Soundbareja myydään täyttä häkää, ja niillä saakin television äänestä laadukkaampaa. Tiedämme monen käyttävän soundbaria pääasiallisena kaiuttimenaan, myös siis musiikin kuunteluun, mutta ehdalla hifivarustelulla on yhä paikkansa kodeissa.
Jos siis haluat viedä musiikkielämyksen tasolle, jossa menet kananlihalle lempimusiikkiasi kuunnellessa – olipa kyseessä jazz, klassinen tai listapoppi – on syytä katsastaa hifikauppojen tarjonta. Maltillisellakin budjetilla voi saada kaiutinparin, jonka äänenlaatu hakkaa soundbarin mennen tullen.
Ja siinä tapauksessa kannattaa ihan ensin tutustua suosituksiimme vuoden parhaista hifi-laitteista!
Soittimet
Hifimarkkinoilla on viime vuosina puhaltaneet muutoksen tuulet. Harva enää ostaa puhtaasti digitaalisia äänilähteitä ihan siitä yksinkertaisesta syystä, että useimmissa vahvistimissa on nykyään digitaaliset sisääntulot. Monessa on myös suoratoistomahdollisuus. Niinpä voi unohtaa erilliset soittimet ja yhdistää PC:n tai puhelimen suoraan vahvistimeen.
Erillisiäkin soittimia on silti yhä tarjolla. Monilla on kotona vanha analoginen vahvistin, jonka voi päivittää nykypäivään verkkosoittimen avulla. Musiikkiharrastajat ovat sitä paitsi yhä kiinnostuneita laadukkaista CD- ja LP-soittimista.
Suosituin äänilähde näyttääkin tänä päivänä olevan täysin analoginen levysoitin. Vinyylilevymarkkinat ovat kasvaneet tasaisesti viimeisen kymmenen vuoden ajan, ja LP-levyjen myynti on nyt samalla tasolla kuin vuonna 1992.
Olemme löytäneet hifihelmien joukosta myös pienen harvinaisuuden tälle vuodelle, nimittäin highend-luokan 4K Blu-ray-soittimen!
Vahvistimet
Soitinvalikoima ei ehkä ole päätä huomannut viimeisen 12 kuukauden aikana, mutta uusia vahvistimia on nähty sitäkin enemmän. Useimmissa uusissa vahvistimissa on digitaaliset sisääntulot ja sisäänrakennettu suoratoistomahdollisuus. Lisää vain kaiutinpari, ja kodin hifijärjestelmä on siinä!
Vuoden parhaita vahvistimia on tarjolla monessa hintaluokassa aina parista sadasta eurosta pariin tuhanteen euroon!
Vinkkimme hifilaitteiden valintaan:
1) Käytä korviasi
Olemme valjastaneet toimituksen asiantuntijuuden kuunnellessamme vuoden hifilaitetarjontaa ja valikoidessamme sieltä kaikkein parhaat uutuudet. Tämä ei silti tarkoita, että valitsemamme voittajat olisivat takuulla paras vaihtoehto juuri sinulle. Suosittelemmekin lukemaan suosituksemme, listaamaan kiinnostavimmat tuotteet ja menemään sen jälkeen kauppaan kuuntelemaan, mikä niistä oikeasti miellyttää sinua eniten.
Luota siis omiin korviisi! Testit ovat hyvä lähtökohta sen selvittämiseen, mitä haluat saavuttaa uudella laitteellasi, tai millaisella tuotteella voisit parhaiten päivittää olemassa olevaa järjestelmääsi. Hifilaitteiden kohdalla kannattaa aina hyödyntää asiantuntevan myymälän henkilökuntaa.
Mistäkö sitten tunnistaa asiantuntevan myymälän? Jos myyjä alkaa haukkua kilpailijoiden tuotteita, tiedät tulleesi väärään paikkaan.
2) Älä sekoa johtojen kanssa
Hifiporukoissa kaapelit voivat olla lähes uskonnon asemassa. Jotkut hyväksyvät kotiinsa vain piuhan, joka on suurin piirtein henkien siunaama ja saatavissa tietenkin vain yhdeltä tietyltä valmistajalta. Usein puhe erilaisista kaapeleista muistuttaa enemmän puoskarointia kuin oikeaa tiedettä. Neuvomme pitämään pään kylmänä ja olemaan innostumatta liikaa: johtoja tarvitaan, jotta laitteet toimivat, ja joudut todennäköisesti maksamaan niistä enemmän kuin luulit. Kaapelien ei kuitenkaan ole tarkoitus maksaa yhtä paljon kuin kaiuttimien!