Minkäkokoinen näyttö tarjoaakaan parhaan mahdollisen pelikokemuksen? Aivan kuten televisioidenkin kohdalla, vastaus on: ”niin iso kuin mihin on varaa!”. Mielellään pelinäyttö saa myös olla kaareva. On vain niin paljon viihdyttävämpää olla toiminnan ympäröimänä sen sijaan, että tirkistelisi pelin maailmaa 14-tuumaiselta ruudulta.
MSI MEG381CQR+ onkin muhkea: 38-tuumainen kaareva 21:9-kuvasuhteen pelinäyttö ultralaajakuvaformaatissa. Metrin levyinen ruutu täyttää koko pöydän, ja kun istuu 40 cm:n päässä kuvasta, se täyttää näkökentän horisontaalisesti lähes täysin.
Tällainen jättinäyttö ei voikaan olla hillityn huomaamaton, mutta aika tyylikäs se on silti. Paneelia ympäröivä kehys on vain pari milliä leveä. Itse näyttö sen sijaan on melko paksu. Kuori on mattamustaa muovia. Väriä tuovat ohjelmoitavat RGB-valot, jotka on sijoitettu näytön alareunaan ja diagonaalisesti takapuolelle. MSI nimittää valoja nimellä ”Mystic Light”.
Fiksu käyttää
Näytön hallinta on kätevimmästä päästä. Ei piilonappirivejä ja sekavia valikoita – takapuolelta löytyy joystick, jolla saa tehtyä yleiset asetukset, ja vasemmassa alakulmassa on toinen joystick pelin aikaisten oleellisten asetusten tekoon. Jälkimmäisen käyttöä helpottaa pieni OLED-näyttö, joka tarjoaa hyvän yleiskatsauksen asetuksiin ilman, että toiminnan päällä olisi häiritseviä valikoita. Todella fiksua! MSI:n mielestä jopa niin fiksua, että valmistaja nimittää toimintoa HMI:ksi (Human-Machine Interface) – ja ilmoittaa, että näyttö on ”maailman ensimmäinen HMI-näyttö”.
Näytön resoluutio on UWQHD+ (3840 x 1600 pikseliä), eli horisontaalinen kuva toistuu täydellä 4K-laadulla. Virkistystaajuus on hyvä 175 Hz. Se ei ole korkein näin kalliilla näytöllä näkemämme, mutta täysin riittävä pelaamiseen. MSI:n paneeli on sitä paitsi IPS-tyyppiä, kun taas nopeimmat paneelit ovat VA-tyyppiä, joka taas yleisesti ottaen on kuvanlaadultaan ja värisyvyydeltään heikompi. Näytön vasteaika 1 ms on erinomainen.
MSI MEG381CQR+ tukee HDR-formaattia, mutta 600 nitin enimmäiskirkkaudella se vastaa vain DisplayHDR 600 -laatua. Verrattuna 1 000 tai peräti jättimäisen Samsung Odyssey Neo G9 2 000 nitin kirkkauteen vaikuttaa MSI melko valjulta.
Jalustan asentaminen sujuu helpommin kuin luulisi. Takapuolelle ruuvataan neljä ruuvia (jotka sopivat myös VESA-seinäkiinnikkeeseen) ja jalustaan yksi ruuvi. Virtalähde on onneksi integroitu näyttöön, joten pöydällä ei tarvitse makuuttaa kolhoa adapteria.
Vanhentunut HDMI
Näyttö on varustettu kahdella HDMI-sisääntulolla ja yhdellä DisplayPortilla. Jälkimmäinen on näistä ainoa relevantti liitäntä, sillä HDMI-portit edustavat 2.0-tyyppiä eli ne tukevat vain 85 Hz:n virkistystaajuutta täydellä resoluutiolla – huono uutinen konsolipelaajille! PS5:lle optimoidulla Console Mode -asetuksella resoluutio pienennetään 2K:ksi, jolloin virkistystaajuudeksi saadaan 120 Hz. Kun sekä näyttö että PS5 pystyisivät toistamaan korkeampiresoluutioista kuvaa nopeammalla virkistystaajuudella, on hölmöä, että HDMI muodostuu pullonkaulaksi.
Näytössä ei ole sisäänrakennettua webkameraa, joten sellainen on hankittava erikseen. Näytön mukana toimitetaan kuitenkin kiinnike, jolla valitsemansa kameran – vaikkapa GoPron – saa asennettua jättiruudun yläreunaan.
Myös kaiuttimet ovat omalla vastuulla. Näytössä on äänisisääntulo, mutta vain kuulokkeille. Tuntuu vähän pihistelyltä näin kalliissa näytössä, mutta asian kanssa voi elää. Ehkäpä eniten siksi, että ainakin itse audionörttinä arvostan sitä, että ei tarvitse olla litteän näytön äänentoiston varassa, sillä se on aina jonkinlainen pettymys.
Pienet puutteet ja outoudet unohtuvat, kun PC käynnistyy ja MSI MEG381CQR+:aa pääsee käyttämään siihen, mihin se on tarkoitettu: pelaamiseen – ja voittamiseen! Pelikokemus on paljon henkilökohtaisempi, kun näkee vihollisten piirittävän näkökentän reunalta toiselle. Siitä on myös iso etu pelatessa, kun näkee yhdellä silmäyksellä enemmän kuin vastustajansa. Paitsi jos kanssapelaajiltakin löytyy jättinäyttö – tai useampi pienempi.
Kilpailijat
MSI MEG381CQR+ on kaikin puolin huikea näyttö, mutta siitä joutuu myös maksamaan. Näin nopeaa 21:9-kuvasuhteen IPS-paneelia ei muilta löydy. 49-tuumainen Samsung Neo G9 240 Hz:n VA-paneelillaan ja vielä korkeammalla resoluutiollaan on käypä kilpailija, kun puhutaan immersiivisesta pelikokemuksesta. Samsungin saa jopa hitusen halvemmalla kuin MSI:n. Jos kaareva jättinäyttö on liian kaukainen unelma, voi Philips 346P1CRH paikata vajetta: se maksaa kolmanneksen siitä mitä MSI, on kuvasuhteeltaan 21:9 mutta virkistystaajuudeltaan vain 100 Hz.
Yhteenveto: MSI MEG381CQR+
MSI:n näyttö on suuri, tyylikäs ja vaikuttava. Erittäin laaja 21:9-kuva tarjoaa elämyksellisen pelituntuman ja erinomaisen yleisnäkymän peliin. Näyttö on myös kallis, ja markkinoilta löytyy saman hintaluokan malleja, joissa on korkeampi resoluutio, korkeampi kuvanopeus ja dynaamisempi kuva. HDMI 2.1 -liitäntöjen puuttuminen tekee näytöstä epäkiinnostavan uusimpien pelikonsolien omistajien silmissä.