Nura on onnistunut saamaan nimensä tunnetuksi kuulokemaailmassa melko lyhyessä ajassa. Ja se johtuu puhtaasti siitä, että brändi ei tee asioita kuten muut, vaan kulkee omia polkujaan.
Ensin tuli NuraPhone-kuulokemalli – over-ear-malli, jonka kummassakin kuulokekupissa oli nappikuuloke. Siis hybridikuulokkeet. Napit toistivat koko äänimaisemaa, kun taas kuulokekuppien tehtävä oli soittaa muhkeaa bassoa.
NuraPhone-kuulokkeiden suurin innovaatio taisi kuitenkin olla se, että ne olivat markkinoiden ensimmäiset kuulokkeet, jotka osasivat räätälöidä äänen käyttäjän korville sopivaksi. Testisignaalien avulla tehtyjen mittausten ja digitaalisen äänenkäsittelyn avulla kuulokkeiden sointi kustomoitiin kuuloon sopivaksi, ja se toimi yllättävän hyvin! Vaikuttavinta oli kuitenkin niiden dynamiikat ja bassontoisto, joka on edelleen muhkein mistään langattomasta kuulokkeesta kuulemani.
Lue myös: Nura NuraTrue – Älykkäät nappikuulokkeet
Nuran nappikuulokkeet
Sitten esiteltiin NuraLoop, jossa nappikuulokkeet pysyivät, mutta kuulokekupit oli jätetty pois. Tuote oli kannettavampi ja käyttäjäystävällisempi mutta basso ei ollut yhtä matala. Lisäksi kuulokenappien välillä kulki johto, kun samaan aikaan täysin langattomat nappikuulokkeet olivat jo alkaneet vallata markkinaa. Menestys siis jäi vaatimattomaksi.
Siitä syystä jokin aika sitten esiteltiin täyslangaton NuraTrue samalla käyttäjän mukaan kustomoidulla äänellä. Tehokas DSP vaatii tilaa ja tavallista suuremmat akut, joten kuulokenapit ovat melko suuret ja kömpelöt. Mutta se onkin mallin ainoa vika.
NuraTrue Pro – häviötöntä Bluetooth-ääntä
Nura olisi voinut tyytyä NuraTrue-malliinsa ja tuoda siitä joka vuosi markkinoille päivitetyn version – niin hyvä malli on kyseessä. Olin tuskin ehtinyt pakata kuulokkeita palauttaakseni ne testin jälkeen, kun tarjolle putkahti NuraTrue Pro. Mikä oikein voisi olla parempi kuin juuri testaamani NuraTrue?
Vastaus on Bluetooth-protokollassa. Nura on tehnyt markkinoiden ensimmäisen täyslangattoman nappikuulokemallin häviöttömällä Bluetooth-äänellä!
Ja se on aikamoinen uutinen, sillä vaikka sekä LDAC että aptX HD välittävät parempilaatuista Bluetooth-ääntä ja tukevat 24-bittistä ja 96 kHz:n resoluutiota, ei ääni ole täysin häviötön, vaikka sellaiseen vaikutelmaan pyritäänkin datan ja pyskoakustisten mallien avulla poistamalla ääniä, joita ei normaalisti kuule. Koska jokaisen korvat ovat kuitenkin erilaisia, on mahdotonta luoda täysin tarkkaa mallia. Siksi äänestä ei kannattakaan poistaa mitään. Mutta se vie kaistaa, ja sitähän Bluetoothissa ei juuri ole tarjolla.
Häviötön aptX Lossless
Ja siinä aptX Lossless tulee apuun: data on pakattu vähän kuten zip-tiedostossakin, hyvin samaan tapaan kuin musiikille tarkoitettu FLAC-formaatti. Kun signaali puretaan toisessa päässä, se on tarkka kopio datasta, joka koodekkiin alun perin lähetettiin.
Pakkaustapa on eittämättä kätevä mutta vie enemmän kaistaa kuin tavallinen Bluetooth-audio. Itse asiassa jopa 1,2 Mbit/s. Se on tuplasti tavalliseen käyttöön verrattuna. Siksi aptX Lossless ei ole tähän saakka ollut osa Bluetooth-protokollaa, vaikka koodekki on kyllä olut käytössä jo vuosia lähetystuotannon puolella, esimerkiksi DAB-radion.
