Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Täyslangattomien kuulokkeiden vertailu, touko 2022

Kunnon ääntä kohtuuhintaan

Aina ei tarvitse valita kalleimpia kuulokkeita saadakseen nauttia hyvästä äänestä – testasimme neljä keskihintaista täyslangatonta.

/ 19.05.2022 - 14:00
Täyslangattomien kuulokkeiden vertailu, touko 2022

Täysin langattomat nappikuulokkeet ovat vihdoin päässeet eroon lastentaudeistaan eikä niitä käyttämällä tarvitse enää kärsiä äänen pätkimisestä, heikosta akunkestosta ja huonosta puheluäänestä.

Vasta muutama vuosi sitten täyslangattomissa riittää virtaa 2–3 tunniksi ja latauskotelosta sai muutaman tunnin lisää. Nyt nappien oma akunkesto on vähintään 5 tuntia ja kotelon kolme kertaa enemmän. Tämän kertaisessa testissämme yhdenkään kuulokkeen akunkesto ei itse asiassa alita 7,5 tuntia, ja Audio-Technican täyslangattomilla voi kuunnella ilman vastamelua jopa 20 tuntia – ja vastamelu päälläkin peräti 15 tuntia.

Nykypäivän kuulokkeet myös latautuvat nopeasti. Tyhjästä akusta täyteen lataaminen vie noin 3 tuntia, mikä on puolet vähemmän kuin alkujaan. Lähes kaikissa malleissa on nykyään pikalatausmahdollisuus, jossa vartin latauksella saa 1–3 tuntia soittoaikaa.

Lue myös: Nura NuraTrue – Älykkäät nappikuulokkeet

Vastamelu yleistyy

Vastamelu on viime vuosina valloittanut myös nappikuulokkeet. Alle 200 euron hintaisissa kuulokkeissa vastamelun laadun ei voi odottaa yltävän kalliimpien mallien tarjoamaan, eikä kaikissa edullisemmissa malleissa sitä vieläkään ole. Nyt testaamistamme neljästä mallista kahdessa on vastamelu. Henkilökohtaisesti en pidä vastamelun puuttumista järin suurena ongelmana, sillä monet nappikuulokkeet vaimentavat ääntä passiivisesti. Aktiivinen vastamelu kuitenkin suodattaa hyvin etenkin matalia taajuuksia.

Kaikissa testimalleissamme on sen sijaan niin sanotut ympäristöäänet, eli ulkopuolen ääniä voi vahvistaa. Näin ei tarvitse riisua kuulokkeita kuullakseen, mitä ympärillä puhutaan tai havaitakseen autojen äänet. Erittäin kätevä ominaisuus!

Koodekit

Bluetooth-tekniikan kaistanleveys on rajallinen, joten langaton äänensiirto ei ole yhtä laadukasta kuin langallinen. Osaksi tilannetta voi paikata käyttämällä parempia koodekkeja eli digitaalisen äänisignaalin pakkaamistapoja. Usein käytetty koodekki on aptX, joka hyödyttää Android-käyttäjiä. Apple taas ei tue sitä, vaan iPhoneen tarjolla on AAC. Kaikki tämän testin kuulokkeet tukevat AAC-koodekkia, ja Audio-Technica ATH-CKS50TW ja Shure Aonic Free tukevat lisäksi aptX:ää. Parhaan koodekkituen palkinto menee tällä kertaa Anker Soundcore Liberty 3 Prolle, jossa on tarjolla myös LDAC. LDAC tuo Android-käyttäjille tuplasti kaistaa äänensiirtoon muihin koodekkeihin verrattuna, joten lähtökohdat hyvälle äänenlaadulle ovat ainakin kohdillaan.

Vedenkestävää

Testin kuulokkeet eivät ole varsinaisia treenimalleja, mutta kaikissa on vähintään IPX4-suojaus. Se tarkoittaa, että kuulokkeet kestävät roiskeita ja niitä voi siis huoletta käyttää ulkona, vaikka sadekuuro yllättäisikin. Jos haluaa treenata kuulokkeet korvissa ja hikoilla kunnolla, kannattaa valita vähintään IPX5- tai IP55-suojausluokan malli, joka kestää enemmänkin kosteutta (IP55 on suojattua myös pölyä vastaan ja sietää paremmin suolaa, eli on kestävämpi hien suhteen).

