Kaiutinkategoriaan kuuluu jos jonkinmoista laitetta, joilla koko- ja hintaeroa voi olla lähes rajattomasti.
Stereoväelle kaiutinpari on soittoketjun viimeinen ja vaativin palanen, ja vanhan nyrkkisäännön mukaan kuhunkin kaiuttimeen pitäisi käyttää saman verran rahaa kuin vahvistimeenkin. Mikä voi olla erittäin paljon rahaa, sillä tämän vuoden parhaimmistomme kalleimmat kaiuttimet maksavat uuden auton verran.
Kategorian toisessa päässä ovat nykypäivän jokapaikanhöylät eli langattomat kaiuttimet, joita käytetään puhelimen, tabletin tai kannettavan kautta. Pienimmät niistä mahtuvat taskuun, kun taas suurimmat täyttävät olohuoneen tason ja kisaavat pienten stereokaiuttimien kanssa ainakin äänenpaineen suhteen – stereokaiuttimilla äänen stereokuva on luonnollisesti aina parempi, kun kaiuttimet sijoitetaan toisistaan erilleen.
Aktiivikaiuttimet haastavat luonnonlait
Perinteiset passiivikaiuttimet vahvistimineen eivät enää ole suurimmassa suosiossa ostajien keskuudessa – mikä ei ole ihme, kun katsoo millaiseen hinta-laatusuhteeseen aktiivikaiuttimet voivat päästä. Aktiivikaiuttimissa on energiatehokkaat D-luokan vahvistimet sisäänrakennettuna, ja yhdessä edistyksellisen digitaalisen äänenkäsittelyn kanssa ne pystyvät usein toistamaan pienestä kaapista syvempää bassoa kuin perinteiset passiivikaiuttimet.
Moni kaiutin on nykyään sekä aktiivinen että langaton ja tarjoaa lisäksi liitäntävaihtoehtoja useille äänilähteille. Parhaat kuulostavat paremmalta kuin samanhintaiset perinteiset kaiuttimet. Erillisen vahvistimen puuttuminen tekee sitä paitsi aktiivikaiuttimien sijoittelusta helpompaa.
Kaiutin joka huoneeseen
Toinen suosittu kaiutintyyppi on monihuonekaiuttimet. Niitä voi ripotella vaikka talon joka huoneeseen ja laittaa soittamaan samaa musiikkia kotiverkon kautta. Tai eri musiikkia eri huoneisiin – kaikki onnistuu! Alalla on monenlaista tekijää, mutta kukaan ei ole onnistunut syrjäyttämään Sonosia yksinvaltiaan asemastaan.
Pitääkö kaiuttimessa olla älyä?
Älykaiuttimet ovat oma ryhmänsä. Ne ovat langattomia kaiuttimia sisäänrakennetulla puheavustajalla, vaikkapa Google Assistantilla tai Apple Sirillä. Älykaiuttimien äänenlaatu on harvoin järin ihmeellinen, sillä ne on suunniteltu lähinnä älykodin ohjaamiseen ja sään tai kalenterimuistutusten kertomiseen. Markkinoilla on kuitenkin myös puheavustajalla varustettuja kunnon hifi-kaiuttimia. Esimerkiksi Bang & Olufsenilla on useita malleja, mutta myös Sonos, Denon ja Harman Kardon tarjoavat tällaisia kaiuttimia.
5 vinkkiä: Parempaa ääntä kaiuttimista
1. Käytä sijoitteluun aikaa
Kaiutinten sijoittelussa pääsee alkuun laskimen avulla ja liikuttelemalla kaiuttimia aina pikkuriikkisen eteen- tai taaksepäin. Tarkoitus on löytää kaiuttimille paikat, jossa kompromissi tiukan bassontoiston ja avoimen ja suuren äänikuvan välillä on parhaiten tasapainossa.
2. Pehmeillä kalusteilla on tärkeä tehtävä
Kaiuttimien kanssa samassa huoneessa on mielellään iso ja muhkea sohva ja vielä pari nojatuoliakin. Jos lattia on parkettia tai laattaa, tekee hyvää laittaa matto kaiuttimien ja kuuntelupaikan välille. Tekstiilit parantavat tilan akustiikkaa vaimentamalla äänen epätoivottuja heijasteluita kovista pinnoista.
3. Akustiikkapaneelit apuun
Akustiikkaa voi parantaa myös kiinnittämällä sivuseinille ääntä pehmeästi heijastavat akustiikkapaneelit. Ne toimivat samoin kuin edellä mainittu matto estäen kaiuttimista tulevia heijastuksia. Akustiikkapaneeleista saa myös hyviä sisustuselementtejä, sillä niitä saa monen värisinä ja näköisinä. Luova maalaa sellaisen itse.
4. Piikit alle!
Kaiuttimen sointi on paras, kun se seisoo tukevasti lattialla. Yleensä se tarkoittaa sitä, että kaiutin (tai jalusta) seisoo piikkien päällä. Jos kaiuttimet ovat maton päällä, varmista, että piikit tulevat maton läpi ja ovat kiinni alla olevassa pinnassa. Jos taas pelkää piikkien tekevän painaumia parkettiin, voi niiden alla käyttää suojalevyjä. Usein sellaiset toimitetaan kaiuttimien mukana, mutta esimerkiksi Soundcare myy erikoispiikkejä, joissa on lattiasuojus valmiina.
5. Digitaalinen huonekorjaus
Kun äänen heijastelu kovista pinnoista estetään, kärsivät bassotaajuudet samalla. Ne pitää korjata akustisesti eikä digitaalinen huonekorjaus hoida ongelmaa. Huonekorjauksella saa kuitenkin jonkin verran tiukennettu äänikuvaa ja tarkennettua stereoperspektiiviä. Hyvän huonekorjauslaitteen saa noin 500 eurolla.
Joissakin vahvistimissa huonekorjaus on valmiina, kuten Lyngdorf TDAI-1120- tai NAD M10 V2 -malleissa, mutta myös edullisemmista vahvistimista sellainen joskus löytyy, esimerkiksi Yamaha R-N803D-mallista. Myös monissa surroundvastaanottimissa on huonekorjaus.