Televisiovalmistajat kisaavat siitä, kellä on paras äly-tv-alusta. Uudet televisiot ovat nykyään järjettömän hyviä ja sovelluksissa ja ominaisuuksissa löytyy. Mutta pääseekö nykyajan palveluista nauttimaan, jos tv ei enää ole ihan uusi?
Tavallisissa kodeissa on käytössä vielä vaikka kuinka monia vanhoja televisioita, joiden kuvanlaatu on ihan hyvä, mutta älytelevisiopalvelut ovat joko vanhentuneet tai puuttuvat kokonaan. Onneksi tarjolla on edullisia ratkaisuja vanhan tv:n päivittämiseen, ja niistä tunnetuimmat ovat Apple TV ja Google Chromecast.
Kaukosäätimellä vai ilman – kas siinä pulma
Chromecastista tulee monelle mieleen pikkuinen mokkula, jonka avulla puhelimesta voi avata suoratoistopalvelun ja lähettää sen video- ja audiosignaalit televisioon langattoman verkon välityksellä. Tähän saakka Chromecast Ultra oli ainoa Googlen tuote, joka tarjosi 4K-resoluutiota ja HDR-kuvaa sekä tuen Dolby Atmos -äänelle, mutta Ultra-versiota ei ole ollut saatavilla enää pitkään aikaan.
Apple TV sen sijaan on tarjonnut erillisen sovellusnäkymän televisioruudulle sekä kaukosäätimen, jonka avulla eri sovellusten välillä on ollut helppo vaihtaa. Toisin sanoen se on onnistunut tarjoamaan perinteisemmän television käyttökokemuksen. Uusin versio on Apple TV 4K, joka hyödyntää parasta resoluutiota, Dolby Atmos -ääntä ja muutenkin tuen yleisimmille nykyajan formaateille.
Chromecast ja Google TV … ja kaukosäädin
Nyt Google Chromecast on vihdoin saanut kaukosäätimen. Ja Google TV -käyttöliittymän, jollainen on tuttu jo muiden muassa Sonyn, Philipsin ja TCL:n televisiomalleista. Google TV on erinomainen älytelevisiojärjestelmä, johon saa ladattua kaikki tarvittavat suoratoistopalvelut ja muut Android-sovellukset ja ohjattua niitä kaukosäätimellä.
Uusin versio siis muistuttaa enemmän Apple TV:ta kuin koskaan! Hintakin on Applen versiota halvempi, sillä Google TV maksaa vain 70 euroa, kun taas Apple TV 4K melkein 200 euroa. Googlen mokkula on myös naurettavan pieni, kun ajattelee, mihin kaikkeen se pystyy.
Jos haluaa yhä heijastaa sisältöä puhelimelta televisioon, sekin onnistuu uudella Chromecastilla. Applen versio samasta on AirPlay, joten sekin tekee näistä kahdesta entistä enemmän toistensa kaltaisia.
Selkeä äly-tv
Google TV on todella selkeä käyttöliittymä, josta löytyvät Netflixin, HBO Maxin, Disney+:n ja jopa Apple TV+:n kaltaiset palvelut sekä suomalaiset tv-kanavat ja paikallisten tiedostojen toisto Plexin kautta. Tarjolla on myös käteviä työkaluja, kuten verkon nopeustesti, selain, verkkodiagnostiikka ja muuta. Halutessaan laitetta voi ohjata puheella, kun painaa kaukosäätimen puheavustajanappia tai käyttää nuolinäppäimiä.
Kaukosäätimellä klikkailu sujuu nopeammin kuin monella uudella televisiolla, mukaan lukien omalla Sonyn OLED-televisiollani (A90J). Kuvanlaadussakaan ei ole moittimista, ja koska Chromecast tukee 4K-resoluutiota, HDR-kuvaa ja Dolby Vision -formaattia, voi elokuvia ja sarjoja katsoa haluamallaan laadulla. Jos omistaa 4K-television tai -videoprojektorin, saa Chromecastista eniten irti. Bluetooth-liitännän ansiosta projektorista ei sitä paitsi tarvitse vetää pitkiä johtoja äänijärjestelmälle, vaan äänen saa kuulumaan langattomasti.
Monimutkainen sisäänkirjautuminen
Apple TV 4K -boksiin tottuneena jäimme kaipaamaan helpompaa ensikirjautumista sovelluksiin. Apple antaa käyttää puhelinta salasanojen syöttämiseen tai sillä voi jopa jakaa kirjautumiset, mutta Chromecastilla on käytettävä nuolinäppäimiä käyttäjätunnusten ja salasanojen syöttämiseen. Tätä olisi voinut kehittää kätevämmäksi.
Kaukosäädintä ei ole taustavalaistu, mutta onneksi nappeja on vähän ja ne on helppo opetella – näin käyttö onnistuu hämärässäkin.
