Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

TESTISSÄ: Sony Xperia 1 III

Kolmas kerta ja täysosuma

Xperia 1 III on ehkäpä Sonyn kaikkien aikojen paras puhelin. Edeltävien mallien parhaat ominaisuudet ovat yhä mukana, ja tärkeissä paikoissa on tehty hyviä päivityksiä.

/ 12.07.2021 - 09:01
Sony Xperia 1 III

  • Paras kamera puoliammattimaiseen kuvaukseen. Korkearesoluutioinen 21:9-formaatin OLED-näyttö on varustettu markkinoiden parhaimpiin kuuluvalla 120 Hz:n virkistystaajuudella – mobiilit elokuvaelämykset ovat tässä parhaimmillaan. Lisäksi puhelimen suorituskyky on erinomainen, erillinen kameralaukaisin kätevä, langaton lataus onnistuu ja äänenlaatu on harvinaisen hyvä.
  • Kameralla on edelleen joissain tilanteissa valotusongelmia.

Sony haluaa tehdä hajurakoa mobiilimarkkinoiden muihin toimijoihin, mikä tuli selväksi viimeistään viime vuonna, kun japanilaisjätti julkaisi Xperia 1 -mallin, joka oli Sonyn innovatiivisin kännykkä vuosiin.

Sony noudattelee tuttua Alpha-kameroista tuttua nimeämispolitiikkaansa, jossa mallinumero säilyy ja uudet sukupolvet merkitään roomalaisin luvuin: Mark I, Mark II ja Mark III. Tällä logiikalla vuoden 2020 uusi huippumalli oli nimeltään Xperia 1 II.

Tänä vuonna mallista saadaan jo kolmas sukupolvi eli Sony Xperia 1 III, ja kuten viime vuonnakin, kyseessä on päivitetty ja paranneltu versio vanhasta täysin uuden mallin sijaan.

Sony Xperia 1 III
Sony Xperia 1 III on aivan saman näköinen kuin edeltäjänsä. Etupuolella on tyylikäs Gorilla Glass Victus ja takana Gorilla Glass 6. Kuva: Peter Gotschalk

Rakenne ja ulkonäkö

Ei siis ole yllätys, että Sony Xperia 1 III näyttää samalta kuin edellinen versiokin. Tyylikäs puhelin on etupuoleltaan Gorilla Glass Victus -lasia ja takaa Gorilla Glass 6 -lasia. Lasien välissä kulkee metallikehys. Kuten viimeksikin, on puhelimesta tarjolla kaksi värivaihtoehtoa: musta ja violetti. Lasisesta takaosasta huolimatta pinta on mattainen, mikä tekee siitä paitsi helpommin näpeissä pysyvämmän, myös huolettomamman sormenjälkien kannalta.

Kahden edeltäjänsä tapaan tämänkin vuoden mallissa on 21:9-formaatin näyttö. Sen ansiosta puhelin on ohut ja pitkä, mikä myöskin helpottaa puhelimen pitämistä kädessä siitä huolimatta, että näyttö on 6,5-tuumainen. Sony on vielä lisännyt yläosaan hiukan tilaa mahduttaakseen etukameran ja kaiuttimen näytön ulkopuolelle.

Kameramoduuli on takapuolella vasemmassa yläkulmassa. Yhtenä syynä sijoitteluun on ainakin kuulokeliitännän mahduttaminen mukaan, mikä ilahduttanee audiofiilejä.

Sormenjälkilukija on integroitu oikeassa reunassa olevaan virtanappiin. Samalla sivulla on myös volyyminappi ja kameralle omistettu oma nappinsa, mikä on harmillisen harvinainen ylellisyys tämän päivän puhelimissa.

Sony Xperia 1 III
Sony Xperia 1 III on Xperia 1 -sarjan ensimmäinen puhelin, jossa on 120 Hz:n virkistystaajuudella varustettu näyttö. Kuva: Peter Gotschalk

Näyttö

Monissa tämän hetken lippulaivapuhelimissa sen sijaan on 120 Hz:n näyttö: esimerkiksi Samsung Galaxy S21 Ultrassa, OnePlus 9 Prossa ja Xiaomi Mi 11 Ultrassa. Nyt myös Sony lukeutuu tähän joukkoon, sillä Xperia 1 III on Xperia 1 -sarjan ensimmäinen malli 120 Hz:n virkistystaajuudella. Kuten ennestään tiedämme, tarkoittaa korkeampi virkistystaajuus sulavampaa käyttäjäkokemusta esimerkiksi kotinäyttöä tai valikoita selatessa.

Muuten näyttö on sama kuin viime vuoden mallissakin: 4K OLED, jonka Creator Mode tekee kuvasta värikkään ja luonnollisen. Tekniikan ansiosta kuvan värikirjo on laajempi, ja 10-bittinen HDR toistaa värisiirtymät vivahteikkaammin.

