Mobiilimarkkina on kauniisti sanoen viidakko, mistä syystä me LB Ääni & Kuvassa poimimmekin vuosittain jättivalikoiman parhaat tuotteet eri kategorioista ja hintaryhmistä. Jos päätyy hankkimaan jonkun vuoden parhaista, ei valinta voi mennä kovin pieleen.
Haluamme kuitenkin antaa lukijoillemme kompassin ja ehkä pienen machetenkin avuksi mobiiliviidakossa selviämiseen. Kun valmistaja julkaisee uusia tuotteita ja liittymämyyjät ja kodinkoneliikkeet alkavat mainostaa kampanoitaan, joissa vilisee kaikenlaisia teknisiä tietoja, voi olla vaikea tehdä itselleen sopivinta päätöstä ilman kättä pidempää. Joten ota avuksi pieni oppaamme, ole hyvä!
Tärkeimmät puhelinvalmistajat:
Apple
Amerikkalainen Apple on maailman suurin elektroniikkayritys, jonka tuotteisiin kuuluvat muiden muassa Apple Watch, iPhone, iPad, iMac, MacBook Air ja MacBook Pro. Kaikki valmistajan laitteet ovat täydellisesti yhteensopivia omassa ekosysteemissään.
Hakukonejätti on Androidin kaupallisen version takana, ja nyt yrityksen omia Pixel-puhelimia saa Pohjoismaistakin.
Motorola
Maailman vanhimpia kännykkävalmistajia, jonka puhelimet ovat tänä päivänä Android-pohjaisia. Alun perin amerikkalaisen yrityksen omistaa nykyään kiinalainen Lenovo.
OnePlus
Kiinalainen puhelinvalmistaja, joka on aina ollut taitava luomaan hypeä tuotteidensa ympärille. Aiemmin merkin Android-puhelimet olivat ostettavissa verkkokaupasta vain kutsun kanssa, mutta nykyään yritys on enemmän mainstreamia.
Samsung
Taistelee Applen kanssa maailman suurimman mobiilivalmistajan tittelistä. Yrityksen Galaxy-mallit ovat kaikkien aikojen myydyimpiä Android-puhelimia.
Sony
Japanilainen Sony oli iso tekijä mobiilimarkkinoilla silloin, kun valmistaja teki puhelimia yhteistyössä ruotsalaisen Ericssonin kanssa. Nykyään yrityksen Android-puhelimet ovat suosittuja etenkin Sonyn kameroihin ihastuneiden keskuudessa.
Xiaomi
Kiinalaismerkki on Pohjoismaissa vielä suhteellisen tuore, mutta valtaa jatkuvasti markkinaa kohtuuhintaisilla Android-puhelimillaan.
Kaksi vaihtoehtoa
Android
Googlen luoma ja omistama käyttöjärjestelmä toimii sekä kännyköissä että tableteissa. Lähes kaikki maailman puhelimet ovat Android-pohjaisia…
iOS, iPadOS, watchOS
… paitsi Applen tuotteet – iPhone, iPad ja Apple Watch – jotka pyörivät Applen omalla käyttöjärjestelmällä, jollainen löytyy erikseen räätälöitynä niin kännyköille, tableteille kuin älykelloille.
Huomioi nämä uuden puhelimen valinnassa
5G
Uusi mobiiliverkkoteknologia seuraa ja laajentaa olemassa olevaa 4G/LTE-verkkoa. 5G:llä on tiivistetysti kolme etua: 1) suurempi kaistanleveys (teoriassa se on 100 kertaa nopeampi kuin 4G), 2) isompi kapasiteetti ja 3) lähes olematon viive, jonka ansiosta vaste-ajat ovat salamannopeat (parhaimmillaan 1 ms).
Akku
Akun kapasiteetti ilmaistaan milliampeeritunteina (mAh). Mitä suurempi luku, sitä parempi akunkesto. Kannattaa valita vähintään 3000 mAh:n akku, mutta 6-tuumaisella tai sitä suuremmalla näytöllä varustetussa puhelimessa akun tulee olla sitäkin suurempi.
Kamera
Tämän päivän puhelimissa on kaksi tai useampiakin linssejä. Jos haluaa saada kännykällä hyviä kuvia, kannattaa katsoa, että puhelimessa on ainakin automaattitarkennus, laajakuva tai ultralaajakuva, optinen zoom, optinen kuvanvakain ja yökuvausasetus.
Tallennustila
Älä koskaan ikinä osta puhelinta, jossa on vain 8 tai 16 GB sisäistä tallennustilaa. Pelkkä käyttöjärjestelmä vie niin paljon tilaa, ettei muuhun jää juuri mitään. Tallennustilaa kannattaa olla vähintään 32 GB.
Lataus
Yhä useammassa puhelimessa, etenkin keskihintaisissa ja kalliimmissa, on pikalatausmahdollisuus ja langaton lataus. Vaikka akku ei kestäisikään koko päivää, se ei haittaa, jos puhelin latautuu nollasta puolilleen puolessa tunnissa tai nopeammin.
Näyttö
Iso näyttö ei automaattisesti tarkoita sitä, että ruudulla olisi paljon tilaa sovelluksille. Myös resoluutio vaikuttaa asiaan. Tämän päivän halvimmissa malleissa on pelkkä HD-resoluutio, kun taas kalleimmissa malleissa on 2K-näytöt tai sitäkin paremmat.