisjengin aikaansaannoksesta.
Voiko soundbar olla oikeaa hifiä?
Monen kodissa soundbar on korvannut vanhan stereosysteemin, mutta toisaalta moni hifiharrastaja yhä ylenkatsoo soundbareja. Kaikkihan tietävät, että musiikin kuuntelu vaatii kunnolliset stereokaiuttimet…!
Silti soundbarit ovat vain kasvattaneet suosiotaan ja haukanneet ison osan audiomarkkinasta kuulokkeiden ja muiden nykypäivän äänituotteiden ohella. Samalla se on johtanut siihen, että soundbareja suunnittelevat nykyään alan parhaat ääniosaajat, jotka ahertavat saadakseen soundbarit toimimaan myös musiikin kuunteluun.
Beosound Theatre: highend-soundbar
Tanskalaisella Bang & Olufsenilla on valikoimissaan jo Beosound Stage, joka on kaunis, tyylikäs ja litteä soundbar. Beosound Theatre on aivan eri mittaluokan kaiutin niin hinnan, koon kuin suorituskyvyn puolesta.
Theatressa on tusinan verran kaiutinelementtejä, joista kaksi bassokaiuttimia, joten valmiudet massiiviseen äänentoistoon ovat ainakin kohdillaan. Lisäksi Theatrea voi räätälöidä oman maun ja tarpeen mukaan, sillä B&O tarjoaa paljon valinnanvaraa niin ulkonäön kuin lisävarusteidenkin osalta.
Soundbarin tekniikka on lainattu suurelta osin valmistajan Beolab 90 -lippulaivakaiuttimelta muiden muassa edistyksellisen B&O TrueImage -äänenkäsittelyn ja usean patentoidun ratkaisun muodossa. Tavoite on hallita tarkkaan äänen levittäytymistä tilaan, mutta soundbarin ero lattiakaiuttimeen on siinä, että ääni ohjataan pääosin poispäin kuuntelukohdasta, mikä tekee surroundista ilmavamman ja erottelevamman.
7.1.4 kanavaa, 12 kaiutinelementtiä ja 800 wattia
Beosound Theatre on varustettu 7.1.4-konfiguraation kaiutinjärjestelmällä ja Dolby Atmos 3D-surroundäänellä, mutta DTS:X-tukea ei löydy. Seitsemän elementtiä on omistettu vasemmalle, oikealle, keskikanavalle, sivu- ja takasurroundille sekä erillisille korkeuskanaville. Tärkeästä keskikanavasta huolehtii koaksiaalinen diskantti/keskirekisterielementti.
Theatressa on myös kaksi 6,5-tuumaista bassoelementtiä, jotka varmistavat, että basso on muhevaa (jopa 28 Hz) ilman erillistä subwooferiakin. Kaiuttimia pyörittää 12-kanavainen sisäänrakennettu 800 watin vahvistin.
Jos haluaa lisävarustella kaiutintaan, on vaihtoehtoja hyvin tarjolla. Theatre kykenee lähettämään langatonta ääntä jopa kahdeksaan surroundkaiuttimeen ja vielä toiseen kahdeksaan langallisesti (B&O Powerlink).
Pakettiin kuuluu myös mittausmikrofoni, jolla äänen saa optimoitua huoneen mukaan ja erikseen eri kuuntelusijainteja varten. Kaikkea ohjataan B&O-sovelluksesta, joka tarjoaa hyviä valmisasetuksia esimerkiksi elokuvia, musiikkia ja pelejä varten, sekä lisäksi vapaita säätömahdollisuuksia.
Jos haluaa tutustua syvällisemmin asetuksiin, suosittelemme lukemaan B&O:n Technical Sound Guide for Beosound Theatre -oppaan.