Tällä hetkellä muun muassa Netflix tukee kyseistä tekniikkaa, ja sen kuvanlaatu onkin todella vaikuttava. Sonyn puhelimessa kuva on kuin elokuvateatterissa tai markkinoiden parhaissa televisioissa, ja erityisen vaikuttava elämys syntyy tietysti, mikäli katsottava sisältö on tehty 21:9-formaattiin. Netflixissä noin kolmasosa elokuvista on tätä kuvasuhdetta, mutta suurin osa sarjoista on muotoa 18:9. Ikävä kyllä niiden kohdalla kuvan oikeaan ja vasempaan laitaan ilmestyy mustat palkit. Mutta asian kanssa voi kyllä elää, kun vastineeksi pääsee nauttimaan elokuvista kunnon formaatissa.

21:9-formaatin ansiosta puhelimen ruudulla voi myös toistaa kahta sovellusta yhtä aikaa 21:9-moni-ikkuna-asetuksella, joka toimii erinomaisesti. Sonyn Side Sense -toiminto, jonka on tarkoitus helpottaa sovellusten avaamista asettamalla sormi näytön reunaan, ei toimi yhtä hyvin ja käy nopeasti ärsyttäväksi.

Sony Xperia1III side
Sormenjälkilukija on integroitu oikeassa reunassa olevaan virtanappiin. Samasta paikasta löytyvät myös volyyminappi ja kameralle omistettu nappi. Kuva: Peter Gotschalk

Ääni

21:9-formaatin luoma tunnelma vahvistuu, jos Sony Xperia 1 III:een yhdistää kunnolliset kuulokkeet. Edeltäjästään poiketen puhelimessa on tosiaan kuulokeliitäntä, joka tukee kaiken lisäksi Dolby Atmosta ja Hi-Res Audiota, mukaan luettuna Sonyn omaa LDAC-formaattia ja DSEE Ultimate -tekniikkaa. Uutta viime vuoden malliin verrattuna on Sonyn 360 Spatial Sound. Tekniikka on vastaava kuin Apple Spatial Audiossa – josta kerromme enemmän täällä – ja tarjoaa kolmiulotteista ääntä, joka tekee musiikista aidomman oloista.

Applen ratkaisu toimii vain Apple Musicin ja Applen omien kuulokkeiden, kuten AirPods Pron ja AirPods Maxin kanssa, mutta 360 Spatial Sound toimii useiden suoratoistopalveluiden kanssa. Tidalilla esimerkiksi on oma”360 Reality Audio” -osastonsa, mutta myös Deezeristä ja nugs-netistä löytyy ”kolmiulotteista” musiikkia. Sonyn tekniikkaa vaatii tosin myös Sonyn kuulokkeet tai kaiuttimet, eli ilman vaikkapa WH-1000XM4-kuulokkeita tai SRS-XB33-kaiutinta ominaisuutta ei saa käyttöön.

Kamera

Kahden edeltäjänsä tapaan Xperia 1 III on varustettu kolmoiskameralla ja etäisyyttä mittaavalla 3D iToF -sensorilla. Viime vuoden mallin mukaisesti nytkin tarjolla on 24 mm:n laajakuvalinssi 12 Mp:n resoluutiolla, saman resoluution 16 mm:n ultralaajakuva sekä 12 Mp:n teleobjektiivi. Jotakin uuttakin on, ja vieläpä jotakin, mitä emme ole aiemmin puhelimessa nähneet: telefotolinssissä on erityisen periskooppitekniikan ansiosta vaihteleva polttoväli, joten se osaa ostaa vaihtaa sujuvasti polttoväliä 70–105 mm:n välillä. Sony käyttää tätä ratkaisua vaihtoehtona perinteiselle optiselle zoomille (70 mm tuottaa 2,9-kertaisen zoomin ja 105 mm 4,4-kertaisen), mikä on itse asiassa nopeutensa ansiosta aika nerokas ratkaisu. Kaikissa kolmessa linssissä on myös Dual Phase Detection -automaattifokus, joka tekee kuvista erittäin tarkkoja myös haastavissa olosuhteissa.

Photography Pro -sovellus tuli jo viime vuoden puhelimen mukana, mutta uutta on se, että se korvaa kokonaan tavallisen kamerasovelluksen.

