Palkitsimme LG:n erittäin tyylikkään OLED GX:n vuoden 2020 parhaana highend-televisiona, ja nyt vuoden 2021 uusi versio siitä, OLED G1, on tullut keikuttamaan valtaistuinta. Ulkopuolelta nämä kaksi mallia näyttävät lähes identtisiltä, mutta paljon uuttakin on saatu, kuten aivan uusi käyttöliittymä ja uusittu kaukosäädin!
Mikäli eteläkorealaisvalmistajaa on uskominen, on 2021 OLEDin vuosi: tehtaan uusi linjasto on täydessä vauhdissa ja tuotantomääriä on kasvatettu vastaamaan OLEDin kasvavaa kysyntää. Kaiken lisäksi hinnat ovat hitaasti mutta varmasti tulossa alaspäin jopa isoilla ruuduilla. Korkeimmat odotukset meillä on kuitenkin uutta Evo-kuvapaneelia kohtaan, jonka LG lupaa tarjoavan merkittävästi parempaa kuvanlaatua.
LG OLED G1
LG:n OLED-televisioilla on aina ollut hyvä kuvanlaatu; haaste on pikemminkin ollut siinä, että myös suorituskyky on ollut läpi malliston melko samanlainen. Niinpä edullisten B- ja C-sarjojen mallit ovat kuvanlaadultaan olleet lähes yhtä hyviä kuin kalleimmat televisiot, sillä niissä on käytetty samaa kuvapaneelia.
Tänä vuonna asiaan saattaa tulla muutos, kun LG tuo markkinoille aivan uuden Evo-kuvapaneelin. Se on saatavilla ainoastaan Gallery-malliston huippumalleissa 55-, 65- ja 77-tuumaisena.
LG ei ihan suoraan kerro, mikä Evo-paneelissa on uutta, mutta näkemiemme esitysten perusteella siinä näyttäisi olevan uusi valaistuselementti, joka tuottaa tarkempia aallonpituuksia sekä ”optimoitu rakenne”, jonka pitäisi kuulemma tuottaa 20 % kirkkaampi kuva kuin vanhoissa OLED-paneeleissa.
Uusi kuvapaneeli ei tietenkään ole mitään, ellei kuvan käsittelyyn ole käytössä myös tehokasta prosessoria. LG OLED G1 onkin varustettu uudella Alpha 9 Series 4 -videoprosessorilla, joka käyttää koneoppimista kuvan paranteluun.
Tehty seinälle
Kyseinen LG:n malli on suunniteltu erityisesti seinälle kiinnitettäväksi (G viittaa tässä Galleryyn). Television näyttö onki takaa täysin litteä, ja johdot ja seinäkiinnike on upotettu takaosaan. LG on saattanut inspiroitua Samsungin suositusta The Frame -mallista…
Testatessamme ensimmäistä galleriamallia 2020, se toimitettiin meille esiasennettuna liikuteltavaan messuseinäkkeeseen kiinnitettynä. Tällä kertaa meidän piti asentaa tv itse. Seinäkiinnikkeen asentaminen osoittautui hivenen hankalaksi, ja television asentamisessa olisikin hyvä olla kolme ihmistä paikalla. Ruutu heilahtelee helposti, jos joku osuu siihen ohi kävellessään. Kiinnitys ei ole yhtä elegantisti toteutettu kuin Samsungin The Framella. Ja koska Samsungin tapaan tarjolla ei ole erillistä liitäntälaatikkoa, pitää kaikki johdot vetää perinteiseen tyyliin suoraan television takaa. Toki, jos huomioi television sijoittelun rakennus- tai remontointivaiheessa, voi johdot koteloida seinän sisään tai tehdä seinään jälkikäteenkin reiät sähkövetoja varten, mikäli mahdollista.
Kun kaikki on paikoillaan, näyttää Gallery OLED erittäin tyylikkäältä. Se kohoaa seinästä vain muutaman sentin verran ja on paljon litteämpi kuin esimerkiksi C1, joka pullistuu enemmän ulos seinästä virtalähteen ja liitäntöjen vuoksi.
Tasolle sijoittaminen maksaa ekstraa
Kuten todettua, on galleria-tv tehty nimenomaan seinälle kiinnitettäväksi, joten pakkauksessa ei tule jalustaa. Sellaisen saa kyllä ostettua erikseen. Viehättävästi nimetty jalusta ”Desktop stand # AN-GXDV55/65/77” maksaa nimittäin melkein 180 euroa…!
Useimmat varmasti haluavatkin G1-mallin seinälle, mutta meistä on silti aika pihiä jättää jalat pois paketista. Voisi olla kätevää pitää televisiota aluksi jalustalla ja vasta sitten päättää, minne tv:n haluaa lopullisesti sijoittaa. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Samsungin The Framen mukana tulee sekä jalat että seinäkiinnike.
