Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Samsung The Premiere LSP7T

Iso kuva, pieni heitto

Samsung LSP7T on Premiere-malliston paras ostos – pieni vaivannäkö palkitaan aidolla elokuvateatteritunnelmalla!

/ 23.06.2021 - 16:32
Samsung The Premiere LSP7T

Ääni & Kuva kiteyttää

  • LSP7T tarjoaa isoa ja veitsenterävää kuvaa, jonka kirkkaus riittää (pimennettyyn) olohuoneeseen.
  • Asennus ja käyttöönotto on melko vaivalloista. Moottoroitu optiikka olisi ollut hyvä lisä.

LSP7T on Samsungin uuden Premiere-malliston pienin jäsen. Se voi heijastaa 120 tuuman kuvan seinään – 30 cm:n päästä. Mitä lähemmäs seinää projektorin sijoittaa, sitä pienempi on kuva. Aivan seinän vierestä kuvan koko on noin 80 tuumaa. 3 500 euron hintaisena kuvana se ei ole juurikaan kalliimpi kuin suosituimmat 75- tai 85-tuumaiset televisiot, siis. Ehkäpä projektori voisi olla kiinnostava vaihtoehto uudelle jätti-tv:lle?

Design

Molemmat Premiere-mallilston projektorit ovat erittäin linjakkaita ja sisustukseen sopivia. LSP7T on näistä kahdesta kompaktimpi, ja sen kiiltävän valkoinen muovikuori ja vaaleanharmaa kaiuttimen etukangas tekevät siitä hillityn näköisen. Liitännät on piilotettu laitteen taakse yhdessä on/off-nappulan kanssa. Olisi voinut kuvitella, että se olisi sentään ollut etupuolella, mutta Samsung on ilmeisesti ajatellut, että normaalisti käytössä on kuitenkin kaukosäädin.

Samsungin projektori seisoo kolmen kumijalan varassa, joista kahta taaimmaista käytetään kuvakulman hienosäätöön.

Linssi on projektorin päällä, mistä se heijastaa kuvan seinään. LSP7T on varustettu myös liikkeentunnistimella, joka vähentää kuvan kirkkautta, kun jokin lähestyy laitetta – näin ei joudu vahingossa sokaistuksi, jos vahingossa katsahtaa linssiin!

Samsung The Premiere LSP7T scaled 1
Samsungin projektori on suunniteltu sijoitettavaksi seinän lähelle. LSP7T heijastaa suurimmillaan 120-tuumaisen kuvan, kun kalliimpi malli LSP9T saa aikaan enimmillään 130-tuumaisen. Kuva: Audun Hage

Käyttö ja ominaisuudet

Kaukosäädin lienee monelle tuttu, sillä se on lähes samanlainen kuin Samsungin älytelevisioissa. Sama pätee valikkoon, jossa on monia tv-puolelta tuttuja ominaisuuksia. Moneen suoratoistopalveluun, kuten YouTubeen, Netflixin ja Disney+:aan pääsee käsiksi suoraan projektorin kautta. Myös kännykän ruudun sisällön jakaminen onnistuu Wi-Fin tai AirPlay 2:n kanssa.

Jos Samsungin televisiot ovat tuttuja, on myös LSP7T:n käyttöönotto helppoa. Projektori käynnistyy nopeasti ja heijastaa kuvan seinälle sekunneissa – paljon nopeammin kuin perinteiset projektorit. Ärsyttävästä tuuletinhurinasta ei ole tietoakaan.

Samsung Premiere Tizen scaled 1
Sisäänrakennetut suoratoistopalvelut helpottavat elämää, kun erillistä mediasoitinta ei tarvitse kytkeä. Samsungin projektorista löytyvät sovellukset Netflixille, Disney+:lle, HBO:lle ja monelle muulle. Kuva: Audun Hage

Asennus

Ennen projektorin käyttöä on kuitenkin tehtävä joitain asetuksia. Laitetta ei voi vain lykätä tv-tasolle ja toivoa loistavaa kuvaa.

Samsungin laite heijastaa kuvan erittäin terävässä kulmassa seinään. Siksi täytyy olla tarkkana sen sijoittelusta, jotta kuva ei vääristy tai menetä terävyyttään.

Samsung Premiere adjustment scaled 1
Kuva: Audun Hage

Vaikka Samsung tarjoaa joitakin digitaalisia säätömahdollisuuksia (kuten keystone-korjauksen), kannattaa kuvaa kuitenkin säätää, kun laitteen on saanut lopulliselle paikalleen.

Itse käytimme paljon aikaa säätöihin ennen kuin olimme tyytyväisiä kuvan geometriaan ja terävyyteen. Samalla oivalsimme, että moni (varsinkin lapsiperhe) ehkä suosii videoprojektorin kiinnittämistä kattoon, sillä pienikin tönäys aiheuttaa tarpeen säätää kuva uusiksi.