Testausta viisivuotiaalla televisiolla
Toimistolla meillä on Panasonicin televisio vuodelta 2018 näyttämässä uutisia ja muuta ajankohtaista toimituksessa työskenteleville. Uutena television kuva oli hämmästyttävän terävä, ja kuvanlaatu on edelleenkin hyvä. HDR-sisältöjen kanssa kirkkaus ei ole kummoinen, mutta toimiva silti. Suurin ongelma on vanhentuneessa MyHomeScreen 3.0 -käyttöliittymässä. Se tukee nähdäksemme edelleen kaikkia sovelluksia, mutta toimii hitaasti, näyttää vanhanaikaiselta eikä tue Dolby Atmos -ääntä.
– Ei tätä järin moderniksi voi sanoa, sanoo Audun todeten itsestäänselvyyden.
Kun kytkemme television uuden Chromecastin, saamme heti paljon nopeamman ja miellyttävämmän käyttöliittymän sekä Dolby Atmos -ääntä television ARC-liitännästä. Kokeilimme asiaa H/K Citation MultiBeam 1100 -soundbarin kanssa sekä ARC-ulostuloa että suoraan kaiuttimen HDMI-liitäntään kytketyn Chromecastin avulla.
– Nyt on aivan eri meininki! Vihdoin kunnon ääntä!
Atmos-ääntä saadakseen ei nimittäin tarvita uutta eARC-liitäntää, koska se pakataan Dolby Digital+ -muodossa häviöttömän TrueHD:n sijaan. TrueHD vaatisi enemmän kaistanleveyttä eikä muutenkaan ole kovin oleellinen suoratoistopalveluiden kannalta.
Lisäksi television ja Chromecastin kaukosäätimet toimivat toisiinsa HDMI-liitännän fiksun CEC-toiminnon ansiosta.
– Homma toimii! ilmoitan innostuneena.
Entä pelaaminen?
Apple TV 4K on myös melko mukava pelikonsoli tehokkaine prosessoreineen ja 32–64 GB:n tallenustiloineen, mutta Chromecast with Google TV on tässä suhteessa hiukan heikompi. Tallennustilaa on vain 8 GB, ja siitäkin vähän reilu 4 GB sovellusten käytössä. Elokuvien ja musiikin toistaminen offline-tilassa kuuluu jälkimmäiseen, joten Chromecast toimii oikeastaan vain pelkkänä suoratoistosoittimena.
Google TV:lle on kuitenkin ladattavissa muutamia pelejäkin, joita voi ohjata Googlen peliohjaimella tai käyttää Android-puhelinta ohjaimena, jos siihen on ladannut AirConsolen. Paras pelikokemus saadaan Googlen Stadia-sovelluksella, joka kuitenkin on poistumassa käytöstä tammikuussa 2023.
Manuaalinen resoluution ja virkistystaajuuden valinta
Vaikka rakastammekin Chromecastia, joka puhaltaa eloa virttyneisiin televisiovanhuksiin, on ratkaisussa yksi pöhkö ärsyttävyyskin. Chromecast ei tue automaattista virkistystaajuutta, joten on itse tiedettävä katsottavan sisällön kuvanopeus.
Useimmat striimattavat tv-ohjelmat ovat taajuudella 25 tai 30 Hz, riipuen siitä, onko sisältö eurooppalaista vai amerikkalaista. Hollywood-elokuvat puolestaan toistetaan usein 24 Hz:llä. Pelatessa 50 tai 60 Hz on tavallisesti toimiva. Joka tapauksessa eri sisältöjen kanssa on itse käytävä valikosta valitsemassa haluttu resoluutio ja kuvanopeus!
Helpointa on vain asettaa soitin säädöille 4K 25 fps ja olla välittämättä siitä, jos nopeus heittelee. Jos kuitenkin haluaisi nauttia sisällöistä kuten ne on tarkoitettu, joutuu näkemään vaivaa sen eteen. Toivottavasti tämä korjaantuu jossakin tulevassa päivityksessä.
Yhteenveto: Chromecast with Google TV
Googlen olisi alun alkaenkin pitänyt tehdä Chromecast Google TV:llä varustettuna. Kokonaisuus tarjoaa Ultra HD -kuvanlaatua ja kaikki Google TV:n toiminnot ja ominaisuudet pienessä paketissa, jota ohjataan kaukosäätimellä. Muutamalla kympillä saa päivitettyä vanhan televisionsa tai projektorinsa tähän päivään.
Arjessa uudesta Chromecastista on paljon iloa, sillä se tekee tv:n katselusta sujuvampaa ja nopeampaa kuin monella uudellakaan televisiolla. Apple TV:hen on vielä matkaa, mutta tähän hintaan puutteet antaa mielellään anteeksi.
Miinusta oikeastaan vain siitä, ettei tekniikka tue automaattista virkistystaajuutta, mikä toivottavasti kuitenkin korjaantuu tulevan päivityksen myötä.