Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Palkitsimme

Vuoden parhaat tietokoneet ja oheislaitteet 2022–2023

Koronapandemia hellitti vihdoin – mutta kotikonttorit jäivät. Vuodesta 2022 tuli vuosi, jolloin viimeistään opimme työskentelemään ja pelaamaan kaikkialla.

/ 01.11.2022 - 12:10
Vuoden parhaat tietokoneet ja oheislaitteet 2022–2023

Kotona työskentely tuli jäädäkseen. Etätyövuoden 2021 jälkeen moni pääsi työmatkattoman arjen makuun eikä halunnut enää luopua siitä. Nyt kotitoimistoon viitataan uudella nimellä: hybridityö. Sillä kuvataan monella työpaikalla nykyään tavallista tilannetta, jossa työntekijät ovat eri osoitteissa, mutta hoitavat silti tehtäviään yhdessä.

Uudenlainen työ on asettanut uudenlaisia vaatimuksia työvälineille, ja webkamerat ja varsinkin videokokousteluun tarkoitetut kuulokemikrofonit ovat yleistyneet vauhdilla.

Myös pelaaminen siirtyi hybridiaikaan

Pelikannettavat ovat aina kestäneet reissaamista, mutta tänä vuonna pelipuolelle on tulvinut hybridikuulokkeita, jotka mahdollistavat langattoman ja viiveettömän peliäänen kotioloissa tai ulkona pitkän Bluetooth-kantaman ansiosta.

Olemme toimituksessa testanneet monenlaisia tietokoneita, sillä käyttäjien tarpeet ovat yhtä erilaisia kuin heidän budjettinsakin. Ei nimittäin edelleenkään ole sellaista asiaa kuin ”paras tietokone”, vaan paremmuus on tarvekohtaista.

Joku tarvitsee paljon tehoja videoiden editointiin, grafiikoiden luomiseen tai 3D-mallinnukseen. Joku toinen haluaa vain voida lähettää sähköposteja ja selata nettiä mahdollisimman edullisesti. Jollekin kannettavuus ja koneen paino painavat vaakakupissa eniten, ja sitten on vielä pelaajat, jotka tarvitsevat uusimman näytönohjaimen ja tehokkaimman prosessorin.

Uusia vaatimuksia verkon suhteen

Tänä vuonna olemme testanneet enemmän verkkolaitteita kuin koskaan. Etenkin mesh-reitittimiä, jotka jakavat nopean langattoman verkon koko kotiin. Jos käytössä on nopea yhteys ja paljon langattomia laitteita, on WiFi 6E paras – ja kallein – ratkaisu.

Myös tietokonenäytöt ovat viime aikoina parantuneet. Vuosien ajan Full HD -resoluutio (1920 x 1080 pikseliä) on ollut yleisin, mutta nyt yhä useammassa näytössä on tätä parempi resoluutio. Monessa koneessa on jopa OLED-kosketusnäyttö, mutta tällaiset herkut ovat vielä toki kalliimpien mallien erikoisuuksia.

Mitä huomioida eri laitteiden kohdalla?

1. Kannettavat

Työhön tai opiskeluun tarvittavan kannettavan on oltava mielellään pieni ja kevyt (1–1,5 kg). Myös akunkesto on tärkeä, jotta laturia ei tarvitse kantaa joka paikkaan. Tehot tuottavat harvoin ongelmia tällaisessa käytössä, kunhan prosessori on Intel Core i7 tai AMD Ryzen. Muistia tarvitaan ainakin 16 GB RAM ja SSD-tallennustilaa 512 GB. Jos aikoo myös pelata, on näytönohjaimen oltava mielellään Nvidia GeForce RTX 3060 tai parempi.

2. Näyttö

Jos kannettavalla työskentelee useita tunteja päivässä, on ulkoinen näyttö paras lahja, jonka itselleen voi antaa. Vähintään 27-tuumainen näyttö vähintään QHD-resoluutiolla mahdollistaa useamman ohjelman aukipitämisen samanaikaisesti. Kannattaa tarkistaa, että näyttöä voi sekä kallistaa että säätää korkeussuunnassa, jotta työskentelyasennosta saa mukavan.

3. Verkko

Kun ostaa uuden tietokoneen, on hyvä tarkistaa, että se tukee uutta WiFi6E-standardia tai edes WiFi6-standardia. Näin saa langattomasta verkosta parhaan mahdollisen hyödyn irti.

