2022 näyttää muotoutuvan televisioiden kannalta mielenkiintoiseksi vuodeksi: olemme jo ehtineet tutustua mullistavaan QD-OLED-tekniikkaan. Samaan aikaan valmistajat saavat yhä enemmän irti hyväksi havaituista OLED- ja LCD-paneeleista.
Samsungilla on munia molemmissa koreissa: hiljattain eteläkorealaisvalmistaja esitteli ensimmäisen QD-OLED-mallinsa, mutta QLED LCD -tekniikkaa hyödyntävät televisiot eivät katoa minnekään, mistä huippumalli QN95B on hyvä osoitus.
Samsung QN95B: Hienosäädetty huippumalli
QN95B on Samsungin hienoimpia televisioista tänä vuonna (8K-mallien QN900:n ja QN800B:n lisäksi). QN95B korvaa mallistossa QN95A:n, joka oli suosikkejamme vuoden 2021 LCD-televisioista. Uutuusmalli tarjoaa korkeimman suorituskyvyn ja kaikki älyominaisuudet, joita Samsungilta vain löytyy.
QN95B-sarjaa on saatavana monessa koossa aina 55-tuumaisesta 85-tuumaiseen. Etsipä sitten kompaktia laatutelevisiota tai huippuunsa viritettyä kotiteatterin kunkkua, löytyy joka tarpeeseen varmasti sopiva koko. Tässä testissä tutustuimme 65-tuumiseen versioon, mutta on syytä olettaa, että sen suorituskyky edustaa koko sarjaa.
Huomaamme hinnassa pientä nousua viime vuoteen nähden: uutuusmallin 65-tuumainen versio maksaa noin 700 euroa enemmän kuin viime vuoden vastaava malli lanseeraushetkellään. QN95B:llä on siis isot odotukset täytettävänään!
Samsung QN95B. Kuva: Samsung
Uutta tälle vuodelle: parempi MiniLED-taustavalaistus
Neo QLED on Samsungin tapa hyödyntää LCD-näytöissä MiniLED-tekniikkaa. ”Miniä” tekniikassa on LCD-paneelin sisällä olevat ledvalot, jotka ovat kooltaan murto-osan tavallisista.
Pikkuruisia ledvaloja mahtuu tietysti paljon enemmän paneelin pinta-alalle kuin tavallisia, minkä ansiosta valo jakautuu ruudulla paremmin ja kontrasti on vahvempi. Valonjakautumisen pitää olla hyvin tarkkaa, sillä muuten kirkkaiden hahmojen ympärille syntyy helposti halo.
Samsung kertoo kiinnittäneensä tähän erityisen paljon huomiota 2022-mallivuoden laitteissaan. QN95B on varustettu päivitetyllä videoprosessorilla ja uudella Shape Adaptive Light -nimisellä ominaisuudella. Se analysoi videomateriaalia ja huomioi paremmin kuvassa olevat hahmot suunnatessaan valoa oikeisiin paikkoihin.
Valon varjostuksista on tullut hienojakoisempaa (aiemmin 12 bittiä/4096 askelmaa, nyt 14 bittiä/4096 askelmaa), joten näyttö pystyy paremmin säätelemään ledien vahvuutta. Ideana on saada valonjakautuminen näin tarkemmaksi.
Samsung QN95B: Design
Tekniikan määrän huomioiden voisi luulla, että televisio on melko kömpelö, mutta oikeastaan päinvastoin: MiniLED-taustavalaistus vie niin paljon vähemmän tilaa, että ruudusta saa huomattavasti litteämmän.
Muotoilultaan Samsung QN95B tekee vaikutuksen. Sivulta katsottuna näyttö on vain 2,5 cm paksu, ja ruutu on tasaisesti samankokoinen ilman, että virtalähde tai mikään muukaan työntyisi pinnasta esiin. Televisio on varsin litteä, linjakas ja helppo sijoittaa.
Televisioruudun takapuolella on kaiutinelementit, jotka osallistuvat suuremman ja realistisemman äänikuvan luomiseen.
Hyvät liitännät
Kaikki portit on sijoitettu Samsungin kekseliääseen Slim One Connect -liitäntälaatikkoon. Pitämällä liitännät erillisinä jää ruutu siistiksi ja litteäksi eikä seinällä tarvitse katsella johtosotkuja. Ulkoiset videolähteet, kuten tv-boksit ja pelikonsolit voi piilottaa kaappiin, josta lähtee vain yksi kapea johto itse televisioon. Etenkin seinäkiinnityksessä ratkaisu on tyylikäs. Jos haluaa asettaa tv:n jalustalle, voi liitäntälaatikon kiinnittää jalustan taakse.
