Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sennheiser Momentum 4 Wireless

Odotettu päivitys

Sennheiser julkaisi edellisen langattoman Momentum-sankakuulokkeensa jo kolme vuotta sitten. Onneksi pitkään odotettu Momentum 4 Wireless ei tuota pettymystä!

/ 10.08.2022 - 11:05
Sennheiser Momentum 4 Wireless

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Ensiluokkainen äänenlaatu, parempi kuin saman hintaluokan muilla kuulokkeilla. Erittäin hyvä istuvuus ja loistava akunkesto!
  • Vastamelu ei haasta parhaimpia. Lämpenee käytössä. Vain 3-käyräinen EQ.

Huom! Sennheiser Momentum 4 Wireless on saatavilla 23.8.2022 alkaen, mutta ennakkotilattavissa nyt.

Vastamelukuulokkeiden kehitys on ollut nopeaa: valmistajat julkaisevat kerran vuodessa uudistetun huippumallin, joka hakkaa edeltäjänsä lähes kaikessa. Ainakin kaikki muut paitsi Sennheiser. Sennheiser julkaisi edellisen huippumallinsa, Momentum 3 Wirelessin, peräti kolme vuotta sitten.

Loogisesti uutuuskuulokkeet ovat nimeltään Momentum 4 Wireless, sillä kyseessä on langattomien Momentum-sankakuulokkeiden neljäs sukupolvi. Edellinen malli oli meistä erinomainen, joten odotukset ovat todella korkealla uutuuden suhteen. Etenkin, kun katsoo, mitä kilpailijat ovat tällä välin puuhanneet ja Sonyn edelleen pitäessä ykköspaikkaa itse vastamelun suhteen.

Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless GeirNordby
Sennheiser Momentum 4 Wireless. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Kunnon rakenne

Sennheiserin mukaan Momentum 4 tarjoaa luokkansa parasta ääntä 42-millisten laatuelementtiensä ansiosta. Kaiutinelementit ovat samankokoiset kuin edeltäjässäkin, joten sopii kysyä, josko kyseessä olisivat aivan samat elementit.

Kuulokkeiden vastamelua on paranneltu ja se on nyt ympäristön ääniin mukautuva. Tarjolla on myös ympäristöäänet, eli vastamelun vastakohtana mahdollisuus kuulla selkeästi, mitä ympärillä tapahtuu.

Myös mukavuuden luvataan olevan huippuluokkaa, ja siinä missä edeltävässä mallissa oli vain fyysiset napit ja kytkimet, on uutuus varustettu hipaisukytkimillä, joten kuulokekuppia voi vain pyyhkäistä halutessaan vaihtaa kappaleiden välillä tai säätää volyymia.

Android-käyttäjiä palvelee aptX Adaptive -äänikoodekki, joka parantaa Bluetooth-äänen laatua. Applen käyttäjille tarjolla on AAC. Sointi on aptX Adaptivella ilmavampaa, joten itse kuuntelen musiikkia mieluummin Android-laitteen kautta.

Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless GeirNordby 4
Sennheiser Momentum 4 Wireless. Kuva: Geir Gråbein Nordby

 

60 tunnin akunkesto

Akunkestoksi ilmoitetaan peräti 60 tuntia vastamelun ollessa päällä ja volyymin ollessa keskitasoa. Se on kaksi kertaa enemmän kuin Sony WH-1000XM5:llä ja kolme kertaa enemmän kuin Apple AirPods Maxilla. Silti Sennheiserit ovat edullisemmat, suosituksena on 350 euron hinta. Ne ovat siis samaa luokkaa Yamaha YH-E700A:n kanssa, joka on loistava kuulokemalli.

Viiden minuutin pikalatauksella saa 4 tuntia soittoaikaa, jos vain oma laturi tukee pikalatausta.

Lue myös: Sony WH-1000XM5 – Parasta vastamelua

Uusi ulkoasu

Edellisen Momentum-mallin ulkonäkö oli erottuvan teollishenkinen, mutta Momentum 4 edustaa minimalistisempaa linjaa. Uudet kuulokkeet ovat joustavammat ja muotoilu pehmeälinjaisempaa, mutta samalla ne ovat menettäneet jotain persoonallisuudestaan ja muistuttavat enemmän muita markkinoilla olevia malleja. Kupit ovat sileät ja sanka päällystetty harmaalla kankaalla, joka tuo mieleen Momentum True Wireless 3 -täyslangattomien latauskotelon. Tahtoo sanoa, että ensimmäistä kertaa Momentum-perheellä on yhtenäinen ilme. Sitä arvostamme!

