HT-A5000 Sonyn soundbareista keskimmäinen: pienempi kuin viime vuonna testaamamme lippulaivamalli HT-A7000 ja suurempi kuin HT-A3000. Noin tuhannen euron hintainen HT-A5000 asettuu haastajaksi samaan luokkaan kuin tunnetut premium-mallit Sonos Arc, Harman Kardon Citation 1100 ja Bose Smart Soundbar 900.
Sonyn soundbar tukee nykypäivän formaatteja Dolby Atmosta, DTS:X:ää ja Sonyn omaa 360 Audio -formaattia. Surroundkokemuksen luvataan olevan intensiivinen sekä elokuvien että musiikin kanssa. Toimiiko se oikeasti? Se kuullaan pian!
Sony HT-A5000
120 cm leveä soundbar on melko hillitty ulkoasultaan. Laadukkaan oloinen rakenne on viimeistelty mattamustalla pinnalla ja etuosan perforoidulla metalliverkolla. Kaiutinelementit erottaa verkon takaa, ja pienestä lednäytöstä voi tarkistaa käytetyn ääniformaatin ja volyymin kaltaisia tietoja.
Konfiguraatio on 5.1.2, joskin Sony on ehkä ollut aika luova laskutavassaan.
Vasen, oikea ja keskikanava ovat erillisinä kaiuttiminaan, samoin kuin päällä olevat kaksi korkeuskanavaa. Ne toistavat korkeus- ja surroundkanavien ääniefektit, ja edistyksellisen äänenkäsittelyn (360 Spatial Sound Mapping) ansiosta surround-äänikuvan pitäisi olla laaja ja tuntuva – ainakin teoriassa.
Sony on varustanut HT-A5000:n kahdella ovaalilla bassokaiuttimella ja lupaakin, että soundbar pärjää hyvin ilman subwooferia. Laajennusvaihtoehtoja kuitenkin on tarjolla: soundbariin voi halutessaan yhdistää myös subwooferin ja langattomat takakaiuttimet.
Käyttö ja ominaisuudet
HT-5000 on ominaisuuksiensa ja liitäntöjensä puolesta hyvin varustettu. Helpoin ja paras tapa saada ääntä televisiosta on kytkeä soundbar HDMI eARC:n kautta. Silloin saa suoraan käyttöön Netflixin ja HBO Maxin kaltaisten palveluiden surroundäänen.
HT-A5000 on varustettu myös erillisellä HDMI-sisääntulolla, joten siihen voi kytkeä erillisen videolähteen, kuten Blu-ray-soittimen, pelikonsolin tai Apple TV:n, ja lähettää videosignaalin televisioon kaiuttimen kautta. Tämä ei ole mahdollista esimerkiksi Sonos Arcin kohdalla.
Jos haluaa kuunnella soundbarista musiikkia, on tarjolla sisäänrakennettu Wi-Fi ja Bluetooth sekä tuki Spotify Connectille, Apple AirPlay 2:lle ja Google Chromecastille. Soittomahdollisuuksia siis piisaa.
Huom! Jos kytkee HT-A5000:n uuteen Sonyn television, laitteiden ääniasetukset synkronoituvat keskenään. Silloin television omia kaiuttimia voi käyttää äänijärjestelmän keskikanavana (Acoustic Center Sync). Kuvasimme tätä ominaisuutta tarkemmin HT-A7000:n testin yhteydessä.
Lue myös: Sony HT-A7000 – Loistavaa Atmos-ääntä
Äänenlaatu
Käyttöönoton yhteydessä kaiuttimet soittavat testiääntä (sound field optimization), jonka perusteella kuulee heti, että surround toimii vakuuttavasti. Edessämme olevan soundbarin äänet tuntuivat oikeasti tulevan yläpuoleltamme, takapuoleltamme ja sivuiltamme! Parhaiten efekti toimii, kun istuu suoraan kaiuttimen edessä keskellä sohvaa.
Laitamme testisettimme haastavia elokuva- ja dokumenttiääniraitoja pyörimään. Moottoriurheilusuosikkimme, Netflixin Drive to Survive kuulostaa rajulta. Mercedes- ja McLaren-pomojen kommentit erottuvat selkeästi, ja puheentoisto on ylipäätään poikkeuksellisen hyvää. Varikolla sanotut asiat erottuvat kirkkaasti, vaikka ohi sujahtelee F1-autoja.
– Sonyn ääniteknikot ovat todella onnistuneet saamaan surroundin kohdilleen tässä mallissa, Audun sanoo. Geir on samaa mieltä.
Ilman fyysisiä takakaiuttimiakin Sony onnistuu luomaan uskottavan ja selkeän äänikuplan. Kun ilotulitteet paukahtelevat Ryan Goslingin ympärillä The Grey Man -elokuvassa (Netflix, Dolby Atmos), kuulemme rakettien viuhuvan ylitsemme. Volyymia voi nostaa todella lujalle ilman, että kaiuttimilla kuuluu olevan vaikeuksia.
