Useimmat kamerat ovat hyvin monikäyttöisiä. Markkinoilla on kuitenkin myös erityisen hyvin tiettyihin asioihin, vaikkapa urheilun tai villieläinten kuvaamiseen, sopivia malleja. Ne ovat nopeampia tarkentamaan tarkasti, mikä on tärkeää, kun haluaa saada teräviä kuvia ralliautoista tai saaliin perään syöksyvästä haukasta.
Maisema- ja luontokuvaajille taas nopeus ei ole yhtä tärkeää kuin resoluutio, yksityiskohtien terävyys ja kuvan dynamiikat. Sama pätee tietysti muotokuviin erikoistuneisiin kuvaajaan – hekään eivät yleensä kaipaa kameraa, joka ottaa 20 kuvaa sekunnissa ja seuraa tarkennuskohdettaan salamannopeasti.
Myös videokuvaajilla on erityisvaatimuksia kameralle. Tuki videokoodekeille on tärkeä, joten videokuvaaja etsii kameran tiedoista sellaisia sanoja kuin Apple ProRes, Log ja LUT. Usein halutaan myös monipuolisin vaihtoehdoin varustettu 4K-resoluutio, pull-fokus ja joissakin tapauksissa myös 8K-videomahdollisuus.
Sitten on vielä heitä, jotka haluavat vain puhelinta parempaa kuvanlaatua kuvatakseen perhejuhlia ja lomamatkoja. Silloin 20 fps:n kuvausnopeus, 8K-video tai 60 megapikselin resoluutio eivät ole oleellisia. Sen sijaan tärkeää on mielellään hyvä zoom ja kompakti koko. Nykyajan pieni järjestelmäkamera korvaa mennen tullen entisaikojen pokkarikamerat ja toimii ikään kuin kännykän jatkeena.
Ja nyt kun vauhtiin päästään, murretaan pari myyttiäkin tässä samalla. Ei ole olemassa yhtä ”parasta” kameramerkkiä (vaikka jotkut Leican omistajat muuta väittävätkin). Paras kamera on se, jolla kuvaat, eikä sen tarvitse olla kallis lippulaivamalli tai tiettyä merkkiä.
Ja siitä päästäänkin megapikseleihin. Enemmän ei nykyään enää ole välttämättä paremmin. 60 Mp:n kennolla saa huomattavasti suurempia tiedostoja kuin 25 Mp:n kennolla. Samalla sarjakuvausaika lyhenee, kun välimuistiin ei mahdu yhtä paljon kuvia, ja kamera vaatii hyvin kallista optiikkaa toimiakseen kunnolla.
Kun on ensin selvittänyt yleisimmät kuvauskohteensa, voi siirtyä tutustumaan listaan tämän vuoden parhaista kameroista. Olemme koonneet tähän parhaat mallit viime vuodelta ja listanneet myös, millä alueella ne kukoistavat. Jos siis haluat kuvata:
Muotokuvia
Hyvä muotokuva edellyttää oikean objektiivin valintaa. Suljinnopeus ja valotus ovat harvoin muotokuvauksessa kovin oleellisia, joten voi valita vapaammin kameran, joka toimii hyvin vaikkapa valovoimaisen teleobjektiivin kanssa. Moni kuvaaja suosii lyhyttä telefoto-objektiivia hyvällä valovoimaisuudella, joka voi vähentää syvyysaluetta ja sumentaa taustan. Onnistuneita henkilökuvia saa 28, 35 tai 50-millisellä objektiivilla, mutta 85 tai 90mm valovoimaisuudella f2 tai parempi on fiksumpi valinta, kun halutaan erottaa kohde taustastaan.
