Ääni on puolet elämyksestä, sanotaan. Ikävä kyllä nykypäivän televisioiden äänessä ei juuri ole kehumista, ja moni ehkä tietääkin sen tunteen, kun yrittää katsoa vaikuttavaa draamaa tai jännittävää toimintaa, mutta tv:n ohut ääni jättää teoksen puolitiehen.
Tiedättehän: supersankari näyttää ruudulla isolta ja pelottavalta, mutta kaiuttimissa kuulostaakin pieneltä ja heiveröiseltä. Hahmojen välinen keskustelu on vaimeaa muminaa, ja räjähtäviä ääniefektejä tuskin huomaa. Mikä pettymys.
Potentiaaliahan mahtavaan ääneen on: suurin osa suoratoistopalveluista tarjoaa sisältönsä surroundilla varustettuna, joten mahdollisuudet viihdyttävään ääneen on, jos vain laitteet antavat myöten.
Hyvä äänentoisto edellyttää kunnollisia kaiuttimia, eikä litteissä televisioissa yksinkertaisesti riitä tilaa täyteläisen äänen luomiseen. Poikkeuksiakin toki on, mutta hyvin harvoin tv:n äänenlaatu on samalla tasolla erinomaisen kuvan kanssa.
Ratkaisuna soundbar
Onneksi television heikkoon äänentoistoon on olemassa helppo ratkaisu, eikä sen edes tarvitse olla kallis! Kun sijoittaa television alle tasolle tai seinälle soundbarin, nousee äänenlaatu huikeasti paremmaksi.
Vaikka vannoutuneet kotiteatteriharrastajat yhä rakastavatkin erillisistä kaiuttimista rakennettuja surround-järjestelmiään, on soundbar erinomainen vaihtoehto kotiin, jossa olohuoneen ei haluta näyttävän studiolta.
Soundar on helppo kytkeä televisioon, ja sen erilliset kaiuttimet toistavat television ääntä, musiikkia ja surround-efektejä yhdestä paketista. Jos haluaa vielä enemmän elokuvateatterin tunnelmaa olohuoneeseensa, voi moneen soundbariin yhdistää vielä subwooferin ja takakaiuttimetkin.
Näin valitset soundbarin
1. Harkitse kaiuttimen kokoa ja paikkaa
Soundbareja saa nykyään kaikenkokoisina ja -muotoisina, mutta yleensä ne ovat pitkulaisia ja litteitä kaiuttimia. Parhaimman näköinen kokonaisuus syntyy, kun televisio ja soundbar ovat suurin piirtein yhtä leveitä. Silloin ääni myös sopii kuvaan saumattomammin. On tietysti tärkeää varmistaa myös, että soundbar mahtuu suunniteltuun paikkaan: mittaa, että kaiuttimelle on tilaa tv:n jalkojen välissä tai niiden edessä.
2.Tarkista liitännät
Soundbareissa on monenlaisia sisääntuloja television ja muiden äänilähteiden kytkemiseen: HDMI, optinen, USB, Wi-Fi, Bluetooth… Jos televisiossa on HDMI ARC -äänenpalautuskanava, suosittelemme käyttämään sitä. ARC:n kautta äänenlaatu on paras, ja volyymia voi silloin säätää television omasta kaukosäätimestä.
3. Tarvitaanko subwooferia? Vastaus on KYLLÄ!
Subwoofer on erillinen bassokaiutin, joka sijoitetaan vapaasti lattialle. Subwoofer toistaa ääniraidan matalimmat taajuudet, kuten räjähdykset, dinosauruksen tömähtelyt tantereella ja sen sellaiset vaikuttavat ääniefektit, jotka parhaimmillaan sekä kuulee että tuntee. Monen soundbarin mukana tulee erillinen subwoofer, ja yleensä sen voi ainakin hankkia lisävarusteena. Hyvä subwoofer tekee ihmeitä äänimaailmalle, joten suosittelemme budjetoimaan siihen alun alkaenkin – kunhan naapurisuhteet kestävät sen!
4. Pärjääkö ilman Atmos-ääntä?
Dolby Atmos on surroundääniformaatti, jota valtaosa uusista sarjoista ja elokuvista ja jopa peleistä käyttää. Käytännössä Atmos-ääni sijoittaa kohteet kolmiulotteiseen äänimaisemaan, mikä saa ääniraidan tuntumaan suuremmalta ja realistisemmalta. Jotta 3D-äänestä saa parhaan mahdollisen ilon irti, on sekä tv:n että soundbarin tuettava sitä. Osa malleista simuloi kolmiulotteista ääntä käsittelemällä ääntä digitaalisesti, kun taas kalliimmissa malleissa on erilliset korkeuskanavat, jotka heijastavat äänen katon kautta luoden vaikutelman yläpuolelta tulevasta äänestä.
Dolby Atmos herättää parhaimmillaan sisällöt eloon aivan uudella tavalla, joten suosittelemme lämpimästi valitsemaan soundbarin, joka tukee kyseistä formaattia.
5. Valitse vapaasti
Soundbarin ei tarvitse olla samaa merkkiä kuin television, mutta siitä on usein etua. Esimerkiksi Samsungin Q Symphony ja Sonyn Acoustic Center Sync ovat hienoja ominaisuuksia, jotka hyödyntävät saman valmistajan televisioiden sisäänrakennettua ääntä osana soundbarin äänikuvaa.