Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Palkitsimme

Vuoden parhaat kamerat 2022-2023

Ennen kameran valintaa tarvitsee tietää, mihin sitä aikoo pääasiallisesti käyttää.

/ 01.11.2022 - 12:06
Vuoden parhaat kamerat 2022-2023

Useimmat kamerat ovat hyvin monikäyttöisiä. Markkinoilla on kuitenkin myös erityisen hyvin tiettyihin asioihin, vaikkapa urheilun tai villieläinten kuvaamiseen, sopivia malleja. Ne ovat nopeampia tarkentamaan tarkasti, mikä on tärkeää, kun haluaa saada teräviä kuvia ralliautoista tai saaliin perään syöksyvästä haukasta.

Maisema- ja luontokuvaajille taas nopeus ei ole yhtä tärkeää kuin resoluutio, yksityiskohtien terävyys ja kuvan dynamiikat. Sama pätee tietysti muotokuviin erikoistuneisiin kuvaajaan – hekään eivät yleensä kaipaa kameraa, joka ottaa 20 kuvaa sekunnissa ja seuraa tarkennuskohdettaan salamannopeasti.

Myös videokuvaajilla on erityisvaatimuksia kameralle. Tuki videokoodekeille on tärkeä, joten videokuvaaja etsii kameran tiedoista sellaisia sanoja kuin Apple ProRes, Log ja LUT. Usein halutaan myös monipuolisin vaihtoehdoin varustettu 4K-resoluutio, pull-fokus ja joissakin tapauksissa myös 8K-videomahdollisuus.

Sitten on vielä heitä, jotka haluavat vain puhelinta parempaa kuvanlaatua kuvatakseen perhejuhlia ja lomamatkoja. Silloin 20 fps:n kuvausnopeus, 8K-video tai 60 megapikselin resoluutio eivät ole oleellisia. Sen sijaan tärkeää on mielellään hyvä zoom ja kompakti koko. Nykyajan pieni järjestelmäkamera korvaa mennen tullen entisaikojen pokkarikamerat ja toimii ikään kuin kännykän jatkeena.

Ja nyt kun vauhtiin päästään, murretaan pari myyttiäkin tässä samalla. Ei ole olemassa yhtä ”parasta” kameramerkkiä (vaikka jotkut Leican omistajat muuta väittävätkin). Paras kamera on se, jolla kuvaat, eikä sen tarvitse olla kallis lippulaivamalli tai tiettyä merkkiä.

Ja siitä päästäänkin megapikseleihin. Enemmän ei nykyään enää ole välttämättä paremmin. 60 Mp:n kennolla saa huomattavasti suurempia tiedostoja kuin 25 Mp:n kennolla. Samalla sarjakuvausaika lyhenee, kun välimuistiin ei mahdu yhtä paljon kuvia, ja kamera vaatii hyvin kallista optiikkaa toimiakseen kunnolla.

 

Foto oppslag I

Kun on ensin selvittänyt yleisimmät kuvauskohteensa, voi siirtyä tutustumaan listaan tämän vuoden parhaista kameroista. Olemme koonneet tähän parhaat mallit viime vuodelta ja listanneet myös, millä alueella ne kukoistavat. Jos siis haluat kuvata:

Muotokuvia

Hyvä muotokuva edellyttää oikean objektiivin valintaa. Suljinnopeus ja valotus ovat harvoin muotokuvauksessa kovin oleellisia, joten voi valita vapaammin kameran, joka toimii hyvin vaikkapa valovoimaisen teleobjektiivin kanssa. Moni kuvaaja suosii lyhyttä telefoto-objektiivia hyvällä valovoimaisuudella, joka voi vähentää syvyysaluetta ja sumentaa taustan. Onnistuneita henkilökuvia saa 28, 35 tai 50-millisellä objektiivilla, mutta 85 tai 90mm valovoimaisuudella f2 tai parempi on fiksumpi valinta, kun halutaan erottaa kohde taustastaan.

