Koti on siellä missä sydän on – ja toimisto siellä, minne tietokone sattuu mahtumaan. Kun työt muuttivat kotiin, muuttuivat kaikki vapaat tasot toimistoksi. Viime vuonna opimme viimeistään käyttämään kannettaviamme ihan missä tahansa: ruokapöydän ääressä, sängyssä, sohvalla, lattialla…
Se, millainen tietokone on paras itselle, riippuu käyttötarpeista ja budjetista. Jotkut tarvitsevat paljon suoritustehoa luodakseen 3D-mallinnuksia, videoita tai sisältöä printtiin. Toiset käyttävät konetta lähinnä viestittelyyn, nettiselailuun ja toimisto-ohjelmien pyörittelyyn. Joillekin kannettavuus ja koneen paino on tärkeintä kriteeristöä, jotta läppäriä jaksaa kantaa laukussa joka päivä. Ja sitten on vielä pelaajat, jotka vaativat viimeisimmät näytönohjaimet ja tehokkaimmat prosessorit.
Konttori kotona
LB Ääni & Kuva on perinteisesti keskittynyt kotikäyttöön tarkoitetun tekniikan testaamiseen. Viimeisen vuoden aikana olemme kuitenkin kirjoittaneet myös toimistolaitteista, sillä konttorin muutettua koteihin ovat työvälineet yhtäkkiä osa kotien varustelua.
Kotitoimistotrendin myötä osa pelilaitteistaan tunnetuista valmistajista onkin alkanut tehdä myös koneita, jotka näyttävät uskottavalta myös ammattilaiskontekstissa.
Jos vertaa tämän vuoden uutuuksia edellisvuoteen, on tunnuslauseena kehitystyössä selvästi ollut ”nopeammin, isommin, helpommin”. Tietokoneet ovat toki joka sukupolveltaan nopeampia kuin edelliset, mutta Nvidian uudet GeForce RTX 30xx -näytönohjaimet sinkauttivat myös graafisen suorituskyvyn uusille kierroksille, mikä ilahduttaa sekä pelaajia että luovien töiden tekijöitä. Samalla entistä tehokkaampi rauta on onnistuttu pakkaamaan entistä pienempiin kuoriin. Enää ei ole hankala löytää konetta, joka riittää suoritustehoiltaan työhön kuin työhön mutta kulkee silti helposti mukana.
Myös näytöt ovat parantuneet. Jo vuosia Full HD 1920 x 1080 pikselin resoluutiolla on ollut normi, mutta nyt korkeamman resoluution näytöt alkavat yleistyä. Monessa laitteessa on jopa ollut OLED-näyttö kosketusominaisuuden lisäksi. Nämä hienoudet löytyvät tosin yhä vain kalleimmista koneista.
Mitä ottaa huomioon tietokoneostoksilla?
Kannettavat
Kun hankkii kannettavaa töihin tai opintoihin, ovat keveys ja paino (1-1,5 kg) tärkeässä roolissa. Akunkesto on hyvä tarkistaa, jotta työ- tai koulupäivän pärjää ilman laturia. Tehot ovat harvoin ongelma, kunhan koneessa on vähintään Intel Core i7 tai AMD Ryzen. Muistia on hyvä olla vähintään 8 GB RAM ja SSD-tallennustilaa 512 GB.
Pelikoneet
Pelatessa näytönohjain on tärkein komponentti. GeForce RTX 3070 ja RTX 3080 edustavat huippua, mutta edellisen sukupolven GeForce RTX 20xx malleista voi tehdä hyviä löytöjä. Muistia tarvitaan ainakin 16 GB RAM ja prosessoriksi sopii vähintään 10. sukupolven Intel Core i7 tai AMD Ryzen 9.
Näytöt
Jos käytät kannettavaa monta tuntia päivässä, on ulkoinen näyttö paras lahja, jonka voit itsellesi antaa. 27-tuumainen tai sitä suurempi näyttö vähintään QHD-resoluutiolla tarjoaa hyvin tilaa pitää useampia tiedostoja auki samanaikaisesti vaikkapa sähköpostiohjelman rinnalla. Kun valitsee näytön, jota voi kallistaa ja säätää korkeussuunnassa, takaa itselleen mukavimmat työskentelyolosuhteet.
Pelinäytöt
Pelinäytössä – olipa se sitten kannettavassa tai erillisenä laitteena – pitää olla vähintään 144 Hz:n virkistystaajuus ja 1 millisekunnin vaste. Toisaalta resoluutioksi riittää usein Full HD, sillä korkeampi resoluutio veisi turhaan näytönohjaimelta tehoja useamman pikselin laskemiseen.