Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sennheiser Momentum True Wireless 3

Huippuvivahteikkaat täyslangattomat

Sennheiser teki sen taas ja onnistui tekemään parhaista täyslangattomistaan vieläkin paremmat. Momentum True Wireless 3 tarjoaa puhdasta musiikin iloa.

/ 26.04.2022 - 14:07
Sennheiser Momentum True Wireless 3

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Loistava äänenlaatu, sointi on kirkas ja avoin, mutta silti viihdyttävä. Hyvä vastamelu ja mainio istuvuus.
  • Ei voi yhdistää kahteen laitteeseen samanaikaisesti.

Sennheiser julkaisi aika tarkalleen kaksi vuotta sitten Momentum True Wireless 2 -kuulokkeet, jotka nimesin välittömästi uudeksi suosikikseni. Ensimmäisen sukupolven malliin verrattuna 2-versiossa oli vastamelu ja pidempi akunkesto, mutta äänenlaatu oli edelleen erinomainen. Tänäkään päivänä juuri kukaan ei yllä Momentum True Wireless 2 -mallin äänenlaatuun – harvinaisen poikkeuksen tekee Bowers & Wilkins PI7. B&W tosin maksaa kolmanneksen enemmän kuin Sennheiserit. Ja nyt uutuuden, Momentum True Wireless 3:n hintaa on tiputettu entisestäänkin, mikä suurentaa hintaeroa edelleen.

Sennheiser Momentum True Wireless 3 MTW3 spread 2
Upouusi Sennheiser Momentum True Wireless 3 on varusteltu muun muassa aptX Adaptivella. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Momentum True Wireless 3

Mitäpä Sennheiserilla siis on hihassaan tällä kertaa? Kokonaisuuksina nimittäin edeltävienkin sukupolvien mallit olivat lähes täydellisiä. Kolmanteen sukupolveen on tuotu langattoman latauksen mahdollisuus kotelon osalta, mikä voi olla käytännöllinen ominaisuus. Momentumeissa on aina ollut parempaa langatonta ääntä tarjoava aptX-koodekki, mutta uutuudessa on aptX Adaptive. Sen ansiosta bittivirta mukautuu äänilähteen mukaan ja tekee viiveestä lyhyemmän.

Parempi istuvuus

Momentum True Wireless 3 -kuulokkeiden mukana toimitetaan neljät erikokoiset sovitteet. Ensimmäistä kertaa napeissa on siivekkeelliset säätörenkaat, jotka tuetaan korvalehden sisäkaarta vasten. Minulla se toimi kuin valettu käyttämällä keskikokoisen sovitteen ja suurimman siivekerenkaan yhdistelmää. Omiin korviini MTW3 siis istuu paremmin vielä paremmin kuin edeltäjät.

Sennheiser Momentum True Wireless 3 MTW3 Graabein
Sennheiser Momentum True Wireless 3 istui toimittajan korviin vielä paremmin kuin aiemmat Momentumit. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Tavanomainen viive

Androidille saatavalla Earbuds Delay -sovelluksella selvitin, että Sennheiserin kuulokkeiden viive on 200-300 millisekuntia aptX päällä ja hieman enemmän AAC-koodekilla. Tulos on samaa luokkaa kuin B&W PI7– ja Sony WF-1000XM4-kuulokkeilla (jossa on myös LDAC). Pelatessa esimerkiksi Real Racer 3 -autopeliä viive tuntuu lyhyemmältä ja välillä suorastaan katoavan.

Yksi ominaisuus on poistettu sitten viime näkemän: NFC-yhdistäminen. NFC:llä sai yhdistettyä kuulokkeet Android-laitteeseen pitämällä koteloa puhelimen vieressä. Toiminnosta on hyötyä vain ensimmäistä kertaa yhdistettäessä ja on jäänyt varmaankin melko vähälle käytölle, sillä yhä harvemmassa kuulokkeessa enää on NFC-tuki.