Tutustu näihin:

Fujifilm X-H2, Fujifilm GFX 50 S II, Sony a7r IV

Kaikkea mahdollista

Yleiskuvaukseen kannattaa käyttää järjestelmäkameraa mukana tulevalla normaalizoomillaan. Halutessaan voi myös hankkia telefoton tai laajakuvanlinssin. Normaalizoomilla pääsee kuitenkin pitkälle. Se kattaa toisesta päästä 24-28mm ja toisesta 80-120mm. Koska tämäntyyppisillä linsseillä on usein keskinkertainen valovoimaisuus, voi 28-35mm:n laajakuvalinssi olla hyvä lisä.

Tutustu näihin:

Canon EOS R7, Fujifilm Instax Mini Evo, Olympus OM Systems OM-1, Fujifilm X-H2

Maisemia ja luontoa

Maisemat ovat usein kiitollisia kuvattavia, sillä ne eivät liiku. Jos viitsii odottaa sopivaa valaistusta, voi hyvinkin saada seinälleen kelpaavan otoksen. Sääsuojauksesta on hyötyä ulkokuvauksessa, ja korkea resoluutio tuo yksityiskohdatkin terävinä esiin ja kuviin syvyyttä. Laajakuvaobjektiivilla tai -zoomilla (16-35mm) saa laajemman perspektiivin. Jos laajakuvassa on valovoimaisuus parempi kuin f2.8, sopii kamera myös tähtien kuvaamiseen. Telefotolla tai telezoomilla taas saa kapeampaa perspektiiviä, mikä voi olla hyvä tehokeino. Maisemakuvaajalle käyttökelpoisia lisävarusteita ovat vakaa jalusta, ND-suotimet, liukusuotimet ja polarisaatiosuotimet.

Tutustu näihin:

Canon EOS R7, Sony a7 IV, Fujifilm GFX 50 SII, Fujifilm X-H2, Nikon Z9

Lomamatkoja

Matkustaessa ei kannata pitää mukana kovin suurta ja kallista kameraa. Kevyt ja helppokäyttöinen järjestelmäkamera on hyvä valinta. Lisäakku ja neutraali suodin linssin eteen ovat hyviä lisävarusteita, niin linssi pysyy suojattuna pölyltä ja kamera on aina valmiina käyttöön. Normaalizoom on hyvä valinta, ja valovoimainen 24-35mm laajakuva on kätevä lisävaruste pimeän tullen.

Tutustu näihin:

Canon EOS R7, Fujifilm Instax Mini Evo, Olympus OM Systems OM-1

Urheilua, toimintaa ja villieläimiä

Tarkennuksen nopeus ja korkea kuvausnopeus ovat liikkuvien kohteiden kuvauksessa tärkeämpiä kuin resoluutio ja kameran keveys. Parhaat urheilukamerat sopivat hyvin eläinten kuvaamiseen. Tässä objektiivin valinta on yhtä tärkeää kuin kamerankin valinta. Valovoimainen objektiivi nopealla tarkennuksella ja lyhyellä polttovälillä on urheilukuvaajien suosiossa. Liikkuvista kohteista saa teräviä lähikuvia valovoimaisella 70-200mm:n tai 100-400mm:n zoomilla tai 300mm:n objektiivilla.

Tutustu näihin:

Nikon Z9, Fujifilm X-H2S, Canon EOS R3, Olympus OM Systems OM-1

Videota

Videokuvaus on melkeinpä oma tieteenalansa. Edistyksellisimmät kamerat tarjoavat paljon opittavaa. Videoiden jälkikäsittely on tärkeä vaihe, mutta harrastaja pääsee pitkälle hyvällä 4K-videokameralla. Jos laatuvaatimukset ovat korkeammalla, kannattaa valita kamera, joka tarjoaa 10-bittistä videota, Log-asetukset sekä mikrofoni- ja kuulokeliitännän.

Drone-kuvaustakin kannattaa kokeilla: 4K-ilmakuvauksella saa huikeaa videota, jollaiseen järjestelmäkameralla on vaikea yltää.

Tutustu näihin:

Panasonic Lumix GH6, Black magic Pocket Cinema Pro

Ehdokkaat vuoden parhaiksi kameroiksi 2022-2023

Voittaja Vuoden parhaat kamerat 2022-2023

Vuoden paras videokamera, High-end

Panasonic Lumix DC-GH6

Ylivoimainen videokamera

Panasonic Lumix GH6 on mahtava videokamera, joka on naamioitunut tavalliseksi still-kameraksi.