Laatikon kaikissa neljässä sisääntulossa on HDMI 2.1 -ominaisuudet, joten tilaa löytyy hyvin korkearesoluutioisille videolähteille, kuten PS5:lle tai Xbox Series X:lle, sekä erilliselle soundbarille.
Samsungin televisio on varusteltu hyvin pelaamista ajatellen. Erillinen Game Bar -pelivalikko kokoaa tärkeimmät pelaamiseen liittyvät säädöt yhteen paikkaan. Peliasetus on kaiken lisäksi salamannopea – mittasimme viiveeksi vaivaiset 10 millisekuntia!
Päivitetty käyttöliittymä – mitä ihmettä, Samsung?
QN95B pyörii Samsungin Tizen-käyttöjärjestelmän uusimmalla versiolla. Tähän vuoteen sitä on päivitetty monilta osin, mutta kaikki päivitykset eivät mielestämme ole vieneet alustaa parempaan suuntaan.
Suureksi yllätykseksemme Samsung on päättänyt hylätä yhden suosikkiasioistamme Tizenissä: ruudun alaosassa aiemmin sijainneen käytännöllisen valikon sijaan valikko täyttää nyt koko ruudun. Uusi päävalikko tulee näkyviin kotinappia painamalla, jolloin esiin putkahtavat sovellukset, videolähteet ja suositukset.
On tietysti hyvä, että sovelluksia ja palveluja on tarjolla niin valtavasti. Koko ruudun valikko kuitenkin tarkoittaa, että katsottava sisältö keskeytyy aina, kun haluaa tarkistaa valikon. Meistä tämä on askel taaksepäin, ja jos on tottunut käyttämään Samsungin vanhempaa televisiota, voi uusi valikko tuntua aluksi kummalliselta.
Kuva- ja ääniasetukset saa esiin painamalla 123-nappia, mutta se tuntuu hankalammalta kuin vanhassa Tizenissä.
Onneksi kaukosäätimeen ei ole tehty muutoksia, vaan se on sama kuin viime vuonnakin: pieni, helppokäyttöinen ja latautuu takapuolellaan olevan aurinkokennon avulla.
Paljon sovelluksia – mutta ei Dolby Visionia
Suoratoistopalveluiden nopea lisääntyminen saattaa olla yksi syy päävalikon laajentamiseen. QN95B tarjoaa valmiiksi monia sovelluksia. Esimerkiksi Netflix, Apple TV+, Amazon, HBO Max, Rakuten, Disney+ ja Paramount+ löytyvät valmiiksi asennettuina.
Samsungilla on omakin televisiopalvelunsa nimeltään Samsung TV+. Sieltä löytyy useita ilmaisia tv-kanavia, mikä voi olla kätevää, jos käytössä ei ole lineaarista tv:tä. Tarvittaessa palvelun voi sulkea parilla helpolla säädöllä.
Dolby Visionin HDR-formaatti ei näköjään edelleenkään kiinnosta Samsungia. Muiden muassa Netflix ja Apple TV+ käyttävät Dolby Visionia, 4K Blu-raysta puhumattakaan. Nämä sisällöt ovat katsottavissa vain tavallisella HDR10-formaatilla. Sentään QN95B on saanut Dolby Atmos -äänen.
Samsung QN95B: Kuvanlaatu
Kuvanlaatu tuntuu onneksi tutulta. QN95B:n edeltäjä oli huikean hyvä tv, ja Samsung näyttää noudattaneen samaa reseptiä tässäkin.
Tietääksemme tämän vuoden mallissa ei ole sen enempää ledejä tai himmennysalueita kuin viimeksikään. Valonjakautuminen on kuitenkin tarkempaa ja herkempää. Valoisat hahmot tummaa taustaa vasten näyttävät terävämmiltä ja selkeämmiltä.
Myös kirkkaus on todella hyvä – parempi kuin useimmissa näkemissämme ja testaamissamme televisioissa. Mittasimme peräti 1 800 nitiä 10 prosentin kuva-alalla ja koko ruudun osalta 600 nitiä. Jos katselee televisiota usein päivänvalossa, on Samsung QN95B nappivalinta, sillä kuvan näkee hyvin ilman verhojen vetämistä ikkunoiden eteen.