4. Pelinäyttö

Pelinäytön virkistystaajuuden on oltava vähintään 144 Hz ja vasteen 1 millisekuntia, olipa kyse sitten kannettavan näytöstä tai erillisestä ruudusta. Resoluution kanssa sen sijaan ei tarvitse liioitella, vaan Full HD on useimmiten aivan riittävä. Resoluution kasvaessa näytönohjaimen on vain raksutettava kovemmin laskeakseen kaikki pikselit.

5. Pelikuulokkeet

Pelikuulokkeiden tärkein ominaisuus on mukava istuvuus, sillä niitä käytetään usein tuntikausia putkeen. Äänenlaadun soisi olevan tarpeeksi erotteleva, jotta vihollisen kuulee. Virtuaalinen 7.1-kanavainen surround vahvistaa tunnetta toiminnan keskiössä olemisesta.

 

Ehdokkaat vuoden parhaiksi tietokoneiksi ja oheislaitteiksi

Voittaja Vuoden parhaat tietokoneet ja oheislaitteet 2022–2023

Vuoden paras tietokone

Apple MacBook Air 13,6” M2 (2022)

Nopea ja kaunis

Applen ultrabook on muotoiltu uudelleen ja piristynyt myös sisäpuolelta.

Ensimmäistä kertaa miesmuistiin Applen MacBook Air on saanut uuden designin. Hyvästi viistetyt reunat, tervetuloa uusi kevyt, linjakas ja superlitteä kannettava! MacBook Airin vuoden 2022 versiossa on toki muutakin uutta kuin ulkonäkö. Se on varustettu Applen uudella M2-prosessorilla, joka perustuu 5 nm -arkkitehtuuriin, jossa muistin kaistanleveys on jopa 100 GB/s, muistia jopa 24 GB (aiemmin 16 GB) ja graafinen suorituskyky 35 % parempi kuin aiemmin.

M2-pohjainen MacBook Air on sekä arkikäytössä että benchmark-testeissä nopeampi kuin saman hintaluokan Windows-koneet. Siltikään MacBook Airissa ei ole tuuletinta – eikä se edes kuumene.

Design muistuttaa Applen uusimpia MacBook Pro -malleja, ja ulkonäön lisäksi samankaltaisuus ulottuu myös moniin komponentteihin. Esimerkiksi webkamera on päivitetty 1080p-resoluutioiseksi, ja Airin aivan yläreunaan jatkuvaan näyttöön on tehty pieni kavennus, johon kamera on sijoitettu.

Magneettinen MagSafe-liitin on palannut, ja lisäksi MacBook Air on varustettu kuulokeliitännällä, jonka kautta voi käyttää jopa raskastehoisia, korkean impedanssin kuulokkeita. Äänestä puheen ollen, uudessa Airissa on neljä kaiutinta, jotka tukevat Apple Spatial Audiota ja Dolby Atmosta.

Yhteenveto

MacBook Air -kannettavan uusin versio on kaikilla mittareilla kaikkien aikojen paras Air-malli. Mutta tähän samaan päädymme oikeastaan joka kerta, kun uusi malli julkaistaan. Enää ei edes jaksa yllättää, että Apple lyö omat ennätyksensä.

Vuoden paras lisävaruste

Asus ZenWiFi Pro ET12

Paras mesh-verkko

Kalliiksihan se tulee, mutta jos haluaa nopeimman ja vakaimman mesh-verkon, on Asus kukkulan uusi kuningas.

Mihin tarkoitukseen tarvitaan näin kallista mesh-verkkoa? Jos kotona on lähinnä älyttömiä laitteita ja ainoa digitaalinen huolenaihe on, riittääkö kaista Netflixin striimaamiseen 4K-laadulla, pärjää hyvin edullisella mesh-verkolla. Halvallakin systeemillä voi saada hyviä nopeuksia, jos laitteiden määrä on maltillinen.

Jos taas kotona käytetään valokuituverkkoa, jossa kaistaa riittää 500 Mbit/s tai enemmän molempiin suuntiin, tarvitaan kalliimpaa järjestelmää. Etenkin siinä tapauksessa, että koti on iso ja täynnä älylaitteita.

Kaksi hyvinvarustettua yksikköä

Asus ET12 koostuu kahdesta samanlaisesta yksiköstä. Niinpä niistä voi itse valita, kumpi on reititin ja kumpi satelliitti (node).

Laitteiden takana on neljä Ethernet-porttia, joista kaksi on tavallista 1 Gbit/s-tyyppiä ja kaksi peräti 2,5 Gbit/s-nopeudella. Hitaampia käytetään älylaitteiden yhdistämiseen, kun ne eivät joko tue WiFiä tai joille haluaa mahdollisimman vakaan yhteyden.