Tehty television kanssa integroitavaksi
Beosound Theatre on suunniteltu toimimaan monenlaisten televisioiden kanssa. Sen saa sijoitettua tasolle tai kiinnitettyä seinälle itsekseenkin, mutta hienoimmillaan sen on televisioon yhdistettynä. B&O on nimittäin kehittänyt erikoiskiinnikkeen, jolla televisiosta ja soundbarista saa muodostettua ikään kuin yhden yksikön. Kokonaisuuden voi sitten asentaa seinälle, tasolle tai moottoroiduille lattiajalustalle. Visuaalinen ja toiminnallinen ulottuvuus on silloin aivan eri tasolla.
Räätälöity LG:n OLED-tv:lle – sopii muillekin
Bang & Olufsen ja LG ovat jo pitkään tehneet yhteistyötä tv-puolella siten, että LG on toimittanut paneelit ja B&O on huolehtinut muusta. Esimerkiksi Beovision Eclipse ja Beovision Horizon on rakennettu LG:n OLED-paneelin ympärille.
Beosound Theatre vie konseptin pidemmälle, mutta tällä kertaa kaikki alkaa äänestä. Näin television valinnassa on enemmän joustovaraa.
Televisio ja kaiutin ovat ostettavissa erikseen, mutta B&O:n jälleenmyyjät tarjoavat myös valmiiksi koottuja settejä, jossa kirsikkana kakussa LG:n television ohjaus onnistuu B&O:n kaunista alumiinista Beoremote One -kaukosäädintä käyttämällä.
Testiin saamamme kokonaisuus käsitti Beosound Theatren 55-tuumaisella LG OLED G2 -televisiolla, mutta tv:ksi voi valita myös vaikkapa 65-tuumaisen OLED C2:n tai 77-tuumaisen Z2:n.
Testasimme kokonaisuutta moottoroidun jalustan kanssa, joka on yksi B&O:n erikoisuuksista. Sen ansiosta televisiota voi pitää vapaasti lattialla ja käännellä haluttuun suuntaan kaukosäädintä tai B&O-sovellusta käyttäen. Televisiolle voi tehdä omia asetuksia suunnan suhteen – omat asetukset voi olla vaikkapa ruokahuoneeseen tai sohvalle päin käännettynä – ja niitä voi vaihtaa yhdellä napinpainalluksella. Ratkaisu on harvinaisen käytännöllinen, ergonominen ja tyylikäs.
Herkut maksavat…
Sitten on vielä pieni yksityiskohta nimeltään hinta. Yksinään Beosound Theatre maksaa 6 500 euroa eli kymmenisen kertaa enemmän kuin tavallinen, hyvä soundbar. Ja se on vasta edullisimman, alumiininvärisen ja kangasverhoillun version hinta. Testissämme olleesta kullanvärisestä ja puurimoitetusta versiosta saa pulittaa 7 500 euroa.
55-tuumaisen television ja moottoroidun lattiajalustan kanssa kokonaisuudelle tulee hintaa 14 000 euroa.
Joustoa tilanteeseen tuo se, että television voi valita itse ja sitä voi vaihtaa myöhemmin isommaksi.
Lue myös: LG OLED G2 – OLEDia vaativaan makuun
Beosound Theatren äänenlaatu
Miltä tämä ihanuus sitten oikein kuulostaa? Kuunneltuamme Beosound Theatrea kahdessa eri kuunteluhuoneessa läpi pitkän testijakson voimme todeta, että se kuulostaa soundbarilta, mutta isommalta!
Ensinnäkin puheentoisto on todella selkeää, eli tärkeä keskikanava onnistuu hyvin. Puheentoisto onkin soundbarista ensimmäiseksi testattava asia. Puhe toistuu kirkkaasti, täyteläisesti ja suoraan kaiuttimesta. Olipa puhuja karski gangsteri tai hentoinen viettelijätär, kuulostaa puhe aina uskottavalta ja läsnäolevalta. Theatre toimii ehdottomasti moitteettomana keskikanavana suuremmalle järjestelmälle.