Ei multipoint-yhdistämistä

Erikoisempi puute sen sijaan on nykypäivänä hyvin yleinen multipoint eli mahdollisuus yhdistää kuulokkeet kahteen laitteeseen samanaikaisesti. Bluetooth 5 itsessään tukee toimintoa, jossa voi vaikkapa soittaa musiikkia kännykästä ja keskeyttää soiton automaattisesti, kun kannettavalla käynnistää videokokouksen. Erittäin kätevä ominaisuus, joten onkin kummallista, ettei Sennheiser ole mahdollistanut sitä.

Sennheiser Momentum True Wireless 3 MTW3 white Sennheiser Momentum True Wireless 3 MTW3 graphite Sennheiser Momentum True Wireless 3 MTW3 black
<
>
Kuva: Sennheiser

Kosketusohjaus

Kuten aiemminkin, voi kuulokenappien kosketusominaisuuden kustomoida mieleisekseen. Tai laittaa sen kokonaan pois päältä. Itse käytän mieluiten puhelinta esimerkiksi soittolistan selaamiseen ja musiikin aloittamiseen tai pysäyttämiseen. Itse nappien käpälöinti voi olla paikallaan puheluihin vastatessa ja niitä lopettaessa. Sadesäällä kosketusohjaus voi kuitenkin toimia epäluotettavasti, joten minulla ei ole mitään ongelmaa olla vanhanaikainen ja tehdä kaikkea kännykän kautta.

Vastamelu

MTW3:n vastamelu toimii bassorekisterin osalta niin kuin pitääkin ja päästää samalla korkeampia ääniä läpi, esimerkiksi näppäimistön naputtelun. Ulkona rakennustyömaiden ja autojen melu vaimenee hyvin, kun taas lintujen laulu kuuluu.

Vastamelu ei siis ole mitenkään huono, vaikka Sony WF-1000XM4 on napsun verran parempi, ja jopa muutoin paljon huonompi Bose QuietComfort Earbuds hakkaa Sennheisarin vastamelussa. En silti epäröisi hetkeäkään, jos näistä kolmesta pitäisi valita: MTW3 on ylivoimainen äänenlaadun suhteen, ja se on tärkeintä.

Sennheiser Momentum True Wireless 3 MTW3 noise
Sennheiser Momentum True Wireless 3:n vastamelu vaimentaa hyvin matalia ääniä. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Äänenlaatu

Ja tästä päästäänkin kuulokkeiden parhaaseen puoleen: Momentum True Wireless 3:n ääni on yhtä upea kuin edeltäjissäänkin. Minulla ei ollut testissä käsillä vanhempia malleja, jotta olisin voinut tehdä suoraa vertailua, mutta muistikuvieni mukaan sekä versio 1 että 2 soivat yhtä mainiosti kuin 3.

Ääntä voi säätää yksinkertaisella kolmekaistaisella taajuuskorjaimella. Omalla suosikkimusiikillaan voi aluksi tehdä äänitestin, jossa valitaan kolmen kierroksen jälkeen, mikä versio kuulosti parhaalta: A, B vai C. Testin jälkeen Sennheiser nosti bassoa, keskirekisteriä ja diskanttia 3 dB kutakin. Lopputuloksena oli siis vain lujempi volyymi. Tämä kertoo kahdesta asiasta: taajuuskorjain ei ole kovin kattava – ja ääni on tehdasasetuksillaan jo todella hyvä.

Industrialpoppia

Nine Inch Nailsin Trent Reznorin tuottama ja miksaama Halseyn People Disappear Here kuulostaa lujalla volyymilla kovalta ja silti keskirekisteriltään puhtaalta. Halseyn laulu erottuu hyvin säröilevin syntikoin koristellusta likaisesta taustasta, ja musiikki soi kaikkiaan eläväisesti. Äänenvoimakkuutta sietää nostaa paljonkin ennen kuin musiikki latistuu, ja silloin ollaankin itse asiassa kännykän volyymin maksimissa. Varmasti ääni on silloin liian luja joillekin, minulle juuri täydellinen.

Sennheiser MTW3 vs BW PI7 vs Sony WF 1000XM4 Sennheiser MTW3 vs BW PI7 vs Sony WF 1000XM42
<
>
Vasemmalta oikealle: Sennheiser MTW3, B&W PI7 ja Sony WF-1000XM4. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Crooner-unelma

Sivert Høyemin syvä crooner-ääni soi sekä isosti että erottelevasti Ecstasy-balladissa. Pianon järkälemäinen sointi kuulostaa uskottavalta. Rumpujen tullessa mukaan kappaleeseen soi bassorumpu muhevasti.