LG lähetti kuitenkin ystävällisesti jalat testitelevision mukana. L-muotoiset jalat kiinnittyvät tanakasti ruudun päätyihin, ja niihin saa myös johdot piilotettua.
Käyttö ja ominaisuudet
OLED G1 on kokenut useamman päivityksen, kuten uuden 6.0-version LG:n tunnetusta WebOS-käyttöjärjestelmästä. Päävalikko on aivan erinäköinen kuin ennen, mutta edelleen intuitiivinen käyttää.
Uusi valikko muistuttaa Google TV:n uusinta versiota siinä, miten sovellukset, sisällöt ja liitännät on listattu. Lisäksi näkymässä on aiemmin katsotun perusteella valittuja suosituksia. Ainoa miinus on valikon koko, joka on nyt niin suuri, että auetessaan se peittää katseltavan sisällön.
Magic Remote -kaukosäädin on kokenut pienen päivityksen: se toimii yhä pyyhkäisyillä, mutta siinä on nyt lisäksi pikavalintanäppäimet suurimmille suoratoistopalveluille. Uutena ominaisuutena on Magic Tap, jolla saa jaettua sisältöä television ja kännykän välillä vain napauttamalla puhelinta kaukosäädintä vasten.
Uusi kaukosäädin toimii hyvin mutta tuntuu hiukan muoviselta. LG olisi voinut tuoda harjattua metallia olevan premium-kaukosäätimensä (jollainen Signature 8K -mallien mukana toimitetaan) myös G1:n kaltaiseen luksusmallistoon.
Mahtava peli-tv
LG OLED G1 on toisaalta liitäntöjen puolesta huippuluokkaa. Siinä on neljä HDMI 2.1 -sisääntuloa, joten televisio osaa toistaa korkearesoluutioisia videolähteitä ja ennen kaikkea PS5:n ja Xbox Series X:n sisältöjä, jotka voivat toistua 4K-resoluutiolla 120 kuvaa sekunnissa. G1:ssä on myös AMD FreeSync- ja Nvidia G-Sync-tuki, joten pelaaminen onnistuu tökkimättä myös PC:n kautta. Vertailun vuoksi todettakoon, että Sony A90J -televisiossa on vain kaksi HDMI 2.1 -sisääntuloa eikä siinä ole yhtä kattavia peliominaisuuksia.
LG:n Game Optimizer -toiminto kokoaa kaikki oleelliset peliominaisuudet yhteen paikkaan: täältä näkee säätövaihtoehdot ja voi myös määrittää, mille peligenrelle haluaa optimoida kuvan.
Kuvanlaatu
LG on korostanut tämän vuoden uutuuksissaan Evo-paneelia, jonka kirkkauden sanotaan olevan 20 % parempi kuin aiemmalla sukupolvella. Odotimme innolla näkevämme tämän!
Ja lupaus pitää paikkansa: ensivaikutelmamme mukaan G1 on kuvaltaan paljon kirkkaampi ja kontrastiltaan parempi kuin viime vuoden OLED-mallit, ja myös mittauksemme vahvistavat havainnon. LG saa tiristettyä 800–900 nitiä (10 %:n kuva-alalla), joka on huomattava hyppäys edeltäjiin verrattuna. Käytännössä eri ilmenee siinä, että tv:n kuva on paljon dynaamisemman ja eläväisemmän näköinen etenkin valoisissa tiloissa.
Kuvanlaadussa on kuitenkin tärkeämpiäkin asioita kuin maksimikirkkaus, kuten se, miten hyvin televisio hyödyntää kirkkautta kontrastin luomiseen ja mukauttaa sitä erilaisiin sisältöihin. LG onkin nyt entistä parempi tummien kohtausten toistamisessa, ja pienimmätkin yksityiskohdat tulevat hyvin esiin ilman, että kaikki muuttuu vain mustaksi (black crush).
Aloitimme testin katsomalla Netflixin Snabba cash -sarjaa, joka tarjoillaan kristallinkirkkaalla Dolby Vision HDR -laadulla. Tukholmaan sijoittuva sarja vaihtelee nopeasti hämärien ja valoisien kohtausten välillä, ja LG:n televisio sopeutuu valon vaihteluun salamannopeasti ja pehmeästi. HDR-efektit toistuvat upean intensiivisesti. Pian uppoudunkin vain sarjan käänteisiin ja unohdan kokoaan tekeväni televisiotestiä…
Kokeilimme erilaisia kuva-asetuksia, ja suosikiksemme nousi asetus, joka lupailee elokuvateatteria kotiin. Siinä värit ovat tasaiset ja neutraalit, mutta osa LG:n TruMotion-interpoloinnista eli liikkeiden pehmennyksestä on silti aktiivisena. Lopputuloksena on luonnollisten värien ja pehmeiden liikkeiden yhdistelmä – erinomainen yleisasetus, siis. Täysin neutraalia kuvaa saa Filmmaker Modella, mutta silloin kuvaa pehmentävät ja terävöittävät ominaisuudet sammuvat.
