AU8075 on Samsungin 2021-malliston edullisimpia tarjokkaita. 8000-sarja on aina ollut hyvin suosittu, sillä kokovalikoima on huima – 43-tuumaisesta 85-tuumaiseen – ja hinta per tuuma on erinomainen.
Samsung AU8075
Samsungin televisio on muotoilultaan tunnistettava, sillä korealaisvalmistajan design on yleensäkin vähintäänkin näin harkittua ja litteää. Tausta on sileä eikä sieltä siis törrötä virtalähdettä ja liitännätkin on suunnattu sivulle. Muotoilun ansiosta tv:n saa sijoitettua erittäin lähelle seinää.
Samsungin itse kehittämä Tizen-käyttöliittymä on meidän mieleemme. Asetukset, lähteiden valinta ja sovellukset löytyvät valikoista helposti ja tv vastaa nopeasti käskyihin.
Liitännöissä Samsung AU8075 tarjoaa neljä HDMI-sisääntuloa, mutta virkistystaajuus jää 60 Hz:iin. Jos ei aikeissa ei ole yhdistää televisioon uutta pelikonsolia, ei matala virkistystaajuus ole lainkaan ongelma. Peliasetus tosin mahdollistaisi hyvät pelisessiot alhaisella 13 millisekunnin viiveellään.
Ei Dolby Visionia
Samsung on harvoja testiosallistujia, joka ei tue Dolby Visionin HDR-formaattia. Niinpä Netflixin Squid Game ja muut vastaavat on katsottava ”tavallisella” HDR-laadulla ilman dynaamista metadataa. Se on erityisen harmillista, sillä halvemmat LCD-näytöt hyötyvät Dolby Visionin tarjoamasta kuvaa kustomoivasta kontrasti-informaatiosta. Samsung tukee HDR10+:a, joka on Dolbyn kilpailija, mutta ei yhtä yleisessä käytössä.
Ääni ja kuva
AU8075 on Samsungin edullisimpia malleja, joten se ei edusta valmistajansa QLED-tekniikkaa kvanttipisteineen. Sen sijaan tämä LCD on varustettu Dynamic Crystal Color -nimisellä värikirjoa laajentavalla tekniikalla. Itse näyttö on vain reunavalaistu.
Kuvan terävyys ja värintoisto ovat erinomaiset. Elokuva-asetuksella kuva on neutraali ja sävyt miellyttävät. Kontrasti on kuitenkin kalpeahko eikä mustakaan yllä testin parhaimpien tasolle.
AU8075 on varustettu tavallisilla stereokaiuttimilla, jotka eivät tee suurta vaikutusta. Ääni on melko lattea ja puheentoisto sulkeutunutta eikä erityisen selkeää. Useimmat täydentänevät television soundbarilla, jolloin esimerkiksi aiemmin testaamamme Samsungin HW-S66/67-sarja voi olla paikallaan.
Kokonaisuutena Samsung AU8075 tarjoaa ihan hyvää vastinetta rahoille, mutta halvan hinnan huomaa tässä joidenkin käytännöllisten ominaisuuksien ja edistyneemmän kuvankäsittelyn puuttumisena.
Myös tässä testissä
LG NANO88 (65NANO886PB)
Valoisten tilojen viihdyttäjä
LG:n televisio on kirkas kuin mikä, mutta tummilta alueilta puuttuu vastaavasti vivahteita.
TCL QLED850 (65QLED850)
Hyvää kuvaa ja ääntä
TCL QLED850 loistaa erinomaisella kuvallaan ja äänellään. Luokkansa parhaita ostoksia!
Panasonic JX800E (TX-65JX800E)
Hintansa arvoinen
Panasonic on tunnettu hyvästä kuvanlaadustaan myös kohtuuhinnalla. JX800E on valmistajan ensimmäinen Android-TV, joka tarjoaakin hyvää vastinetta rahalle.
Philips The One 65” (65PUS8506/12)
Ambilight ilahduttaa
Philips The One PUS8506 eroaa kilpailijoistaan värikkään taustavalaistuksensa avulla, ja se tuo katselukokemukseen uuden tason.
Nokia QLED Smart TV 65″ (6500D)
QLEDia klassikkomerkiltä
Nokia tekee paluun televisiomaailmaan uudella Android-pohjaisella mallistollaan. Muistojemme kuvaputkimallien sijaan nyt päästään katsomaan, miltä näyttää Nokian tulkinta QLED-televisiosta!
Sony X89J (KD-65X89J)
Väreiltään hyvä tv
Sonyn televisiolla on paljon hyviä ominaisuuksia, mutta kontrasti jää vaisummaksi testin parhaimmistoon verrattuna.
Hisense A7GQ (65A7GQ)
Fiksu tulokas
Kiinalainen Hisense tarjoaa uuden ja jännittävän käyttöliittymän, mutta kuvanlaadussa olisi parantamisen varaa kontrastin ja terävyyden osalta.