Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Bang & Olufsen Beolit 20

B&O:n tyylikaiutin on kallis, kannettava ja kaunis

Designistaan tunnettu Bang & Olufsen onnistuu jälleen: Beolit 20 on tyylikäs kaiutin, joka kulkee mukana ja kuulostaa hyvältä.

/ 23.04.2021 - 09:50
Bang & Olufsen Beolit 20

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Hieno ja erotteleva ääni, täyteläinen basso, tyylikäs muotoilu ja laadukas tuntuma. Lataa puhelimen langattomasti.
  • Keskiäänet hieman vetäytyneet, basso muuttuu helposti muhjuiseksi ja turpeaksi, jos kaiuttimen sijoittelu ei ole ihanteellinen: kaiuttimen on oltava korvan korkeudella kuulostaakseen parhaalta. Ei IP-luokiteltua vedenkestävyyttä.

Kaupoista löytyy kannettavia kaiuttimia joka lähtöön. Suurin osa hukkuu massaan, mutta muutamalla valmistajalla on taito erottua joukosta. Bang & Olufsen ainakin erottuu Beolit 20 -kaiuttimellaan, joka on keskimääräistä kalliimpi mutta kuitenkin kohtuuhintainen valinta heille, jotka kaipaavat laatua ja haluavat sen myös näkyvän.

Beolit ​​20 on tyylikäs metalli- ja nahkaosilla viimeistelty kaiutin. Tyylikäs ja ajaton kaiutin on varmastikin yhtä kaunis katsoa kymmenen vuoden päästäkin kuin nyt.

Kaiutin on muotoiltu yhdessä Cecilia Manzin kanssa vuonna 2021, mutta sitä on päivitetty vuosien varrella. Rei’itettyä kuviota on modernisoitu ja viisteet ja pyöristetyt kulmat mukailevat modernia ilmettä.

Rakenne on 45-prosenttisesti läpäisevä, minkä ideana on tuottaa selkeä ja erotteleva ääni. Kaiutin ei ole järin pieni mutta sitä on helppo kuljettaa nahkaisen hihnan avulla. Äänen osalta isompi on aina parempi, joten ainakin kokonsa puolesta Beolit ​​20 herättää toiveita todella hyvästä äänenlaadusta.

Beolit 20 anthracite stairs
Beolit 20 Black Anthracite -sävyssä. Kuva: Bang & Olufsen

Langaton mobiililataus

Kännykän lataaminen langattomasti kaiuttimen avulla on 2021 oleellinen ominaisuus. Beolit 20:n päällä on 5-wattinen Qi-laturi, jonka päälle asetettu puhelin tai nappikuulokkeet latautuvat. Latausalusta on melko suuri, ja kun puhelimen asettaa suurin piirtein keskelle, se latautuu.

Akunkesti on B&O.n kannettavien kaiuttimien pisin. 3 200 mAh:n akusta saa tiristettyä käyttöaikaa 37 tuntia taustamusiikkivolyymilla ja 8 tuntia kovalla volyymilla Akunkesto on siis 30 % enemmän kuin edeltäjässä, Beolit 17 -mallissa. Sen akku olikin pienempi 2 600 mAh:n, ja uudessa on käytetty sitä paitsi energiatehokkaampaa tekniikkaakin.

Kaiuttimen lataukseen käytetään USB-C:tä, ja sen mukana tulee myös 45 watin laturi.

Beolit 20 grey mist iPhone charging
Beolit 20 -kaiuttimen päällä on latausalusta kännykän tai kuulokkeiden langattomaan lataukseen. Kuva: Bang & Olufsen

Bluetooth 5 uupuu

On kuitenkin vähän outoa, ettei Beolitissä ole Bluetoothin 4.2:a uudempaa versiota. 5.0 tai 5.1 olisi tarkoittanut vieläkin pienempää virrankulutusta. Se olisi mahdollistanut myös multipoint-liitännän, jonka avulla kaiutin voisi olla useampaan laitteeseen yhteydessä samanaikaisesti, vaikkapa puhelimeen ja kannettavaan tietokoneeseen. Silloin voi kuunnella musiikkia tietokoneelta ja puhua puhelimeen ilman, että äänilähdettä tarvitsee vaihtaa puhelimen soidessa.

Hyvä langaton kantama

Teoriassa Bluetooth 5 tarjoaa pidemmän langattoman kantaman, tosin ehkäpä tässä tapauksessa ei. Ulkona onnistuin viemään Beolit 20:n noin 50 metrin päähän puhelimestani ennen kuin ääni alkoi katkeilla. Kantamasta ei siis tarvitse huolehtia.

Beolit 20 det
Beolit 20 sävyssä Grey Mist. Kuva: Bang & Olufsen

Yksi plus yksi on stereo

Halutessaan voi ostaa kaksi Beolit 20 -kaiutinta ja yhdistää ne langattomasti stereoksi. Silloin äänikuva kasvaa moninkertaiseksi ja ulottuu pitkälle. Enemmän volyymia isommalla alueella, siis.

