Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Focal Celestee

Parhaan hinta-laatusuhteen suljetut kuulokkeet

Focal on ylittänyt käsityksemme siitä, mikä on tämän hintaluokan suljetuille kuulokkeille mahdollista.

/ 09.04.2021 - 15:06
Focal Celestee

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Mahtava bassontoisto, todella vivahteikas ja energinen ääni. Erinomaisen mukava istuvuus ja ylittämätön laatuvaikutelma!
  • Joidenkin makuun diskantti voi olla liiankin eläväinen.

Sain aiemmin kunnian testata Focalin kalleinta suljettua kuulokemallia, Stelliaa. Laatua tihkuva highend-malli Stellia on kaikkien aikojen paras kuulemani suljettu kuuloke. Täyteläisyys, vivahteet ja dynamiikat ovat täydellisessä tasapainossa ja Stellia on yksinkertaisesti niin hyvä, että useimmat kuulokkeet eivät pääse lähellekään. Kun kyseessä on vielä kevyttehoinen malli, joka ei vaadi raskasta ja siis sairaan kallista kuulokevahvistinta tuekseen, on kaikki vain niin täydellistä. Paitsi hinta: Focal Stellia maksaa 3 000 euroa! Olikin hyvä veto Focalilta tuoda edullisempi highend-malli markkinoille: Celestee. Se on ”vain” tonnin hintainen, mikä on tietysti paljon rahaa mutta ei liikaa heille, jotka ovat keskimääräistä kiinnostuneempia äänenlaadusta.

Lue myös: Focal Stellia – kätevä ja laadukas

Focal Celestee black background
Focal Celestee on kaunis näky. Kuva: Focal

Kevyttehoinen

35 ohmin impedanssin ja 105 dB:n herkkyyden ansiosta kuulokkeet ovat niin kevyttehoiset, etteivät ne vaadi 1 000-1 500 euron investointia kuulokevahvistimeen. Ääni on yllättävän hyvä suoraan kännykästäkin, vaikka tietenkin kuulokkeet ansaitsevat parempaa. Dragonfly Cobalt DA-muuntajalla pääsee pitkälle, mutta kannettavassa käytössä kannattaa panostaa Chord Mojoon.

Koska Focal on oikeasti tarkoittanut Celesteen kannettavien soittimien kumppaniksi, tulee kuulokkeiden mukana lyhyt 1,2-metrinen balansoimaton johto.

Focal Celestee Focal Celestee(3) Focal Celestee(2) Focal Celestee profile Focal Celestee Front Focal Celestee Case open Focal Celestee Case Closed Focal Celestee Cable Focal Celestee Coushin
<
>
Kuva: Focal

Elegian seuraaja

Focal Celestee korvaa poistuvan Elegia-mallin. Harmikseni en itse koskaan päässyt kokeilemaan Elegia-kuulokkeita, mutta monet kuvailevat niiden olevan Focalin ääniprofiilista poikkeuksellisimmat: ääni on kuulemma hyvin neutraali ja sopii siten myös ääniteknikoiden käyttöön. Useimmissa Focalin kuulokkeissa basso iskee kovemmin ja diskantissa vähän enemmän taikapölyä, joten sellaiseen tottuneiden mielestä Elegia voi kuulostaa harmaammalta ja suorastaan tylsemmältä. Celesteen puolestaan luvataan sopivan paremmin Focal-perheeseen, ja basson pitäisi olla muhkeampi ja diskantin säteilevämpi.

Focal Celestee exploded
Focalin M-muotoiset kaiutinelementit ovat ihanteellinen valinta nopeaan reagointiin vain 0,11-millisen kumiripustimensa ansiosta. Kuva: Focal

Upea laatuvaikutelma

Celestee on kuulokemalli, jota alkaa heti himoita omakseen, kun sen näkee. Kestävän tuntuinen alumiini, laivastonsiniset kupit ja messinkiset yksityiskohdat ja erikokoisin kuvioin lävistetyt alumiinikalvot tekevät Celesteestä persoonallisen ja huipputyylikkään. Kalvojen rei’itys vähentää resonanssia ja tekee siitä luonnollisemman kuuloisen.