Micro Four Thirds -kameroilla (MFT) on monta etua täyskennollisiin verrattuna. Jos lähtee vaikkapa vaellukselle täyskennollisen järjestelmäkameran kanssa, on pakattava aika iso reppu, jotta luontokuvia varten saa myös zoomin, telefoton, makron ja laajakulman mukaan, sekä vielä tukevan (ja kalliin) jalustan, joka kestää kameran painon. Kalliiksi tulee, mutta kuvanlaatu ei välttämättä parane. MFT-kameran saa kameralaukkuun eikä jalustankaan tarvitse olla kuin enintään kilon painoinen.

Täynnä kaikkea

Panasonic Lumix DC-GH6 -kameralla ei ole aikarajaa kuvatessa, edes 5K-laadulla. Kaiken saa tallennettua nopealle UHS-II-muistikortille tai USB-C:n kautta SSD-levylle, kunhan nopeus riittää.

Automaattitarkennus on parantunut sitten viime näkemän, mutta toimii yhä kontrastipohjaisesti eikä vaiheentunnistuspohjaisesti. Tämä onkin oikeastaan ainoa asia, joka kaipaisi parannusta.

Kallistettava näyttö on kuvanlaadultaan veitsenterävä ja kirkkaudeltaan loistavimpia, mitä olemme järjestelmä- tai videokameroissa nähneet – yleisnäkymästä saa selvää kirkkaassa päivänpaisteessakin, joten etsimelle tai ulkoiselle näytölle ei ole tarvetta.

Suorituskyky

Kameran sisäänrakennettu 5-akselinen kuvanvakain toimii erinomaisesti ja vielä paremmin, kun käyttää lisävakautettua objektiivia, kuten Panasonicin Leica-hyväksyttyä 12-60 f2.8-4.0 -zoomia (H-ES12060). Vaikka kuvaisi käsivaralla kävellessä, saa silti kuvattua yhtä vakaata videota kuin mitä normaalisti saisi gimbaalin avulla.

Lumix GH6 on GH5-mallin päivitetty seuraaja. Erona edeltäjään ovat korkeampi kuvataajuus korkeimmilla videoresoluutioilla ja mahdollisuus tallentaa ProRes-tiedostoja suoraan muistikortille. Lisäksi videot ja still-kuvat ovat veitsenteräviä. Kaiken huipuksi tarjolla on helppokäyttöinen Hi Res -kuva-asetus 100 megapikselin resoluutiolla, joka toimii yllättävän hyvin!

Vuoden paras järjestelmäkamera, premium

Fujifilm X-H2

Luokkansa paras kamera

Fujifilm X-H2 on kamera kompromisseja vihaavalle kuvaajalle.

Uusi taustavalaistu CMOS-kenno ja 40 megapikselin resoluutio tekevät X-H2-kamerasta luokkansa kovimman resoluution mallin. Eikä siinä vielä kaikki, sillä kamera mahdollistaa myös kuvaamisen peräti 160 Mp:n resoluutiolla!

X-H2 tallentaa 8K/30p -videota koko kuva-alalta, ja myös ylinäytteistetty 4K-laatu onnistuu. 4K-videota voi kuvata enimmillään nopeudella 60 fps. Vaihtoehtona on myös 6,2K/30p-videokuvaus 16:9-formaatissa, 8K-laadusta ylinäytteistettynä. Luonnollisesti kamera tukee Apple ProRes HQ 422 -koodekkia.

X-H2 ei yllä X-H2S-version nopeuteen, mutta 40 Mp -kennoiselle kameralle 15 fps on varsin hyvä vauhti. Automaattitarkennus pysyi hyvin vauhdissa mukana myös elektronisen sulkimen 20 fps:n kuvausnopeudella. Onnistuin saamaan tarkkoja kuvia autoista, lentokoneista ja helikoptereista sekä 15 että 20 fps:n nopeudella.