Runsas kirkkaus on etu myös HDR-sisältöjä katsoessa. Esimerkiksi Netflixin Formula 1 Drive 2 Survive, joka on täynnä kontrastiltaan vahvoja kohtauksia, näyttää ilmiömäisen hyvältä Samsungilla. Nyt on televisioviihde kohdillaan mukaansa tempaavan kuvan ja adrenaliinipiikin saattelemana!
Vaikka toiminta ruudulla olisikin kuvattu keskellä kirkasta päivää (kuten edellä mainittu Formula 1 -sarja), riittää kuvassa dynamiikkaa. Jarrulevyt hohtavat ja kaarteissa kipinät tuntuvat sinkoavan kotikatsomoon saakka. Parhaimmillaan kuva antaa melkein 3D-vaikutelman!
Upea kirkkaus jakautuu tasaisesti ruudulla ja vinjetöintiä eli kuvan tummumista reunoja ja nurkkia kohden näkyy vain vähän. Sitä lukuun ottamatta QN95B on puhtaimpia näkemiämme LCD-televisioita, josta DSE:tä (Dirty Screen Effect) saa etsiä. Samsungilla on myös tehokas heijastuksia estävä suodatin, joka vähentää ruudun heijastelua valoisissa tiloissa.
Myös musta tekee vaikutuksen, vaikka QN95B ei siinä suhteen ylläkään OLED-televisioiden tasolle. Teimme Samsungille kunnon kidutustestin ja syötimme sille vaativia testivideoita pimeässä huoneessa. Silloin sivusta katsoen ruudulla voi havaita satunnaista halo-efektiä. Tässä OLED-tekniikka vie voiton, sillä mahdollisuus sammuttaa ja sytyttää jokainen pikseli erikseen toimii erinomaisesti mustan värin luomisessa. Normaalisti valaistussa huoneessa tapahtuvaa tavallista television katselua ajatellen ei moitittavaa kuitenkaan ole.
Edeltäjänsä tapaan kuvan terävyys on erinomainen ja säilyy nopeissakin kohtauksissa. Tulee jopa mieleen, mihin 8K-resoluutiota tarvitaan, kun 4K voi näyttää näin terävältä! Se lienee Samsungin kuvankäsittelyn ansiota. Kasvot ja muut etualan hahmot saavat ekstratujauksen terävyyttä, mutta kuva ei kuitenkaan vaikuta keinotekoiselta.
Äänenlaatu
Myös äänipuolella on tehty päivityksiä. QN95B tukee Dolby Atmos -ääntä nyt sisäisesti, joten Atmos-äänestä pääsee nauttimaan ilman erillistä soundbariakin.
Television omia kaiuttimia ei toki voi verrata kunnolliseen soundbariin, mutta puhe toistuu hyvin ja selkeästi. Bassossakin on mukavaa täyteläisyyttä, mikä tuo musiikkiin ja ääniefekteihin hyvää tenhoa. Välillä bassontoisto oli niin vahvaa, että television kuori alkoi värähdellä! Tosin se voi johtua siitäkin, että testikappaleemme takalevy oli hivenen löysällä.
Uutta tänä vuonna on sekin, että television äänen voi lähettää soundbariin Wi-Fin kautta HDMI-kaapelin sijasta. Atmos-ääntä voi myös siirtää langattomasti, jos käytössä on Samsungin yhteensopiva soundbar. Emme ole vielä testanneet, miten hyvin tämä toiminto toimii, mutta saamme pian testiin uudet HW-S800B- ja HW-Q995B-soundbarit, joilla asiaa päästää kokeilemaan. Kannattaa siis pysyä kuulolla!
Lue myös: Samsung HW-Q610A – Vaikuttava äänikuva
Kilpailijat
Samsung QN95B purjehtii suoraan parhaiden tänä vuonna testaamiemme LCD-televisioiden joukkoon. Highend-luokassa kuitenkin piisaa kilpailijoita, ja Samsungilla itselläänkin on varsin varteenotettavia vertailukohtia. Uusi QD-OLED-malli S95B edustaa aivan uutta paneeliteknologiaa ja on kiinnostava vaihtoehto samassa hintaluokassa. Odotamme kovasti sen testaamista – ehkäpä kaksintaistelussa!