Ikävä kyllä edeltäjistään poiketen Momentum 4 ei taitu kasaan. Kupit saa käännettyä 90 astetta, niin että kuulokkeet menevät litteiksi. Kuulokkeiden mukana toimitetaan kotelo, joka on entistä leveämpi mutta myös litteämpi.

Pakkaukseen kuuluvat myös latauskaapeli, 3,5-millinen kuulokejohto sekä kahdella mono-liittimellä varustettu ”lentokoneadapteri”.

Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless GeirNordby 6
Momentum 4 Wirelessin sanka on päällystetty samalla kankaalla kuin Momentum-perheen täyslangattomien kuulokkeiden latauskotelo. Kuva: Geir Gråbein Nordby

 

Sovellus

Kuulokkeita voi ohjata Sennheiser Smart Control -sovelluksen kautta. Päivitysten lisäksi sovellus tarjoaa 3-käyräisen taajuuskorjaimen ja mahdollisuuden mukauttaa ääntä soittotestin mukaan. Se tosin kuulostaa hienommalta kuin onkaan, sillä käytännössä testissä kuunnellaan kolme valmisasetusta ja valitaan niistä mieluisin. Sama toistetaan kolme kertaa musiikkityylien kanssa, jonka jälkeen sovellus pyrkii säätämään äänen käyttäjän mieltymysten mukaiseksi.

Pakko tosin todeta, että en saanut testiä toimimaan Momentum 4 -mallilla, sillä sovelluksesta ei vain kuulunut mitään. Ehkäpä tämä korjaantuu pian päivityksen myötä.

Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless app
Sovellus on hyvä, mutta parempi taajuuskorjain olisi paikallaan. Kuvakaappaus

Puheluiden äänenlaatu

Momentum 4 Wirelessin kummassakin kupissa on kaksi mikrofonia, jotka on suunnattu niin, että ne erottelisivat puheen mahdollisimman tehokkaasti muista äänistä. Sonyn 1000XM5-mallissa mikrofoneja on tuplasti enemmän, ja uudessa Bowers & Wilkinsin Px7 S2 -kuulokkeissakin mikkejä on kaksi enemmän (testi tulossa).

Puhelut toimivat kuitenkin hyvin ja vastaanottaja saa hyvin selvää käyttäjän puheesta. Äänenlaatu puheluissa ei jää juuri jälkeen Sonystä, ja B&W Px7 S2 kuulostaa keinotekoisemmalta. Bose NCH 700 on puheluissa selkeämpi, joskin matalampi kuin Momentum 4. Kaiken kaikkiaan ääni on hyvä.

Sennheiser Momentum 4 Wireless Graabein Bowers Wilkins Px7 S2 Graabein Sony WH 1000XM5 Graabein
<
>
Sennheiser Momentum 4 Wireless. Kuva: Sylvia Nordby

Istuvuus

Hyvin pehmustetut kuulokkeet tuntuvat hyvin mukavilta korvien ympärillä. Mometum 4 tuntuu lämpimämmältä kuin B&W Px7 S2 ja Sony WH-1000XM5, joten korvat alkavat hikoilla jonkin ajan kuluttua. Kuumana kesäpäivänä sisätiloissa tunnelma voi äityä aika epämukavaksikin, jos kuuntelee pitkiä aikoja kerrallaan.

Sennheiser Momentum 4 vs Sony WH 1000XM5 vs BW Px7 S2 noise cancelling
Vastameluvertailua (matalin on paras). Musta käyrä: Dynaudio Evoke 20 -kaiuttimen referenssitaso. Ruskea käyrä: Sennheiser Momentum 4 Wireless. Violetti käyrä: B&W Px7 S2. Vihreä käyrä: Sony WH-1000XM5.

 

Melunvaimennus

Sennheiser on aina ollut hyvä vaimentamaan melua ja saman voi todeta myös uuden Momentumin kohdalla. Vastamelu ei tosin tunnu juuri kehittyneen entisestä, vaan se toimii hyvin ja vaimentaa jopa tuulenpuuskiakin melko tehokkaasti.

