Nokia on tehnyt paluun televisiomarkkinoille yhteistyössä itävaltalaisen Streamview’n kanssa. Muistamme vielä mainiosti 2000-luvun alun kuvaputkitelevisiot, mutta kuinka Nokia pärjää nykyisessä litteiden Android-televisioiden kanssa?
Nokia QLED Smart TV 6500D
Nokian mukaan television designiin on panostettu, jotta se sopisi skandinaavisesti sisutettuihin olohuoneisiin saumattomasti. Ja tyylikäs ilmestys se onkin, kunhan sen saa ensin koottua! Meistä asennus kesti tavanomaista kauemmin, sillä käyttöohjeesta ei ollut oikein mihinkään ja pakkaus oli varsin epäkäytännöllinen. Ja meillä on näistä sentään kokemusta, sillä puramme pakkauksistaan kymmeniä televisioita vuosittain! Kääntyvä keskijalka tuntuu sitä paitsi hiukan huteralta.
Käytön suhteen taas liikutaan tutuilla vesillä, sillä Android-käyttöliittymä valikoineen, sovelluksineen ja Google Assistanteineen on kuten muillakin – paitsi että valikot ja palvelut latautuvat Nokialla hitaammin verrattuna testin nopeimpiin televisioihin.
Plussaa sen sijaan hyvästä kaukosäätimestä, joka toimii infrapunan sijaan Bluetoothilla, joten sitä voi osoitella minne haluaa ja tv tottelee silti.
Nokia 6500D tarjoaa vain kolme HDMI-sisääntuloa, joista yksikään ei ole HDMI 2.1 -tyyppiä. Niinpä korkearesoluutioisen videotaajuuden (4K/120 Hz) voi unohtaa, mikä voi olla harmi, jos on suunnitellut käyttävänsä televisiota PS5:n tai Xbox Series X:n kanssa.
Televisio tukee Dolby Digital 5.1 -äänenkäsittelyä mutta ei Dolby Atmosta. Sen saadakseen on kytkettävä soundbar tv:n ARC-ulostuloon.
Ääni ja kuva
Nokian kuvanlaatu ei ole hullumpi: kontrasti on huomattavasti parempi kuin Hisensellä ja LG:llä. Elokuvakohtaukset saavat enemmän syvyyttä ja elävyyttä, ja värit ovat miellyttävät ja neutraalit. Nokia tukee Dolby Visionin HDR-formaattia, mikä saa sille tehdyn sisällön toistumaan kontrastiltaan syvänä ja muutenkin optimaalisesti.
Nokia 6500D on reunavalaistu 4K LCD -paneeli, jossa on hyödynnetty värikirjoa laajentavia kvanttipisteitä (Quantum Dots), mistä lyhenne QLED tulee.Ääni pääsee testistämme hyväksytysti läpi: 2 x 12 wattia stereokaiuttimille ja 12 wattia taakse sijoitetulle subwooferille. Ääni on selvästi täyteläisempi ja kirkkaampi kuin Hisensen ja Sonyn ohutäänisillä kilpailijoilla. Keskirekisteri on selkeämpi, joten sekä musiikki että ääniefektit soivat muhkeammin.
– Selvä peli: Nokian kuvanlaatu on terävämpi ja kontrastiltaan parempi kuin useimmilla tämän testin televisioilla, Geir Nordby kommentoi.
Myös tässä testissä
LG NANO88 (65NANO886PB)
Valoisten tilojen viihdyttäjä
LG:n televisio on kirkas kuin mikä, mutta tummilta alueilta puuttuu vastaavasti vivahteita.
TCL QLED850 (65QLED850)
Hyvää kuvaa ja ääntä
TCL QLED850 loistaa erinomaisella kuvallaan ja äänellään. Luokkansa parhaita ostoksia!
Samsung AU8075 (UE65AU8075)
Hyvää kuvaa
Tyylikäs AU8075 on edullinen vaihtoehto, jonka kuvanlaatu ei pärjää Samsungin omille QLED-malleille.
Panasonic JX800E (TX-65JX800E)
Hintansa arvoinen
Panasonic on tunnettu hyvästä kuvanlaadustaan myös kohtuuhinnalla. JX800E on valmistajan ensimmäinen Android-TV, joka tarjoaakin hyvää vastinetta rahalle.
Philips The One 65” (65PUS8506/12)
Ambilight ilahduttaa
Philips The One PUS8506 eroaa kilpailijoistaan värikkään taustavalaistuksensa avulla, ja se tuo katselukokemukseen uuden tason.
Sony X89J (KD-65X89J)
Väreiltään hyvä tv
Sonyn televisiolla on paljon hyviä ominaisuuksia, mutta kontrasti jää vaisummaksi testin parhaimmistoon verrattuna.
Hisense A7GQ (65A7GQ)
Fiksu tulokas
Kiinalainen Hisense tarjoaa uuden ja jännittävän käyttöliittymän, mutta kuvanlaadussa olisi parantamisen varaa kontrastin ja terävyyden osalta.