Nopeimpia portteja käytetään mesh-verkon varsinaiseen infrastruktuuriin, joka tunnetaan myös nimellä backhaul. Reitittimen WAN-portti liitetään modeemiin tai kuitumuuntimeen, ja LAN-portti varataan satelliitin langallista yhteyttä varten. Se yhdistyy satelliitin WAN-porttiin.

Äärimmäistä suorituskykyä

Asus ZenWiFi Pro ET12 on kallis, mutta myös huippunopea, erittäin vakaa ja harvinaisen hyvin laajennusmahdollisuuksia tarjoava mesh-järjestelmä, joka tukee Wi-Fi 6:a ja uutta 6 GHz:n kaistaa.

Satelliitteja voi yhdistää loputtomasti halutessaan langallisesti. Verkkoa voi laajentaa edullisemmilla satelliiteilla ja reitittimillä, jos kotona on kuolleita kulmia, joissa supernopea verkko ei ole kovin tärkeä.

Sovellus tarjoaa hyviä säätömahdollisuuksia ja kokonaiskuvan, eikä mikään toiminnoista ole maksullinen. Maksaa voi halutessaan lisäturvasta.

Jos kotiin tulee gigabitin internet ja haluaa parasta ja nopeinta langatonta verkkoa, on lista vaihtoehdoista lyhyt. Tällä hetkellä ET12 on ylivoimainen kaikista testaamistamme mesh-järjestelmistä.

Vuoden paras pelinäyttö, highend

Asus ROG Swift OLED PG42UQ

Loistavaa pelitunnelmaa

Asusin suuri OLED-näyttö tarjoaa parhaan kokemamme pelikokemuksen.

ROG Swift OLED PG42UQ on suuri ja mahtava 42-tuumainen OLED-näyttö. WOLED-paneelin on valmistanut LG Display. Nimen W viittaa valkoiseen (white), sillä paneelitekniikassa käytetään valkoisia alapikseleitä, jotka jaetaan värisuotimen läpi punaiseksi, vihreäksi ja siniseksi valoksi. Neljäs valkoinen alapikseli jää valkoiseksi, mikä auttaa palauttamaan värisuotimen vuoksi heikentynyttä valoa.

Tekniikan etu on täydellinen musta, sillä jokainen pikseli tuottaa oman valonsa. WOLED-tekniikka on myös halvempi kuin RGB-OLED, jossa jokainen alapikseli on tietyn värinen eikä värisuodinta siksi tarvita.

Välkkymätön kuva

Näyttötaajuuden voi ylikellottaa 138 Hz:iin tai vain valita näytönohjaimelta 120 Hz:n virkistystaajuuden.

Näyttö tukee G-Synciä, joka varmistaa kuvan välkkymättömyyden vaihtelevilla taajuuksilla. HDR-tuki tuo kuvaan intensiteettiä ja laajan väriavaruuden. OLED-paneelin kirkkaus on rajoittuneempi kuin LCD:n, ja tässä enimmäiskirkkaus on 435 nitiä (cd/m2) ja koko näyttöalalla 135 nitiä.

Loistava pelikokemus

Vaikka markkinoilla on kovempiakin virkistystaajuuksia, riittää 120-138 Hz vallan mainiosti Halo Infiniten ja Forza Horizon 5:n kaltaisille peleille.

Värit ovat esimerkilliset sRGB-asetuksella. Ne on esikalibroitu hämmästyttävän tarkoiksi ottaen huomioon, että kyseessä on pelinäyttö (1,43 Delta E väreissä ja 2,23 harmaa-asteikolla). Näin näyttö sopii hyvin myös kuvankäsittelyyn.

Kuva on upean näköinen ja musta täydellistä. Värit, kontrasti ja kaikki toimivat! Mattapintainen näyttö sietää paremmin pölyä ja tahroja ja heijastelee huonetta vähemmän kuin kiiltävät näytöt.

PG42UQ ei olisi ensimmäinen valintamme työkäyttöön, sillä WOLED-tekniikan pikselirakenteen vuoksi teksti ei ole täysin terävää. Mutta pelinäyttökäytössä tämä on paras testaamamme!

Vuoden paras pelikuuloke

Steelseries Arctis Nova Pro Wireless

Pelikuulokkeiden yksisarvinen

Steelseriesin huippumallissa on ihan kaikki, mitä voi toivoa.