Momentum 4 Wirelessin vastamelu on samaa luokkaa kuin Px7 S2, mutta ei lähelläkään Sonyn ylivoimaista WH-1000XM5-mallia, joka vaimentaa tehokkaammin 10 dB:n kohdalta – ja bassoreksiterissä 20 dB enemmän. Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että Sony on aivan omaa luokkaansa vastamelussa eikä siitä, että Sennheiser suoriutuisi jotenkin huonosti. Vastamelu toimii kuten kuuluukin, ja olinpa sitten rakennustyömaan vieressä tai junassa, vaimenee häly hyvin antaen musiikille tilaa.

Sennheiser Mom 4 Wireless freq resp Momentum 4 vs Momentum 3 freq resp Sennheiser Momentum 4 vs BW Px7 S2 freq resp Sennheiser Momentum 4 vs Sony WH 1000XM5 freq resp
<
>
Sennheiser Momentum 4 Wireless: taajuusvaste. Mitattuna MiniDSP E.A.R.S. -mikrofonia ja REW-ohjelmistoa käyttäen.

Sennheiser Momentum 4 Wirelessin äänenlaatu

Musiikista puheen ollen: se kuulostaa erinomaiselta Momentum 4 -kuulokkeilla. Edeltäjillä basso soi vahvasti mutta ehkä hiukan raa’asti, ja Momentum 4:ssäkin bassorekisteri on energinen. Basso soi nyt kuitenkin tiukemmin ja iskevämmin, mikä toimii mahtavasti etenkin bilemusiikin kanssa. Edeltäjien bassoa vaivasi subwoofermainen jyräys.

Myös keskirekisteri erottuu selkeämmin ja laulu pääsee paremmin esiin. Auroran ilmava laulu A Potion For Love -kappaleessa soi silkkisesti ja samalla upean dynaamisesti. B&W Px7 S2:n kuulostaa erottelevammalta ja bassontoisto neutraalimmalta, mutta Sony WH-1000XM5:een verrattuna Momentum 4 on keskirekisteriltään ja diskantiltaan avoimempi, vaikka Sony onkin parantunut omasta edeltäjästään. Sennheiserin tapa toistaa keskirekisteriä on erityinen, siinä on jotain todella koukuttavaa. Ylipäätään keskireksiteriä on tässä enemmän kuin bassoa hieman korostavalla Yamaha YH-E700A:lla. Kokonaisuutena pidän Sennheiserin soinnista enemmän.

Alexis Ffrenchin piano Golden-kappaleessa soi kauniisti: koskettimien painalluksissa on voimaa ja alemmissa nuoteissa täyteläisyyttä. Sointi on kaikkiaan pikkuisen parempi kuin Momentum 3 -mallilla. Lukuun ottamatta enimmäisvolyymiä, joka mielestäni oli edeltäjässä lujempi.

Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless GeirNordby 2
Sennheiser Momentum 4 Wireless. Kuva: Geir Gråbein Nordby

 

Yhteenveto: Momentum 4 Wireless

Oli jo aikakin, että Sennheiser julkaisi uuden Momentum-sankakuulokemallin. Momentum 4 Wireless onkin edeltäjiään parempi lähes joka saralla. Ääni on tasapainoisempi mutta ei tylsä. Bassossa riittää painetta ja kehtaisin väittää, että äänenlaatu on parasta, mitä tähän hintaan voi saada. Jos haluaa siis tätä kovempaa äänenlaatua, on maksettava enemmän!

Vastamelu tekee mitä pitääkin, mutta ei hämmästytä. Myös istuvuus on todella mukava (vaikka pehmusteet alkavat tuntua lämpimiltä jonkin ajan kuluttua).

Akunkesto taas on ihan omassa luokassaan ja pikalatauksen ansiosta pitää suorastaan nähdä vaivaa, että saa akun loppumaan. Kaiken kaikkiaan Momemtum 4 Wireless on hintaansa nähden todellinen löytö!

Karakter
Sennheiser Momentum 4 Wireless
Premium
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sonyn kaikkien aikojen mukavimmat treenikuulokkeet

Helmiä ja huteja: alle satasen kuulokkeet

Täysin puhdas sointi

Entistä parempi AirPods

Luokkansa parhaimmistoa

Hightech-napit

Harvinaista luksusta

Kelpo kokonaisuus

Ikkuna auki musiikkiin

Suljettua luksusta

Entistäkin kestävämpi?

Musiikkia lenkkipolulle

Ääni & Kuva
Scroll to Top