Bluetooth 5:n myötä on tullut mahdolliseksi manipuloida protokollaa tarjoamaan häviöttömään tiedonsiirtoon tarvittavan kaistanleveyden.
AptX Adaptiven kyydissä
AptX Lossless on erillinen koodekki, joka lymyilee aptX Adaptive-protokollan sisällä. Kun siis yhdistää kuulokkeet Android-puhelimeen (Apple ei suostu tukemaan edes tavallista aptX:ää!), näkyy asetuksissa, että aptX Adaptive on aktivoitu. On siis vain luotettava Nuran sanaan siitä, että tämä todella tarkoittaa Lossless-koodekkia.
Rajallinen tuki
Kovinkaan moni puhelin ei vielä tue aptX Losslessia, sillä se vaatii toimiakseen Snapdragon 8+ Gen 1 -prosessorin. Yhteensopivia puhelinmalleja ovat Asus Zenfone 9, Motorola Edge 30 Pro, Samsung Galaxy Z Fold 4 ja Xiaomi 12 Pro, sekä muutama muu. Lista kuitenkin kasvaa koko ajan. Kuulokkeiden testausta varten lainasin Asusilta Zenfone 9 -puhelimen.
Pidempi akunkesto ja multipoint
Edulllisempaan NuraTrue-malliin verrattuna Pro-mallissa on uudemmat ja paremmat elementit, joissa on titaanikalvot. Uutuusmallissa on myös multipoint-tuki, joten kuulokkeet saa pidettyä samanaikaisesti yhteydessä vaikkapa kannettavaan ja kännykkään. Multipoint pitää laittaa erikseen päälle sovelluksesta.
Pro-version akunkesto on pidentynyt kuudesta kahdeksaan tuntiin napeissa itsessään ja 18 tunnista 24 tuntiin kotelon osalta.
Vastamelu ja ympäristöäänet
NuraTrue Pron vastamelu on aina päällä, ellei sitä käy erikseen sammuttamassa sovelluksesta. Vasenta kuulokenappia kevyesti pyyhkäisemällä saa ympäristöäänet päälle tai pois. Nuralla toiminnon nimi on social mode, koska sen ollessa päällä pystyy puhumaan muille kuulokkeita riisumatta. Vastamelulle ei kuitenkaan vastaavaa pikavalintaa saa. Sovelluksesta voi muuttaa hipaisukäskyjen toimintoja, mutta se ei koske vastamelua.
Kuten edullisemmassakin NuraTrue-mallissa, on Pro-mallinkin vastamelu toimiva ja vaimentaa tarvittavan määrän melua. Auton sisällä olevan kohinan kuulokkeet poistavat hyvin, joten en usko, että lentokoneenkaan melu olisi ongelma, mutta tätä en päässyt kokeilemaan. Tietokoneen näppäinten naputtelu kuuluu selvemmin läpi kuin Sony WF-1000XM4- ja Sennheiser Momentum True Wireless 3 -kuulokkeilla, ja NuraTrue Pro suhisee niitä kuuluvammin. Siksi sammutankin vastamelun halutessani keskittyä musiikin laatuun. Onhan tässä nyt sentään häviötön ääni!
Ympäristöäänet toimivat tarkoituksenmukaisesti. Harmillisesti toimintoa ei voi käyttää puheluiden aikana, jolloin oman puheensa kuulisi paremmin (sidetone). Vastapuoli onneksi kertoo saavansa hyvin selvää puheesta.
Dirac Spatial Audio
NuraTrue Pro eroaa perusversiosta myös Dirac Spatial Audion muodossa. Se lisää hienovaraisen 3D-efektin sointiin niin, että ääni säilyttää stereokuvansa – se vain laajenee ja kasvaa. Arvostan Diracin tuomaa lisäarvoa, mutta usein se hajottaa äänikuvaa liiaksi makuuni, joten laitan sen yleensä pois päältä.
Sovellus on tärkeä
NuraTrue Pron yhdistäminen sujuu kuin useimpien muidenkin: ne etsitään puhelimen Bluetooth-laitteiden listalta ja yhdistetään. Kuulokkeiden mukana tulee useat sovitteet sekä silikonia että memory foamia. Tarjolla on myös pienet läpyskät, jollaiset laitetaan molempiin korviin ja jotka pitävät kuulokkeet paremmin paikoillaan.
