Hisense on melko uusi tuttavuus Pohjoismaissa, mutta maailman markkinoilla merkki kisaa isojen tekijöiden, kuten Samsungin ja LG:n seurassa. Jos nimi kuulostaa tutulta, saatoit ehkä huomata Hisensen bannerimainokset jalkapallon EM-kisalähetyksissä.
Kiinalaisvalmistaja panostaa nyt nimittäin isolla kädellä Pohjoismaihin ja muuhun Eurooppaan ja tuo kauppoihin varsin mukavasti hinnoiteltuja televisiomalleja. Kukapa tietää, ehkäpä Hisense vielä haastaa vallitsevat tv-suosikit?
Hisense 65U8GQ: ULED-TV
Ensikohtaamisemme Hisensen kanssa oli ennen joulua, kun testasimme malliston edullisinta televisiota 65A7GQ:ta. Nyt vuorossa on Hisensen erikoisempi malli, jota valmistaja kutsuu ULED-televisioksi – mutta ei ole syytä innostua liikaa, aivan uutta tekniikkaa tässä ei nimittäin ole käytetty!
ULED on lyhenne sanoista Ultra LED, ja tekniikkaa muistuttaa kovasti muiden valmistajien QLED-ratkaisuja: kyseessä on siis LCD-paneeli, jossa hyödynnetään kvanttipisteitä laajentamaan värikirjoa. ULED ei siis ole aivan niin eksoottinen ilmestys kuin ensin voisi luulla.
Eksoottista sen sijaan on Hisense U8GQ:n hinta: alle 1 000 eurolla saa 65-tuumaisen television, jonka varustelutaso tekee vaikutuksen. Tv:ssä on muiden muassa suora ledtaustavalaistus ja paikallinen himmennys, jotka kokemuksemme mukaan tekevät kontrastista huomattavasti paremman kuin reunavalaistuilla paneeleilla.
Malli tukee nykyaikaisia videoformaatteja, kuten Dolby Visionia, sekä äänipuolella Dolby Atmosta HDMI-ulostulon kautta. Ainakin paperilla television speksit ovat harvinaisen hyvät tämän hintaluokan tuotteeksi. Kysymys kuuluukin, miten ominaisuudet toimivat käytännössä.
Käyttö ja ominaisuudet
Hisense U8GQ eroaa muista televisiovalmistajista käytön kannalta huomattavastikin. Siinä missä useimmat luottavat Android TV -käyttöliittymään, on Hisensellä käytössä oma järjestelmänsä nimeltään VIDAA U.
Usein nämä kustomoidut käyttöliittymät saattavat toimia aika kummallisesti, mutta Hisensen systeemi on yllättävän toimiva. Televisio reagoi nopeasti kaukosäätimeen ja valikot ovat selkeät. Valikoiden käännöksissä olisi parantamisen varaa, mutta muutoin tv on oikein helppokäyttöinen.
VIDAA-käyttöliittymän isoin ongelma liittyy sovellusten saatavuuteen. Pakolliset Netflix ja YouTube löytyvät kyllä, mutta Disney+ ja HBO Max loistavat poissaolollaan. Paikallisista sovelluksista kuten Yle Areenasta sopii vain haaveilla. Puutteen voi kiertää käyttämällä Apple TV:tä tai Chromecastia, mikä ei toki ole yhtä näppärää kuin sisäänrakennettujen sovellusten käyttö.
Hisense U8GQ tukee kuvapuolella suosituimpia formaatteja. Dolby Visionin HDR-sisällöt toimivat, samoin Dolby Vision IQ, joka mukauttaa kuvaa valaistusolosuhteiden mukaan. Myös Dolby Atmokselle on tuki, joten katsoja voi halutessaan nauttia tavallista suuremmasta ja tenhoavammasta äänikuvasta.
Neljä HDMI 2.0 -sisääntuloa
Hisense U8GQ on varustettu neljällä 2.0b-tyypin HDMI-sisääntulolla. Kannattaa huomioida, että tv:ssä ei siis ole kaikkia uusimman 2.1-standardin ominaisuuksia. Se kyllä tukee eARC-äänenpalautusta, vaihtelevaa virkistystaajuutta (VRR) sekä automaattista peliasetusta (ALLM).
4K-resoluutio sen sijaan toimii vain 60 Hz:n virkistystaajuudella, ei 120 Hz:n. Jos pelaa paljon, voi tästä aiheutua päänsärkyä.
Hisense U8GQ kylläkin tukee 120 Hz:n virkistystaajuutta, mutta HDMI-sisääntulojen rajallisen kaistanleveyden vuoksi kuva ei samanaikaisesti voi olla 4K-laatua. Havaitsimme tämän testatessamme tv:tä Xbox Series X -pelikonsolin kanssa. Kuva: Audun HageJotta pääsee kovimpiin kuvanopeuksiin, on näytön resoluutio laskettava Full HD:ksi (1920 x 1080p). Tai pitää 4K-resoluution ja tyytyä pelaamaan nopeudella 60 kuvaa sekunnissa.
Se ei välttämättä ole katastrofi, sillä U8GQ toimi testissä vallan mainiosti esimerkiksi Dirt 5:n, Forza Horizonin ja Gears 5:n pelaamiseen. Toki kovan luokan pelaajat saavat enemmän irti laadukkaammasta pelitelevisiosta. Esimerkiksi TCL QLED850 ja Sony X89J tukevat 4K/120 Hz-kuvaa, joskin kirjoitushetkellä ne maksavat parisataa enemmän.