Xperia1_III_HDR_fail iPhone_HDR
<
>
Kun kuvassa on suuri kontrasti valoisimpien ja varjoisimpien paikkojen välillä, on Sony Xperia 1 III:n ongelmia valotuksen suhteen. Kuva: Peter Gotschalk

Vain yksi kamerasovellus

Photography Pro on käytännössä sama asia kuin Sonyn Alpha-kameroiden käyttöliittymä, ja manuaaliset asetukset valotuksen, valkotasapainon, suljinnopeuden ynnä muiden suhteen tapahtuu samalla lailla. Kamera on muutenkin saanut vaikutteita Alpha-kameroilta esimerkiksi kuvattavan kohteen silmiä seuraavan ja niihin tarkentavan Real-Time Eye-AF:n muodossa.

Se, että Sony tuo oman ammattilaissovelluksensa puhelimiinsa on merkki siitä, että valmistaja tuntee yleisönsä: moni Xperian uskollinen käyttäjä pitäytyy Sonyn kännykässä juuri siksi, että se toimii saumattomasti Sonyn järjestelmäkameroiden kanssa. Ja olihan kahden kamerasovelluksen kanssa säätäminen melko sekavaa Xperia 1 II:n kohdalla.

Toisin sanoen Xperia 1 III on ehkäpä markkinoiden kiinnostavin puhelin valokuvaamisesta kiinnostuneille kännykkäkuvaajille, jotka tykkäävät tehdä manuaalisia säätöjä. Tosiharrastajille on tarjolla myös Cinema Pro -sovellus, jonka Sony esitteli jo 2019 ensimmäisen Xperia 1 -mallin yhteydessä. Sovelluksen kautta voi nauhoittaa 2K-resoluution 10-bittistä HDR-videota 1 120 fps:n nopeudella sekä 21:9-kuvasuhteen 4K HDR -videota nopeudella 24/25/30/60 fps. Myös 4K HDR slow motion -video 120 fps:n nopeudella onnistuu. Moisen ylellisyyden idea on mahdollistaa elokuvatasoisia videoita (elokuvastandardi on 21:9-formaatti 24 fps:n nopeudella), joten toki Cinema Pro tarjoaa runsaasti väriasetuksia – Looks – jotka säätävät värikäyrää, kontrastia ja kylläisyyttä, jotta valmis video muistuttaa valitun genren yleistä ilmettä.

 

kirke1 kirke2 kirke3 kirke4
<
>
Leipzigin kirkontorni kuvattuna ultralaajakuvalla, laajakuvalla, 70 mm:n telellä ja 105 mm:n telellä. Kuva: Peter Gotschalk)

Tavallisetkin kännykkäkuvaajat huomioitu

Jos et tunnista itseäsi äsken kuvastusta eivätkä manuaaliset säädöt kiinnosta, niin Photography Pro tarjoaa myös Basic-nimisen toiminnon, joka näyttäytyy käyttäjälle samanlaisena yksinkertaisena käyttöliittymänä kuin vanha kamerasovellus. Näin amatöörikuvaajienkin on helppo ottaa kuvia.

Tässä kontekstissa on hyvä korostaa, että Sony Xperia 1 III on monilta osin edeltäjiään parempi puhelin. Xperia 1 II -mallilla oli esimerkiksi ongelmia joka kerta, kun kamerasovelluksesta vaihtoi kolmen polttovälin – ultralaajakuvan, laajakuva ja telefoton – välillä. Vaihto kesti lähes sekunnin, mutta nyt ongelma on korjaantunut ehkäpä yksinkertaisesti siksi, että sovellus on mennyt vaihtoon. Nyt polttovälin vaihtaminen sujuu salamannopeasti.

Sony Xperia 1 III:a sopii ylistää myös uudesta AI-superresoluutiozoomista, joka toimii digitaalisena makrolinssinä ja sallii kuvaajan pääsyn hyvin lähelle kuvattavaa kohdetta. Plussaa myös ehkäpä hieman ylenkatsotusta 3D iToF -linssistä, joka tekee haluttuihin kuviin erinomaisen bokehin.

Kaikkea ei kuitenkaan ole saatu korjattua, sillä edeltäjiensä tapaan Xperia 1 III on herkkä yli- tai alivalottamaan kuvia.

Puhelimen kamerasovelluksesta ei nimittäin saa manuaalisesti laitettua HDR:ää päälle tai pois, ellei ole täysin manuaalisten säätöjen osiossa. Automaattiasetuksilla ohjelmisto siis aktivoi HDR:n aina, kun olosuhteet sitä vaativat. Omat testikuvailuni kuitenkin osoittavat, ettei ominaisuus toimi ihan halutulla tavalla, sillä usein kuva on joko yli- tai alivalottunut.

Toisin kuin monilla tämän hintaluokan puhelimilla Xperia 1 III -mallissa ei ole yökuvausasetusta. Sellaista ei löydy iPhone 12 Pro- tai 12 Pro Max -malleistakaan, mutta iPhonella saa kuitenkin hämärässäkin hyviä kuvia, toisin kuin välttämättä Sonylla.