Steelseries Arctis Nova Pro Wireless venyttää pelikuulokkeille asetettuja rajoja, eikä vain laadun, vaan myös hinnan osalta. Näin kalliita pelikuulokkeita tulee harvoin vastaan. Onneksi raha on kuitenkin käytetty oikeisiin asioihin eikä kultapäällysteisiin kaapeleihin…

Nova Pro Wireless on tekniikaltaan edistyksellisin kuulokemalli, jonka olemme testanneet. Kuulokkeiden mukana tulee hallintakeskus, joka kokoaa digitaaliset ja analogiset äänilähteet yhteen ja sisältää laturin kuulokkeiden akulle. Akkuja toimitetaan kaksi, joten toista voi ladata sillä aikaa, kun toinen on käytössä – näin virta ei koskaan pääse loppumaan. Paitsi ehkä siksi aikaa, kun vaihtaa akut.

Langatonta HD-ääntä

Keskusyksikön ja kuulokkeiden välinen langaton yhteys toimii viiveettömästi, kuten pelikuulokkeilta sopii odottaakin. Ei kuitenkaan ole ihan tavallista, että ääni siirtyy  24-bittisellä/48 kHz:n HD-resoluutiolla.

Steelseries ei ole ensimmäisenä varustanut pelikuulokkeitaan vastamelulla (ANC), mutta se toimii virheettömästi ja yhdistettynä muihin ominaisuuksiin, kuten 360 asteen surroundääneen ja chat-puheen saumattomaan miksaukseen, on Steelseries Arctis Nova Pro Wireless kaikkien aikojen hienoimpia ja toimivimpia pelikuulokkeita.

Erotteleva ja puhdas ääni

Millään ei tietysti olisi väliä, jos äänenlaatu ei vastaisi varustelun muuta tasoa. Mutta niinpä se vain tekee. Ääni on erotteleva ja kirkas, ja basso syvä ja vahva mutta silti kuiva. Keskirekisteri korostuu enemmän kuin hifikuulokkeilla, mutta sointi on puhdas, joten pienetkin liikkeet erottaa pelistä hyvin. Kaiken huipuksi kuulokkeet ovat niin kauniit, että vain Bang & Olufsen pystyy parempaan. Steelseries Arctis Nova Pro Wireless on päivänselvä Vuoden parhaan pelikuulokkeen tittelin voittaja.

Vuoden paras pelitietokone

Asus ROG Flow Z13

Supertehoja tablettitietokoneesta

Asus ROG Flow Z13 on tehty pelaamiseen, mutta sopii yhtä hyvin myös numeroiden pyörittelyyn tai graafiseen työhön.

Asus Rog Flow Z13 ei ole perinteinen kannettava, vaan tabletti. Formaatti on tuttu esimerkiksi Microsoft Surface Pro -mallista, jonka tukijalusta ja magneettisesti kiinnitettävä näppäimistö – joka toimii myös näytön suojuksena – tarjoavat tavallisesta kannettavasta muistuttavan käyttökokemuksen.

Asus ROG Flow Z13 poikkeaa useimmista tablettimalleista siinä, että se on varustettu aivan uudella 12. sukupolven Intel Core i9 -prosessorilla. Ja se on hirmuinen! 14 ydintä ja 20 säiettä 2,5 GHz:n työskentelynopeudella (turbolla 5 GHz) tarkoittaa sellaista tehomäärää, että heikompaa hirvittää. Ainakaan me emme ole testanneet ennen mitään tällaista!

Asus ROG Flow Z13 ei ole halpa kannettava ja sen irrotettava näppäimistö on samanlainen kompromissiratkaisu kuin tällaiset pehmeät irtonäppäimistöt yleensäkin ovat. Akunkestossa ei todellakaan ole kehumista. Nämä miinuspuolet kuitenkin kalpenevat plussien rinnalla: salamannopea prosessori ja kevyemmän sarjan näytönohjain tarjoavat sellaista suorituskykyä, ettei moista ole ennen nähty näin kompaktista laitteesta! Tehojensa ansiosta Flow Z13 on kiinnostava vaihtoehto pelaajille, mutta myös graafisille suunnittelijoille, 3D-suunnittelijoille ja taulukkolaskijoille. Jos haluaa vielä enemmän graafista suorituskykyä, voi hankkia erillisen GeForce RTX 3080 -kortin ja näytön 4K-resoluutiolla. Silloin tosin hintakin tuplaantuu.

Ääni & Kuva
Scroll to Top