True Wireless orepropper mai 2022 SPREAD

Vasemmalta oikealle: Audio-Technica ATH-CKS50TW, Anker Soundcore Liberty 3 Pro, Technics EAH-AZ40, Shure Aonic Free. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Testistä

Kuten aina, on tälläkin kertaa painotettu eniten äänenlaatua musiikkia kuunnellessa. Arvioimme testissä myös puheluiden ja videotapaamisten äänenlaatua sekä akunkestoa. Kiitosta on annettu mahdollisista lisäominaisuuksista, jotka eivät haittaa ääntä.

Tämän päivän täyslangattomissa on yleensä hipaisukytkimet, joilla ohjataan musiikkia ja puheluita, mutta niiden käyttö on aika hankalaa, joten emme ole antaneet juurikaan painoarvoa tälle. Puheohjaus puolestaan voi olla kätevä tapa ohjata kuulokkeita, mutta pääosin kannattaa varautua siihen, että kuulokkeita säädetään puhelinsovelluksen kautta.

Istuvuus on tärkeää, mutta siinä mielessä vaikea juttu arvioida, että se riippuu niin vahvasti käyttäjästä. Istuvuutta ja mukavuutta onkin vaikeinta arvioida objektiivisesti.

Technics EAH-AZ40

Parhaat budjettikuulokkeet

Technics EAH-AZ40 on niin onnistunut kuulokemalli, että sitä alkaa ihmetellä, kannattaako täyslangattomista enempää maksaakaan.

Puhdas ja kirkas ääni heti tehdasasetuksilla. Sovelluksella voi etsiä kadonneet napit. Hyvin pienet ja kevyet kuulokkeet, jotka istuvat mukavasti. Sidetone helpottaa puheluissa.
Keskirekisteri on hivenen ohut, mutta sen saa korjattua taajuuskorjaimella.
Lue koko testi

Shure Aonic Free

Melkein studioääntä

Kun Shure mahduttaa osaamistaan nappikuulokkeisiin, tarvitaan selvästi paljon tilaa.

Rehellinen ääni, melkein kuin studiomonitoreissa. Erittäin hyvä äänenlaatu puheluissa.
Kookkaat napit ja valtava kotelo. Vastamelua ei ole (mutta passiivinen melunvaimennus toimii hyvin). Sointi saisi temmata paremmin mukaansa.
Lue koko testi

Audio-Technica ATH-CKS50TW

Hyvä yritys Audio-Technicalta

ATH-CKS50TW on ehkäpä onnistunein Audio-Technicalta testaamamme täyslangaton kuulokemalli.

Äänenlaatu on hyvä EQ-säätöjen jälkeen. Kadonneet napit voi etsiä sovelluksella. Vastamelu. Hyvä istuvuus.
Tehdasasetuksilla keskirekisteri on liian terävä. Taajuuskorjaimen aktivoiminen pudottaa volyymia ja tekee enimmäisäänenvoimakkuudesta vain vähän tavallista kuunteluvolyymia kovemman.
Lue koko testi

Anker Soundcore Liberty 3 Pro

Premiumia budjettihintaan

Anker Soundcore Liberty 3 Pro tarjoaa melkein kaiken, mitä voi toivoa, kuten vastamelun. Hinta-laatusuhde on erinomainen!

Hyvä ääni, jota voi vielä parantaa EQ-säädöillä. Plussaa langattomasta latauksesta ja LDAC-koodekista.
Kuulotesti ei auttanut allekirjoittanutta. Laulu on hivenen ohutta ja nasaalia.
Lue koko testi
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Entistä parempi AirPods

Luokkansa parhaimmistoa

Hightech-napit

Harvinaista luksusta

Kelpo kokonaisuus

Ikkuna auki musiikkiin

Suljettua luksusta

Entistäkin kestävämpi?

Musiikkia lenkkipolulle

Avointa äänikuvaa suljetussa tilassa

Laatulangattomat kesäksi

Parasta ääntä metsästämässä

Ääni & Kuva
Scroll to Top