Viime vuosina olemme nähneet paljon peliluokan raudalla varustettuja mutta ominaisuuksiltaan ja ilmeeltään luovien alojen ammattilaisille, kuten graafisille suunnittelijoille, 3D-muotoilijoille tai elokuvantekijöille suunnattuja kannettavia. Näitä ihmisiä Apple piti ennen suurin piirtein yksityisomaisuutenaan, mutta PC-puoli hyppäsi vihdoin mukaan kisaan eikä loppua näy.
Creator Z16 on MSi:n hienostunein luovien alojen tekijöille suunnattu kannettava: litteä 16-tuumainen kone on tehty grafiitinharmaasta alumiinista. Kone on itse asiassa 16 mm littänä niin ohut, että USB-portti mahtuu sen kylkeen juuri ja juuri!
Kannettava kuori on tehty yhdestä alumiinipalasta, ja vaikka kone onkin melko iso, se kestää vääntelyä ja kääntelyä. Ja niin kuulukin, kun kyseessä on kannettava, jonka täytyy kestää huolettomia heittoja laukkuun tai reppuun. Kone on luokiteltu Yhdysvaltain armeijan käyttämän MIL-STD-810G-kestävyysstandardin mukaisesti.
Näppäimistö on miellyttävän tuntuinen, ja koska 16-tuumaisessa on hyvin tilaa, mahtuvat kaikki näppäimet täysikokoisina riveilleen. Kuten MSi:llä yleensäkin, on näppäimistöstä vastannut tanskalainen Steelseries, ja joka näppäimellä on oma RGB-valonsa. Ääni puolestaan on niin ikään tanskalaisen Dynaudion hienosäätämä, sekin tuttua MSi:n aiemmista malleista.
Tyylikäs näyttö
16-tuumainen kannettava vie jonkin verran tilaa laukusta, mutta kääntöpuolena pääsee nauttimaan varsin isosta näytöstä. Kuva täyttää lähes koko kannen sisäosan ja näyttöä kiertää vain erittäin ohut kehys. Näyttö on tämän vuoden muodin mukaisesti tavallista korkeampaa 16:10-kuvasuhdetta, joten kuvan allekaan ei juuri jää hukkatilaa. QHD+ -resoluution (2500 x 1600 pikseliä) näyttö on ammattilaislaatua: mitä ruudulla näkyy tulee myös printtiin tai valkokankaalle sellaisenaan.
Näytöllä on kaksi ominaisuutta, jotka eivät ole varsinaisesti välttämättömiä, mutta mukavaa ekstraa kuitenkin. Toinen on 120 Hz:n virkistystaajuus (MSi on tässä uskollinen gaming-juurilleen ja tuntuu tietävän, että graafikotkin tykkäävät pelata töiden jälkeen) ja toinen on kosketusnäyttö. Jälkimmäinen on luovuuden ja käytännöllisyyden kannalta iso etu.
Jos saisin valita koneeseen vielä jotakin lisää (me laitearvostelijat olemme vaativaa ja epäkiitollista väkeä), niin kirkkaampi OLED-näyttö mielellään 4K-resoluutiolla olisi ollut mukava lisä. Silloin tosin hintakin olisi karannut vielä korkeammaksi.
Ammattilaisrautaa
Graafinen työ ja 3D-muotoilu ovat vaativimpia tehtäviä, joita koneelle voi sälyttää. MSi Creator Z16 on varustettu vaativaan työhön 11. sukupolven 2,3 GHz:n Intel Core i7 -prosessorilla, jossa on 8 ydintä ja 16 säiettä. Näytönohjainkin edustaa markkinoiden parempaa laatua: Nvidia GeForce RTX 3060 6 GB:n grafiikkamuistilla. Muistia on 32 GB ja tallennustilaa 1 TB eli tuplasti tavallisiin hyviin kannettaviin verrattuna. Grafiikkaohjelmat toisaalta syövätkin muistia ihan hirvittävästi. Rautaa riittää toki helposti myös viihteeseen, ja perheen teini testasikin konetta mielellään kahden päivän intensiivisessä peliturnauksessa – mistä kone suoriutui täysin ongelmitta.
Lue myös: Asus ProArt StudioBook 16 – Hyvätuloisille luoville tekijöille
Benchmarkit
Prosessori on 11. sukupolven Intel Core i7-11800H, ja vaikka huippuversio i9 onkin vielä nopeampi, on kyseessä todella tehokas kone, kuten GeekBench-pisteistä (8 207 multicore) voi päätellä. Samaa kertoo PCMark 10 -testi, joka antaa pisteitä 6 502. Jos nyt joku kehtaisi altistaa tällaisen koneen jollekin niin yksinkertaiselle kuin tekstinkäsittelylle ja taulukkolaskennalle.
GeForce RTX 3060 -näytönohjain löytyy yleensä toiseksi parhaasta pelikoneluokasta. Tehokkaan prosessorin kanssa MSI Creator Z16 yltää kuitenkin suorituskykyyn, joka riittää erinomaisesti grafiikoillekin. Tehoista todistavat 3DMark-testit TimeSpy (6 713 pistettä) ja Fire Strike (15 602 pistettä). Kalleimmat, GeForce RTX 3080 -näytönohjaimella varustetut pelikoneet ovat noin kolmanneksen tehokkaampia, mutta tulos on silti loistava.
90 wattitunnin akku on tehokas mutta akunkesto jää silti lyhyeksi. PCMarkin intensiivinen testi imi koneesta virrat kahdessa ja puolessa tunnissa. Tavallisessa toimistotyössä akku kestää todennäköisesti koko päivän. Jos Z16:ta käyttää siihen, mihin se on tarkoitettu, eli vaativien grafiikoiden pyörittämiseen, tulee painavahkolle laturille usein käyttöä.
Kisaa luovista tekijöistä
Tällä hetkellä kaikki haluavat tavoittaa luovat tekijät. MSi Creator Z16:n lisäksi olemme testanneet viime aikoina muun muassa Asus ProArt StudioBook 16 OLEDin, jossa on parempi näyttö, vaikka se ei kosketusnäyttö olekaan, mutta joka on myös kalliimpi. Suorin kilpailija on kuitenkin Asus ROG Zephyrus M16, joka luokitellaan pelikannettavaksi mutta jossa on lähes samat konfiguraatiot kuin Creator Z16:n eri malliversioilla.
Yhteenveto: MSi Creator Z16
MSI Creator Z16 on ensimmäinen MSi:ltä näkemämme kunnon kannettava luoville tekijöille. Se on räätälöity sekä prosessorin että näytönohjaimen osalta suorituskyky edelle, ja erittäin hieno QHD-kosketusnäyttö on käytännöllinen työkalu. Kone on riittävän kevyt ja litteä, jotta sitä viitsii kuljettaa päivän palavereissa mukana, ja erittäin hienostunutta muotoilua kehtaa palaveripöydissä esitelläkin. Creator Z16 ei ole ainoa graafisille ja 3D-suunnittelijoille suunnattu kannettava tässä hintaluokassa, mutta MSi onnistuu kaikilla osa-alueilla todella hyvin. Tämän luokan rauta maksaa paljon, mutta koneen hinta on hyvin perusteltu.