Det råder en tydlig bantningsfeber bland TV-tillverkarna nu för tiden, och tävlingen går ut på att ha den tunnaste skärmen. I fjol imponerade skärmar på 3-4 centimeter, men efter att ha inspekterat årets nya modeller ser fjolårets nästan klumpiga ut. I år har tillverkarna lyckats komma under en centimeter i tjocklek och om utvecklingen fortsätter i samma riktning dröjer det väl inte många år förrän skärmen försvinner helt …
Trådlösa
För att få skärmarna så tunna måste man vissa delar av TV:n stoppas in i en separat box. Där görs alla anslutningar medan bilder och ström sänds vidare via en enkel ledning. Vissa tillverkare, bland andra Sony och Samsung, lanserade också trådlös överföring mellan box och TV. Strömförsörjningen har de inte lyckats göra trådlös ännu, men det kommer säkert det också!
De som inte lyckats konstruera den tunnaste skärmen har satsat mer på snygg design. I stort sätt alla årets modeller har fått välvda baksidor som blir tunnare i kanterna. Annars går trenden mot användning av mer exklusiva material i TV-kabinetten.
Samsung visade upp denna 30-tumsprototyp med OLED-teknik. Här har den konventionella LCD-panelen bytts ut mot organiska lysdioder som kan tändas och släckas var för sig. Resultatet är en panel med brutal kontrast och minimala mått. Priserna är än så länge höga eftersom OLED-tekniken är komplicerad att tillverka, särskilt i stora skärmstorlekar.
Sony lanserade en färdig modell (ingen prototyp) av en supertunn LCD-skärm som bara är 9,9 mm tjock. På den nya 40-tummaren KDL-40ZX1 har Sony bytt ut den traditionella bakgrundsbelysningen mot sidmonterade lysdioder (LED). På så sätt kan man spara mycket plats och göra skärmen mycket plattare.
LG presenterade uppgraderade modeller, märkbart inspirerade av den populära Scarlett-modellen (LG6000). LCD-serien LG7000 får samma röda baksida men ändå bättre bilder och fler funktioner. En egen plasmaserie i samma design (PG7000) visades också.
JVC har fått mycket uppmärksamhet för den superslanka S90-serien som finns både i 42 och 46 tum. Eftersom TV:n har lysdioder i stället för bakgrundsbelysning sparar den både utrymme och el. Nu kommer den också i vitt, en trend som syntes på många håll på mässan.
Loewes nya Art SL-serie fick de flesta att haja till. Den är inte bara tunn (8,9 mm) utan väcker också uppmärksamhet med sin eleganta design. Art SL finns i 42 och 47 tum med inbyggd PVR-inspelare. Dessutom lär man ha jobbat mycket på att förbättra ljudet i på denna smala TV.
Philips fortsätter satsa på Aurea-konceptet där bakåt- och framåtriktade lysdioder skiftar färg efter innehållet på skärmen. Den fullkomligt strålar i regnbågens alla färger och ger en mycket speciell bildupplevelse.
Norska QPVision satsar på naturmaterial och lanserar i samarbete med CREA en ny serie med modeller på 42, 46 och 52 tum med metallram. Skärmarna kan anpassas individuellt med olika färgval och har inbyggt Windows Media Center, trådlöst tangentbord och mus.