Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Palkitsimme

Vuoden parhaat tietokoneet ja oheislaitteet 2021-2022

/ 15.10.2021 - 10:00
Vuoden parhaat tietokoneet ja oheislaitteet 2021-2022

Koti on siellä missä sydän on – ja toimisto siellä, minne tietokone sattuu mahtumaan. Kun työt muuttivat kotiin, muuttuivat kaikki vapaat tasot toimistoksi. Viime vuonna opimme viimeistään käyttämään kannettaviamme ihan missä tahansa: ruokapöydän ääressä, sängyssä, sohvalla, lattialla…

Se, millainen tietokone on paras itselle, riippuu käyttötarpeista ja budjetista. Jotkut tarvitsevat paljon suoritustehoa luodakseen 3D-mallinnuksia, videoita tai sisältöä printtiin. Toiset käyttävät konetta lähinnä viestittelyyn, nettiselailuun ja toimisto-ohjelmien pyörittelyyn. Joillekin kannettavuus ja koneen paino on tärkeintä kriteeristöä, jotta läppäriä jaksaa kantaa laukussa joka päivä. Ja sitten on vielä pelaajat, jotka vaativat viimeisimmät näytönohjaimet ja tehokkaimmat prosessorit.

Konttori kotona

LB Ääni & Kuva on perinteisesti keskittynyt kotikäyttöön tarkoitetun tekniikan testaamiseen. Viimeisen vuoden aikana olemme kuitenkin kirjoittaneet myös toimistolaitteista, sillä konttorin muutettua koteihin ovat työvälineet yhtäkkiä osa kotien varustelua.

Kotitoimistotrendin myötä osa pelilaitteistaan tunnetuista valmistajista onkin alkanut tehdä myös koneita, jotka näyttävät uskottavalta myös ammattilaiskontekstissa.

Jos vertaa tämän vuoden uutuuksia edellisvuoteen, on tunnuslauseena kehitystyössä selvästi ollut ”nopeammin, isommin, helpommin”. Tietokoneet ovat toki joka sukupolveltaan nopeampia kuin edelliset, mutta Nvidian uudet GeForce RTX 30xx -näytönohjaimet sinkauttivat myös graafisen suorituskyvyn uusille kierroksille, mikä ilahduttaa sekä pelaajia että luovien töiden tekijöitä. Samalla entistä tehokkaampi rauta on onnistuttu pakkaamaan entistä pienempiin kuoriin. Enää ei ole hankala löytää konetta, joka riittää suoritustehoiltaan työhön kuin työhön mutta kulkee silti helposti mukana.

Myös näytöt ovat parantuneet. Jo vuosia Full HD 1920 x 1080 pikselin resoluutiolla on ollut normi, mutta nyt korkeamman resoluution näytöt alkavat yleistyä. Monessa laitteessa on jopa ollut OLED-näyttö kosketusominaisuuden lisäksi. Nämä hienoudet löytyvät tosin yhä vain kalleimmista koneista.

Mitä ottaa huomioon tietokoneostoksilla?

Kannettavat

Kun hankkii kannettavaa töihin tai opintoihin, ovat keveys ja paino (1-1,5 kg) tärkeässä roolissa. Akunkesto on hyvä tarkistaa, jotta työ- tai koulupäivän pärjää ilman laturia. Tehot ovat harvoin ongelma, kunhan koneessa on vähintään Intel Core i7 tai AMD Ryzen. Muistia on hyvä olla vähintään 8 GB RAM ja SSD-tallennustilaa 512 GB.

Pelikoneet

Pelatessa näytönohjain on tärkein komponentti. GeForce RTX 3070 ja RTX 3080 edustavat huippua, mutta edellisen sukupolven GeForce RTX 20xx malleista voi tehdä hyviä löytöjä. Muistia tarvitaan ainakin 16 GB RAM ja prosessoriksi sopii vähintään 10. sukupolven Intel Core i7 tai AMD Ryzen 9.

