Kannettava tietokone on näppärä, kun tarvitsee kuljettaa töitä laukussa, mutta jos tarvitsee tehdä muutakin kuin vastailla sähköposteihin tai käytellä tekstinkäsittelyohjelmaa, loppuu näytöstä tila kesken. Luovaan työhön, kuten kuvien ja videoiden käsittelyyn tarvitaan enemmän ruutupinta-alaa!
Ensikohtaamisemme tuplanäyttöisen Asus ZenBook Pro Duo UX581 -kannettavan kanssa oli miellyttävä. Näppäimistön yläpuolelle sijoitettu toinen näyttö toimi ilahduttavan hyvin täysikokoisen OLED-näytön rinnalla.
Uusi ZenBook Pro Duo, mallinumeroltaan UX582, on edelleen kahdella näytöllä varustettu kone, mutta toki siihen on tehty päivityksiä tehokkaamman prosessorin ja näytönohjaimen muodossa. Lisänäyttöä on korostettu lisää – kirjaimellisesti. Kun kannen avaa, pienempi näyttö kallistuu ylöspäin, mikä tekee työskentelystä mukavampaa ja toimii myös jäähdytyksen suhteen paremmin. Jäähdytykselle onkin tarvetta, sillä prosessori ja näytönohjain kuumentavat konetta ihan kunnolla, kun kannettavan laittaa töihin. Vaikka tuulettimet hurisevat täysillä, kuumenee kone tuntuvasti, samoin kuin kaikki sen lähellä.
Lue myös: Asus ProArt StudioBook 16 – Kallista karkkia graafisiin töihin
132 prosenttia näyttöä
PC-valmistajat keulivat mieluusti niin sanotulla screen-to-body-ratiolla eli koneen rungon ja näytön välisellä suhteella. Tavallisesti 85 % on hyvä luku, mutta kahdella näytöllään ZenBook Pro Duo vie ylivoimaisen voiton kaikista älyttömällä 132 prosentin rungon ja näytön suhteellaan!
Päänäyttönä on 4K-resoluution OLED (3840 x 2160 pikseliä), joka on lähes – mutta ei ihan – yhtä värikäs ja kirkas kuin juuri testaamamme Asus Pro Art StudioBook 16 -koneen näyttö. Erotuksena siihen Duon päänäyttö tottelee kosketusta.
Myös näppäimistön yllä on kosketusnäyttö, nimeltään SceenPad Plus. Vaakasuunnassa se on 4K-resoluution näyttö mutta pystysuunnassa on vain 1100 pikseliä johtuen ruudun 3:1-kuvasuhteesta. Päänäytöstä poiketen paneeli edustaa IPS-tyyppiä.
Kannettavan kahdella näytöllä työskentely sujuu kuten kahden ulkoisen näytön kanssa: Windows-työpöydän saa laajennettua molemmille ruuduille, jolloin ikoneja ja ikkunoita voi raahata näyttöjen välillä.
Työkalut
Lisänäyttö on omimmillaan Photoshopin, Premiere Pron ja Auditionin kaltaisten ohjelmien kanssa, kun työkalupalkit ja aikajanat saa pidettyä koko ajan näkyvissä ilman, että ne vievät tilaa päänäytön varsinaiselta sisällöltä.
ZenBookit ovat ylellisiä kapistuksia, ja Pro Duo on tehty muiden mallien tapaan harjatusta alumiinista, joka on tyylikkään tummansininen. Kone ei ole erityisen litteä tai kevyt, ja se on suorastaan lihonut pari milliä ja parisataa grammaa sitten viime sukupolven.
Näppäimistö on aivan erinomainen (kuten tähän hintaan kuuluukin!). Kosketuslevy toimii myös numeronäppäimistönä, mikä on fiksu ominaisuus. Harmillisesti näppäimistö ja kosketuslevy on sijoitettu hieman hankalasti. Näppäimet on työnnetty aivan reunoille asti ja kosketuslevy löytyy näppäimistön oikealta puolelta, jotta lisänäytölle on saatu raivattua mahdollisimman paljon tilaa.