U8GQ:ssa ei ole erityistä peliasetusta, johon pääsisi valikon kautta, mutta ALLM:n ansiosta tv vaihtaa automaattisesti lyhyemmälle viiveelle, kun se havaitsee pelikonsolin. Mittasimme viiveeksi noin 20 millisekuntia 1080p/60Hz-kuvalla.
Kuvanlaatu
Kuvapuolella Hisense U8GQ tarjoaa ADS-tyypin 4K LCD -paneelin, jolle tyypillistä on laaja katselukulma mutta melko rajallinen kontrasti. Kontrastia lisätäkseen Hisense on varustanut paneelin suoralla ledtaustavalaistuksella, jonka paikallinen himmennys on jaettu noin 120 osioon. Ratkaisu on huomattavasti parempi kuin reunavalaistus, joka on tässä hintaluokassa tavallisin näky.
Musta väri tummilla alueilla on yllättävän hyvä paikallisen himmennyksen ansiosta. Kirkkaiden kohteiden ympärillä näkyy jonkin verran halo-efektiä, mutta ei kovin häiritsevästi.
Värintoisto on hyvää, ja värit elokuva-asetuksella ovat melko puhtaat ja luonnolliset. Väritarkkuus ei ole yhtä hyvä kuin aiemmin testaamillamme TCL QLED850:lla tai Sony X89J:llä. Ihon sävyt toistuvat hivenen keltaiseen vivahtavina ja vihreä nurmi näyttää helposti keinotekoiselta. Kalibrointi auttaa ongelmaan, mutta vertailun vuoksi on todettava, että moni televisio on väreiltään parempi suoraan tehdasasetuksilla.
Toinen heikkous, jonka huomasimme, on hieman epätasainen terävyys. Kuvalle ominaista on liioiteltu terävyys ja kohinanvaimennus, joka tuppaa suttaamaan pienimmät yksityiskohdat.
Netflixin Harder They Fall -lännenelokuva näyttää yleensä veitsenterävältä, mutta nyt havaitsimme huomattavan paljon kohinaa Idris Elban ja kumppaneidensa lähikuvissa.
Leikittyämme hetken kuva-asetuksilla löysimme syyllisen. Hisense on heittäytynyt hiukan villiksi terävyyden suhteen tehdasasetuksilla. Kun valitsee Dolby Vision -asetuksen ja vähentää terävyyttä ja kohinanvaimennusta, saa kuvasta terävämmän ja puhtaamman näköisen. Melko nurinkurista.
Hisense U8GQ -televisiolla on taipumusta myös ilmiöön, jota nimitetään dirty screen effectiksi. Kun katsoo sisältöä, jossa väritys on varsin yhdenmukainen – esimerkiksi jalkapalloa, jota määrittää vihreä kenttä, tai hiihtoa, jossa näkyy paljon valkoista lunta, näyttää valo jakautuvan LCD-paneelilla epätasaisesti. Ongelma ei vaivaa vain Hisenseä, vaan on tässä hintaluokassa varsin yleinen.
Summataksemme kuvanlaadulliset ominaisuudet on sanottava, että kuvassa on enemmän hyvää kuin huonoa. Etenkin kirkkaus ja kontrasti ovat mainiota. Edullisen hinnan huomioiden voi turvallisesti sanoa, että Hisense tarjoaa vallan hyvää vastinetta rahoille.
Lue myös: Alle 1 500 euron 65-tuumaiset 4K-televisiot – Isoa kuvaa pienellä budjetilla
Äänenlaatu
Hisense U8GQ tukee Dolby Atmos -surroundääntä, joka tosin on muistettava laittaa erikseen päälle alavalikosta. Television takaosaan on piilotettu subwoofer. Vaikka kaiutinjärjestelmä vaikuttaa paperilla hyvältä, ei ääni tee suurta vaikutusta. Puheentoisto on melko ohutta, ja Formula 1: Drive to Survive -dokumenttisarjan kuskit kuulostavat turhan ujoilta. Myös ääniefektit ovat varovaisia eikä surround-efekteissä ole juuri kokoa. Subwoofer ja korkeuskanavat asettivat odotuksemme tilantunnun ja paineen suhteen korkeammalle.
Ratkaisuna äänen suhteen voi käyttää soundbaria. HDMI eARC -liitännän ansiosta tv lähettää helposti surroundääntä Dolby Atmos -yhteensopivaan soundbariin.
Yhteenveto: Hisense U8GQ
Hisense 65U8GQ on todella edullinen tv, joka tarjoaa hyvää vastinetta rahoille: alle 1 000 eurolla saa 65-tuumaisen television, jossa on näppärä käyttöliittymä ja kontrastiltaan riittävä kuva tavalliseen tv:n katseluun. Kaikkia tämän päivän ominaisuuksia, kuten 4K/120 Hz-kuvaa ei ole tarjolla, ja sovellusvalikoima on niukka.
Jos televisiota käyttää Apple TV:n tai Chromecastin välityksellä ja liittää siihen vielä erillisen soundbarin, on televisionkatselu kohdillaan. Hisense 65U8GQ onkin oikein hyvä vaihtoehto edullista mutta isoa kuvaa etsiville.