LG G1 vs. Sony A90J
Kuvanlaadultaan LG OLED G1 on ehdottomasti highend-luokkaa. Joillakin alueilla se jää kuitenkin jälkeen Sony XR-65A90J:stä, joka on Sonyn uusi huippumalli sekä suosikkitelevisiomme juuri nyt).
Sekä Sony että LG ovat parantaneet kirkkauttaan tälle vuodelle, mutta Sonyn televisio on käytännössä dynaamisempi ja kontrastiltaan täyteläisempi. Vaikka LG näyttää mahtavalta, on Sonyn kuvankäsittely selvästi jotenkin tehokkaampaa etenkin HDR-sisältöjen tone mappingin kohdalla. Sonyn näytöllä on myös loistava kohinanvaimennus, ja varjostuksia on paranneltu hienovaraisesti, mikä saa kuvan oman mielestäni näyttämään terävämmältä.
Lyhyesti sanottuna: LG näyttää loistavalta, mutta Sonylla on vieläkin enemmän ruutia ja ilmeisen ylivoimainen kuvaprosessori!
Äänenlaatu
G1:n kaiutinjärjestelmä on kätketty television alaosaan. Toisin kuin kuvanlaatu ja muotoilu, ei ääni yllä luksusluokkaan. Bassoa kyllä riittää, mutta muuten äänikuva tuntuu hajanaiselta ja etenkin puhe saisi olla parempaa. Dialogit tulevat vähän kaikkialta ja ei mistään sen sijaan, että ne voisi paikantaa ruudulle. LG saisi ottaa oppia Sonyn mainiosta Acoustic Surface -kaiutinjärjestelmästä.
Ääniasetuksia on tarjolla useita, ja meistä elokuva-asetus toimi parhaiten elokuvien ja sarjojen katseluun, kun taas musiikkiasetus toisti yllättäen musiikkia parhaiten. Välttelisin AI Sound Pro -asetusta, jonka pitäisi kuulemma mukautua katseltavaan sisältöön, mutta joka kuulosti lähinnä pistävältä ja pelottavalta.
Jos haluaa kunnon ytyä ääneen, kannattaa panostaa soundbariin. Tässä välissä onkin hyvä kertoa, että LG:llä on tarjota mallistoon sopiva Gallery Soundbar, jonka muotoilu mukailee television litteää ilmettä. Sen mukana tulee langaton subwoofer, ja se tukee Dolby Atmos 3D-ääntä.
Johtopäätökset
Kuten viime vuoden GX-malli, on LG OLED G1 erittäin suorituskykyinen ja tyylikäs televisio. Mallisukupolvien välillä on tapahtunut maltillista kehitystä eikä niinkään täyttä uudistusta. Aivan uudesta OLED-paneelista huolimatta kuvanlaatu vastaa pitkälti edellisvuoden mallia ja muita erinomaisia OLED-televisioita. Samaan aikaan Sony on mennyt ohi huippumallillaan A90J, joka meidän mielestämme sekä näyttää että kuulostaa paremmalta. Eikä pidä unohtaa LG:n hieman edullisempaa C1-mallia (testi tulossa!), joka tullee kuvanlaadullisesti lähelle G1-mallia. Mutta jos huomaamaton seinäkiinnitys painaa vaakakupissa yhtä paljon kuin kuva, on G1:ä vaikea voittaa!
LG OLED65G1:n kalibrointi
LG OLED65G1 tukee CalMan AutoCal -kalibrointiohjelmaa. Liittämällä television PC:hen ja mittauslaitteistoon saa mitattua ja tarvittaessa korjattua väritasapainoa ja harmaasävyjä nykystandardien mukaiseksi.
Kalibroinnin jälkeen mittasimme deltapoikkeamaksi 0,5 elokuva-asetuksella ja oikealla värilämpötilalla. Säädimme vain 2-pisteistä harmaa-asteikkoa ja saimme värilämpötila/gammapoikkeamaksi 0,4. Tulos kertoo siitä, miten hyvin televisio on kalibroitu tehtaalla.
Kirkkaus mitattuna
Näytön ala | Kirkkaus (nitiä) | |
10 % | 850 | |
25 % | 450 | |
50 % | 290 | |
100 % | 180 |
Kalibroinnin suoritti ProCalin Gorm Sørensen. Gorm on ISF- ja THX-sertifioitu kalibrointiasiantuntija monen vuoden työkokemuksella TV/AV-puolelta, elokuvista ja yleisradiolähetyksistä.