Huulisynkka LG:n television kanssa toimii täydellisesti. Katsoja tempautuu mukaan juoneen ja on mukana ruudun tapahtumissa. Ja nyt kun tärkein on saatu pois alta, voimme uppoutua syvemmälle Stressless-tuoleihimme ja paneutua äänentoiston muihin osioihin.
Beosound Theatre osoittaa hallitsevansa muut etu- ja sivukanavansa rautaisesti. Kaiutin maalaa massiivisen laajan ja suuren äänimaiseman, joka levittäytyy kauas kaiuttimen ja ruudun ulkopuolelle. Kun Formula 1 -autot vilahtelevat ruudulla, tuntuu liike nojatuoliin asti uskottavana.
Koko ja kanavaerottelu ovat välillä niin hyvät, että tuntuu kuin käytössä olisi pesunkestävä kotiteatterijärjestelmä erillisine kaiuttimineen! Sen perusteella voi veikata, että Beosound Theatre on varmastikin aivan omiaan myös suurempien televisioiden kuin tällä kertaa lainaan saamamme, nykyajan mittapuulla pienehkön 55-tuumaisen kanssa.
Joissain tilanteissa kaipaisimme enemmän ääntä takaa. Theatre ei onnistu aivan sulkemaan äänikuplaa takanamme, joten surroundkaiuttimet voisivat olla paikallaan, jotta äänestä saisi täydellisen.
Bassontoisto on erinomaista. Suhtaudumme yleensä varauksella soundbareihin, joilla on integroitu subwoofer, mutta kaiuttimen kaksi 6,5-tuumaista bassoelementtiä hoitavat homman tarkasti ja voimalla. Basso ulottuu myös syvälle ja saa testihuoneen seinät värähtelemään.
On kiehtovaa huomata, miten Beosound Theatre vaihtaa äänimaiseman kokoa kohtauksesta toiseen ja miten se vaikuttaa eri tuotantojen tunnelmaan. Soinnin eron huomaa todella selkeästi, kun Mahtisormukset-sarjassa ollaan ahtaassa luolassa ja sitten taas avoimella maalla. Puhumattakaan Jeffrey Dahmerin tummasta, karmivasta asunnosta. Dahmerin kohdalla pääsee todella arvostamaan äänisuunnittelijoiden työtä eri kohtauksissa. Ääni todella ON puolet kokemuksesta!
Samalla Beosound Theatre on, kuten hyvät kaiuttimet yleensäkin, armoton vähemmän hyvien tuotantojen kohdalla. Joidenkin ohjelmien kohdalla huomasi dialogin säröilevän, mutta se osoittautui nauhoituksen eikä laitteen viaksi. Beosound Theatre soittaa kovaa ja silti tarkasti ja säröilemättä.
Entä musiikki?
Soundbarit eivät varsinaisesti ole kuuluisia hyvästä stereoäänestään, mutta kaikista kuulemistamme Beosound Theatre on varmastikin kaikkien aikojen paras. Äänimaisema on suuri ja laaja, ja soittimet ja laulu sijoittuvat siihen tarkasti matalan, muhevan ja vahvan basson saattelemana.
Musiikin kuunteluun tarjolla on useita asetuksia, jotka onnistuvat simuloimaan perinteisen stereon syvyys- ja leveyskuvaa. Kun istuu keskellä, syntyy oikeasti tunne, että kuuntelee kahta stereokaiutinta yhden monokaiuttimen sijaan!
Auroran Stjernestøv-kappaleella laulu asettuu vahvasti keskelle ja sitä säestävät viulut levittäytyvät viuhkaksi eteemme. Hyvä puheen- ja lauluntoisto saa Futuren rap-muminan kuulostamaan poikkeuksellisen vahvalta ja selkeältä.