Näytöt

Jos käytät kannettavaa monta tuntia päivässä, on ulkoinen näyttö paras lahja, jonka voit itsellesi antaa. 27-tuumainen tai sitä suurempi näyttö vähintään QHD-resoluutiolla tarjoaa hyvin tilaa pitää useampia tiedostoja auki samanaikaisesti vaikkapa sähköpostiohjelman rinnalla. Kun valitsee näytön, jota voi kallistaa ja säätää korkeussuunnassa, takaa itselleen mukavimmat työskentelyolosuhteet.

Pelinäytöt

Pelinäytössä – olipa se sitten kannettavassa tai erillisenä laitteena – pitää olla vähintään 144 Hz:n virkistystaajuus ja 1 millisekunnin vaste. Toisaalta resoluutioksi riittää usein Full HD, sillä korkeampi resoluutio veisi turhaan näytönohjaimelta tehoja useamman pikselin laskemiseen.

Ehdokkaat vuoden parhaiksi tietokoneiksi ja oheislaitteiksi

Voittaja Vuoden parhaat tietokoneet ja oheislaitteet 2021-2022

Vuoden paras tietokone

Asus ProArt StudioBook 16 OLED

Hyvätuloisille luoville tekijöille

Viime vuosina Asus on monen muun tapaan hoksannut digitekijöiden arvon kohderyhmänä: graafiset suunnittelijat, videontekijät ja 3D-animaattorit vaativat nopeita koneita ja raskaan sarjan graafista suorituskykyä. Eivätkä he halua enää tyytyä pelikannettaviin.

Asus ProArt StudioBook 16 on Asuksen luoville tekijöille suunnatun malliston uusin tulokas. Kuori on valettu mustasta anodisoidusta alumiiniseoksesta. Kone on melko suuri mutta painaa kohtuulliset 2,4 kiloa.

Erottuva näyttö

Asus ProArt StudioBook 16:ssa on parhaita kannettavassa näkemiäni näyttöjä, jonka värit ovat eläväisen syviä sävyjä. Muut kannettavat näyttävät tämän rinnalla harmailta ja mattaisilta.

Kyseessä onkin 4K-resoluution – tai oikeammin WQUXGA-resoluution – OLED-näyttö. Harva ehkä oppii muistamaan moista lyhennettä muutamaa sekuntia pidemmäksi aikaa, mutta käytännössä sillä tarkoitetaan siis 3840 x 2400 pikselin resoluutiota. Näytössä on elokuvateollisuudessa käytetty 100-prosenttinen DCI-P3-väriavaruus, se on Pantone-hyväksytty ja mustakin on pimeämpää kuin kuun toinen puoli.

Ammattimainen graafinen työ edellyttää tarkkuutta – johon tämä näyttö yltää helposti – sekä nopeutta. 8-ytimisen AMD Ryzen 9 -prosessorin, muikean 32 GB:n RAM-muistin ja Nvidia RTX 3070 -näytönohjaimen voimin StudioBook 16 menee tehoiltaan monen pöytäkoneen ohi.

Asus ProArt StudioBook 16 on erittäin hieno kannettava graafiseen työskentelyyn. Tehoja riittää ja näyttö on niin värikäs ja kirkas, että tekee mieli lipaista Facebook-feedissä pyöriviä ruokakuvia. Asus Dial -ohjain ja yhdistetty kosketus- ja piirtolevy ovat kekseliäitä toimintoja, jotka voivat tehdä työskentelystä tehokkaampaa ja mukavampaa.

Vuoden paras oheislaite

Netgear Orbi RBK752 / RBK753 (AX4200)

Erityisen vakaa kotiverkko

Jos on yhtään isompi koti ja tarvitsee enemmän kuin yhden reitittimen hyvän kattavuuden saamiseksi, on mesh-verkko välttämätön älyteknologian toimimiseksi. Mesh-verkko koostuu useista satelliiteista, jotka sijoitellaan heikon verkkopeiton alueille. Näin kaikki kotiverkkoon liitetyt laitteet toimivat samassa verkossa, vaikka ne olisivatkin eri satelliittien alueilla.