Toinen huomionarvoinen haastaja löytyy Sonyn tallista, jonka ensimmäinen QD-OLED-malli A95K on värintoistoltaan mahtava ja katselukulmaltaan laajempi kuin Samsung QN95B, vaikka ei ylläkään sen kirkkauteen. Sony on tuomassa tänä vuonna myös MiniLED-paneeleilla varustettuja LCD-televisiota, joista voi löytyä kiinnostavia kisaajia
Eikä pidä unohtaa LG:n uutta OLED G2 -huippumallia, joka on edistynyt muun muassa kirkkaudessaan. Jos katselee elokuvia ja pelaa pimennetyssä kotiteatterihuoneessa, on OLED varteenotettava kandidaatti.
Yhteenveto: Samsung QN95B
QN95B on Samsungin hienoimpia televisioita 2022. Edeltäjä QN95A oli parhaimpia testaamiamme LCD-televisioita, ja uutuusmalli on säilyttänyt sen hyvät puolet ja kehittänyt niitä edelleenkin.
Kirkkautta ja kontrastia riittää enemmän kuin tarpeeksi, mikä tekee QN95B loistavan ehdokkaan päivänvalossa käytettäväksi. Värintoisto on QLED-mallissa todella eläväistä, ja sen saa kalibroitua vieläkin tarkemmaksi.
Muotoilu on käytännöllistä ja tyylikästä ja älykkäitä ominaisuuksia riittää. Päivitetty Tizen-käyttöliittymä ei kuitenkaan ole kaikilta osin parannusta entiseen verrattuna – tuntuu siltä, että Samsung on yrittänyt korjata jotakin, joka ei ollut rikki! Kikkailun sijaan olisi kannattanut lisätä Dolby Vision -tuki, joka useimmilla kilpailijoilla on ollut jo kauan.
Kaiken kaikkiaan Samsung QN95B on erittäin hyvä yleis-tv, joka sopii monenlaisiin katseluolosuhteisiin ja kaikenlaisille sisällöille urheilusta elokuviin ja peleihin.
Samsung QN95B:n kalibrointi
Samsung QN95B:n voi kalibroida CalManin AutoCal-kalibrointiohjelimstolla. Yhdistämällä television mittausvälineillä varustettuun PC:hen saa tarkistettua ja korjattua väritasapainon ja harmaa-asteikon.
Harmaa-asteikon (SDR) mittauksessa saimme elokuva-asetuksella deltapoikkeamaksi 3,9, mikä johtuu suureksi osaksi vihreän pienestä ylivallasta. Kalibroinnin jälkeen saimme tulokseksi erinomaisen 0,3.
Värintoiston poikkeamaksi mitattiin ensin 3,4. Se on siis reilusti yli toleranssin (3) eikä kovin vakuuttava suoritus vuoden 2022 televisiolta. Manuaalisen hienosäädön jälkeen värintoiston deltapoikkeamaksikin saatiin erittäin matala 0,5.
MiniLED-näytön kirkkaus on myös loistava: QN95B tarjoaa 10-prosenttisella kuva-alalla 1 800 nitiä ja koko ruudun ollessa valkoinen 600 nitiä.
Samsungin kalibrointi vie enemmän aikaa kuin joidenkin muiden merkkien, sillä SDR ja HDR on kalibroitava erikseen. Lisäksi pitää muistaa tehdä pari manuaalista valmistelua, kuten sammuttaa valomittari ja asettaa väritila Custom-asetukselle. Sonyn Bravia XR -malleissa kalibrointi sujuu automatisoidummin ja yksi kierros riittää SDR:n, HDR:n ja Dolby Visionin kalibrointiin.
On siis mahdollista saada Samsung QN95B:n värintoisto erittäin tarkasti, mutta se vaatii hieman manuaalista työtä. Olisi mukavaa, jos Samsung ja Portrait Displays (Calmanin valmistaja) voisivat keskustella keskenään ja luoda paremman integraation Autocal-ohjelmalle.
Vaihtoehto: Älykäs kalibrointi kännykällä
Samsung QN95B tarjoaa kalibrointiin toisenkin vaihtoehdon eli puhelimella tehtävän Smart Calibration -toiminnon. Ensin ladataan Samsungin Smartthings-sovellus, jolla kalibrointi toimii uusien iPhone- ja joidenkin uusien Android-puhelinten kanssa. Esimerkiksi uusilla Samsung Galaxy -malleilla Smart Calibration onnistuu, mutta Sony Xperia -malleilla ei. Se johtuu luultavasti siitä,
Toistaiseksi on vaikea sanoa, miten hyvin kännykkäkalibrointi toimii Calmaniin verrattuna, sillä emme saaneet sitä toimimaan testilaitteellamme. Päivitämme tiedot, kun saamme sen toimimaan!