Kuulokkeita löytyy jokaiseen budjettiin ja kuviteltavissa olevaan tarpeeseen, ja olemme tehneet parhaamme valikoidessamme valtavasta joukosta oleellisimmat kategoriat ja parhaat tuotteet. Kaikkein halvimmasta hintaluokasta ei valitettavasti vieläkään löydy kuulokkeita, jotka ansaitsisivat paikkansa vuoden parhaiden kavalkadistamme, johon voittajat valitaan varsin tarkalla syynillä. Noin sadan euron hintaluokasta löytyy jo muutama poikkeus, joita voimme suositella.
Vastamelu, vastamelu, vastamelu
Jos pitäisi yksi kuuloketrendi nostaa viime vuodelta, niin se olisi vastamelu. Lähes joka kuulokemallissa on nykyään aktiivinen vastamelu, olipa kyseessä langaton tai täyslangaton nappikuuloke. Aktiivisen vastamelun kumppaniominaisuus on äänet läpipäästävä ja mikrofoneja hyödyntävä toiminto, joka tekee ympäristön äänistä ymmärrettäviä myös tiiviisti istuvien kuulokkeiden käyttäjille. Tämä toiminto – joka on joka valmistajalla hieman eriniminen – on tärkeä, kun liikkuu autoteiden läheisyydessä tai haluaa vaikkapa kahvilassa tehdä tilauksen kuulokkeita riisumatta.
Täysin langattomat kuulokkeet
Tämän päivän myydyin luokka on täyslangattomat nappikuulokkeet. Harvoinpa enää näkee kenenkään käyttävän langallisia kuulokkeita muutenkaan. Täyslangattomien premium-luokassa eli 150 eurosta ylöspäin vastamelu alkaa olla vakio. Kaikki tämän vuoden voittajakuulokkeet on varustettu aktiivisella vastamelulla, myös Basic-luokassa.
Langalliset kuulokkeet
Perinteisimmät kuuloketyypit eli johdolla varustetut sankakuulokkeet löytyvät nykyään pääosin kahdesta kategoriasta: ne ovat joko kaikkein halvimpia tai sitten nimenomaan kallista highend-luokkaa, jossa kuulokkeista saa pulittaa useita satoja euroja. Langattomat kuulokkeet ovat usein kätevin vaihtoehto, esimerkiksi kuusimetsässä lenkkeillessä. Sitä paitsi kaikissa puhelimissa ei enää ole kuulokeliitäntää, jolloin monen arkikäytössä langattomat kuulokkeet ovat ainoa vaihtoehto.
Mutta jos haluaa kaikkein parasta äänenlaatua, on johto edelleen tärkeä, sillä langattomasti siirtyvä ja aina jollain tapaa pakattu ääni ei yllä laadultaan pakkaamattoman äänen tasolle. Tällaisessa tapauksessa pitää olla valmis maksamaan ekstraa paitsi itse kuulokkeista, myös investoimaan kuulokevahvistimeen. Ja se taas helposti tuplaa kokonaisuuden hinnan.
Tämän vuoden voittajakuulokkeet langallisista malleista sijoittuvat hintahaarukkaan 300–1 500 euroa.
Langattomat sankakuulokkeet
Langallisia sankakuulokkeita enemmän myydään langattomia. Liikkumisen helppous menee silloin äänenlaadun edelle, sillä osa musikaalisuudesta menetetään aina ääntä pakatessa langattomaan muotoon. Onneksi nykyään käytössä on yhä parempia koodekkeja, jotka mahdollistavat laadukkaamman äänensiirron Bluetoothin kautta, ja ne toimivatkin varsin hyvin. Langattomat kuulokkeet ovat ehdottomasti varsinkin puhelimen kautta soitetun musiikin kanssa näppärin vaihtoehto, joiden kanssa ei tarvitse murehtia äänilähteen vaikutuksesta äänenlaatuun, sillä kaikki digitaalinen muuntaminen ja vahvistus tapahtuu kuulokkeissa itsessään. Langattomia sankakuulokkeita on tätä nykyä jo hankala löytää ilman aktiivista vastamelua.
Hyvät langattomat sankakuulokkeet saa 200 eurolla ja parhaat maksavat yli 300 euroa.
Kuulokkeet konttoriin
Pandemia ja lisääntynyt kotitoimistolla työskentely toi markkinoille vyöryn toimistokäyttöön tarkoitettuja kuulokemalleja. Ne ovat mikrofoneilla varustettuja malleja, joiden tarkoitus on tehdä videopalavereista mahdollisimman selkeän kuuloisia ja parantaa myös puheluiden äänenlaatua jättäen kädet samalla vapaaksi. Ehdimme testata vuoden aikana joitakin työkuulokemalleja, ja muutama ilahdutti myös hyvällä äänenlaadullaan musiikkia kuunnellessa.
4 nopeaa neuvoa: näin saat eniten irti kuulokkeistasi
1) Käytä vahvistinta
Tämä neuvo koskee vain langallisia kuulokkeita. Niistä saa parhaimman äänenlaadun, kun kytkee ne kuulokevahvistimeen, jossa mielellään on sisäänrakennettu DA-muunnin. Hyvät kannettavat vahvistimet maksavat noin satasen, mutta viisi kertaa kalliimpiakin on tarjolla. Kiinteät kuulokevahvistimet, joita pidetään pöydällä, maksavat tavallisesti 300–500 euroa tai enemmänkin.
2) Hyödynnä taajuuskorjainta
Joidenkin kuulokkeiden kanssa tarjotaan mobiilisovellus, josta löytyy taajuuskorjain (EQ). Sitä voi käyttää äänen tasapainottamiseen mieleisekseen eli säätää basson, keskirekisterin ja diskantin määrää. Jos kuulokkeilla ei ole omaa sovellusta tai sovelluksesta puuttuu taajuuskorjain, voi käyttää myös kolmannen osapuolen korjainta, mutta silloin on yleensä pakko kuunnella musiikkia vain kyseisen sovelluksen kautta.
3) Tarkista äänilähteesi
Huono MP3 ei kuulosta loistavalta edes highend-kuulokkeilla. LB Ääni & Kuvan toimitus suosiikin hifilaatua toistavia suoratoistopalveluita, kuten Tidalia, Qobuzia ja nykyään myös Apple Musicia, kompressoitua ääntä välittävien palvelujen, kuten Spotifyn ja YouTube Musicin sijaan. Asialla on eniten merkitystä langallisten kuulokkeiden käyttäjille, sillä Bluetooth-siirto pakkaa ääntä joka tapauksessa.
4) Huolehdi kuulokkeiden puhtaudesta
Kuulokkeisiin kertyy ajan mittaan likaa ja pölyä, varsinkin korviin työnnettäviin kuulokenappeihin. Nappikuulokkeita voi putsata esimerkiksi pumpulipuikon tai hammastikun avulla, ja sankakuulokkeet tykkäävät, kun niitä puhdistaa nihkeällä liinalla tai kuivalla mikrokuitupyyhkeellä. Kokonaan vedenkestäviä kuulokemalleja voi huuhtaista hanan alla.