Klassinen musiikki suurella orkesterilla soitettuna kuulostaa myös todella hyvältä. Langattomilla kuulokkeilla ei koskaan pääse samaan vivahteiden määrään kuin langallisilla, osin Bluetoothin rajoittuneisuuden ja osin sisäänrakennetun vahvistimen vuoksi. Kun vertaa langallisiin Sennheiser IE 300 -kuulokkeisiin, jotka on yhdistetty hyvään soittimeen, saa musiikki enemmän ilmaa, vieläkin suuremman äänen ja paremmat dynamiikat. Mutta langattomiksi kuulokkeiksi MTW3 kuulostaa todella hyvältä.

 

Sennheiser Momentum True Wireless 3 MTW3 white2 Sennheiser Momentum True Wireless 3 MTW3 graphite2 Sennheiser Momentum True Wireless 3 MTW3 black2 Sennheiser Momentum True Wireless 3 MTW3 w case white Sennheiser Momentum True Wireless 3 MTW3 w case graphite Sennheiser Momentum True Wireless 3 MTW3 w case black
<
>
Kuva: Sennheiser

Eleanor Rigby

Voisin kuunnella koko päivän Cody Fryn orkesteritulkintaa The Beatlesien Eleanor Rigbystä. Ja kovalla! Kuoro, dramaattiset jouset ja hienovaraiset paussit luovat huikean hermostuneen tunnelman, joka toistuu todella vaikuttavasti MTW3-kuulokkeilla.

Verrattuna Bowers & Wilkins PI7 -kuulokkeisiin jää Sennheiser vähän jälkeen matalimmissa taajuuksissa. Basso ei ole ihan yhtä syvä eikä perusta yhtä vankka. MTW3 sen sijaan soittaa kovempaa, mikä voi olla käytännöllistä. Lisäksi diskantti on avoimempi, jolloin viuluilla ja sopraanoilla on tilaa laajentua leveälle, mikä tekee äänikuvasta laveamman.

Sennheiser Momentum True Wireless 3 MTW3 case
Kuva: Geir Gråbein Nordby

Yhteenveto: Sennheiser Momentum True Wireless 3

Täysin langattomat Sennheiser Momentum True Wireless 3 -kuulokkeet ovat kaiken kaikkiaan upeat. hinta on tippunut 10 % edelliseen sukupolveen verrattuna laadun kärsimättä. Joiltain osin kuulokkeet ovat vieläkin paremmat kuin ennen: niissä on muun muassa langaton lataus ja aptX Adaptive -koodekki. Hieno loppusilaus on istuvuuden säätömahdollisuudet. Korvan sisäkaarteeseen asettuvat siipirenkaat saavat napit istumaan entistä paremmin, joten hölkkälenkkikin onnistuu näiden kanssa.

Taajuuskorjain on edelleen halvemmasta päästä: vain bassoa, keskirekisteriä ja diskanttia voi säätää, mutta hienosäätö puuttuu. Ääni on tosin niin hyvä jo tehdasasetuksillaan, ettei säätömahdollisuuksilla ole juuri väliä. Myöskään multipoint-yhdistäminen ei onnistu, mutta sekin on pikkujuttu.

Allekirjoittaneen korviin B&W PI7 soi silti paremmin, mutta malli on puolet kalliimpi kuin Sennheiserin uutuus. Jos etsii parhaita kuulokkeita alle 300 euron hintaluokasta, voimme varauksetta suositella True Wireless 3 -mallia.

Karakter
Sennheiser Momentum True Wireless 3
Premium
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Entistä parempi AirPods

Luokkansa parhaimmistoa

Hightech-napit

Harvinaista luksusta

Kelpo kokonaisuus

Ikkuna auki musiikkiin

Suljettua luksusta

Entistäkin kestävämpi?

Musiikkia lenkkipolulle

Avointa äänikuvaa suljetussa tilassa

Laatulangattomat kesäksi

Parasta ääntä metsästämässä

Ääni & Kuva
Scroll to Top