Testihuoneemme on melkein 30 neliömetrin kokoinen ja vaatii kunnon volyymin ennen kuin kokemus on kohdallaan. HT-A5000-soundbarin tehot riittävät vaivatta täyttämään huoneen.
Sointitasapaino on hyvä, ja Sony HT-A5000 tarjoaa korkeilla taajuuksilla tarkkoja yksityiskohtia ja yllättävän täyteläisen basson. Emme halua sanoa, että soundbar tekisi subwooferin tarpeettomaksi, mutta jos sellaista ei heti halua hankkia, niin tämänkin basson kanssa voi hyvin elää.
Verrattuna Sony HT-A3000:een
Testin aikana meillä oli testihuoneessamme myös edullisempi HT-A3000-malli. Näitä kahta rinnakkain kuunnellessa on selvää, että HT-A5000 on merkittävästi parannus edullisemmasta mallista sekä äänenlaadun että surroundin osalta. Se täyttää kuunteluhuoneen aivan toisella tavalla ja tarjoaa realistisemmat dynamiikat ja tarkemman ja kookkaamman äänikuvan.
Jopa takakaiuttimien kanssa ero HT-A3000:n ja HT-A5000:n välillä on huomattava.
– Valitsisin mieluummin pelkän HT-A5000:n kuin HT-A3000:n takakaiuttimien kera, Geir toteaa.
Verrattuna Sonos Arciin
Tietenkin meidän piti päästä kokeilemaan myös, miten HT-A5000 pärjää kilpailijoitaan vastaan, joten vertasimme sitä myös yhteen hintaluokkansa suosikeista, Sonos Arciin. Sonylla ei ole kisassa mitään hävettävää: meistä japanilaisvalmistajan suoritus pääsee erittäin lähelle amerikkalaista kilpailijaansa – ja joillain osa-alueilla se on jopa parempi!
Sonos Arcin diskantti saattaa keskikanavassa olla hiukan terävä ja rakeinen, kun taas Sony HT-A5000:llä se on hienojakoisempi ja pyöreämpi. Dolby Atmos -ääniraidoilla Sony ympäröi meidät vivahteikkaammalla äänikuvalla, mitä avittaa myös HT-A5000 aavistuksen tiukempi ja painokkaampi basso.
– Tavallisessa olohuoneessa HT-A5000 taitaa toimia jopa paremmin kuin Sonos Arc, sillä ylä-äänet ovat erottelevampia ja paremmin vaimennettuja. Sonos on vähän turhan energinen yläpäästään, Geir sanoo.
Lisävarusteina subwoofer ja takakaiuttimet
Sony HT-A5000:le löytyy muutama eri vaihtoehto laajennukseen. Surroundkaiuttimiksi voi valita joko noin 500 euron hintaisen SA-RS3S:n tai 800 euron hintaisen SA-RS5:n. Ne myydään erikseen, mutta monilla jälleenmyyjillä on myös pakettitarjouksia.
Jos kaipaa lisää bassoa (kuten tietysti kaipaakin!), voi soundbarin kylkeen hankkia langattoman subwooferin. Vaihtoehtoina valikoimassa ovat kompakti, noin 500 euron hintainen SA-SW3 6,5-tuumaisella bassoelementillä ja 200-wattisella vahvistimella tai suurempi, noin 800 euron hintainen SA-SW5 7-tuumaisella bassoelementillä, passiivisäteilijällä ja 300-wattisella vahvistimella.
Kun soundbariin liittää surroundkaiutinparin tai subwooferin, tekee soundbarin uuden huonekorjauksen lisäkanavien kanssa. Samalla voi hyödyntää Sonyn omaa 360 Spatial Sound Mapping -äänenkäsittelyä.
Sony lainasi meille testiin pienemmät takakaiuttimet ja pienemmän subwooferin, ja odotetusti ne kohottivat äänikokemuksen uudelle tasolle. Takaa tulevat surround-efektit toistuvat huomattavasti täyteläisemmin, ja koko äänikuva saa aivan toisenlaisen perustan subwooferin kanssa. Ympyrä sulkeutui!
Yhteenveto: Sony HT-A5000
Tuhannen euron hintaluokka on täynnä hienoja soundbareja, mutta Sony HT-A5000 onnistuu erottautumaan edustamalla joukon parempaa päätä. Suurempi HT-A7000 on jo aiemmin tehnyt meihin vaikutuksen, mutta omiin korviimme A5000 vaikuttaa itse asiassa vielä paremmalta ostokselta.
HT-A5000 yhdistää loistavan äänenlaadun, hyvät ominaisuudet ja laajennusmahdollisuudet hyvään hintaan. Soundbar toimii oikein hyvin omillaan, mutta on laajennettavissa subwooferilla ja takakaiuttimilla, jolloin saa luotua todella vahvan kotiteatterijärjestelmän!