Vanhemman Beolit ​​17 -kaiuttimen omistaja voi yhdistää sen Beolit 20:n kanssa bileasetukselle. Näin ääni ei siis tule stereona, vaan molemmat kaiuttimet soittavat samaa ääntä, mikä tuo kuitenkin lisää volyymia ja painetta.

Bang & Olufsen Beolit 20
Kuva: Camilla Larsen, L&B

Beolit ​​20:n äänenlaatu

Beolit ​​20 soi samaan tapaan kuin edeltäjänsä. Ensinnäkin basso on vahvempi kuin olettaisi, vaikka kollegani John Hvidlykke siitä Beolit ​​17:ää juuri kiittelikin.

Elektro ja nykypop toistuvat tenhoavan basson kera, ja laulu säilyy samalla kirkkaana ja avoimena. Pidän myös akustisen kitaran soinnista, ja klassinen musiikki kuulostaa hyvältä. Äänenvoimakkuutta kannattaa tarkkailla, sillä kovat volyymit heikentävät soundia.

Musiikkityylistä riippumatta kaiuttimesta on helppo pitää. Vivahteet ja iso äänikuva ovat tärkeässä asemassa kuuntelukokemusta, ja siitä kiitos 5,5-tuumaiselle bassolle, kolmelle 1,5-tuumaiselle täysrekisterielementille ja kahdelle 4-tuumaiselle passiivibassolle. Erinomainen kokoonpano, sillä tämä kaiutin ei ole tylsästä kuullutkaan.

Bang & Olufsen Beolit 20
Kuva: Camilla Larsen, L&B

Keskiäänissä lässähtää

Olisin halunnut keskirekisteristä muhkeamman. Bruce Springsteenin hellyys One Minute You’re Here -kappaleessa tulee esiin kauniisti, eikä raspissa ole valittamista. Silti äänessä on nasaali vivahde, sillä keskirekisteri ei yhdistä konsonanttialuetta rintasointiin riittävän hyvin, vaan keskelle jää lattea alue.

Basso on hieman korostunut ja Ani DiFrancon Revolutionary Love saa bassoelementit särisemään. Eikä äänenvoimakkuus mielestäni edes ole kovalla, ehkä keskitasoa hiukan kovemmalla.

Beolit ​​20 kuulostaa ehdottomasti parhaalta ollessaan korvan tasolla. Jos kaiutin on kuulijaa alempana, basso ottaa vallan ja ääni muuttuu suhmuiseksi. Kaiutinta ei kuitenkaan kannata kallistaa päätä kohden, sillä vaaka-asennossa ääni levittyy tilaan paremmin.

B&O Beolit 20 USB-C
Beolit 20 ladataan USB-C-johdolla. Kaiuttimen mukana tulee 45-wattinen laturi. Kuva: Bang & Olufsen

Kilpailijat

Joihinkin kilpailijoihin, kuten JBL Boombox 2:een, verrattuna Beolit 20 kuulostaa puhtaammalta ja avoimemmalta, mutta ei yhtä vahvalta. Ultimate Eears Hyperboom on väkevämpi kuin Beolit ​​20, ja taajuuskorjainta käyttämällä siitä myös saa paremman äänen kuin Beolitistä – ja noin 20 % huokeammalla. Silloin jää toki paitsi tyylikkäästä B&O-designista. Yksi maininnan arvoinen kilpailija on myös Sonos Move, jonka akunkesto ja kannettavuus on Beolit 20:ä heikompi. Siinä on kuitenkin monihuonetoiminto ja automaattisesti tilan mukaan säätyvä ääni. Move on myös edullisempi kuin Beolit 20.

Beolit ​​20: Johtopäätökset

Bang & Olufsenin Beolit ​​20 on erittäin hyvä kannettava kaiutin, joka soittaa riittävän kovaa ja yleisesti ottaen kuulostaa erinomaiselta. Basso on täyteläinen ja yläpäässä piisaa vivahteita. Ääni on ehdottomasti premium-tasoa. Miinusta annamme hivenen lattealle keskirekisterille ja kaiuttimen ominaisuudelle olla turhan suuntaava vaakatasossa – se kannattaakin asettaa korvan tasolle, jos haluaa nauttia parhaasta mahdollisesta äänestä.

Muotoilun puolesta kaiutin edustaa huippua, laatu on ensiluokkaista ja mahdollisuus ladata puhelin langattomasti on mielestämme oivallinen lisäherkku.

Karakter
Bang & Olufsen Beolit 20
Premium
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Elegantti audiokaluste soi stereona

Upea retrokaiutin

Edelleen tv-tason valtias

Muhkea äänikupla litteistä kaiuttimista

Edullinen soundbar joka kotiin

Highend-tekniikkaa premium-kaiuttimissa

Pikkuhyvää halvalla

Sonyn paras soundbar

Hyvä mutta kallis

Langatonta hifiä

Kompakti ja isoääninen soundbar

Highend-tekniikkaa pienellä budjetilla

Ääni & Kuva
Scroll to Top