Äärimmäistä resoluutiota tarvitsevat kuvaajat voivat hyödyntää 160 Mp:n kuvausta. Teknisesti kyseessä ei ole mikään uutuus, vaan muillakin valmistajilla on vastaavia mahdollisuuksia käytössään. Fujifilmillä kuitenkin kuvanvakain hoitaa homman. Toiminto on nimeltään Pixel Shift Multi Shot, ja se ottaa 20 kuvaa liikuttamalla kuvasirua aina puoli pikseliä kuvien välissä. Tiedosto on sitten siirrettävä PC:lle ja Macille ilmaisena saatavaan Pixel Shift Combiner -ohjelmistoon.

Fujifilm X-H2S on markkinoiden parhaita urheilukuvaukseen tarkoitettuja kameroita, ja X-H2 puolestaan sopii maisema-, muotokuva-, hää-, muoti- ja tuotekuvaukseen. Muiden muassa. Se on edullisimpia ammattitason 8K-videokameroita ja parhaita testaamiamme kameroita, joka ylinäytteistää tiedostoja 8K-laadusta 4K-laatuun. X-H2S-kameran tapaan H2 sopii todella hyvin liikkuvien kohteiden kuvaamiseen. Automaattitarkennus ja nopea kuvanopeus tekevät kuvista teräviä, ja luokkansa parhaan resoluution ja värintoiston ansiosta X-H2 saattaa syrjäyttää täyskennolliset kamerat monen ostoslistalta.

Vuoden paras järjestelmäkamera, highend

Nikon Z9

Paras ammattilaiskamera

Nikon Z9 on paras koskaan testaamamme ammattilaiskamera – ja se kertoo kamerasta paljon!

45,7 megapikselin kenno, 8K-video, 30 kuvaa sekunnissa tai 20 raakatiedostoa sekunnissa sarjakuvauksella mahdollistava elektroninen suljin tekevät Nikon Z9:stä kameran, joka sopii kaikkeen kuviteltavissa olevaan kuvaamiseen. Z9-kameran tekniset tiedot ovat todella hämmästyttävät verrattuna vaikkapa Nikon D6 -malliin tai Canon EOS R3 -kameraan.

Seurannan ansiosta kuvaaja voi olla varma, että useimmat kuvat on tarkennettu veitsenterävästi juuri oikein. Mikä onkaan ärsyttävämpää kuin työskennellä koko päivä ja huomata jälkikäteen, että muuten loistava otos pitääkin hylätä epäselvän tarkennuksen takia!

46 megapikselin ansiosta Z9 ei rajoitu vain urheilu- ja toimintakuvaukseen, kuten 21 megapikselin D6 mieluiten tekee. Korkean resoluution ja hienon dynamiikan ansiosta Z9 sopii loistavasti myös häiden, maisemien, henkilökuvien ja muodin kuvaamiseen. Ja videoiden.

Valkotasapaino on aina ollut Nikonin vahvuuksia, ja niin tälläkin kertaa. Z9 suoriutuu hankalista kohteista paremmin kuin useimmat testaamani kamerat, ja se käsittelee sekavaloa paremmin kuin D6. Esimerkiksi halogeenivalojen ja loisteputkien kanssa monilla kameroilla on vaikea saada valkotasapainoa kohdilleen.

Nikon Z9 on luonnollista jatkumoa Nikonin ammattilaiskameroille: analogiselle F-F6-mallistolle ja digitaalisille peilillisille D1-D6-malleille. Z9 ei kuitenkaan ole vain yksi muiden joukossa, vaan pitkästä aikaa ammattilaiskamera, jonka Nikon on rakentanut aivan alusta asti uudelleen. Vankkarakenteinen ja laadukas kamera sopiikin kaikkein vaativimmille kuvaajille, sillä se tarjoaa kaiken, mitä voi haluta: Z7 II -mallista tutun erinomaisen terävyyden ja värintoiston, nopean suorituskyvyn ja 8K-videokuvauksen. Ei toki ole tavatonta, että näin kalliin hintaluokan ammattilaiskamerassa on mahtavat ominaisuudet – mutta Nikon Z9 on todennäköisesti tämän hetken paras.

Ääni & Kuva
Scroll to Top