Yhdistämme Panasonicin usein edistyksellisiin highend-televisioihin, mutta joskus valmistaja yllättää myös edullisemmilla malleillaan, kuten nyt tällä JX800E:llä. Samalla malli edustaa uutta aluevaltausta Panasonicille, sillä se on merkin ensimmäinen Android-käyttöjärjestelmän päälle rakennettu tv-malli.
Käyttö ja ominaisuudet
Siirtymä Androidiin tarkoittaa, että Panasonicin sovellusvalikoima on päivittynyt ajan tasalle ja käsittää nyt kaikki suosikit, kuten Apple TV:n, Disney+:n, Paramount+:n ja muut. Eri videoformaateille ovat laajasti tuettuja, esimerkiksi Dolby Vision. Lähtökohdat elokuvien ja sarjojen katselulle ovat siis hyvät.
Myös helppokäyttöisyys on kohdillaan. Kaukosäädin on yhä Panasonicin perinteistä mallia, mutta mikrofoni ja Google-nappi paljastavat, että kyseessä on Android-TV. Kaukosäädin toimii Bluetoothilla infrapunan sijaan, joten sitä ei tarvitse osoitella suoraan televisioon.
Kaukosäätimen napeissa voisi olla parempi vaste eikä se reagoi käskyihin niin nopeasti kuin toivoisimme. Esimerkiksi Sonyn Android-käyttöliittymä vastaa huomattavasti nopeammin.
Säästölinjalla liitännöissä
JX800E:tä ei voi kutsua erityisen hyvin varustelluksi liitäntöjen osalta. Siinä on vain kolme HDMI-sisääntuloa, joista yksikään ei tue uusimpia HDMI 2.1 -ominaisuuksia. Jos siis suunnittelee käyttävänsä televisiota PS5:n tai Xbox Series X:n näyttönä, kannattaa huomata, ettei tv pysty toistamaan 4K-videota 120 fps:n nopeudella.
Kuvanlaatu
Edistykselliseen OLEDiin tai ledtaustavalaistuun malliin verrattuna Panasonic edustaa varsin tavanomaista reunavalaistua paneelityyppiä. Paneelin virkistystaajuus on vain 60 Hz, kun kalliimmissa malleissa se on 120 Hz. On siis turha odottaa yhtä terävää kontrastia ja pehmeitä liikkeitä. Meistä JX800E suoriutuu silti olosuhteisiin nähden hyvin.
Kuva on Panasonicille tuttuun tapaan terävä ja luonnollinen, ja värit toistuvat korrektisti. Mallissa on erillinen urheiluasetus, joka tekee kuvasta kirkkaan ja väreistä vahvat. Myös terävyys tekee vaikutuksen: pieninkin yksityiskohta erottuu yksittäisestä ruohonkorresta Ronaldon parransänkeen.
LCD-näyttö loistaa etenkin tasaisen valonjaon suhteen. Reunoilla näkyy vinjetöitymistä, eli valon teho heikkenee reunoja kohti.
JX800 on kontrastin ja mustan suhteen heikompi kuin kilpailijoiden OLED- ja MiniLED-mallit. Kontrasti on keskinkertaista ja musta selvästi harmaampaa. Tavallisessa televisionkatselussa, urheilulähetysten tai päivällä katsottavan viihteen parissa tämä ei ole ongelma, mutta sen huomaa, jos yrittää nautiskella koti-iltana elokuvasta.
Äänenlaatu
JX800E:ssä on tavalliset stereokaiuttimet, jotka tuottavat ihme kyllä ihan hyvää ääntä ja selkeää puhetta. Volyymiäkin riittää, ja musiikki toistuu miellyttävästi. Bassoa saisi olla enemmän: ilman erillistä subwooferia musiikki ja ääniefektit eivät ihan lähde lentoon. Soundbar ratkaisee nämäkin puutteet.
Johtopäätökset
Panasonic on tämän testin edullisin vaihtoehto, eikä sen kuvanlaatu tarjoa niin äärimmäisiä elämyksiä kuin testin kovimmat kisaajat. Etenkin tämän huomaa kontrastin ja mustan kohdalla. Toisaalta terävyys ja värintoisto ovat aivan huippuja: JX800E tuo esiin pienimmätkin vivahteet urheilusta ja muusta viihteestä. Plussaa myös käyttäjäystävällisestä Android-käyttöliittymästä.
Myös tässä testissä
Samsung QN85A (QE65QN85A)
Maalintekijänä MiniLED
Vahva kirkkaus, loistava kontrasti ja sulavat liikkeet tekevät Samsung QN85A:sta erinomaisen valinnan niin urheilun kuin muunkin viihteen katsomiseen.
LG OLED C1 (OLED65C1)
Turnauksen paras pelaaja
OLED-televisiot ovat yleensäkin suosikkejamme elokuvien ja sarjojen katseluun, mutta testin maalikuningas LG C1 toimii loistavasti myös urheilun kanssa!
Sony X90J (XR-65X90J)
Luotettava kenttäpelaaja
Sonyn television kuvankäsittely tekee nopeasti liikkuvan kuvan katsomisesta upean kokemuksen.