Tutustu näihin:
Fujifilm X-H2, Fujifilm GFX 50 S II, Sony a7r IV
Kaikkea mahdollista
Yleiskuvaukseen kannattaa käyttää järjestelmäkameraa mukana tulevalla normaalizoomillaan. Halutessaan voi myös hankkia telefoton tai laajakuvanlinssin. Normaalizoomilla pääsee kuitenkin pitkälle. Se kattaa toisesta päästä 24-28mm ja toisesta 80-120mm. Koska tämäntyyppisillä linsseillä on usein keskinkertainen valovoimaisuus, voi 28-35mm:n laajakuvalinssi olla hyvä lisä.
Tutustu näihin:
Canon EOS R7, Fujifilm Instax Mini Evo, Olympus OM Systems OM-1, Fujifilm X-H2
Maisemia ja luontoa
Maisemat ovat usein kiitollisia kuvattavia, sillä ne eivät liiku. Jos viitsii odottaa sopivaa valaistusta, voi hyvinkin saada seinälleen kelpaavan otoksen. Sääsuojauksesta on hyötyä ulkokuvauksessa, ja korkea resoluutio tuo yksityiskohdatkin terävinä esiin ja kuviin syvyyttä. Laajakuvaobjektiivilla tai -zoomilla (16-35mm) saa laajemman perspektiivin. Jos laajakuvassa on valovoimaisuus parempi kuin f2.8, sopii kamera myös tähtien kuvaamiseen. Telefotolla tai telezoomilla taas saa kapeampaa perspektiiviä, mikä voi olla hyvä tehokeino. Maisemakuvaajalle käyttökelpoisia lisävarusteita ovat vakaa jalusta, ND-suotimet, liukusuotimet ja polarisaatiosuotimet.
Tutustu näihin:
Canon EOS R7, Sony a7 IV, Fujifilm GFX 50 SII, Fujifilm X-H2, Nikon Z9
Lomamatkoja
Matkustaessa ei kannata pitää mukana kovin suurta ja kallista kameraa. Kevyt ja helppokäyttöinen järjestelmäkamera on hyvä valinta. Lisäakku ja neutraali suodin linssin eteen ovat hyviä lisävarusteita, niin linssi pysyy suojattuna pölyltä ja kamera on aina valmiina käyttöön. Normaalizoom on hyvä valinta, ja valovoimainen 24-35mm laajakuva on kätevä lisävaruste pimeän tullen.
Tutustu näihin:
Canon EOS R7, Fujifilm Instax Mini Evo, Olympus OM Systems OM-1
Urheilua, toimintaa ja villieläimiä
Tarkennuksen nopeus ja korkea kuvausnopeus ovat liikkuvien kohteiden kuvauksessa tärkeämpiä kuin resoluutio ja kameran keveys. Parhaat urheilukamerat sopivat hyvin eläinten kuvaamiseen. Tässä objektiivin valinta on yhtä tärkeää kuin kamerankin valinta. Valovoimainen objektiivi nopealla tarkennuksella ja lyhyellä polttovälillä on urheilukuvaajien suosiossa. Liikkuvista kohteista saa teräviä lähikuvia valovoimaisella 70-200mm:n tai 100-400mm:n zoomilla tai 300mm:n objektiivilla.
Tutustu näihin:
Nikon Z9, Fujifilm X-H2S, Canon EOS R3, Olympus OM Systems OM-1
Videota
Videokuvaus on melkeinpä oma tieteenalansa. Edistyksellisimmät kamerat tarjoavat paljon opittavaa. Videoiden jälkikäsittely on tärkeä vaihe, mutta harrastaja pääsee pitkälle hyvällä 4K-videokameralla. Jos laatuvaatimukset ovat korkeammalla, kannattaa valita kamera, joka tarjoaa 10-bittistä videota, Log-asetukset sekä mikrofoni- ja kuulokeliitännän.
Drone-kuvaustakin kannattaa kokeilla: 4K-ilmakuvauksella saa huikeaa videota, jollaiseen järjestelmäkameralla on vaikea yltää.
Tutustu näihin:
Panasonic Lumix GH6, Black magic Pocket Cinema Pro