Kuulokenapit ovat jopa hieman suuremmat kuin tavalliset NuraTruet, joten kuulokkeet varmasti huomaa. Ne tuntuvat kävellessä myös vähän painavilta. En siksi käyttäisi näitä lenkillä, joten voisiko Nuran seuraava projekti olla langattomien treenikuulokkeiden kehittäminen?
Kun NuraTrue Pron yhdistää ensimmäistä kertaa Bluetoothilla, ne pyytävät asentamaan sovelluksen. Kuulokkeita on pitänyt ladata ainakin tunnin verran ennen kuin käyttöönottoa pääsee jatkamaan.
Nura-sovellus on ensimmäisellä käyttökerralla tärkeä, koska sen avulla luodaan omille korville sopiva ääniprofiili. Kuulokkeet lähettävät korvin äänisignaalin, jonka perusteella se luo omalle kuulolle sopivan suotimen. Samalla Immersion-toiminto menee päällä, mikä käytännössä tarkoittaa lisää bassoa. Sen määrää voi säätää tai laittaa sen kokonaan pois päältä.
NuraTrue Pron äänenlaatu
Kannattaa varmistaa, että Android-puhelimen kehittäjän työkalut ovat päällä, jotta näkee, onko aptX Adaptive valittuna, koska vain siten saa Lossless-äänen käyttöön. On tärkeää tehdä myös äänen kalibrointi, jottei sointi jää latteaksi ja elottomaksi – kuten kaikilla Nura-malleilla. Kun esivalmistelut on tehty, kuulostaa NuraTrue Pro mahtavalta!
Ääni muistuttaa edullisemman NuraTruen äänenlaatua, mutta on vivahteikkaampi. Stereokuva on iso, siinä on paljon ilmaa ja sama muhkea basso kuin halvemmassakin mallissa. Ehkä hieman erottelevampi.
The Mars Voltan Vigil-kappaleella basso kantaa suurimman osan kappaleesta, ja NuraTrue Prolla se soi järeänä. Kitara leijuu sen yllä puhtaana. Cedric Bixler-Zavalasin lähes nasaali laulu tulee esiin upeasti, ja vaikka NuraTrue-mallilla oli havaittavissa pientä puutetta ylä-äänien erottelevuudessa, ei NuraTrue Prolla ole samaa vaivaa.
Klassisen musiikin kohdalla kaikki soittimet pysyvät hienosti kontrollissa ja vaikka laittaisi sovelluksen Immersion-basson täysille, ei kontrabasso pääse varastamaan huomioita selloilta.
Onko häviöttömyydestä hyötyä?
Testasin kuulokkeita sekä Androidilla että iPhonella, joista Androidin kanssa kuulokkeet kuulostavat paremmalta. Mutta niin on laita myös silloin, kun vaihdan tavalliseen atpX-ääneen, joka siis ei ole häviötön.
Kun vaihtaa Lossless-ääneen, soinnissa kyllä kuulee pienen eron. Silloin vastamelua ei kannata pitää päällä, koska muuten sen suhiseminen peittää äänikuvan saamat lisävivahteet. Ne ovat nimittäin niin pieniä.
Lossless on selkeä parannus, mutta tärkeintä tässä tapauksessa on, että kuulokkeet itsessään ovat niin hyvät, että äänenlaatua voi kehua. Olipa häviötön äänensiirto päällä tai ei.
Yhteenveto: NuraTrue Pro
NuraTrue Pro on todellinen innovaatio, ja vieläpä harvinaisen onnistunut. Edistyksellinen tekniikka on pakattu erittäin käyttäjäystävälliseen pakettiin ja toteutettu musiikintoiston viihdyttävyydestä tinkimättä. Kun kuulokkeet ovat kalibroineet äänen käyttäjälle sopivaksi, soittimet nousevat upeasti esiin ja basso toistuu mehevästi. Mahtavaa!
Häviöttömän langattoman audiosignaalin käyttäminen ensimmäisenä on ehkä sinänsä pieni asia, mutta kuitenkin merkittävä, sillä tekniikan ansiosta kuulija pääsee lähemmäs musiikkia.
NuraTrue Pron ainoa miinus on kuulokenappien suuri koko, mutta onneksi kuulokkeet kuitenkin istuvat hyvin.