Netgear Orbin yhdistäminen verkkoon sujuu näppärästi. Ensin ladataan Orbi-sovellus, sitten yhdistetään pääreititin valokuituvastaanottimeen tai olemassa olevaan reitittimeen (voi vaatia Orbin asettamisen AP-asetukselle), jonka jälkeen käynnistetään kotiverkko uudelleen. Lopuksi skannataan Orbin pohjasta löytyvä QR-koodi, sijoitetaan satelliitti haluttuun paikkaan ja skannataan siitäkin QR-koodi. Valmis! Nyt mesh-verkko on käytössä. Periaatteessa.

Netgear Orbi AX4200 on hintava verkko, mutta hinnalle on syynsä. Jos asuu yli 150-neliöisessä kodissa ja haluaisi hyödyntää valokuidun tarjoamat nopeudet kaikkialla kotona, ei halpa mesh-ratkaisu riitä. Ne ovat epävakaampia ja niiden nopeudet tippuvat heti, kun joutuu pääreitittimen peittoalueen ulkopuolelle.

Orbi AX4200 on hämmästyttävän luotettava järjestelmä, joka oikeasti tarjoaa nopean netin suurelle alalle. Kokeiltuani kaksiosaista RBK752-mallia ja saman valmistajan kolmen yksikön Nighthawk MK63 -systeemiä, suosittelen ehdottomasti satsaamaan AX4200:aan. Vaihtoehtona on halvempi systeemi, pettymys ja uusi säätökierros kaikkien kodin laitteiden yhdistämisen kanssa. Jep, tiedän nimittäin kokemuksesta, että ennen pitkää sitä haluaa siirtyä keskikertaisestä verkosta hyvään.

Vuoden paras pelitietokone

Razer Blade 14

Terävä kuin partaveitsi

Razer Blade 14 on pelikannettava, joka ei kuitenkaan tee itsestään numeroa. Musta ja linjakas kone menisi täydestä vakavahenkisessä bisnestapaamisessa, sillä vain kannen valaistu käärmelogo vihjaa koneen peliominaisuuksista.

Kuten ylelliseltä koneelta sopii odottaakin, on kannettavan kuori valmistettu alumiinista. Kokonaisuus vaikuttaa luotettavalta ja laadukkaalta, ja tyylikäs Razer Blade 14 vetoaa pelaajien lisäksi varmasti myös luovien alojen ammattilaisiin. Onkin huomattavaa, että yhdessäkään valmistajan tuotekuvassa Razer Blade 14:n ruudulla ei näy peliä.

16:9-kuvasuhteen näyttö täyttää kannen lähes täysin. Se ei ole yhtä värikäs ja kirkas kuin vaikkapa Asus ProArt StudioBook 16 -kannettavan OLED-näyttö, mutta nyt onkin kyse nopeudesta. 165 Hz:n virkistystaajuus riittää tosipelaajankin tarpeisiin mainiosti. Resoluutio on tavallista parempi QHD (2560 x 1440 pikseliä) eikä Full HD, kuten useimmissa 14-tuumaisissa kannettavissa ja pelikannettavissa muutenkin.

Razer ansaitsee kehut näppäimistöstään, joka tuntuu tarkemmalta ja tiukemmalta kuin kannettavissa yleensä, edes kalliimmissa koneissa näppäimistö ei yleensä ole näin hyvä! Ulkoreunoilla olevat näppäimet ovat kuitenkin pienemmät kuin mikä olisi ihanteellista – mutta se on hinta, jonka me pohjoismaalaiset saamme ääkköstemme vuoksi maksaa. Amerikkalaisille riittää vähempi määrä näppäimiä, ja koska suurin osa koneista myydään siellä, lähtee suunnittelukin heidän tarpeistaan.

Yhteenveto: Razer Blade 14

Razer Blade 14 on hurmaava pelikannettava, joka kätkee yllättävän kovat tehot pieneen kuoreensa. Jos kaipaa suorituskykyä ja etenkin graafista tehoa, jonka jaksaa viedä minne tahansa, on hankala löytää kilpailijaa, joka pääsisi vastaavaan teho-koko-suhteeseen. Tähän yhdistelmään pääseminen maksaa toki jonkin verran, mutta suorituskyvyn huomioiden hintaa ei ole liioiteltu.

Ääni & Kuva
Scroll to Top