Samsung LSP7T screen size distance
Jos haluaa tietyn kokoisen kuvan (vaikkapa 100-tuumaisen), pitää projektori sijoittaa tietylle etäisyydelle seinästä ja tietylle korkeudelle. Samsungin oppaasta löytyy tarkat speksit mitoitukseen. Kuva: Audun Hage 

Kuvanlaatu

Kun saimme kuvan sopimaan 110-tuumaiseen kehykseemme, saatoimme vihdoin keskittyä kuvanlaatuun. Joka ei ollut pöllömpi!

Ensivaikutelma on, että kuva on todella kirkas. Huoneen ei tarvitse olla sysipimeä, jotta kuva erottuu – riittää, että sammuttaa valot tai laittaa verhot kiinni, jos katselee elokuvaa keskellä päivää.

Kirkkauden ihastelun jälkeen huomaa kuvan terävyyden. Testaamme päivittäin 55-65-tuumaisia 4K-televisioita, mutta on aika erilainen kokemus nähdä yhtä hyvä kuva 110-tuumaiseksi kasvatettuna!

Koska Samsungin projektista saa suoraan päälle YouTuben ja Netflixin, ei sisällöstä ole pulaa. Pienimmätkin yksityiskohdat erottuvat ilman pikselöintiä tai ruutukuviota. Katsoimme pari Eugene Belskyn videota YouTubesta, sillä parhaimmillaan ne ovat taianomaisia.

P2041558-scaled-1 P2041552-scaled-1 P2041503-scaled-1 P2041497-scaled-1 P2041501-scaled-1
<
>
Kuva: Audun Hage

Kuvan terävyys ei ole tasaista koko alalta. Terävyyden saa säädettyä optimaaliseksi joko keskeltä tai reunoilta, mutta kaiken saaminen teräväksi ei välttämättä onnistu. Kyseessä on todennäköisesti optiikan ja terävän heijastuskulman aiheuttama ongelma.

Väripyörällisille DLP-projektoreille ominaisesti osa ihmisistä voi havaita niin kutsutta sateenkaariefektiä kuvassa. Itse en kuitenkaan kokenut tällaista LSP7T:n kohdalla.

Värintoisto onkin oikein mainiota: Samsung on varustanut LSP7T:n useilla kuva-asetuksilla, kuten varsin neutraaleilla elokuva- ja Filmmaker Mode -asetuksilla. Vaikka LSP7T ei yllä yhtä huikeaan väritykittelyyn kuin kalliimpi LSP9T, on siinä itse asiassa vähemmän värivääristymää. Joissakin tilanteissa 7-sarjan kuva on meistä parempi kuin 9-sarjan.

Entä kontrasti?

Yleisten kuvanlaadullisten ominaisuuksien, kuten kontrastin ja mustan, puolesta Samsung on hyvä mutta ei poikkeuksellinen. Mitä kirkkaampi projekti, sitä enemmän sirovaloa esiintyy, ja LSP7T:ssä musta on selvästi harmaampaa kuin Sonyn parhaissa 4K-malleissa, joissa on dynaaminen iiris parhaan kontrastin saavuttamiseksi. Samsung ei yllä myöskään JVC:n D-ILA-mallien tasolle mustan suhteen.

P2041662 scaled 1
Kuva: Audun Hage

Äänenlaatu

Samsung on varustanut LSP7T sisäänrakennetuilla kaiuttimilla ja 30 watin vahvistinteholla. Ääni vastaa suurin piirtein tavallisen television ääntä. Äänikuva on kohtalaisen iso ja selkeä, ja puheentoisto on hyvää ja bassontoisto melko täyteläistä. Puhe tuntuu tulevan keskeltä kuvaa eikä kaiuttimista. Ääni on meistä hyvä, mutta uskoaksemme tämänhintaisen projektorin ostaja hankkii myös tehokkaamman äänijärjestelmän. Laitteen HDMI-liitännän ansiosta soundbarin yhdistäminen sujuu helposti

Johtopäätökset

Niin sanottujen lähiprojektorien eli lyhyen etäisyyden projektoreilla on pitkään ollut ongelmana melko rakeinen kuva ja heikko kontrasti. Samsungin The Premiere tarjoaa kaunista kuvaa lyhyellä heittoetäisyydellä. LSP7T on kontrasiltaan hyvä ja terävyydeltään erinomainen, ja sillä saa suurimmillaan 120-tuumaisen kuvan. Sijoittelu ja asetukset vaativat aluksi aikansa, mutta kun kaikki on saatu kuntoon, voi Samsung LSP7T olla hyvä vaihtoehto jättitelevisiolle.

Karakter
Samsung The Premiere LSP7T
Premium
Audun Hage
(s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Isompaa kuvaa läheltä

Elokuvat mukaan reissuun!

Erikoisen hyvä

Kirkasta jättikuvaa laserprojektorilla

Google TV kaikille ruuduille

Nyt on niukkaa

Kotiteatterista jyrähtää!

4 projektoria 4K-resoluutiolla

Isoa kuvaa lyhyellä etäisyydellä

Iskevää 3D-ääntä

Sonos kurottaa uusiin korkeuksiin

Maailman paras soundbar?

Ääni & Kuva
Scroll to Top