Focal Celestee lifestyle

Kuva: FocalKuuloke-elementit ovat kennokuvioidun, messinginvärisen alumiiniverkon suojissa. Elementit ovat M-muotoiset, sillä Focal on tullut siihen tulokseen, että tämä kuvio antaa parhaan vakauden massaan nähden. Stellian kalliissa elementeissä on berylliumkalvot, mutta Focal on päätynyt Celesteen kohdalla alumiinin ja magnesiumin seokseen. Elegian tapaan, tosin tässä seoksen pitäisi olla jotenkin paranneltua.

Elegian pehmusteet oli päällystetty kankaalla, mutta Celesteessä on tekonahkaa. Se eristää erittäin hyvin ja tuntuu mukavalta päätä vasten. Istuvuus on hieman tiukempi kuin mitä muistelen Stellialla olleen, mutta mikään ei kuitenkaan purista. Istuvuus on todella mukava.

Focal Celestee unboxed
Jopa pakkaus on superylellinen. Kuva: Focal

Focal Celesteen ääni

Stellia on paras koskaan kuulemani suljettu kuuloke, eikä tilanne ole muuttunut. Celestee pääsee tosin niin lähelle kolmasosalla Stellian hinnalla, että minun on nipistettävä itseäni. Yhdistettynä loistavaan Sennheiser HDV 820 -vahvistimeen tulee esiin Stelliasta muistamani täyteläinen ja vahva basso, joskin syväbassorekisteri on Celesteellä vetäytyneempi. Bassorekisterin keskivaiheilla oleva hilpeän viihdyttävä korostus löytyy Celesteeltäkin mutta hillitympänä versiona. Ääni ei ole missään kohtaa tylsä, mutta hieman maltillisempi kuin Stellialla.

Stelliasta tuttu vivahteikas ja dynaaminen keskirekisteri on läsnä tässäkin, ja Tim Scott McConnelin hellä ääni Exit-sarjan The Man I Am -kappaleessa toistuu herkkänä. Gwen Stefanin uusi sinkku Slow Clap soi energisesti ja Gwenin laulu kirkkaana kuin revontulet pohjoisella yötaivaalla.

Raikas diskantti

Stellian tapaan Celesteen diskantti on erittäin raikas ja erotteleva. Virvelirummun joka iskun erottaa, ja yläreksiterin tähtitaivas loistaa kirkkaana mustaa taustaa vasten. Celesteellä ei ole kalliimman sisaruksensa hienostuneisuutta hyvin pienten vivahteiden suhteen. Musiikki toistuu erittäin yksityiskohtaisesti, mutta Stellian vapautuneisuus puuttuu. Tämä onkin se alue, jossa Celesteen ja Stellian hintaero tulee parhaiten näkyviin. Kun vaihdan lämpimämpään Auralic Taurus -vahvistimeen, muuttuu diskantti pyöreämmäksi, mutta sama tendenssi säilyy.

Stellian sijaan Celesteetä kannattanee verrata enemmän saman hintaluokan Audio-Technica ATH-AP2000Ti -kuulokkeisiin. Niiden basso on puhtaampi ja ylä-äänet läpinäkyvämmät ilman, että vivahteikkuus kärsii. Erittäin vahva vastus Celesteelle. Audio-Technican kuulokkeet eivät kuitenkaan ole yhtä viihdyttävät, ja tylsähköt äänitykset pysyvät sellaisina. Celestee puolestaan ryydittää bassoa juuri sen verran, että latteat pop-kappaleet heräävät henkiin, mutta ääni ei silti tunnu värittyneeltä.

Focal Celestee Graabein
Gråbein olisi varsin mielellään ottanut Focal Celesten omakseen. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Suljettu vai avoin kuulokemalli?

Celestee on suljettu kuulokemalli, mikä tarkoittaa, ettei ääni vuoda ulos muiden ihmisten kuultavaksi. Samalla ympäristön äänet sulkeutuvat passiivisesti (aina ei todellakaan tarvita aktiivista vastamelua!). Musiikki tuntuu myös tulevan lähemmäksi, etenkin basso. Basso on täyteläisempi ja rajumpi kuin muutoin loistavassa Sennheiser HD 800S -mallissa.

