Kotiteatteri ei näytä enää samalta kuin parikymmentä vuotta sitten: mustien laatikoiden sijaan nyt tarvitaan enää verkkoon liitetty älytelevisio, joka striimaa uusimmat elokuvat suoraan netin suoratoistopalveluista. Pelkän tv:n varassa eläessä tosin menettää puolet elämyksestä: muhkean äänen! Onneksi siihen löytyy nykyään erittäin tyylikkäitä ratkaisuita: tarvitaan vain HDMI – ja soundbar.
Musiikin kuuntelussa on ihan riittävää, että soundbarilla pystyy striimaamaan musiikkia langattomasti kännykästä. Musiikkia on nykyään kuitenkin enenevissä määrin tarjolla korkearesoluutioisena, ja elokuvissakin käytetään Dolby Atmos -ääntä, joten on kannattavinta valita suoraan sellainen soundbar, joka tukee parempaa äänentoistoa ja myös kuulostaa paremmalta. Jos käytössä on korkearesoluutioinen musiikkipalvelu, sitä on fiksumpaa soittaa television sovelluksesta kännykän sijaan, sillä silloin saa hyödynnettyä television ja soundbarin välissä kulkevan HDMI-johdon tarjoaman paremman äänenlaadun.
Hyvä soundbar tarjoaa hyvinkin uskottavaa surroundia. Sen täytyy vain pystyä tekemään pari pientä temppua simuloidakseen kuulijan ympäriltä tulevaa ääntä, kun todellisuudessa kaikki ääni tulee suoraan edestä. Moni kuitenkin kykenee luomaan hyvän illuusion tästä, kunhan muutama ehto täyttyy.
Lue myös: 9 soundbaria – Parasta ääntä tv-huoneeseen
Enemmän kaiuttimia, parempi ääni
Keskikanavalla varustetuilla soundbareilla on selkeä etulyöntiasema kaksikanavaisiin kaiuttimiin verrattuna. Puheelle omistettu keskikanava tekee dialogeista selkeämpiä, dynaamisempia ja eläväisempiä.
Surroundin toistamisen kannalta on hyvä, jos mukaan saa liitettyä erilliset takakaiuttimet. Kun takakanavat on eroteltu ja digitaalisen signaalinkäsittelyn (DSP) avulla saatu viive ja sävyt säädettyä kohdilleen, saa luotua illuusion surroundista ilman, että etukanavien ääni häiriintyy. Toisaalta juuri takakaiuttimet ovat kohta, jolla pienemmän budjetin hintaluokkaan yleensä päästään. Kun kaiutinelementtejä on vähemmän, ei niiden laadusta tarvitse tinkiä niin paljon.
Atmos vai ei Atmosta?
Hinnan ja kanavien välinen suhde on tärkeässä roolissa myös silloin, kun halutaan soundbarin toistavan Dolby Atmoksen kaltaista 3D-ääntä. Kokemuksemme kertoo, että korkeusvaikutelman aikaansaaminen vaatii erilliset elementit. Nämä Atmos-elementit on sijoitettu ylimmäksi ja suunnattu ylös, josta ääni heijastuu katon kautta kohti sohvalla kuulijaa. Niinpä kyseessä ei enää olekaan illuusio ylhäältä tulevasta äänestä, vaan ääni todella tulee ylhäältä.
Pelkän DSP:n avulla samaan vaikutelmaan pyrkivät soundbarit jäävät kauaksi aidoista Atmos-soundbareista, ja sitä paitsi niissä volyymikin yleensä madaltuu yrityksen myötä.
Arvostammekin kovasti soundbareja, joissa on Atmos ja oikeat ylöspäin suunnatut kaiutinelementit. Tässä testissä vain kaksi soundbar tukee Dolby Atmos -ääntä, mutta molemmissa on fyysiset kaiuttimet korkeusvaikutelmaa varten.
Mites musiikin laita?
Moni haluaa käyttää samaa äänijärjestelmää sekä musiikin kuunteluun että television katseluun. Soundbarin pitäisi siinä tapauksessa pystyä toistamaan musiikkiakin kunnollisesti. Huonoimman ja parhaimman välillä on iso ero, mutta alle 700 eurolla voi löytää soundbarin, joka suoriutuu loistavasti musiikista.
Nykyään on tarjolla Dolby Atmos -formaatissa musiikkiakin esimerkiksi Apple Musicissa ja Tidalissa. Tavallinen stereomusiikkikin voi kuulostaa hyvältä soundbarista. Ehkä omia odotuksia pitää hiukan maltillistaa perinteisiin stereokaiuttimiin verrattuna, mutta ehdottomasti soundbar voi olla toimiva ja hyvänkuuloinen ratkaisu myös musiikin kuuntelijalle!
Subwoofer
Parhaan elokuvaelämyksen luomiseksi olemme valinneet testiin tällä kertaa vain soundbareja, joiden mukana tulee erillinen subwoofer. Basso on tärkeässä roolissa äänimaailmaa, ja erikseen ostettuna soundbarin ja subwooferin kokonaishinta karkaa helposti yli tuhanteen euroon.
Soundbar hintaluokassa 300- 700 euroa
Tähän testiin valikoimme uusia soundbar-malleja, jotka monipuolisuuden nimissä edustavat eri hintaluokkia. Vertailussa on edullinen 300 euron hintainen Panasonic SC-HTB490 ja sitä hieman kalliimpi mutta silti Atmos-kaiuttimilla varustettu TCL TS8132. Yamaha ATS-2090 ei tue Atmos-ääntä, mutta se vakuuttaa 3D Surround -efektillään ja tehoillaan.
Sen sijaan Samsung HW-Q610A on jälleen Atmos-malli, ja sen voi täydentää langattomilla takakaiuttimilla täydellisen surroundin luomiseksi. Sama pätee testin kalleimpaan laitteeseen, Klipsch Cinema 600:aan, jossa on suurin soundbarissa näkemämme subwoofer – mutta ei Atmosta.
TCL TS8132
Atmos-ääntä budjetilla
TCL kisaa edullisen pään soundbarilla, jossa on ”aito” Atmos-ääni ja korkeuskanavat. Hintaansa nähden ääni on vallan mainio!
Yamaha ATS-2090
Aika siisti
Yamahan soundbar viihdyttää elokuvailtoja selkeän puheentoiston ja melko vahvan äänen ansiosta. Mutta toimiiko ääni musiikin kanssa?
Klipsch Cinema 600
Kivenkovaa bassoa
Klipsch tarjoilee jymäköitä räjähdyksiä ja muutenkin harvinaisen tujut erikoistehosteet – ainakaan me emme ole tähän hintaan kuulleet mitään näin siistiä!
Panasonic SC-HTB490
Hintaansa nähden hyvä
Testin edullisin soundbar tekee televisioäänestä paljon parempaa, mutta osoittaa toisaalta, että panostus vielä parempaan soundbariin kannattaa kyllä.
Samsung HW-Q610A
Vaikuttava äänikuva
Samsung HW-Q610A on loistava soundbar, jonka suuri kolmiulotteinen ääni ja Atmos-efektit tekevät vaikutuksen!