Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Bang & Olufsen Beoplay EQ

Kuulokkeilla pahaa maailmaa vastaan

Beoplay EQ Bang & Olufsenin ensimmäinen vastamelulla varustettu täysin langaton kuulokemalli.

/ 02.08.2021 - 18:20
Bang & Olufsen Beoplay EQ

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Kotelon voi ladata langattomasti. Puhdas ja kauniin erotteleva ääni. Ensimmäiset B&O-nappikuulokkeet vastamelulla.
  • Kalliit! Vastamelu tekee äänikuvasta suljetun. Napit tippuvat herkästi korvista.

Bang & Olufsen on viime aikoina tuonut langattomia kuulokemalleja markkinoille sellaista tahtia, että heikompaa hirvittää. Pelikuulokemalli Beoplay Portal ja lippulaivamalli Beoplay H95 ovat vain muutamia esimerkkejä tanskalaismerkin tuoreista kuulokkeista.

Beoplay EQ on edellä mainittuja fyysisesti paljon pienempi, onhan kyseessä täysin langaton nappikuulokemalli – ja ensimmäistä kertaa B&O:n historiassa, aktiivisella vastamelulla (ANC) varustettu sellainen.

Beoplay EQ 0020
Beoplay EQ on B&O:n ensimmäinen vastamelulla varustettu nappikuulokemalli. Kuva: Bang & Olufsen

Hinnan puolesta uusi EQ-malli asettuu hieman Beoplay E8 3. sukupolven mallin yläpuolelle, mutta vaikka E8 onkin yhä myynnissä, on vaikea kuvitella syytä, miksi joku valitsisi lähes samaan hintaan sen, kun EQ tarjoaa lisäksi vastamelun.

Langattomissa nappikuulokkeissa ei ole tilaa fyysisille ohjausnapeille, joten kaikki säätely tapahtuu hipaisuin ja paineluin. Komennot eivät aina ole ihan loogisia, mutta näin pienen tilan ollessa kyseessä juuri parempaa ei voi odottaa. Harmillisesti tilanpuutteen seurauksena päätyy usein säätämään volyymia, kun yrittää vain työntää napit istumaan tiukemmin korviin. Nämä kuulokenapit nimittäin vaativat usein asennon korjailua.

Beoplay EQ 0066

Kaikki säädöt tapahtuvat koskettamalla ja painelemalla kuulokenappeja. Kuva: Bang & OlufsenKuulokkeiden mukana toimitetaan neljät erikokoiset silikonisovitteet ja memory foam -pehmusteet. Ikävä kyllä E8 Sport -mallista tuttuja siivekkeitä, jotka pitävät kuulokenapit paremmin paikoillaan, ei ole tarjolla.

Akunkesto on tämän päivän nappikuulokkeille tavallinen: akku kestää 5,5-6,5 sen mukaan, käyttääkö vastamelua ja hifitasoista aptX Adaptive -koodekkia äänensiirtoon vai pakatumpaa AAC-koodekkia. Latauskotelosta saa ladattua kuulokkeet kaksi kertaa täyteen. Kotelon itsessään voi ladata USB-C-piuhalla tai langattomasti – näppärää!

Bluetooth-yhteyden laatu on täysin langattomien kuulokkeiden kanssa kriittisempää kuin tavallisten langattomien kuulokkeiden kohdalla. Kumpikin nappikuuloke pitää onnistua yhdistämään soittimeen erikseen ja sitten vielä toisiinsa, jottei ääneen synny outoa kaikua. Testijakson aikana yhteys pelasi pääosin hyvin, mutta sitäkin sattui, että toinen tai molemmat kuulokenapeista hukkasivat yhteyden.

Ei mitkään lenkkikuulokkeet

Beoplay EQ ei ole treenikuulokemalli toisin kuin E8 Sport. Kuulokkeet kestävät kyllä vettä (IP54), mutta niissä ei ole väkäsiä tai siivekkeitä, jotka pitäisivät napit paikoillaan juostessa tai hyppiessä. Päinvastoin; Beoplay EQ istuu huonommin kuin muut testaamani nappikuulokkeet. Vilkkaalla tiellä kävellessäni piti tosissaan pitää huolta, etteivät kuulokenapit yhtäkkiä tippuisi keskelle suojatietä.

Beoplay EQ 0024
Latauskotelosta saa kaksi täyttä latauskertaa ja kotelon itsensä voi ladata langattomasti. Kuva: Bang & Olufsen

Massasta poiketen Beoplay EQ ei tue puheohjausta. Tämä on ollut tietoinen valinta, jolla Bang & Olufsen on saanut hintaa edullisemmaksi, eivätkä kuluttajat sankoin joukoin vaadi puheohjattavuutta kuulokkeilta. Täysin langattomien kuulokkeiden kohdalla puheohjaus olisi tosin perusteltua, sillä äänikomennoilla olisi helppo välttyä hankalasti muistettavilta painallusyhdistelmiltä.