Suljetut kuulokkeet eivät ole dynamiikaltaan samalla tasolla kuin avoimet, sillä suljetussa kupissa syntyvä yli- ja alipaine toimivat jarruna kaiutinelementille.

Focal on itse asiassa kompensoinut tätä tekemällä kumpaankin kuulokekuppiin minikokoisen bassorefleksiportin, joka päästää ylimääräisen energian ulos kupista, ennen kuin se paineistuu liikaa. Näin elementit pääsevät liikkumaan nopeammin, mikä tekee äänestä dynaamisemman ja tiukemman. Ääni ei silti ole yhtä hyvä kuin avoimissa kuulokkeissa, mutta Celestee pääsee kyllä lähelle. Ilmiön vahvistaa yllä mainittu HD 800S, jonka transienttivaste on parempi ja joka yleisesti ottaen hengittää enemmän kuin Celestee. HD 800S:n keskirekisteri on isompi ja lämpimämpi, ja ylärekisteri samettisempi. Celestee on silti vaikuttavan dynaaminen ja tiukka suljetuiksi kuulokkeiksi. Kultainen keskitie on löytynyt.

Celestee vs Stellia freq
Focal Celesteen ja Stellian taajuusvasteet, mitattuna miniDSP:n kompensaatiokäyrällä. Molemmissa on pieni piristys bassossa, mutta Celesteellä hitusen kapeampana. Taajuuskäyrät eivät kuitenkaan kerro kaikkea, sillä vaikka kuulokemallit näyttävät tässä melkein samanlaisilta, on Celesteen ääni ylä-äänissä edempänä, kun taas Stellialla hienojakoisempi. Bassokin välittyy eri tavalla kuin mittauksista ajattelisi. Loppujen lopuksi kuulokkeilla on enemmän yhtäläisyyksiä kuin eroja, ja jos haaveilet Stelliasta muttei budjetti veny sinne asti, voi Celestee olla täydellinen ratkaisu. Mittaukset tehty Auralic Taurus -kuulokevahvistinta, miniDSP E.A.R.S. -mittamikrofonia ja REW-ohjelmistoa käyttäen.

Johtopäätökset

Focal Celestee on äärimmäisen hieno suljettu kuulokemalli. Tonnilla saa vielä enemmän vastinetta rahoilleen kuin uskalsimme toivoakaan ja laatuvaikutelma on upeimpia näkemiämme. Äänenlaadun lisäksi myös käsityötaidon näytteenä Celesteen omistaminen tuo enemmän iloa kuin useimmat tämän tai seuraavankaan hintaluokan kuulokkeet.

Kun kuulokkeiden äänenlaatu on vielä pelottavan lähellä kolme kertaa kalliimpaa Focus Stelliaa, on kilpailijoiden syytäkin olla huolissaan.

Basso on miellyttävä ja voimakas, ja keskirekisteristä pulpahtelee esiin hienoja yksityiskohtia. Ylä-äänissä vivahteet loistavat niin kirkkaasti, että mikään ei jää huomaamatta. Erottelukyky ei vain ole ihan Stellian tasolla.

Jos haluat äänenlaatua, jota löytyy vain kalleimmista kuulokkeista, mutta äänen vuotaminen avointen kuulokkeiden tapaan ei ole vaihtoehto, eikä törkykalliin vahvistimenkaan hankkiminen huvita (vaikka sellaista suosittelemmekin!), kannattaa Celestee laittaa korkealle omalla toivomuslistalla. Ehkä ylimmäksi.

Karakter
Focal Celestee
High End
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Entistä parempi AirPods

Luokkansa parhaimmistoa

Hightech-napit

Harvinaista luksusta

Kelpo kokonaisuus

Ikkuna auki musiikkiin

Suljettua luksusta

Entistäkin kestävämpi?

Musiikkia lenkkipolulle

Avointa äänikuvaa suljetussa tilassa

Laatulangattomat kesäksi

Parasta ääntä metsästämässä

Ääni & Kuva
Scroll to Top