Rummut iskevät tiukasti ja tarkasti kitaran säröillessä juuri niin kuin pitääkin Metallican Lux Æternassa. Laitamme Tiëston ja Tate McRaen 10:35-kappaleen soimaan lujalla volyymilla, eikä biletunnelma ei ole kaukana. Toisin sanoen soundbarin kyky toistaa hyvin erityyppistä musiikkia on erinomainen!
Eikä musiikin tarvitse rajoittua vain stereomusiikkiin, sillä yhä useammat kappaleet julkaistaan Dolby Atmos -formaatissa esimeriksi Tidalissa ja Apple Musicissa.
Taylor Swiftin All Too Well on hyvä esimerkki kappaleesta, joka kasvaa suuremmaksi ja viihdyttävämmäksi Atmos-formaatissa. Beosound Theatre tukee 3D-musiikkitiedostoja ja osaa soittaa ne suoraan ja jakaa ne suuremmalle surroundjärjestelmälle.
Paljon päivitysmahdollisuuksia
Kun valitsee Beosound Theatren, aukeaa koko B&O:n ekosysteemi. Ajattelimme, että luonnollinen seuraava askel voisi olla hankkia surroundkaiuttimet ja erillinen subwoofer. Mutta kun kysyimme, mitä yhdistelmää Bang & Olufsen suosittelisi, meille lähetettiin Beolab 28 -kaiutinpari takakaiuttimiksi.
Voi tuntua liioittelulta käyttää Bang & Olufsenin 13 000 euron lattiakaiuttimia surroundkanavina. Toisaalta 28-malli on fiksu valinta, koska diskantin ja keskirekisterin lisäksi kaiuttimen pohjassa tehokas subwoofer.
Näin kaiutinpari toimii surroundkaiuttimina, jotka osallistuvat vahvaan bassontoistoon. Theatren älykäs prosessori miksaa ja jakaa bassoefektit eri kaiuttimilla sekä korjaa taajuusvasteen mittausmikrofonin avulla.
Ratkaisu osoittautui erinomaiseksi 32-neliöisessä kuunteluhuoneessamme. Beolab 28 auttoi sulkemaan äänikuplan myös takanamme, jolloin kokemus nousi aivan uudelle tasolle, joka oli vielä entistä suurempi ja vahvempi. Tämä kertoo Beosound Theatren potentiaalista osana suurempaa järjestelmää.
Kilpailijat?
Tietääksemme tässä hintaluokassa ei ole vastaavia soundbareja. Lähimmäksi pääsee Sennheiserin Ambeo Max, joka maksaa alle 3 000 euroa. Ambeo Max, joka on Ambeo-mallin uusi versio, tarjoaa suuren, koherentin ja kolmiulotteisen äänimaiseman ja vaikuttavan surroundin. Se on toisaalta suurempi, kömpelömpi ja huomattavasti vähemmän tyylikäs kuin Beosound Theatre.
Ambeo Maxilla ei myöskään ole vastaavia päivitysmahdollisuuksia ja on suunniteltu pikemminkin tv-huoneeseen kuin hienosti sisustettuun olohuoneeseen.
Yhteenveto: Beosound Theatre
Beosound Theatre maksaa huikean paljon enemmän kuin mitä useimmat ihmiset koskaan edes kuvittelisivat maksavansa soundbarista – tai edes täydestä kotiteatterijärjestelmästä. Mutta jos rahaa on, ei Theatre petä.
Muotoilu tihkuu luksusta ja laatu on moitteetonta, kuten B&O:lta osaa odottaakin. Ääni on vahvempi, puhtaampi ja täyteläisempi kuin missään aiemmin kuulemassamme soundarissa. Meidän mielestämme on kannattavinta panostaa kokonaiseen B&O-systeemiin, eli hankkia Beosound Theatre yhdessä television kanssa. Silloin televisio ja soundbar muodostavat yhdessä yhden kalustemaisen highend-yksikön.
Kallishan se kieltämättä on. Mutta eihän kaikilla voi olla vain Sonosia ja Ikeaa…