Tuttu tilanne monessa kodissa: olet juuri ostanut uuden, ison television, ja koko perhe odottaa innolla ensimmäistä leffailtaa. Kuva onkin upea, mutta kun elokuvan ääniefektit pyörähtävät käyntiin, on ääni surkeaa pihinää kuin jostain markettikaiuttimesta. Kiusallista!
Televisiovalmistajat tekevät yllättävän hyvää työtä saadakseen superlitteistä ruuduistaan edes jotain ääntä, mutta kyllähän tilan rajoitukset tulevat niissä vastaan. Onneksi ohueen ääneen on ratkaisu, eikä siitä edes tarvitse maksaa hirveästi.
Tarvitset soundbarin!
Kun television eteen tasolle tai sen alapuolelle seinälle sijoittaa soundbarin, paranee ääni yleensä kertaheitolla monen monta pykälää. Soundbar on helppo liittää televisioon, ja se on räätälöity toistamaan ääntä tv-sisällöistä ja musiikkisoittimista, surroundia unohtamatta. Jotkut soundbar-mallit ovat laajennettavissa subwooferilla ja erillisillä takakaiuttimilla, jolloin omaan olohuoneeseen saa ehtaa kotiteatteriääntä vaikka pala kerrallaan hankkien.
Moni kotiteatteriin intohimoisesti suhtautuva luottaa edelleen isojen erillisten kaiuttimien voimaan, mutta soundbarin ympärille kasattu järjestelmä toimii paremmin kodeissa, joissa toivotaan sisustusystävällisempiä ratkaisuja.
Soundbarin valinta – muista nämä
1. Kaiuttimen koko ja sijoittelu
Soundbareja saa nykyään kaikenkokoisina ja -muotoisina, mutta yleensä ne ovat pitkulaisia ja litteitä kaiuttimia. Parhaan näköinen kokonaisuus syntyy, kun televisio ja soundbar ovat suurin piirtein yhtä leveitä. Silloin ääni myös sopii kuvaan saumattomammin. On tietysti tärkeää varmistaa myös, että soundbar mahtuu suunniteltuun paikkaan: mittaa, että kaiuttimelle on tilaa tv:n jalkojen välissä tai edessä.
Joissakin soundbareissa on ylöspäin suunnatut, katon kautta ääntä heijastavat kanavat eli Dolby Atmos -korkeuskanavat. Niitä ei pidä peittää televisiolla tai hyllyllä, vaan soundbarin yläpuolelle on jätettävä esteetön tila kattoon asti, jotta 3D-ääni toimii oikein.
2. Liitännät
Soundbareissa on monenlaisia sisääntuloja television ja muiden äänilähteiden kytkemiseen: HDMI, optinen, USB, Wi-Fi, Bluetooth… Jos televisiossa on HDMI ARC -äänenpalautuskanava, suosittelemme käyttämään sitä. ARC:n kautta äänenlaatu on paras, ja volyymia voi silloin säätää television omasta kaukosäätimestä.
Joissakin soundbareissa on Wi-Fi, jolla saa kaiuttimen saa yhdistettyä AirPlayhyn, Chromecastiin tai Spotifyn kaltaisiin musiikkipalveluihin. Se on ehdottomasti plussaa, jos suunnittelee käyttävänsä soundbaria myös musiikinkuunteluun.
3. Subwooferilla vai ilman?
Subwoofer on erillinen bassokaiutin, joka sijoitetaan vapaasti lattialle. Subwoofer toistaa ääniraidan matalimmat taajuudet, kuten räjähdykset, dinosauruksen tömähtelyt tantereella ja sen sellaiset vaikuttavat ääniefektit, jotka parhaimmillaan sekä kuulee että tuntee. Monen soundbarin mukana tulee erillinen subwoofer, ja yleensä sen voi ainakin hankkia lisävarusteena. Hyvä subwoofer tekee ihmeitä äänimaailmalle, joten suosittelemme budjetoimaan siihen alun alkaenkin – kunhan naapurisuhteet kestävät sen!
4. Atmos – nykyajan välttämättömyys?
Dolby Atmos on surroundääniformaatti, jota valtaosa uusista sarjoista ja elokuvista, jopa peleistä, käyttää. Käytännössä Atmos-ääni sijoittaa kohteet kolmiulotteiseen äänimaisemaan, mikä saa ääniraidan tuntumaan suuremmalta ja realistisemmalta. Jotta 3D-äänestä saa parhaan mahdollisen ilon irti, on sekä tv:n että soundbarin tuettava sitä. Osa malleista imitoi kolmiulotteista ääntä käsittelemällä ääntä digitaalisesti, kun taas kalliimmissa malleissa on erilliset korkeuskanavat, jotka heijastavat äänen katon kautta luoden vaikutelman yläpuolelta tulevasta äänestä.
Dolby Atmos herättää parhaimmillaan sisällöt eloon aivan uudella tavalla, joten suosittelemme lämpimästi valitsemaan soundbarin, joka tukee kyseistä formaattia.
5. Merkkiuskollisuus palkitaan
Soundbarin ei tarvitse olla samaa merkkiä kuin television, mutta siitä on usein etua. Esimerkiksi Samsungin Q Symphony ja Sonyn Acoustic Center Sync ovat hienoja ominaisuuksia, jotka hyödyntävät saman valmistajan televisioiden sisäänrakennettua ääntä osana soundbarin äänikuvaa.