Työskentely sujuu silti melko ergonomisesti, vaikkakin useimmat varmasti liittäisivät koneeseen joka tapauksessa ainakin ulkoisen hiiren, ehkä myös erillisen näppäimistön.
Lisää liitäntöjä, kiitos!
Liitäntöjä on karsittu, mikä voi hankaloittaa työskentelyä. USB-C-portteja on kyllä kolmin kappalein tarjolla, mutta USB-A-portteja vain yksi, vaikka kuitenkin useimmat hiiret, näppäimistöt ja ulkoiset kovalevyt edelleen käyttävät A-tyyppiä.
Kunnon luova työ vaatii kunnon rautaa ja ZenBook Pro Duo UX582 -testikannettava olikin varustettu 8-ytimisellä Intel Core i9 -prosessorilla, Nvidia GeForce RTX 2070 -näytönohjaimella, 32 GB:n RAM-muistilla ja 1 TB:n SSD-tallennustilalla.
Benchmarkit
Intel Core i9-10980HP on kymmenennen sukupolven prosessori kahdeksalla ytimellä, 16 säikeellä ja 2,4 GHz:n kellotaajuudella. Malli ei siis ole uusinta uutta mutta silti huippumalli yhtä kaikki. Geekbench-tulokset 6 709 pistettä (multicore) ja 1 234 pistettä (singlecore) ovat siinä mielessä hyvät mutta eivät mitenkään ihmeelliset. PC Mark 10 -toimisto-ohjelmatesti antaa 5 770 pistettä eli kutakuinkin saman tuloksen kuin edeltäjässään, jossa tosin oli edullisempi kuudella ytimellä varustettu i7-prosessori.
Kun kyseessä on luoville tekijöille suunnattu kone, on näytönohjaimella iso rooli. 3DMark TimeSpy -tulos 8 910 onkin erinomainen. Se on silti hiukan hitaampi kuin esimerkiksi Asus Zephyrus M16 -koneessa, jossa rauta on näyttöä lukuun ottamatta samanlaista ja hintaa kolmanneksen vähemmän. Sama juttu 3DMark Fire Striken kanssa: 18 003.
Asus on huolehtinut ZenBook Pro Duo UX582:n akunkestosta hyvin: PCMarkin akkutestissä kone jaksoi pyöriä lähes kaksi ja puoli tuntia, mikä ei ole erityisen pitkä aika sinänsä mutta kuitenkin melkein tuplasti edeltäjään verrattuna.
Asus ZenBook Pro Duolle on vaikea löytää vertailukohtia. Millään muulla kannettavalla ei ole näin isoa näyttöpinta-alaa, varsinkaan 15-tuumaisen kuoressa. Ammattilaiskäyttäjistä on kova kisa, joista pahimpia vastustajia on tällä saralla edelleen varsin suosittu Apple. Apple ei kuitenkaan tarjoa kannettavia, joissa olisi OLED-näyttö, eikä ylipäätään kahden näytön malleja.
Asus ZenBook Pro Duo UX582: Yhteenveto
Asus ZenBook Pro Duo UX582 on ainutlaatuinen kannettava luovien töiden ammattilaisille. Lisänäyttö on täydellinen työkaluvalikoiden ja pienten ohjelmien esillä pitämiseen, jolloin ne eivät vie tilaa työpöydän varsinaiselta ohjelmalta. Suuri OLED-kosketusnäyttö on vain todella hieno, ja koneessa riittää tehoja ja graafista suorituskykyä. Ikävä kyllä vastaavasti myös hinta on korkea. Jos tällaiselle näyttöpinta-alalle ei ole tarvetta, on Asuksen oma ProArt StudioBook 16 kiinnostava ja edullisempi vaihtoehto.