Toisaalta EQ on varustettu aptX Adaptivella, joka mahdollistaa CD-laatuisen musiikintoiston.

Muiden Bang & Olufsenin tuotteiden tapaan Beoplay EQ tottelee Bang & Olufsen -sovelluksen käskyjä. Sovelluksesta voi säätää taajuuskorjainta sekä vastamelun ja äänten läpipääsyn tasoa.

Tätä ominaisuutta emme kuitenkaan päässeet kokeilemaan käytännössä, sillä saimme kuulokkeet testiin ennen virallista julkaisupäivää eikä vastamelun ja äänten läpipääsyn portaaton säätö ollut silloin vielä saatavilla sovelluksessa.

Äänenlaatu

Äänen suhteen odotuksemme olivat korkealla: Bang & Olufsenilla on tapana tehdä todella hyvältä kuulostavia kuulokkeita. Ja sitä paitsi tämänhintaiselta tuotteelta sopii odottaakin laatua.

Beoplay EQ 0007
Kuva: Bang & Olufsen

Bassontoisto tuottaa eniten ongelmia EQ:lle, sillä kuulokenapit pitäisi saada istumaan tiukasti korvakäytävään, jotta basso tuntuisi kunnolliselta. Kun napit saa kohdilleen, on basso yllättävän vakaa ilman kovaa volyymia – ja silti eri soittimet erottuvat hyvin.

Keskirekisteri on Beoplay EQ:n parasta antia. Laulu toistuu niin yksityiskohtaisesti, että hifinörtitkin pääsevät nauttimaan suosikkiensa uusista vivahteista.

Myös diskantti on erinomainen. Ainakin jos unohtaa kuulokkeiden isoimman myyntivaltin eli vastamelun.

Kun vastamelu on päällä, äänikuva kutistuu ja musiikin ilmavuus ja avoimuus katoavat. Tällainen vastamelun aiheuttama kopperotunnelma ei ole vain Beoplay EQ:n vaiva, vaan kaikissa vastamelukuulokkeissa on enemmän tai vähemmän samaa vikaa. Tällä kertaa ero ääneen ilman vastamelua on kuitenkin huomattava – mutta on toki muistettava, että hälyisissä ympäristöissä musiikki kuulostaisi ilman vastamelua vielä huonommalta.

Bang & Olufsen tunnetaan tyylikkäästä designistaan ja ylellisestä laadustaan. Tämän mallin kohdalla laatu ei ole järin näkyvää sorttia, kun kuuloke työnnetään lähes kokonaan korvaan. Äänen puolesta kilpailu on kovaa, sillä lähes kaikki vaihtoehdot ovat tätä edullisempia. Samasta hintakategoriasta löytyy kuitenkin myös kilpailua esimerkiksi Bowers & Wilkinsin PI7-kuulokkeiden muodossa, jotka ovat edelleen mielestämme ylellisistä vastamelukuulokkeista parhaat.

Yhteenveto

Bang & Olufsen Beoplay EQ on Bang & Olufsenin ensimmäinen vastamelunappikuuloke, mutta muilla merkeillä keksintö on kaikkea muuta kuin uusi – ja useimmat myös tarjoavat vastaavaa edullisemmin. Beoplay EQ kuulostaa hyvältä ja toimii hyvin ja ansaitsee erityismaininnan aptX Adaptiven tarjoamisesta, vaikkakaan se ei riitä perustelemaan muita kalliimpaa hintaa. Vaihtoehtona voi harkita lähes samanhintaista Beoplay E8 -mallia, jossa on aktiivisen vastamelun sijaan elektronisesti toteutettu hälynvaimennus.

Karakter
Bang & Olufsen Beoplay EQ
Premium
John Hvidlykke
(s. 1964): Toimittaja. John on pyörinyt tekniikkatoimittamisen maailmassa jo vuodesta 1982 (!) ja LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 2013. Hän on työskennellyt monipuolisesti eri rooleissa ja eri medioissa sekä kirjoittanut kirjoja ja oppaita IT-puolelta. John kirjoittaa LB-sivustolle hifi-, kaiutin-, tietokone-, peli- ja historia-aiheista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Entistä parempi AirPods

Luokkansa parhaimmistoa

Hightech-napit

Harvinaista luksusta

Kelpo kokonaisuus

Ikkuna auki musiikkiin

Suljettua luksusta

Entistäkin kestävämpi?

Musiikkia lenkkipolulle

Avointa äänikuvaa suljetussa tilassa

Laatulangattomat kesäksi

Parasta ääntä metsästämässä

Ääni & Kuva
Scroll to Top