Sonyn valikoimiin kuuluu monenkokoisia ja -hintaisia televisioita. X89K seuraa vuoden 2021 X89J-mallia ja on edeltäjänsä tapaan saatavilla monessa koossa aina 43-tuumaisesta peräti 85-tuumaiseen.
Huom! Sonyllä on kaksi lähes samankaltaista mallia, jotka löytyvät kaupoista mallinumeroilla X85K ja X89K.
Sony KD-55X89K
Sonyn tv seisoo kahden jalan varassa, ja jalat voi asettaa joko leveään tai kapeaan asentoon. Näin saa halutessaan jalkojen väliin mahdutettua soundbarin tai asetettua television vähän pienemmällekin tasolle. Hyvin käytännöllistä!
Käyttöliittymä on Androidin uusi Google TV. Valikot toimivat nopeammin ja alusta suosittelee käyttäjäprofiiliin perustuen uutta katsottavaa.
Google pitää käyttöliittymänsä hyvin ajan tasalla, joten Sony X89K:sta löytyvät myös uusimmat suoratoistopalvelut.
Television mukana tulee kompakti kaukosäädin. Se istuu mukavasti käteen ja on Bluetoothin ansiosta kätevä käyttää.
Sony X89K on varustettu neljällä HDMI-sisääntulolla, joista kaksi tukee 4K/120 Hz -videosignaalia. Mittasimme viiveeksi noin 13 millisekuntia, mikä on oikein hyvä. VRR-tuen (Variable Refresh Rate) ansiosta tv sopii hyvin PS5:n ja Xbox Series X:n pelinäytöksi.
Kuva ja ääni
Sony onnistuu usein tarjoamaan loistavaa kuvanlaatua, ja tälläkin kaudella olemme saaneet vaikuttua erityisesti QD-OLED-tekniikkaa hyödyntävästä A95K-huippumallista. Se on toki aivan toista hintaluokkaa kuin nyt testattava X89K!
X89K on paljon yksinkertaisempi malli perinteisellä LCD-paneelilla ja suoralla ledtaustavalaistuksella ilman paikallista himmennystä. Kuvaa pyörittää X1-videoprosessori, josta meillä on hyviä kokemuksia aiempien mallien kohdalla.
Kuvanlaadun valopilkkuihin kuuluu kirjaimellisestikin kirkkaus (mittasimme vähän päälle 600 nitiä), ja mattapintainen ruutu, joka ei pahemmin heijastele. Niinpä Sony X89K on hyvä valinta myös valoisiin huoneisiin. HDR-efektit saavat hyvää lisäpotkua, mikä tekee Sonyn kuvasta viihdyttävämmän kuin LG:llä, Samsungilla ja Sharpilla.
Mustakaan ei ole hullumpi, ja vaikka paikallista himmennystä ei olekaan käytössä, on tämän 55-tuumaisen kontrasti yllättävän hyvä. Ero viime vuoden X89J-malliin on huomattava. Kuvanlaatu ei kuitenkaan ole kokonaisuutena niin hyvä kuin Philipsillä ja TCL:llä, joiden syvyysvaikutelma ja tarkempi ja neutraalimpi värintoisto vievät voiton Sonysta.
Miten sitten on äänen laita? Sonyn edullisilla tv-malleilla on taipumus kuulostaa latteilta, eikä X89K-mallikaan onnistu vakuuttamaan. Puhe toistuu sulkeutuneesti ja kuulostaa kireältä, kun volyymia nostaa. Tässä tapauksessa halvallakin soundbarilla saa aikaiseksi ison parannuksen!
Yleisesti ottaen Sony X89K saa hyvät pisteet niin helppokäyttöisyydestä kuin kuvanlaadustakin ja voi olla mainio vaihtoehto käyttäjälle, joka haluaa Google TV -alustan ja hyvät peliominaisuudet.
Myös tässä testissä
Philips The One 55 (55PUS8897/12)
Paljon valoa ja väriä
Philips The One tarjoaa vaikuttavan terävää kuvaa ja erikoisuuden, jota muilla ei ole: Ambilight-valaistuksen!
Sharp EQ3EA (55EQ3EA)
QLED-televisio Sharpilta
Sharpin televisiomalli tarjoaa hyvää kuvanlaatua ja helppokäyttöisyyttä. Kilpailu on kuitenkin kovaa, joten riittääkö se?
TCL QLED860 (55QLED860)
Kaunista kuvaa ja kätevä käyttää
TCL QLED860 tarjoaa uuden Google TV -käyttöliittymän ja erittäin hyvää kuvanlaatua hintaansa nähden.
Samsung Q75B/Q77B (QE55Q77B)
Passeli pelaamiseen
Litteä Samsung on täynnä käteviä toimintoja. Olisipa vain kontrasti hiukkasen parempi!
LG NANO81 (55NANO816QA)
Keskinkertainen
LG saa pisteet helppokäyttöisyydestä, mutta ei vakuuta kuvanlaadullaan.