 

Xperia1III_nat iphone_nat
<
>
Xperia 1 III -puhelimen kamera ei tarjoa omaa asetusta hämäräkuvaukseen. Molemmat kuvat on otettu ilta-aikaan valaisemattomassa huoneessa Xperia 1 III:a ja iPhone 12 Pro Maxia käyttäen – ero on valtava. Kuva: Peter Gotschalk

Suorituskyky ja ominaisuudet

Viime vuoden Xperia 1 II -mallissa Sony hiukan säästeli tehoissa, mutta tämän vuoden lippulaivamalli on varustettu Qualcommin nopeimmalla Snapdragon 888 -prosessorilla ja 12 GB:n RAM:lla, mikä näkyy myös suorituskyvyssä. Benchmark-testeissä Xperia 1 III suoriutuu ainakin yhtä hyvin ja joillain alueilla paremminkin kuin OnePlussan, Samsungin ja Xiaomin kalleimmat kilpailijat. Sonyn uusi huippumalli on itse asiassa lähes yhtä nopea kuin Applen iPhone 12 Pro Max, mitä voi pitää saavutuksena. Akkukin on viime vuotta parempi, minkä lisäksi se tukee 30 watin pikalatausta ja langatonta latausta.

Xperia 1 III tarjoaa samaa pelaamista tehostavaa ohjelmistoa kuin edeltäjänsäkin, eli käynnissä oleville peleille voi omistaa enemmän muistia sammuttamalla ilmoitukset ja muut häiriötekijät pelaamisen ajaksi. Sonyn puhelin tukee tietenkin PS4 Remote Play -toimintoa, ja Dualshock 4 -ohjainta voi käyttää kännykällä pelaamiseen.

Sormenjälkilukija ei tosiaan ole näytön takapuolella vaan virtanapissa, ja se toimii joka kerta moitteetta. Edeltäjänsä tapaan Sony Xperia 1 III on vesi- ja pölytiivis (IP65/68).

AIsuperzoom
Sony Xperia 1 III -puhelimen niin sanottu AI-superresoluutiozoom toimii digitaalisena makrolinssinä, jonka avulla kuvaaja pääsee todella lähelle kuvattavaa kohdetta. Kuva: Peter Gotschalk

Sony Xperia 1 III: Yhteenveto

Kolmas kerta toden sanoo, sanotaan – ja ainakin Sony Xperia 1 III:n kohdalla sanonta pitää paikkansa, sillä se on 2019 lanseeratun Xperia 1 -puhelinmalliston kolmas ja tähän mennessä paras versio.

Uusi puhelin korjaa useimmat virheet, jotka jättivät aiemmat Xperia 1 -mallit jälkeen kilpailijoistaan. Lisäksi se on varustettu monilla uusilla ominaisuuksilla – PS4 Remote Play ja 360 Spatial Sound vain muutaman mainitakseni – jotka tekevät Sony Xperia 1 III on erittäin vahva vastus markkinoita tällä hetkellä hallitseville Android-lippulaivamalleille.

Sonyn enemmän puoliammattilaisille kuin perus-snapchattaajille suunnattu kamerasovellus voi pelottaa joitain käyttäjiä, mutta ainakin aiempia malleja vaivanneet ohjelmistoviat on saatu korjattua (automaattista HDR-valotusta lukuun ottamatta). Photography Pro -sovelluksen Basic-asetus sopii sitä paitsi hyvin tavallisemmillekin käyttäjille.

Voimme siis epäröimättä antaa Sony Xperia 1 III lämpimät suosituksemme sekä täydet kuusi tähteä!

Karakter
Sony Xperia 1 III
High End
Peter Gotschalk
(s. 1973): Kehityspäällikkö ja toimittaja. Peter on työskennellyt tekniikkatoimittajana eri tanskalaismedioissa vuodesta 1998 lähtien ja LB-toimituksessa vuodesta 2012 lähtien. Peter kirjoittaa etenkin mobiililaitteista ja muista kannettavista laitteista sekä innovaatioista esimerkiksi 5G:n, sähköautoilun ja älykotien saralla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Taittuva puhelin uudella tapaa

Parempi kuin hintaluokkansa verrokit

Huippupuhelin hieman halvemmalla

Hyvin jäähdytetty pelipuhelin

Pixel Pro vakuuttaa edelleen

Pieni ja supernopea, mutta design kaipaisi päivitystä

Supertehoa pikkupakkauksesta

Nerokas tabletti kodin keskusyksiköksi

Kaikkien aikojen paras Sony Xperia 1

Pixel 7a - keskihintaisten puhelinten uusi kunkku

Täydellinen keskihintainen puhelin

Kuvankaunis Pixel

Ääni & Kuva
Scroll to Top